^

Efektiivisen raskauden hCG: n muutokset ja niiden diagnostinen arvo

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 19.10.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Raskauden aikana naisen kehossa esiintyy useita muutoksia. Jotkut niistä ovat paljain silmin nähtävissä, kun taas toiset ovat niin piilossa, että ne voidaan tunnistaa vain ultraäänellä tai laboratoriodiagnoosilla. Esimerkiksi hormonaalisen taustan muutokset, ja ne ovat erityisen havaittavissa, ennen ulkoisten oireiden ilmaantumista, jotka osoittavat rikkomuksia, voidaan määrittää vain laboratoriomenetelmillä. Niinpä hCG: n taso ektopaattisella raskaudella on huomattavasti normaalia alhaisempi, ja tämän hormonin lisääntyneen tason syynä voi olla raskausdiabetes tai sikiön kromosomipatologiat.

Laboratorion lääkärit joskus joskus paljastavat vakavasti raskauden sairaudet jo alkuvaiheessa. Ja vaikka se on vaikea arvioida noin tiettyjen sairauksien, muutoksia hormonitasot antaa aikaa epäillä taudin ja ryhtymään tarvittaviin toimiin sen hoitoon ja tarvittaessa keskeyttää epänormaali raskaus perustuu pelkkään analysointiin hCG- tai AFP.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Kenelle ja milloin HCG-analyysi on määrätty?

Yleinen verikoke ja virtsaneritys, jotka ovat pakollisia raskauden diagnosoinnissa oleville naisille, mukaan lukien ectopic ja rekisteröinti, voivat kertoa paljon tulevan äidin terveydestä. Mutta he eivät anna riittävästi tietoa sikiön kehityksestä eri raskauskausilla ja sen lokalisoinnissa. Ja loppujen lopuksi lapsella on melko monimutkainen ja pitkällinen prosessi, jonka jokaiseen vaiheeseen liittyy tiettyjä laboratoriomittareiden muutoksia, jotka voidaan jäljittää vain erityisillä testeillä ja testeillä.

Eräs tällainen erityinen raskauden analyysi on ihmisen chorion gonadotropiinin (hCG) tasojen tutkimus. Mikä on hCG? Tämä on spesifinen hormoni, joka on käytännössä poissa terveessä ihmisessä raskauden aikana. Miehillä korion gonadotropiinin havaitseminen veressä on mahdollista vain lisääntymisjärjestelmän onkologisten sairauksien (teratoma / kiveksen seminomaa) kehittymisen myötä. Tällaisia kasvaimia havaitaan useimmiten pojista ja nuorista miehistä. Tässä tapauksessa HCG-analyysi auttaa selkeyttämään diagnoosia.

Korrelaisen gonadotropiinin tason nousu suurella todennäköisyydellä olevasta naisesta merkitsee raskauden alkamista. Tosiasia on, että tämän epätavallisen hormonin tuottaminen on vastuussa alkioista, tai pikemminkin sen kuoreista, joka antaa sikiöruokaa ja jota kutsutaan chorioniksi. Siksi hormoni on nimeltään chorionic. Myöhemmin, kun istukka muodostuu (noin 3-4 kuukautta raskauden jälkeen), se alkaa myös tuottaa hCG: tä, mutta pienemmässä määrin.

Chorion on sikiön ulompi verhokäyrä, joka tukee tilapäisen hormonihoidon toimintaa (keltainen ruumis) syntymishetkestä ja istukan muodostumisesta. Vihreän ruumiin elinvoima, joka tuottaa estrogeeneja ja progesteronia, joka on välttämätön raskauden ylläpitämiseksi, säilytetään juuri kehittämällä koriongonadotropiinia. Toisin sanoen nämä prosessit liittyvät toisiinsa ja niillä pyritään valmistamaan naisen ruumista lapsen kantamiseen. Ei ole yllättävää, että gonadotropiini alkaa tuottaa koriota melkein lapsen syntymähetkestä lähtien, kun isän siittiö sulautuu äidin munan kanssa.

Raskauden hormonin taso nousee merkittävästi päivästä 8-12 viikkoon raskauden jälkeen, minkä jälkeen se vähenee vähitellen, mikä johtuu synnytysorganismin valmistamisesta synnytykseen. Loppujen lopuksi, kun istukka muodostuu toisen raskauskolmanneksen aikana, kaikki lapsen pääelimet ja järjestelmät ovat jo muodostuneet ja alkavat toimia. Tämä on jo täysipäiväinen pieni mies, joka vähitellen valmistautuu itsenäiseen olemassaoloon äidin kohdun ulkopuolella.

