^

Jodi

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Jodi on yksi välttämättömimmistä kemiallisista elementeistä kehossamme. Kilpirauhanen määrää kasvumme ja kehityksemme, ja tässä jodi "auttaa" sitä. Kuinka tarkkaan se vaikuttaa kehomme, sitä ei ole vaikea arvata, mutta on parempi tietää varmasti.

Jodi on yksi välttämättömimmistä kemiallisista elementeistä

trusted-source[1], [2], [3]

Mitä minun pitää tietää jodista kaikille?

Ihmiskeho sisältää noin 25 grammaa jodia. Noin 15 grammaa jodia on kilpirauhasessa, ja loput 10 grammaa on kehon eri elimissä. Osa siitä sisältyy maksasoluihin, hiuksiin hiuksiin ja kynsiin, loput jodin määrä on keskittynyt munuaisiin, miesten eturauhasen ja naisten munasarjoihin.

Jodi löytyy kaikilta osin: sekä orgaanisissa yhdisteissä että epäorgaanisissa yhdisteissä. Lisäksi se on haihtuvassa tilassa ilmassa, joten saostumisen aikana voi pudota takaisin maaperään vedellä.

Kuinka paljon jodi tarvitaan päivässä?

Jokaiselle henkilölle on vain tarpeen saada noin 100-150 μg jodia päivässä. Valitettavasti kaikki eivät kuuntele tätä neuvontaa.

Milloin jodin tarve kasvaa?

Jodin tarve on erittäin korkea (jopa 200-300 μg) naisilla raskauden tai imetyksen aikana. Suuremman fyysisen rasituksen vuoksi on myös suositeltavaa lisätä päivittäistä jodinottoa 300 mcg: aan. Jos työskentelet yrityksessä, jossa kilpirauhasen toimintaa voi olla masentunut, sinun on ehdottomasti käytettävä enemmän äyriäisiä ja jodittua suolaa.

Miten jodi saadaan paremmin sulavaksi?

On parempi sulattaa jodi elintarvikkeista, ei kemistin mineraalikokoelmasta. Esimerkiksi merikala tai coelacanth (tieteellinen kieli) absorboi ihmiskehon täydellisesti ja kattaa kaikki jodin kustannukset päivässä.

Hyödyllinen jodin vaikutus kehoon

Jodin rooli ihmiskehossa on yksinkertaisesti valtava! Kiitos hänelle kilpirauhasessa tuotetaan jodia sisältäviä hormoneja - tyroksiini tai triiodothyronine. Ne säätelevät kehon kehitystä kokonaisuutena, "seuraa" lämmönvaihtoa ja aineenvaihduntaa. Solutasolla jodi lisää hiilihydraatteja, proteiinia ja rasva-oksidia. Thyroxine ja triiodothyronine ovat erittäin tärkeitä keskushermostossa, ne auttavat liuottaa kolesterolia ja siten suojata sydän- ja verisuonitauteja vastaan! Myös jodi on vahva biostimulaattori, stimuloi immuniteettia ja estää verihyytymien muodostumista.

Mitä tapahtuu, kun kehossa ei ole jodia?

Kun kehossa ei ole jodia, henkilö tuntee olevansa hyvin väsynyt, hänellä saattaa olla muistin heikkeneminen, mahdollisesti heikentynyt näkö tai kuulo. Häntä saattaa torjua pitkittyneet päänsäryt, ummetus ja suun kuivuminen. Myös ihmiset, joilla on jodin puute kehossa, kuuluvat automaattisesti riskiryhmään ylipainoisille ihmisille. Jyrkkä pudotus, sydämen lyöntien (60-50) lukumäärän väheneminen, naisten kuollut kuukautiskierros ja miesten seksuaalisen halun menetykset ovat selkeä merkki jodin puutteesta.

Endeiininen kitara on seurausta kehon jodin puuttumisesta. Tämä sairaus ilmenee ihmisillä, jotka elävät alueilla, joilla on vähän jodia elintarvikkeissa.

Kasvien ja lihatuotteiden jodin määrä tällaisissa paikoissa on 3-7 kertaa normaalia alhaisempi.

Lapsilla jodin puuttuminen elimistössä ilmenee henkisellä ja fyysisellä jäljellä, hermoston rikkomisella. Liiallinen syljeneritys, unettomuus ja ihottuma ovat myös selviä merkkejä jodin puutoksesta.

Mitä tapahtuu ylimääräisellä jodilla kehossa?

Tärkeimmät oireet kehon ylikyllästymisestä jodin kanssa ovat lisääntynyt hikoilu - hyperhydroosi - ja ripuli. Syksyn puhdas tila jodi on myrkyllistä! Siksi "jodin yliannostuksella" henkilö voi kuolla iskuilta, koska kaikki hermopäätteet ovat hyvin ärtyneitä. Jodin ylittäminen elimistössä aiheuttaa Graves-taudin.

Mikä vaikuttaa jodin määrään tuotteissa?

Jodi paljon häviää lämpökäsittelyn aikana tuotteita, joten kun leivän leivontaan, menetät jopa 80% jodia, kypsennyksen aikana perunoita - jopa 32%, kun taas ruoanlaittopuuro - 65%, kun paistamiseen lihaa ja kalaa - jopa 50% jodia. Tämä tulisi ottaa huomioon laskettaessa päivittäistä jodia.

Mitkä ovat syyt jodin puuttumiseen?

Jodin määrä vihanneksissa ja lihatuotteissa riippuu siitä, kuinka paljon jodi on veden tai maaperän alueella, jossa nämä kasvit ja eläimet kasvavat ja elävät. Siksi, jos haluat säilyttää terveytesi ja tietää, että tämän elementin määrä on rajoitettu, muista varustaa joditettu suola. Tämä auttaa ylläpitämään jodin tasapainoa kehossasi.

Jodia sisältävät tuotteet

Jodia sisältäviin tuotteisiin kuuluvat merikala, kalmari, katkarapu. Jodien määrä vaihtelee 80-300 mikrogrammasta. Merenelävät sisältävät runsaasti jodia, joten kummeliturska, pollock, tonnikala, kampela ja muut merikalat sisältävät 50 - 150 mcg tätä osaa. Mereneläinten käyttö ei ainoastaan lisää jodin määrää kehossa, vaan myös edistää ruoansulatusta.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.