^

Antioksidantit: vaikutukset kehoon ja lähteisiin

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Antioksidantit torjuvat vapaita radikaaleja - molekyylit, joiden rakenne on epästabiili ja vaikutus kehoon - on haitallista. Vapaat radikaalit pystyvät aiheuttamaan vanhenemisprosesseja, vahingoittavat solujen kehoa. Tämän vuoksi ne on neutraloitava. Tämän tehtävän avulla antioksidantit selviävät täydellisesti.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Mitä ovat vapaat radikaalit?

Vapaa radikaalit johtuvat vääriin prosesseihin, joita esiintyy kehossa ja ihmisen elämän tuloksena. Vapaa radikaalit näyttävät myös epäsuotuisasta ympäristöstä, huonosta ilmastosta, haitallisista tuotantoolosuhteista ja lämpötilan vaihteluista.

Vaikka henkilö johtaa terveellistä elämäntapaa, hän altistuu vapaille radikaaleille, jotka tuhoavat kehon solujen rakenteen ja aktivoivat vapaiden radikaalien seuraavien osuuksien tuottamisen. Antioksidantit suojaavat soluja vaurioilta ja hapettumiselta vapaiden radikaalien vaikutuksesta. Mutta jotta keho pysyy terveessä, tarvitset tarpeeksi antioksidantteja. Nimittäin - tuotteita, joiden sisältö ja lisäaineet ovat antioksidantteja.

Vapaan radikaalin vaikutukset

Joka vuosi lääketieteen tutkijat lisäävät vapaiden radikaalien altistumisen aiheuttamia sairauksia. Tämä on syöpä-, sydän- ja verisuonitautien, erityisesti silmäsairauksien, kaihien, niveltulehduksen ja muiden luukudoksen muodonmuutosten vaara.

Näiden sairauksien takia antioksidantit menestyvät onnistuneesti . Ne auttavat tekemään ihmisen terveellisemmän ja vähemmän altistuneena ympäristölle. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että antioksidantit auttavat hallitsemaan painoa ja stabiloimaan aineenvaihduntaa. Siksi henkilön tulisi kuluttaa niitä riittävästi.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10]

Antioksidantti beetakaroteenia

Se on paljon oranssinviljelmiä. Se on kurpitsa, porkkana, peruna. Ja paljon beetakaroteenia hedelmiä ja vihanneksia salaattia erilaisia (sheet), pinaatti, kaali, erityisesti parsakaali, mango, meloni, aprikoosit, persilja, tilli.

Beetakaroteeniannos päivässä: 10 000-25 000 yksikköä

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Antioksidantti C-vitamiini

Se on hyvä niille, jotka haluavat vahvistaa koskemattomuuttaan, vähentävät kivien riskiä sapessa ja munuaisissa. C-vitamiini tuhoutuu nopeasti käsittelyn aikana, joten sinun täytyy syödä tuoreita vihanneksia ja hedelmiä sen kanssa. C-vitamiini on runsas vuoren tuhka, mustaherukka, appelsiinit, sitruunat, mansikat, päärynät, perunat, paprikat, pinaatti, tomaatit.

C-vitamiinin annos päivässä: 1000-2000 mg

trusted-source[17], [18], [19]

Antioksidantti E-vitamiini

E-vitamiini on välttämätöntä vapaiden radikaalien torjunnassa, ihmiskoodi on yliherkkä glukoosille ja kehossa - liikaa sen keskittymisestä. E-vitamiini auttaa vähentämään sitä sekä immuniteettia insuliinille. E-vitamiini, tai tokoferoli, sen luonnollisessa muodossa löytyy mantelit, maapähkinät, saksanpähkinät, hasselpähkinöitä ja parsa, herneet, vehnä, pavut (erityisesti ituja), kaura, maissi, kaali. Siinä on kasviöljyjä.

E-vitamiini on tärkeätä olla käyttämättä syntetisoitua mutta luonnollista. Se voidaan helposti erottaa muista antioksidanttityypeistä merkinnällä merkinnällä kirjaimella d. Eli d-alfa-tokoferoli. Ei-luonnollisia antioksidantteja kutsutaan dl: ksi. Se on dl-tokoferoli. Tietäen tämän, voit hyötyä kehostasi, ei haittaa.