Mikä on niin tärkeä hCG: lle raskauden aikana? Se, että hän kiittää häntä, tukee naispuolisen kehon kaikkien muiden hormonien tarvetta, mukaan lukien estrogeenit ja progesteroni, joka on hyvin tärkeä normaalin raskauden aikana. On selvää, että hCG-taso poikkeaa normaaleista indekseistä, mikä viittaa tiettyihin rikkomuksiin.

Mitkä ovat indikaatiot hCG: n analyysille:

  • Hänet on määrätty naisille, joilla on viivästyminen tai kuukautisten puuttuminen ilman muita raskauden oireita. Korronsisäisen gonadotropiinin määrän kasvu on todiste siitä, että se on tapahtunut, muutoin siihen liittyy joitain lisääntymisjärjestelmän rikkomuksia.
  • Avulla analyysin voidaan määrittää hyvin varhain raskauden ajan, koska nostamiseen hCG virtsaan on vietetty 6-8 päivän kuluttua hedelmöityksestä (tämä on yksi nopeimmista menetelmistä raskauden), ja laskimotukos, jopa 2-3 päivää.
  • Tutkimus on määrätty epäilyttävälle multiplan raskaudelle, kun kaksi tai useampi alkio kasvaa kohdussa ja kypsyy samanaikaisesti.
  • Analyysi on erityisen tärkeää, kun lääkäri on syytä uskoa, kohdunulkoinen tai keskeytetyn abortin, joka vaatii välitöntä kirurgisia toimenpiteitä ja raskauden keskeytys (hCG kohdunulkoisen raskauden tai pysäyttää kehitystä sikiötä kohdussa on poikkeama normi).
  • spontaanin abortin tai epäammattimaalisen abortin jälkeen on tilanteita, joissa alkion ja istukan kudosten kudokset eivät ole täysin poistuneet kehosta, mikä aiheuttaa vaaraa naisen terveydelle. Korroosion ja istukan jäämien esiintyminen ilmaistaan hCG: n korkealla tasolla, jonka tuotteet he ovat sitoutuneet, normaalina raskauden puuttuessa hCG: n ei tulisi ylittää 5 IU / ml verta.

On sanottava, että tämä analyysi on määrätty raskaana oleville naisille tänään ja ilman mitään merkkejä. Tämä herkkä ajan nainen elämässä on useita kriittisiä vaiheita: 8, 12-14, 16-18 viikkoa raskauden. Tällä hetkellä on todennäköisempää raskauden heikkenemistä tai muita sairauksia. Tässä yhteydessä tehdään seulontatutkimuksia erityisesti näille kriittisille faaseille, mikä mahdollistaa raskauden komplikaatioiden oikea-aikaisen diagnoosin.

HCG-arvojen kasvu kertoo sikiön kasvavan ja kehittyvän. Siksi hCG: n analyysi yhdessä alfa-fetoproteiinin ja estriolin veren kanssa tehdyn tutkimuksen kanssa sisältyy sikiökehityksen patologisten sairauksien ennenaikaiseen diagnoosiin.

Erilaisissa raskauden sairauksissa hCG: n analyysi voidaan käyttää dynamiikkaan, ts. 2 vuorokauden välein. Tosiasia on, että normaalin raskauden aikana tänä aikana kaksinkertaistetaan koriongonadotropiini veressä. Ectopic-raskauden ja vielä enemmän sikiön haalistumisen vuoksi hCG: n lisääntyminen on paljon vähemmän intensiivistä.

Valmistus ja analyysimenetelmä

Kolorion gonadotropiinin tason määrittämiseksi raskauden aikana käytetään erilaisia laboratoriodiagnoosimenetelmiä. Analyysin yksinkertaisin muunnos ovat koeliuskat, joiden toiminta-mekanismi perustuu juuri hCG: n tason nousuun konseptin jälkeen.

Raskaustestiä voi ostaa mistä tahansa apteekista ja jopa ruokakaupoista. Se on kevyt nauha, jossa reagenssi on kohdistettu siihen, mikä muuttaa väriä kosketukseen virtsan kanssa, jolloin seuraa toinen raita, joka osoittaa raskautta.

Asia on se, että 6-8 päivän kuluttua virtsan muodostumisesta on jo riittävästi gonadotropiinia raskauden diagnosoimiseksi. Toinen asia on, että useimpien testien herkkyys antaa sinulle mahdollisuuden havaita raskaus vain kahden tai useamman viikon kuluttua. Tarkimmat ovat mustesuihkutulostimet ja digitaaliset testit, joita ei pidä alentaa astiaan, jossa on virtsan tai tippuvan virtsan, mutta joka toimitetaan tuoreen virran alla.

