Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Progesteroni raskauden aikana

Lääketieteen asiantuntija

Gynekologi, hedelmällisyysasiantuntija
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 11.04.2020

Raskauden progesteroni tuottaa keho melko suurina määrinä, geometrisesti eteneväksi kaikkien kuukausien aikana, joissa on vauva, ja pudottamalla jyrkästi vasta viimeisen viikon aikana ennen synnytystä.

Progesteroni on yksi tärkeimmistä naishormoneista, joita synnyttää munasarjat ja lisämunuaisen aivokuori, johon osallistuu luteotrooppinen hormoni.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Progesteroni raskauden suunnittelussa

Ilman progesteronia raskaus on mahdotonta: se ei ainoastaan anna implantaatioprosessia vaan osallistuu myös sikiön kasvuun ja muodostumiseen ja tukee myös raskautta. Alhaisen tason tämä hormoni voi johtaa alkion kehittymiseen ja spontaaniin keskenmenon.

Progesteroni syntetisoidaan naisvartaloon ja koko kuukautiskierron ajan: ovulaation aikana munasarjoissa muodostuu keltaisia kehoja, jotka alkavat tuottaa tarvittavaa hormonia. Mitä varten?

Progesteroni on ollut aktiivisesti mukana prosessissa implantaation, se mahdollistaa munasolun kiinnittymisen kohdun seinämään, ja ohjaa myös intensiteetti kohdun supistukset, estää todennäköisyys keskenmenon.

Progesteronin taso nousee tavallisesti kuukautiskierron luteaalivaiheessa, mikä luo suotuisat olosuhteet ja muodostaa alkion alkion kehittymiselle ja tavanomaiselle raskaudelle.

Päälle, että progesteroni suorittaa myös elimistössä, ja muita toimintoja: estää sen muodostumisen kuitumaisen kystat, suosii käyttö rasvakudokseen vapauttamiseksi lisäenergiaa, stabiloi veren glukoosi ja veren viskositeettia.

Progesteroni on tärkeä osa naisen lisääntymisterveyttä sekä suunnittelukaudella, raskauden aikana että koko elämänsä ajan.

Miten progesteroni vaikuttaa raskauteen?

Progesteroni tukee raskautta koko laajuudessaan. Se edistää endometrian siirtymistä dekiduaalisen kudoksen tilaksi, jolla on kyky liittää alkio itselleen ja varmistaa sen täydellinen kehittyminen. Progesteroni säätää kohdun seinien sävyä ja vahvistaa myös kohdun kaulan lihaksia, mikä vähentää merkittävästi keskenmenon riskiä.

Progesteronin määrän väheneminen raskauden aikana johtaa peruuttamattomiin seurauksiin - raskauden päättymiseen. Uskotaan, että progesteronin veressä oleva määrä alle 7 ng / ml (4-10 viikkoa) on merkki raskauden äkillisestä lopettamisesta. Tämän hormonin tasoa veressä tulisi lisätä koko vauvan raskauden aikana.

Progesteronin hormoni raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana lisää tarvittavien aineiden tuotantoa ravitsemukselle ja sikiölle. Hormonin taso kasvaa raskauden aikana ja viimeksi kuluneiden viikkojen aikana yli 400 ng / ml.

Progesteronin normaali raskaus

Kun muna on onnistunut lannoitteessa ja keltaisen ruumiin normaalissa toiminnassa, progesteroni alkaa syntetisoida nopeutetulla nopeudella raskauden alkuvaiheissa. Hormonin tuotanto 16 viikkoa raskauden jälkeen on melkein kokonaan sikiön istukkaa, joka tällä hetkellä voi jo täysin täyttää tehtävänsä.

Joka kuukauden aikana hormonin taso väistämättä kasvaa: sen lukumäärän mukaan lääkäri voi määrittää istukan kuoren tilan, alkioiden kehittymisen patologian puuttumisen. Yleensä naiset ottavat progesteronia koskevan analyysin raskauden aikana, ei vain kerran, pystyäkseen hallitsemaan hormonin määrää.