E-vitamiinin annos päivässä: 400-800 yksikköä (luonnollinen d-alfa-tokoferolimuoto)

trusted-source[20], [21], [22]

Seleeni antioksidantti

Elimistöön tulevan seleen laatu riippuu tämän antioksidantin kanssa kasvaneiden tuotteiden laadusta ja myös maaperästä, jolla ne kasvoivat. Jos maa on köyhiä mineraaleissa, selenium tuotteissa, jotka ovat kasvaneet siellä, on huonolaatuista. Seleniumia löytyy kaloista, siipikarjasta, vehnästä, tomaateista, parsakaalista,

Kasvituotteissa oleva seleenipitoisuus riippuu maaperän tilasta, johon ne kasvatettiin, sen mineraalisisältöön. Se löytyy parsakaalista, sipulista.

Seleniumannos päivässä: 100-200 μg

Mitä antioksidantteja voi tehokkaasti laihtua?

On olemassa sellaisia antioksidantteja, jotka aktivoivat aineenvaihduntaa ja auttavat laihtua. Ne voidaan ostaa apteekissa ja käyttää lääkärin valvonnassa.

Antioksidantti koentsyymi Q10

Tämän antioksidantin koostumus on lähes sama kuin vitamiinien koostumus. Hän edistää aktiivisesti aineenvaihduntaprosesseja elimistössä, erityisesti oksidatiivista ja energistä. Mitä kauemmin elämme, sitä vähemmän kehomme tuottaa ja kerää koentsyymi Q10.

Sen ominaisuudet immuuni on korvaamaton - ne ovat jopa korkeammat kuin E-vitamiini. Koentsyymi Q10 voi jopa auttaa selviytymään kipu. Se vakauttaa erityisesti korkean verenpaineen paineen ja edistää myös sydämen ja verisuonten hyvää työtä. Koentsyymi Q 10 pystyy vähentämään sydämen vajaatoiminnan riskiä.

Tämä antioksidantti voidaan saada sardiiniliha, lohi, makrilli, ahven, ja myös se on maapähkinöitä, pinaattia.

Ja antioksidantin Q10 on hyvin imeytyy elimistöön, on toivottavaa ottaa öljyä - siellä se on helposti liukeneva ja helposti imeytyy. Jos käytät antioksidanttia Q10 oraalisissa tabletteissa, sinun on tutkittava huolellisesti sen koostumusta, jotta se ei kuulu huonoihin tuotteisiin. On parempi ostaa sellaisia lääkkeitä, jotka asetetaan kielekkeen alle - niin että kehosi imeytyy nopeammin. Ja on vielä parempaa täydentää ruumiinosastoja luonnollisella koentsyymillä Q10 - keho imee ja käsittelee sitä paljon paremmin.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Perusrasvahappojen vaikutus

Olennaiset rasvahapot ovat korvaamattomia kehossamme, koska niillä on monia rooleja. Esimerkiksi edistetään hormonien tuotantoa sekä hormonien - prostaglandiinien lähettämistä. Esi- merkillisiä rasvahappoja tarvitaan myös hormonien kuten testosteronin, kortikosteroidien, erityisesti kortisolin, ja myös progesteronin tuottamiseen.

Aivotoimintaan ja hermot olivat normaaleja, tarvitaan myös perusrasvahappoja. Ne auttavat soluja suojautumaan vaurioilta ja toipumaan niistä. Rasvahapot auttavat syntetisoimaan muita kehon tuotteita - rasvoja.

Rasvahapot - alijäämä, ellei henkilö kuluta ruokaa. Koska ihmiskeho ei pysty tuottamaan niitä.

Omega-3-rasvahapot

Nämä hapot ovat erityisen hyviä, kun sinun on taisteltava ylipainosta. Ne stabiloivat aineenvaihduntaprosessit kehossa ja edistävät sisäelinten vakaampaa toimintaa.

Eikosapentaeenihappo (EPA) ja alfa-linoleenihappo (ALA) ovat omega-3-rasvahappojen edustajia. Ne ovat parhaiten peräisin luonnontuotteista, eivät synteettisistä lisäaineista. Nämä ovat syvänmeren kalan makrilli, lohi, sardiinit, kasviöljyt - oliivi, maissi, pähkinä, auringonkukka - niillä on suurin rasvahappojen pitoisuus.

Mutta luonnollisesta ulkonäöstä huolimatta monet näistä lisäravinteista ei voida käyttää, koska ne voivat lisätä lihasten ja nivelten riskiä, koska eikosanoidien pitoisuus lisääntyy.