10 sekuntia koeliuskan kosketuksesta virtsan kanssa riittää reaktion alkamiseen, ja sen tulos voidaan nähdä 1-10 minuutin kuluttua riippuen hCG: n tasosta. Mutta jos tavalliset hormonipitoisuuden ja raskauden aikaiset testit voidaan arvioida pääasiassa manifestoituneen raidan värin intensiteetillä, testin elektroninen versio antaa tietoa digitaalisessa versiossa.

Tällainen hCG-analyysi on varsin sopiva raskauden määrittämiseen, mutta se voi sanoa vähän sen ajoitusajasta ja kurssin luonteesta. Eli Tavalliset hCG-testit ektopaattisella raskaudella eivät ole kovinkaan informatiivisia. He osoittavat joka tapauksessa raskauden läsnäolon, mutta gonadotropiinin taso ja sen kasvun dynamiikka voidaan vain arvata. Epäilyttävät toiset nauhat eivät välttämättä ole kovin voimakkaita tai toistuvien tarkastusten aikana puuttuvat.

Digitaalinen testi tässä suhteessa on mielenkiintoisempi, koska se sallii sinun arvioida hormonin pitoisuutta ja toisessa analyysissa jopa arvioida, kuinka paljon hCG-taso on kasvanut tietyn ajan kuluessa. Tällaiset muutokset antavat suuremman osuuden todellisista tuloksista raskauden ensimmäisten kahden kuukauden aikana, minkä jälkeen raskaustestiä koskevat negatiiviset tulokset ovat mahdollisia.

Samalla tavoin virtsan analysoidaan koreografiselle gonadotropiinille laboratoriossa. Tässä tapauksessa raskaana olevan naisen on toimitettava tuore aamuurenan analyysi. Miksi aamulla? Koska gonadotropiinin konsentraatio vaikuttaa juomaveden tilavuuteen. Mitä enemmän vettä nainen juo, sitä matalampi on raskauden hormonin pitoisuus, joka vääristää todellista tulosta. Testiä edeltävänä päivänä ei myöskään ole suositeltavaa juoda runsaasti nesteitä varsinkin ennen nukkumaanmenoa.

Ectopic raskauden ja muiden komplikaatioiden, sopivin on tehdä veritesti hCG. Veren gonadotropiini havaitaan nopeammin kuin virtsaan, ja verikokeen tulokset katsotaan tarkimmiksi. Veri otetaan laskimosta, jonka jälkeen nestemäinen osa erotetaan sentrifugin avulla ja lisätään reagensseja. Analysaattori muuntaa kvantitatiiviset tulokset digitaaliseksi, jota käytetään diagnosoimaan raskauden kulkua.

Mikä tahansa analyysi on diagnostista arvoa, jos sen tulokset ovat luotettavia, joten jonkin verran valmistelua tarvitaan usein ennen analyysia. Ihannetapauksessa veri, kuten virtsa, on otettava aamulla ennen aamiaista jonkin aikaa heräämisen jälkeen. Mutta vaikka verta on tehtävä toisella kerralla, tutkimustarkkuuden parantamiseksi on suositeltavaa pidättäytyä syömästä ja rajoittaa veden käyttöä ja 5-7 tuntia ennen veren ottamista analyysiin.

Ektopinen raskaus

Lähes jokainen nainen unelmoi yhteen täydelliseen hetkeen tulla oman vauvansa onnellinen äiti. Mutta tämän täytyy synnyttää ja kestää lapsi. Munan lannoitus tapahtuu sen jälkeen, kun se on päästetty munasarjoihin, mutta tämä ei riitä normaalin raskauden kehittymiselle. Myöhemmin duo, joka on muodostettu ihmisen sikiön (alkio) tulisi noudattaa munanjohdin suoraan kohtuun, jossa se on kiinnitetty pysyvästi oleskelun 2-3 viikkoa hedelmöittymisen jälkeen tapahtui.

Mutta joskus tapahtuu se, että munasoluilla ei ole aikaa tunkeutua kohtuun ja sen täytyy "asettua" muualle. Useimmiten paikannuspaikka on itse kohdun putki, harvemmin sikiönmunas on kiinnittynyt munasarjaan, vatsaonteloon tai kohdun kohdunkaulaan. Joka tapauksessa, jos alkio kehittyy kohtuun, puhutaan patologiasta nimeltä "ectopic pregnancy".