Veren eri progesteronipitoisuuksien indikaattorit eri laboratorioissa voivat olla hieman erilaisia, joten testien läpäisemisessä on tarkistettava, että indikaattorit ovat yhteensopivia lääkärisi kanssa tai suoraan laboratoriossa. Yleisin indikaattorijärjestelmä on:

 • Ensimmäinen trimester on 11,2-90,0 ng / ml
 • Toinen trimester on 25,6-89,4 ng / ml
 • Kolmas kolmannes on 48,4-422,5 ng / ml

Veren analysointia hormonien hoidossa seuraa aamulla tyhjään vatsaan. Jos käytät lääkkeitä, muista ilmoittaa tästä laboratorioon, koska jotkut lääkkeet saattavat vääristää todellista progesteronin arvoa.

Kohonnut progesteroni raskauden aikana voi ilmoittaa kehon minkä tahansa patologian kehityksestä, esimerkiksi istukan kuoren muodostumisesta.

Matala progesteroni raskauden aikana voi ilmaista seuraavia kehon ongelmia:

 • abortin uhka;
 • jäädytetyn raskauden uhka;
 • istukan vähentynyt toimintakyky;
 • puutteet ja puutteet sikiön kehityksessä;
 • myöhemmässä vaiheessa luo uhan masturbaation raskauden.

Raskaus, jolla on alhainen progesteroni, tukee hormonihoidon nimittäminen, joka vakauttaa hormonin määrän veressä.

17-HE-progesteronia raskauden aikana

Mikä on 17-one progesteroni? Se on metaboliitti, biokemiallisen reaktion välituote progesteronin synteesissä. Sen kehitys tapahtuu munasarjojen, lisämunuaisten ja istukan alueella. Hyvin usein naiset ovat huolissaan tämän hormonin korkeista määristä. Voimme kuitenkin vakuuttaa teidät: 17-progesteronin taso voi vaihdella melko suurilla alueilla, eikä raskauden tilassa ole yleisesti tunnustettua normia. Laboratoriot itse voivat antaa suhteellisen määritelmän hydroksiprogesteronipitoisuudesta, mutta tämä on vain arvioitu arviomalli määrityksestä.

Syyt 17-one-progesteronin lisääntymiseen raskauden aikana - samanaikaisesti konventionaalisen progesteronin pitoisuuden kasvaessa. Myös 17-hydroksiprogesteroni syntetisoi istukan, mutta toisesta trimesteri alkaa sen kehittymisestä lisämunuaisen alkion avulla.

Hydroksiprogesteronin kohotettuja tasoja ei pidetä patologioina. Kun normaalin progesteronin määrä on hyväksyttävien parametrien joukossa, ei tarvitse huolehtia 17-one-progesteronin tason ylittymisestä.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Progesteronin määrät raskauden viikkoina

Progesteronin hormoni kasvaa vähitellen raskauden viikkojen aikana. Tarkka valvonta ei ole välttämätöntä, lääkäri lähettää nainen analysoitavaksi vain, jos on epäselvyyttä poikkeamisesta normista toiseen suuntaan.

 • 1 viikko raskauden aikana - 11,2> ng / ml
 • raskauden toisella viikolla - 11,2 ng / ml
 • kolmannella raskausviikolla - 15,0 ng / ml
 • raskauden 4. Viikolla - 18,8 ng / ml
 • raskauden viidentenä viikolla - 19,0-22,0 ng / ml
 • kuudennella raskausviikolla - 20,0 - 32,0 ng / ml
 • raskausviikolla 7 - 30,0-37,0 ng / ml
 • raskauden kahdeksannella viikolla - 30,0-39,0 ng / ml
 • raskauden 9. Viikolla - 33,0 - 45,0 ng / ml
 • raskauden 10. Viikolla - 38,0-50,0 ng / ml

Progesteroni raskauden toisella kolmanneksella kasvaa edelleen, saavuttaen 90 ng / ml: n merkin.

Indikaattorien dekoodaamisen yhteydessä on otettava huomioon se, että vain lääkärisi voi arvioida tällaisia analyysejä tietyn laboratorion tietojen perusteella, joissa verenvuoto on peräisin, koska kunkin tutkimuskeskuksen normit voivat olla erilaiset.

Progesteroni raskaana olevilla kaksosilla raskauden alkuvaiheessa ja 7-8 viikon ajan voi kasvaa tavallisten indekseiden mukaan riippumatta siitä, onko enemmän hedelmiä saatavilla.