Aineiden suhde rasvahappoihin

Varmista myös, ettei lisäaineissa ole termisesti käsiteltyjä aineita - tällaiset lisäaineet tuhoavat valmisteen hyödylliset aineet. On terveellisempää käyttää näitä lisäaineita, joiden koostumuksessa aineet, jotka ovat läpäisseet puhdistusprosessin hajoamista (sytamiineja).

On parempi ottaa kaikki hapot, joita käytät luonnollisista tuotteista. Ne ovat paremmin imeytyneitä kehon, niiden käytön jälkeen ei ole sivuvaikutuksia ja paljon hyödyllisempiä aineenvaihduntaan prosesseja. Luontaiset lisäravinnot eivät edistä painon nousua.

Hyödyllisten aineiden suhde rasvahappoihin on erittäin tärkeä, jotta kehosta ei aiheudu toimintahäiriöitä. Erityisen tärkeä on niille, jotka eivät halua palauttaa, eikosanoidien tasapainoa - aineita, joilla voi olla sekä huonoja että hyviä vaikutuksia kehoon.

Pääsääntöisesti parhaan vaikutuksen on oltava rasvahappojen omega-3 ja omega-6. Tämä antaa paremman vaikutuksen, jos näiden happojen suhde on 1-10 mg omega-3: lle ja 50-500 mg omega-6: ta.

Omega-6-rasvahapot

Sen edustajat ovat LC (linolihappo) ja GLA (gamma-linoleenihappo). Nämä hapot auttavat rakentamaan ja korjaamaan solukalvoja, edistävät tyydyttymättömien rasvahappojen synteesiä, auttavat palauttamaan soluenergian, ohjaamaan välittäjiä, jotka välittävät kipuimpulsseja ja auttavat immuniteetin vahvistamisessa.

Omega-6-rasvahapot ovat runsaasti pähkinöitä, papuja, siemeniä, kasviöljyjä, seesaminsiemeniä.

Antioksidanttien rakenne ja mekanismit

Antioksidanttien farmakologisia valmisteita on kolme - vapaiden radikaalien hapettumisen estäjät, jotka eroavat toisistaan mekanismissa.

  • Hapetusinhibiittorit, jotka ovat vuorovaikutuksessa suoraan vapaiden radikaalien kanssa;
  • Inhalaattorit, jotka vuorovaikuttavat hydroperoksidien kanssa ja "tuhoavat" niitä (samanlainen mekanismi kehitettiin käyttämällä dialkyylisulfidien RSR-esimerkkiä);
  • Aineet, jotka estävät vapaiden radikaalien hapettumiskatalyytit, ensisijaisesti vaihtelevan valenssin metalli-ionien (samoin kuin EDTA: ta, sitruunahappoa, syanidiyhdisteitä), johtuen kompleksien muodostumisesta metalleilla.

Lisäksi nämä kolme päätyyppiä, voidaan tunnistaa ns rakenteellisia antioksidantit, anti-hapettava vaikutus, joka aiheuttaa muutoksen membraanin rakenteen (kuten antioksidantteja ovat androgeenireseptorin, glukokortikoidi, progesteroni). Vuoteen antioksidantit, ilmeisesti pitäisi myös aineita, jotka nostavat toimintaa tai sisältöä antioksidanttientsyymejä - superoksididismutaasi, katalaasi, glutationiperoksidaasi (erityisesti silymarin). Kun puhutaan antioksidantteista, on mainittava vielä yksi luokka aineista, jotka lisäävät antioksidanttien tehokkuutta. Prosessin synergistinä nämä aineet, jotka toimivat protonien luovuttajina fenolisia antioksidantteja kohtaan, edistävät niiden elpymistä.

Antioksidanttien ja synergististen aineiden yhdistelmä ylittää merkittävästi yhden antioksidantin vaikutuksen. Tällaiset synergistit, jotka merkittävästi parantavat antioksidanttien estäviä ominaisuuksia, sisältävät esimerkiksi askorbiinihapon ja sitruunahapon, samoin kuin lukuisia muita aineita. Kun kaksi antioksidanttia on vuorovaikutuksessa, joista yksi on vahva ja toinen heikko, jälkimmäinen toimii myös pääasiassa protoninaattorina reaktion mukaisesti.