Tätä tilannetta ei pidetä sopivana lapsen normaalille kehitykselle, varsinkin jos sikiö on tarttunut kohdun putkeen. Fallopian putken lumen mitat ei ole laskettu kasvattamaan hedelmöitynyttä munaa, joka sattuu sikiön kasvaessa ja kehittyy, joten sikiö on jäljessä kehitysvaiheessa ja pian kuolee. Tällaisen raskauden pitäminen vain ei ole järkeä.

Lisäksi ektopaattinen raskaus on uhka raskaana olevan naisen elämässä. Oksan putken pieni lumen ja sen seinien riittämätön kimmoisuus ovat rintasyövän riskitekijä sikiön kasvaessa. Tämä on erittäin vaarallinen tilanne, jossa on vakavia kipuja ja runsas sisäinen verenvuoto. Jos potilas ei auta ajoissa, nainen kuolee. Ja vaikka lääkärit onnistuisivat pelastamaan elämäänsä, ei ole mahdollista palauttaa vahingoittunutta kohdun putkea, joten mahdollisuus tulla raskaaksi on erittäin vähäistä. Loppujen lopuksi, vaikka ajankohtainen interventio, raskauden mahdollisuudet vähenevät puoleen.

Ensimmäisten kuukausien kuluttua suunnittelusta on lähes mahdotonta erottaa ektopaattinen raskaus normaalista ilman erityisiä tutkimuksia. Nainen voi edes kehittää myrkyllisyyttä alkuvaiheessa, turvota maitorauhaset, lopettaa kuukautiset tai muuttuu kuukausittain vähäiseksi leukaksi.

Riippumatta alkion sijaintia ympäröi suojarakennuksen kuori (suonikalvon), joka tuottaa ihmisen koriongonadotropiini, ja siten hCG: n tasot, kun ektooppinen raskaus on lisääntynyt. Mitä sitten analyysi auttaa tällaisessa tilanteessa? Ja se tosiseikka, että hCG kohdun ja ectopic raskauden aikana ovat merkittävästi erilaisia.

HCG: n taso ektopaattisessa raskaudessa

Ectopic raskaus on tilanne, jossa sikiö ei voi kehittyä normaalisti. Vaikka se on pieni ja se voidaan sijoittaa turvallisesti kohdun putken lumeen, kehitystä voi jatkaa normaalisti, mikä näkyy korroosion gonadotropiinin säännöllisesti kasvavan tason mukaan. Mutta vähitellen hCG: n kasvun dynamiikka ektopaattisessa raskaudessa muuttuu.

Jotta ymmärtäisit paremmin hCG: n lisääntymisen kohdun ja ektopaattisen raskauden välillä, sinun on tiedettävä korion gonadotropiinin taso raskauden puuttuessa. Uskotaan, että tämän spesifisen hormonin pitoisuus muuttuu 1,5 - 2 päivän välein, jolloin indeksit kasvavat lähes kahdesti. Toisin sanoen, kun hCG: n mittauksia on tehty muutamassa päivässä, on jo mahdollista tehdä tarkkoja päätelmiä raskauden kulusta.

Ei ole mitään järkeä kuvailla päivittäisiä muutoksia hCG: ssä raskauden aikana, riittää pohtimaan normaalia viikkoa normaalin sikiön kehittymisen kanssa ja sitten verrata hCG: n tasoja ektopaattisen raskauden kanssa havaittujen nopeuksien kanssa.

Jos nainen ei ole raskaana, veren gonadotropiinia ei saa havaita tai sitä ei saa pitää määrinä, jotka eivät ylitä 5 IU / ml. Tämä on niin sanottu referenssipiste, jota kutsutaan viittaukseksi. HCG: n jatkuva kasvu osoittaa jo raskauden aikana naisilla tai onkologialla miehillä. Mutta koska koriongonadotropiini alkaa vapautua jo sikiön syntymishetkestä, raskauden ensimmäisellä viikolla sen indeksit voivat nousta jopa 20-35 IU / ml.

Kun raskaus on 1-2 viikkoa, kun sikiö on vielä matkalla kohtuun, hCG: n määrä naisen veressä vaihtelee noin 20 - 350 IU / ml. Korostamme sanaa "noin", koska erilaiset laboratoriot määräävät gonadotropiinin pitoisuuden raskauden aikana erilaisin menetelmin, jotka voivat tuottaa erilaisia tuloksia. Näin ollen jokaisessa tällaisessa laitoksessa kehitettiin omat taulukot, jotka määrittävät hCG: n määrän normaaleissa ja patologisissa raskauksissa.