Valmistelut progesteronista raskauden aikana

Sisältävien lääkkeiden koostumukseltaan progesteronia voidaan antaa pääasiassa vähentämään sukupolven oman progesteronin sekä ennaltaehkäiseviä ja hoitotoimenpiteet, joilla pyritään vähentämään vaaraa uhkaavan keskenmenon.

Koska keltaisen kehon riittämätön toiminto ensimmäisen kolmanneksen aikana, progesteronia annetaan päivittäin tai päivässä ennen raskauden keskeytymisen vaaraa. Ns. "Tavanomaisia" spontaaneja abortteja käytetään hormonaalisiin lääkkeisiin vasta raskauden neljäntenä kuukautena.

Progesteronivalmisteita yleensä määrätään 36 viikkoon raskauden jälkeen, minkä jälkeen tällaisten lääkkeiden käyttö lopetetaan.

Yleisimmät progesteronilääkkeet ovat tänään dufaston, aamuvamppu ja itse asiassa progesteroni (sen analoginen injektio) injektioliuos. Näitä lääkkeitä voidaan määrätä raskauden ensimmäisessä ja toisessa raskauskolmanneksessa, antamisen tarkoituksenmukaisuudesta sekä lääkärin määräyksestä ja hoidosta. Itsestään lääkitys hormonaalisilla keinoilla on täysin mahdoton hyväksyä!

Miten lisätä progesteronia raskauden aikana?

Parantaa progesteronin sisältöä veressä useilla tavoilla.

Ensimmäinen, tehokkain ja hyväksyttävä on lääkeainomenetelmä. Lääkäri voi määrätä yhden tai useamman progesteronilääkityksen käyttötarkoituksen mukaisesti:

 • öljyinen progesteronin liuos - käytä 10-25 mg päivässä tai päivässä ennen keskenmenon uhkan katoamista;
 • injektio-injektioliuos, pistää 0,5-2,5 ml 1-prosenttista liuosta päivittäin tai joka toinen päivä;
 • progesteronikapseleita, voidaan käyttää joko suun kautta tai intra-vaginaalisesti. Annetaan 200-400 mg oraalisesti 6-8 tunnin välein, ylläpitoannos on 100-200 mg kolme kertaa päivässä. Intra-vaginaaliseen käyttöön liittyy lääkkeen antaminen annoksella 100-200 mg vastaanottoa kohden joka 12. Tunti 12 viikkoon raskauden jälkeen;
 • dyufaston - progesteronin synteettinen analogi (dydrogesteroni), nimeää 10 mg 8 tunnin välein. Hoidon kesto määräytyy lääkäri erikseen, lääkettä voidaan käyttää raskauden 14-20 viikkoon saakka.

Vaihtoehtoiset keinot lisätä progesteronin määrää veressä ovat olemassa, mutta niiden käyttö raskauden aikana voi olla arvaamattomia seurauksia, joten mahdollisuus käyttää yrttejä ja infuusioita pitäisi arvioida lääkärisi.

Jos progesteronin taso ei ole kriittisesti alhainen, sitä voidaan lisätä erityisellä ruokavaliolla. Naisen päivittäiseen ruokavalioon tulisi sisältyä riittävä määrä palkokasveja, pähkinöitä, maitotuotteita, erilaisia lihaa, munia, soijaa ja kovaa juustoa. Ja tärkein ehto ei ole huolta! Loppujen lopuksi, yhdessä teidän, tulevan lapsenne käy läpi, mikä ei vaadi mitään.

Riippumatta raskauden progesteronin analyysin tuloksesta, sinun ei pidä tehdä hätäisiä johtopäätöksiä omasta. Siirry lääkäriin tapaamiselle, hän selittää sinulle kaiken. Todennäköisesti lääkäriin saapumisen jälkeen sinulla ei ole mitään syytä huoleen! Nykyaikainen lääketiede pystyy hallitsemaan hormonien tasoa normaalin raskauden aikana.


iLive-portaali ei tarjoa lääketieteellistä neuvontaa, diagnoosia tai hoitoa.
Portaalissa julkaistut tiedot ovat vain viitteellisiä eikä niitä saa käyttää ilman asiantuntijan kuulemista.
Lue huolellisesti sivuston säännöt ja käytännöt. Voit myös ottaa yhteyttä!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Kaikki oikeudet pidätetään.