Reaktiovaiheiden perusteella peroksidiprosessien mahdolliseen inhibiittoriin voidaan luonnehtia kahdella parametrilla: antioksidanttiaktiivisuudella ja antiradiaalisella aktiivisuudella. Jälkimmäinen määräytyy nopeudella, jolla inhibiittori reagoi vapaiden radikaalien kanssa ja ensimmäinen luonnehtii inhibiittorin kokonaiskykyä lipidiperoksidaation inhiboimiseksi, se määritetään reaktiokertoimien suhteella. Nämä indikaattorit ovat tärkeimpiä antioksidantin toiminnan ja aktiivisuuden mekanismille, mutta kaukana kaikista tapauksista näitä parametreja on tutkittu riittävästi.

Kysymys aineen antioksidanttisten ominaisuuksien ja sen rakenteen välisestä suhteesta on avoinna tähän asti. Ehkä kaikkein täysin kehittynyt tämä ongelma flavonoideja, antioksidantti vaikutus, joka johtuu niiden kyvystä sammuttaa radikaalit OH ja O2. Siten mallijärjestelmä suhteen aktiivisuuden flavonoidien "poistaminen" hydroksyyliradikaalien kasvaa kanssa hydroksyyliryhmien lukumäärä renkaassa, ja lisääntynyt aktiivisuus on myös tärkeä rooli hydroksyylin C3 ja karbonialnaya ryhmä asemassa C4. Glykosylaatio ei muuta flavonoidien kykyä sammuttaa hydroksyyliradikaaleja. Samaan aikaan, mukaan muut tekijät, myrisetiini, päinvastoin, korottaa lipidiperoksidien muodostumisen, kun taas kaempferol laskee sitä, ja toiminnan morin riippuu sen pitoisuus, jossa kolme mainittujen aineiden kaempferol tehokkain estettiin myrkyllisiä vaikutuksia peroksidaation . Näin ollen, vaikka flavonoidien osalta, tässä asiassa ei ole lopullista selkeyttä.

Esimerkissä askorbiinihapon johdannaiset, joilla substituentteihin 2 - O, se on osoitettu, että biokemiallisten ja farmakologinen aktiivisuus näiden aineiden on tärkeä molekyyli, kun läsnä on 2 fenolista hydroksyyliryhmää ja pitkän alkyyliketjun 2-asemaan - O. Keskeinen rooli läsnä pitkäketjuisten on merkitty muille antioksidantteille. Synteettiset antioksidantit ovat fenolisten hydroksyyliryhmien ja seulottiin lyhyen ketjun johdannaisia tokoferolia on haitallinen vaikutus mitokondrion kalvon, mikä aiheuttaa irtoamisen oksidatiivisen fosforylaation, kun taas itse tokoferoli ja sen johdannaiset, pitkäketjuiset ei ole tällaisia ominaisuuksia. Synteettiset antioksidantit fenolinen luonne puuttuu riipus hiilivetyketjuja tyypillinen luonnollisia antioksidantteja (tokoferolit, ubikinonit, naftokinonit) aiheuttaa myös "vuoto» Ca kautta biologisia kalvoja.

Toisin sanoen, lyhyen antioksidantteja tai antioksidantteja puuttuu hiili sivuketjuilla ovat yleensä heikompi antioksidatiivisia vaikutuksia ja siten aiheuttaa haittavaikutuksia rad (heikentynyt homeostaattisen Ca induktio hemolyysin ja muut.). Kuitenkin, saatavilla olevat tiedot eivät salli tehdä lopullinen päätelmä luonteesta suhde aineen rakennetta ja sen antioksidanttisia ominaisuuksia liian suuri määrä yhdisteitä, joilla on antioksidanttisia ominaisuuksia, varsinkin kun antioksidantti vaikutus voi olla seurausta ei yhtä vaan useita mekanismeja.

Antioksidanttiin vaikuttavat aineet (toisin kuin muut vaikutukset) ovat epäspesifisiä, ja yksi antioksidantti voidaan korvata toisella luonnollisella tai synteettisellä antioksidantilla. Tässä kuitenkin ilmenee useita ongelmia, jotka liittyvät lipidiperoksidaation luonnollisten ja synteettisten inhibiittorien vuorovaikutukseen, niiden vaihdettavuuden mahdollisuuksiin, korvaamisen periaatteisiin.