Tässä on esimerkki yhdestä tällaisesta taulukosta, jossa ensimmäinen sarake heijastaa raskauden kestoa viikkoina ja hCG: n toinen ylä- ja alaraja IU / ml vertaa.

1-2

25-156

2-3

101-4870

3-4

1110-31500

4-5

2560-82300

5-6

23100-151000

6-7

27300-233000

7-11

20900-291000

11-16

6140-103000

16-21

4720-80100

21-39

2700-78100

 

 

Jos käsikirjoitettujen testien tulokset ovat edellä olevan taulukon puitteissa, tätä ei voida pitää paniikkiin. Taulukko on tiukasti informaatiotarkoituksiin ja sen perusteella voimme nähdä, miten ennen 7-11 viikkoa raskaus, hCG hinnat ovat skyrocketing ja sitten vähitellen alkaa laskea.

Tarkastimme korionien gonadotropiinin dynamiikkaa normaalissa raskauden aikana ja sikiön oikean sijainnin suhteen ja mikä on hCG ektopaattisessa raskaudessa? Yleensä kuva on identtinen: ensin hCG-arvojen nousu ja sen lasku. Mutta tässä hCG-tasojen nousu tässä tapauksessa on huomattavasti alempi kuin normaalisti kehittyvä raskaus.

Niinpä kahden ensimmäisen raskausviikon aikana ei voida havaita eroa korion gonadotropiinin kasvussa. Mutta jo 3-4 viikon indikaattorit saattavat olla alle 2 ja useampia kuin tänä ajanjaksona tarvitaan. Hormonikorvaushoidon enimmäismäärä ectopic raskauden aikana ei yleensä ylitä 75 000 IU / ml, kun taas samana ajanjaksona normaali raskaus indikaattorit saavuttavat 291000 IU / ml.

Kuten näette, ero on näkyvä. Alhainen koriongonadotropiinia on osoitus siitä, että hedelmät kitukasvuinen, ja sen sijainti munanjohdin on väistämätöntä. Ja ei väliä kuinka hedelmä oli suunniteltu. In vitro hedelmöitys, hedelmöittynyt munasolu, kun istuu suoraan naisen kohtuun, esiintyä myös tilanne, jossa alkio muuttaa sijaintiaan, putoamisesta munanjohtimen tai vatsaontelon, jossa kiinteä ja sen jälkeen kasvaa. HCG kohdun raskauden jälkeen IVF on sama dynamiikka kuin luonnollinen käsitys, ei ole valmis liikkuu muna kohtuun.

Jos ektopaattista raskautta ei havaita ensimmäisten viikkojen aikana, hCG: n hidas kasvu havaitaan noin 7-8 viikossa ja laskee sitten. Tällä hetkellä sikiön heikkeneminen havaitaan useimmiten, kun se lakkaa sen kehittymisestä ja hukkuu, mikä, jos se ei ole oikein sijoitettu, on todennäköisimmin. Mutta tällainen tauko voi tapahtua aiemmin.

HCG-taso kuolleena raskaudenaika ei koskaan saavuta korkeaa tasoa ja alkion kuoleman jälkeen alkaa laskea nopeasti. Mutta normaalille ei raskaana olevalle tasolle hän voi tulla lähemmäksi vain spontaanin abortin tai abortin jälkeen, ja niin kauan siinä tapauksessa, jos äidin organismeissa ei ole alkion tai istukan kankaita.

Eroottisella raskaudella ja munasarjojen viivästyksellä munasarjalla ei ole itsenäistä hylkyä, vaikka sikiö jäädytetäänkin. Tällöin hCG: n taso pysyy hitaasti ja jatkuvaa patologista raskautta ei ole mahdollista ilman kirurgista toimenpidettä.

Muutokset hCG: ssä ektopaattisessa raskaudessa, jotka poikkeavat normaalista, voivat epäillä patologian, mutta tämä ei riitä tarkan diagnoosin tekemiseen. Tämän hormonin indeksejä pienennetään myös silloin, kun on olemassa keskenmenon uhka, joka johtuu alkion kehittymisen viivästymisestä tai istukan vajaatoiminnasta. Jopa sellaiset oireet kuin alemman vatsaan kohdistuvat kiput ja ruskean tai punaisen vastuuvapauden epämuodostumat eivät ole erityisiä, eikä niitä voida diagnosoida. Efektiivisen raskauden vahvistamiseksi myös ultraäänitulokset ovat tärkeitä, mikä osoittaa sikiön puuttumisen kohtuun muiden raskauden oireiden yhteydessä.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.