^
A
A
A

Idiopaattinen dermatiitti kasvojen

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Perioral ihottuman (periorificial ihottuma, syn.: Idiopaattinen kasvojen ihottuma, ihottuman kasvojen steroidi, lentoemännät sairaus, ruusufinni perioraali, rozatseapodobny dermatiitti, aktiininen seboreid) - sairaus, joka vaikuttaa vain ihon ja ilmenee pysyviä punoitus, usein kehittyvän suunympäryksen alueella, ja kehittyvien sen taustalla pienillä papules ja papulopustules.

Taudin ominaispiirteistä ilmenee resistenssi perinteisille ulkoisille tulehduskipulääkkeille. Tauti on todennäköisempää 20-40-vuotiailla naisilla, useammin Fitspatrickin I-II-ihon fototypillä.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Idiopaattisen kasvotulehduksen syyt

Taudin etiologia ja patogeneesi ovat edelleen epäselviä. Perinnöllisesti, koska ihottuma on yhteinen ja kliinisen kuvan samankaltaisuus, sairaus viitataan niin sanottuun rosace-tyyppiseen dermatiittiryhmään. Kuukausittaista dermatiittia ei kuitenkaan liity sellaisiin merkittäviin muutoksiin vaskulaarisessa reaktiivisuudessa kuin ruusufinni, ja sillä on hieman erilainen histopatologinen ja kliininen kuva.

Peroralisen dermatiitin tärkein käynnistyskerroin on paikallisten fluorattujen (halogenoidun) kortikosteroidien hallitsematon käyttö. Vahvan tulehdusta toiminta, nopeus vaikutus alkaa provosoi potilaita käyttämään glukokortikosteroidien mitään tulehdusta ihossa. Tämä johtuu suurelta osin jonkin peroralisen dermatiitin - "lentoon liittyvän sairauden" nimestä. Pitkäaikainen ja summittaisen paikallisten kortikosteroidien aiheuttaa rappeuttavia muutoksia orvaskeden ja verinahan koska "genomisen" näiden lääkkeiden vaikutuksen ja, lisäksi, johtaa dissosiaatiota asukas mikroflooran. Perifeerisen dermatiitin ja mikrobiologisen tekijän esiintyvyyttä yhdistävät teoriat eivät ole saaneet riittävästi näyttöä. Lisäksi ulkopuolelle glukokortikosteroidien herättävä tekijöitä ovat vedenpitävä kosmetiikka, hammastahnaa, purukumi halutaan, auringossa, suun kautta otettavien ehkäisyvalmisteiden. Näiden tekijöiden taudin esiintyvyys on kuitenkin erilainen, ja peruralääkkeiden yhdistyminen niiden kanssa ei useinkaan ole vakuuttava.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Idiopaattisen kasvotulehduksen oireet

Kliininen kuva on melko tyypillinen, ja ero diagnoosin rozatsea yleensä ole vaikeaa. Tauti on yleisempää nuorempien ikäryhmässä kuin ruusufinni. Iholeesio kehittyy yleensä nopeasti, se on lokalisoitu ja symmetrinen luonne, esitetään ei altis fuusioiden nefollikulyarnymi, puolipallon vaaleanpunainen-punainen väri linssimäinen näppylöitä (1-2 mm halkaisija), ja tyypillinen vahamainen läpikuultava amikrobnymi märkärakkulat ja papulopustulami huomaamaton taustaa vasten punoitus. Usein ihon prosessi seuraa polttavaa tunnetta. Toisin kuin rosacea, perioraalisen dermatiitin erythema ei ole taipumusta monistettiin vuorovesi monotonisesti sen käytännössä ei liity esiintyminen telangiektasia. Näppylöitä perioraalisen dermatiitin pienempi, usein ryhmitelty yhteen muodostaen leesioita peitetty valkeahko asteikot. Ongelma on pahin suunympäryksen alueella, tässä tapauksessa ympäröi punainen huulten rajasta ohuen vanteen ilmeisesti vaikuta ihoa. Harvoin eristetty symmetrinen luomitulehduksen tai yhdistetty leesion suunympäryksen ja silmäkuopan alueilla.