On tunnettua, että tehokas korvike luonnon antioksidantteja (erityisesti a-tokoferolia) kehossa voidaan suorittaa vain ottamalla käyttöön tällaisten estäjien, joilla on korkea antiradikaaliaktiivisuutta. Mutta tässä on muita ongelmia. Kulkeutumisen kehon synteettisten estäjiä on merkittävä vaikutus paitsi prosessien lipidiperoksidaatiomarkkeria vaan myös aineenvaihduntaan luonnon antioksidantteja. Toimintaa luonnollisia ja synteettisiä aineita kehittyy, tuloksena on tehokkaampi vaikutus prosessien lipidiperoksidaation, mutta lisäksi käyttöön synteettisen antioksidantit voivat vaikuttaa reaktion synteesi ja käyttö luonnon estäjien peroksidaation sekä aiheuttaa muutoksia lipidin antioksidantti. Siten, synteettisiä antioksidantteja voidaan käyttää biologian ja lääketieteen kuten lääkkeet, jotka vaikuttavat ei ainoastaan prosessien vapaiden radikaalien hapettumista, vaan myös järjestelmä luonnollisia antioksidantteja vaikuttavat muutokset antioksidantti. Tämä mahdollisuus vaikuttaa muutos antioksidantti on erittäin tärkeää, koska on osoitettu, että kaikki tutkitut olosuhteet ja patologisia muutoksia solun aineenvaihduntaan prosesseja voidaan luokitella luonteen muutoksia antioksidantti prosesseihin korotetussa, alennetussa-askeleelta tavalla ja muuttamalla taso antioksidanttivitamiinien toimintaa. Prosessin nopeuden, taudin vakavuuden ja antioksidanttisen aktiivisuuden välillä on suora yhteys. Tässä suhteessa vapaiden radikaalien hapettumisen synteettisten estäjien käyttö on hyvin lupaavaa.

Gerontologian ja antioksidanttien ongelmat

Koska vapaiden radikaalien mekanismit osallistuivat ikääntymisprosessiin, oli luonnollista olettaa mahdollisuuden kasvattaa elinajanodotuksia antioksidanttien avulla. Tällaisia kokeita hiirillä, rotilla, marsuilla, Neurospora crassalla ja Drosophilalla tehtiin, mutta niiden tuloksia on melko vaikea tulkita yksiselitteisesti. Ristiriitaiset havainnot voidaan selittää riittämättömyys tulosten arviointimenetelmät, työt, pinnallinen lähestymistapa arviointiin kinetiikan vapaiden radikaalien prosessien ja muut syyt. Kokeissa Hedelmäkärpäsillä kirjasi merkittävän kasvun elinajanodotteen vaikutuksen alaisina tiatsolidiini karboksylaatista, ja joissakin tapauksissa oli lisää keskimääräistä todennäköistä, mutta ei itse elinajanodote. Ikääntyneiden vapaaehtoisten osallistumisesta tehty kokeilu ei tuottanut selkeitä tuloksia suurelta osin siksi, että kokeen olosuhteiden oikeellisuutta ei pystytty varmistamaan. Kuitenkin Drosophilan eliniänodotteen kasvu antioksidantin aiheuttama on rohkaiseva. Ehkä tämän alan lisätoiminta onnistuu paremmin. Tärkeä todiste tämän suunnan näkymien puolesta ovat tiedot testattavien elinten elintoimintojen pidentymisestä ja antioksidanttien vaikutuksesta aineenvaihdunnan stabilointi.

Antioksidantit kliinisessä käytössä 

Viime vuosina on havaittu huomattavaa kiinnostusta vapaan radikaalin hapettumiseen ja sen seurauksena lääkkeisiin, jotka voivat vaikuttaa siihen. Ottaen huomioon käytännön käytön mahdollisuudet antioksidantit kiinnittävät erityistä huomiota. Ei yhtä aktiivista kuin jo tunnettujen lääkkeiden antioksidanttisten ominaisuuksien tutkiminen, uusien yhdisteiden etsiminen, joilla on kyky inhiboida vapaiden radikaalien hapettumista prosessin eri vaiheissa.

Nykyisin eniten tutkittujen antioksidanttien joukossa on ensisijaisesti E-vitamiinia. Tämä on ainoa luonnollinen lipidiliukoinen antioksidantti, joka lopettaa hapettumisketjut veriplasmassa ja ihmisen erytrosyyttien kalvoissa. E-vitamiinipitoisuuden plasmassa arvioidaan 5 - 10%.

E-vitamiinin korkea biologinen aktiivisuus ja ensinnäkin sen antioksidanttiset ominaisuudet aiheuttivat tämän lääkkeen laajamittaisen käytön lääketieteessä. On tunnettua, että E-vitamiini saa aikaan positiivinen vaikutus säteilyn aiheuttamista vaurioista, pahanlaatuiseen kasvuun, sepelvaltimotauti ja sydäninfarkti, ateroskleroosi, ja hoidettaessa potilaita, joilla on dermatoosit (spontaani pannikuliitti, nodulaarinen eryteema), palovammoja ja muihin sairauksiin.

A-tokoferolin ja muiden antioksidanttien käytön tärkeä näkökohta on niiden käyttö erilaisissa stressiolosuhteissa, kun antioksidanttiaktiivisuus vähenee voimakkaasti. On todettu, että E-vitamiini vähentää lipidiperoksidaation voimakkuutta, joka lisääntyy stressin aikana immobilisaation, akustisten ja tunne-tuskallisten stressien aikana. Valmistamiseksi myös estää häiriöt maksassa aikana hypokinesia, joka lisää vapaiden radikaalien hapettumista tyydyttymättömiä rasvahappoja, lipidejä, erityisesti ensimmäisen 4-7 päivää, eli aikana vaikean stressin vasteen ...

Synteettiset antioksidantit tehokkain ionoli (2,6-di-tert-butyyli-4-metyylifenoli), klinikalla tunnetaan BHT. Antiradikaaliaktiivisuutta lääkeaineen on pienempi kuin E-vitamiini, mutta paljon suurempi kuin antioksidantti a-tokoferolia (esimerkiksi a-tokoferolia hapettumista estävä Metyylioleaatin 6 kertaa, ja arakidonyyli- hapettamalla 3-kertaisesti heikompi kuin ionoli).

Ionolia, kuten E-vitamiinia, käytetään laajalti ehkäisemään erilaisten patologisten tilojen aiheuttamia häiriöitä peroksidiprosessien lisääntyneen aktiivisuuden taustalla. Kuten a-tokoferoli, ionolia käytetään menestyksekkäästi akuuttien iskeemisten vaurioiden estämiseen elimille ja postiskeemisille häiriöille. Lääke on erittäin tehokas syövän hoidossa, jota käytetään radial ja trofia vauriot ihon ja limakalvojen, on käytetty menestyksellisesti hoidettaessa potilaita, joilla Ihosairauksia edistää nopeaa paranemista haavaumaleesioita mahan ja pohjukaissuolen. Kuten a-tokoferoli, dibunoli on erittäin tehokas rasituksessa, mikä aiheuttaa normaalin rasituksen peroksidaation määrän normalisoitumisen stressin seurauksena. Ionoli on myös joitakin ominaisuuksia antigipoksantov (kasvaa elinikä akuutin hypoksian, nopeuttaa toipumista hypoksinen häiriöt), jotka myös näyttävät liittyvän tehostamista prosessien peroksidin aikana hypoksian, erityisesti aikana uudelleenhapetusta.

Mielenkiintoisia tietoja saatiin käyttämällä antioksidantteja urheilulääketieteessä. Joten, ionoli estää aktivoinnin lipidiperoksidaation vaikutuksen alaisena suurimman rasituksen lisää kestoa työn urheilijoiden maksimikuormitukset eli. E. Endurance aikana liikuntaa, tehostaa sydämen vasemman kammion. Tämän lisäksi ionoli estää keskushermoston korkeampien osien loukkauksia, jotka tapahtuvat, kun keho käyttää suurinta fyysistä rasitusta ja liittyy myös vapaiden radikaalien hapettumisprosesseihin. Yritettiin käyttää urheilukäytännössä myös E-vitamiinia ja ryhmän K vitamiineja, jotka myös lisäävät fyysistä suorituskykyä ja nopeuttavat elpymisprosesseja. Antioksidanttien käytön ongelmat urheilussa vaativat kuitenkin syvällistä tutkimusta.

Muiden lääkkeiden antioksidanttista vaikutusta on tutkittu yksityiskohtaisemmin kuin E-vitamiinin ja dibunolin vaikutukset, ja näitä aineita pidetään usein jonkinlaisena standardina.

Luonnollisesti eniten huomiota kiinnitetään huumeiden lähellä E-vitamiinia Näin ollen, yhdessä E-vitamiini itse on antioksidanttisia ominaisuuksia ja sen liukoisia analogeja: trolaks C ja a-tokoferoli polyeteeniglykoli 1000 (TPGS). Trolox C toimii tehokkaana vapaiden radikaalien tukahdutusaineen samalla mekanismilla kuin E-vitamiini, TPGS ja jopa tehokkaampi suojus E-vitamiini SCC-indusoidun lipidiperoksidaatio. Riittävän tehokas antioksidantti vaikutus a-tokoferyyliasetaatti: se normalisoi hehku seerumia, lisääntynyt seurauksena pro-oksidantteja, estää lipidiperoksidaation aivojen, sydämen, maksan ja punasolumembraaneissa olosuhteissa akustisen stressi on tehokas ihotautien hoitoon, Säätämällä intensiteetti peroksidin prosessien .