Patomorfologiset muutokset ovat epäspesifisiä ja muuttuvat taudin kulun myötä. Taudin puhkeamisen jälkeen kohtuullisesti ilmaistujen follikulaaristen ja perifolikulaaristen infiltraattien kehitys on monipuolisempaa kuin solukokoonpano. Tyypillinen on polymorfonukleaaristen leukosyyttien puuttuminen näissä. Orvaskeden merkkejä hohkaluun, jotka liittyvät muodostumista ontelon elementtien steriilin, jossa on pidentynyt tunnettu siitä, että muodostumisen lymfosyyttinen verisuonta ympäröivä infiltraatit verinahassa.

Riittämätön ulkoinen hoito voi johtaa ei- suurien granulomien muodostumiseen vieras- ten elinten reaktion tyypin mukaan.

Kasvojen idiopaattisen dermatiitin hoito

Peroral-dermatiitin onnistunut hoito on mahdotonta eliminoimatta tekijöitä, joiden epäillään aiheuttavan tautia. On tarpeen poistaa kokonaan paikalliset steroidit. On suositeltavaa lopettaa fluoratuista hammastahnoista, vedenpitävästä kosmetiikasta, erityisesti väriainevalmisteista, purukumista, jotta vältetään voimakas uppoaminen ja altistuminen epäsuotuisille sääolosuhteille. Suorita ruoansulatuskanavan ja endokriinisten järjestelmien samanaikaisen kroonisen patologian tutkiminen ja hoito.

Perifeerinen dermatiitti yleensä vastaa hyvin rosacean hoitoon. On järjestettävä riittävästi lempeä ihonhoito. On mahdollista käyttää sekä potilaiden suosittelemia lääkkeitä niin kutsuttuun couperose-valmisteeseen ja hyvin herkän ihon valmisteiden sarjaan. Atselaanihapon, klindamysiinin ja metronidatsolin ulkoiset valmisteet osoittivat merkittävää tehokkuutta perioral dermatiitin ja rosacean hoidossa. Kirkkaan erythema ja voimakas ihon turvotus on suositeltavaa käyttää huokoisia huokoisia boorihappo- ja tanniiniliuoksia. Säilytetään rikki- ja rikkihappotuotteet, jotka ovat erityisen tehokkaita pitkittynyttä papulaarisia ihottumaa vastaan ilman erythemaista puuttumista. Pimekrolimuusia sisältävää ulkoista käyttöä koskevat valmisteet ovat yhä enemmän kiinnittäneet huomiota niiden tehokkuuteen perioral dermatiitissa ja niitä pidetään vaihtoehtona vasta-aiheisille glukokortikosteroidireagensseille. Samoin kuin rosacean hoito, periorgaanisen dermatiitin systeemiset toimet ovat avustavaa roolia. Ensinnäkin on pyrittävä muodostamaan luottamuksellinen suhde potilaan ja lääkärin välillä. Potilasta on syytä varoittaa ihosairauden mahdollisesta pahenemisesta kortikosteroidin poistamisen jälkeen. Ihon prosessin korkean kosmeettisen merkityksen huomioon ottaen ahdistuneita lääkkeitä, yksittäistä psykoterapiaa esitetään usein. Nykyaikaisten fysioterapeuttisten hoitomenetelmien käyttö vähentää taudin kulkua, vähentää toissijaisen dyskromian vakavuutta. Mikrohuolto on yksi tällainen tekniikka. Tämä ainutlaatuinen korkeissa kuluttaja-ominaisuuksissaan on yhdistetty vaikutus kasvoihin. Pienten voimien ja matalien taajuuksien sähkövirrat stimuloivat mikrokytkennän palautumista, normaalivat nesteen jakautumista ja vahvistavat imusolujen imeytymistä ihossa. Menetelmän jälkeen havaitulla paikal- linen anemian lisäksi on tärkeä psykoterapeuttinen arvo. Mikroaaltoterapian kurssit johtavat normaalin trofian asteittaiseen elpymiseen, turvotuksen nopeaan ratkaisemiseen ja kudosten varhaiseen korjaamiseen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.