Kokeissa in vitro antioksidantti aktiivisuus useita vakiintuneita lääkkeitä, jotka in vivo vaikutuksia voidaan suurelta osin määrittää näitä mekanismeja. Siten, kyky näyttää allergialääke traniolasta annosriippuvaisesti alentaa O2, H2O2, ja OH suspensiossa ihmisen polymorfonukleaariset leukosyytit. Menestyksekkäästi myös estävän in vitro Fe2 + / askorbatindutsirovannoe peroksidaatio liposomeihin (by ~ 60%) ja hieman huonompi klooripromatsiini (-20%) - N- sen synteettisiä johdannaisia benzoiloksimetilhloropromazin ja N-pivaloyylioksimetyyli-klooripromatsiini. Toisaalta, sama yhdiste on sisällytetty liposomeihin, säteilyttämällä viimeinen valo lähellä UV toimivat valolle herkistävien aineiden ja johtaa aktivoitumiseen lipidiperoksidaation. Tutkimus vaikutuksesta protoporfyriini IX peroksidaation rotan maksahomogenaatit ja subsellulaarisissa soluelimiin osoitti myös kykyä estää Fe- protoporfyriini ja askorbaatti lipidiperoksidaation, mutta samaan aikaan lääkkeen ei ole hallussaan kyky estää itsehapettumista tyydyttymättömien rasvahappojen seos. Tutkimus mekanismi toimii antioksidanttina protoporfyriinin vain osoittaa, että se ei liity radikaali sammutusta, mutta ei anna riittävästi tietoa tarkempi karakterisointi mekanismin.

Chemiluminesenssimenetelmillä on todettu adenosiinin ja sen kemiallisesti stabiilien analogien kyky inhiboida reaktiivisten happiradikaalien muodostumista ihmisen neutrofiileissä, in vitro -kokeet.

Tutkimus vaikutuksesta oksibenzimidazola ja sen johdannaiset alkiloksibenzimidazola ja alkiletoksibenzimidazola kalvoilla maksan mikrosomeissa ja synaptosomeissa aivojen aktivoinnin lipidiperoksidaation osoitti tehoa alkiloksibenzimidazola enemmän hydrofobisia kuin oksibenzimidazol ja jossa toisin kuin alkiletoksibenzimidazola OH-ryhmä tarpeen antioksidantti aktiivisuuden estäjänä vapaiden radikaalien prosesseja.

Tehokas sammuttaja erittäin reaktiivisia hydroksyyliryhmiä radikaali on allopurinoli, jossa yksi tuotteista allopurinolia reaktio hydroksyyliradikaali on oksipurinola - sen tärkein metaboliitti, tehokkaampi sammuttaja hydroksyyliradikaalin kuin allopurinolia. Eri tutkimuksissa saadut allopurinolin tiedot eivät kuitenkaan aina ole yhtä mieltä. Siten, tutkimus lipidiperoksidaation rotan munuaisen homogenaateissa osoitti, että lääke on nefrotoksisuutta, joka on syy kasvu muodostumista sytotoksisten vapaita happiradikaaleja ja pitoisuuden vähenemistä antioksidantti entsyymien aiheuttaa vastaavan väheneminen käyttö näistä radikaaleista. Muiden tietojen mukaan allopurinolin vaikutus on epäselvä. Täten alkuvaiheessa iskemian myosyyteille se voi suojata vapaita radikaaleja, ja toisessa vaiheessa solukuoleman - päinvastoin edistää kudosvaurioita, että vähentää aikana on jälleen suotuisa vaikutus elpyminen supistuvien toiminto iskeemiseen kudokseen.

Sydänlihaksen iskemia peroksidaatio vaimennetaan useita lääkkeitä: antianginaalinen aineet (Curantylum, nitroglyseriini, obzidan, Isoptin), vesiliukoiset antioksidantit luokasta steerisesti estyneet fenolit (esim., Fenozanom hidastaen myös indusoi kemikaalikarsinogeeneilla kasvaimen kasvua).

Anti-inflammatoriset lääkkeet, kuten indometasiini, fenyylibutatsoni, steroidiset ja ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet (esimerkiksi asetyylisalisyylihappo), on kyky inhiboida svobodnoradikalnos hapettumista, kun taas määrä antioksidantteja - E-vitamiini, askorbiinihappo, etoksikiini, ditiotrentol, asetyylikysteiini ja difenilendiamid omaavat anti-inflammatorinen aktiivisuus . Riittää kun näyttää vakuuttava hypoteesia, että yksi vaikutusmekanismit tulehduskipulääkkeiden on esto lipidiperoksidaation. Sitä vastoin myrkyllisyyttä monien lääkeaineiden johtuu niiden kyky tuottaa vapaita radikaaleja. Siten, kardiotoksisuutta adriamysiinin ja rubomycin hydrokloridi liittyvät taso lipidiperoksidien sydämessä, hoito kasvaimen promoottorit solujen (erityisesti, esterit forboli) johtaa myös sukupolven vapaiden radikaalien muotojen happea, on todisteita, että osallistuminen vapaiden radikaalien mekanismeja selektiivinen sytotoksisuus streptotsotosiinin ja alloksaania - ne vaikuttavat haiman beetasolujen, epänormaalia vapaiden radikaalien toimintaa keskushermostossa aiheuttaen fenotiatsiini, stimuloivat peroksidoitumista limetin rivit biologisissa järjestelmissä, ja muut lääkkeet - parakvatti, mitomysiini C, menadioni, aromaattisia typpiyhdisteitä, aineenvaihduntaa elin, joka on muodostettu vapaa radikaali muotoja happea. Raudan läsnäololla on tärkeä merkitys näiden aineiden toiminnalle. Tähän mennessä määrä aineita antioksidantti toimintaa, paljon enemmän kuin huumeet, pro-oksidantteja, eikä sulje pois sitä mahdollisuutta, että myrkyllisyys preparatov- pro-oksidantteja ei ole kytketty vielä lipidiperoksidaatiotestillä induktio, joka on vain seurausta muita mekanismeja, selittää myrkyllisyys.

Kiistaton indusoijat vapaiden radikaalien prosesseja elimistössä ovat erilaisia kemikaaleja, ja erityisesti raskasmetallit, elohopeaa, kupari, lyijy, koboltti, nikkeli, vaikka useimmiten tämä on esitetty olosuhteissa in vitro kokeissa nousu in vivo peroksidaatiossa ei ole kovin suuri, ja se ei ole vielä löytänyt korrelaation myrkyllisiä metalleja ja niiden peroksidaation induktio. Kuitenkin, tämä voi johtua virheellisyys käytetyt menetelmät, koska käytännössä ei ole riittävä mittausmenetelmiä peroksidaation in vivo. Yhdessä raskasmetallien prooxidant aktiivisuutta osoittavat muita kemikaaleja rauta, orgaaniset hydroperoksidit, galodenovye hydrokarbonyyliradikaaleilla yhdisteet lohkaistaan glutationi, etanolia ja otsonia, ja materiaaleja, jotka ovat ympäristön saasteiden, kuten torjunta-aineet, ja aineet, kuten asbestia , jotka ovat teollisuusyritysten tuotteita. Prooxidant vaikutus ja on useita antibiootteja (esim. Tetrasykliini), hydratsiini, parasetamoli, isoniatsidi ja muut yhdisteet (etyyli, allyylialkoholi, hiilitetrakloridi ja niin edelleen. S).

Tällä hetkellä useat tekijät uskovat, että vapaan radikaalin lipidihapetuksen alkaminen voi olla yksi syy organismin nopeutetulle ikääntymiselle johtuen aikaisemmin kuvatuista lukuisista metabolisista siirtymistä.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44]

Huomio!

Tietojen käsityksen yksinkertaistamiseksi tämä huumeiden käyttöohje "Antioksidantit: vaikutukset kehoon ja lähteisiin" käännetään ja esitetään erityisessä muodossa huumeiden lääketieteellisen käytön virallisten ohjeiden perusteella. Ennen käyttöä lue merkintä, joka tuli suoraan lääkkeeseen.

Kuvaus on tarkoitettu informaatioteknisiin tarkoituksiin, eikä se ole opas itsehoitolle. Tämän lääkkeen tarve, hoito-ohjelman tarkoitus, lääkkeen menetelmät ja annos määräytyy yksinomaan hoitavan lääkärin mukaan. Itsehoito on vaarallista terveydelle.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.