^

Maitotuotteet haimatulehdukseen

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 22.06.2022
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Maitoa ja erilaisia siitä valmistettuja tuotteita rakastetaan paitsi maun, myös ravintoarvon, elämän kannalta välttämättömien proteiinien, mukaan lukien albumiinit ja globuliinit, välttämättömät rasvahapot, laktoosi, vitamiinit, kivennäisaineet, erityisesti kalsium, vuoksi. Proteiini on erittäin tärkeä haimalle, se varmistaa sen entsyymien normaalin synteesin. Kaikki maitotuotteet eivät vain ole hyödyllisiä haimatulehdukselle.

Mikä on mahdollista ja mikä ei?

Yleisin lehmänmaito. Sitä on eri rasvapitoisuuksilla, jalostusmenetelmillä, siitä valmistetaan monia muita maitotuotteita. Mitä niistä saa ja mitä ei saa antaa potilaille, joilla on haimatulehdus?

Täysmaito haimatulehduksella on ehdottomasti vasta-aiheinen. Siitä huolimatta vähintään kolmanneksen maitoproteiineista kaikkien proteiinien päivittäisestä normista tulisi olla taudin akuutin vaiheen ruoan koostumuksessa ja jopa 60 % remissiovaiheessa.

Siksi 3 päivän parantavan paaston jälkeen pahenemisvaiheen aikana otetaan käyttöön ensimmäinen maitotuote - nestemäinen raastettu puuro vähärasvaisella maidolla. Käytä tätä varten tuotetta, jossa on 2,5 % rasvaa, puoliksi vedellä laimennettuna.

Jopa muutama kuukausi akuutin haimatulehduksen jälkeen ne eivät vaihda rasvaisempaan maitoon, ellei niitä laimennetaan pienemmällä vedellä.

Vuohenmaito haimatulehdukseen

Sitä pidetään hyödyllisimpana, se sisältää lysotsyymiä, joka edistää tulehduksen vuoksi vaurioituneiden elinkudosten uusiutumista. Vuohenmaito ei aiheuta allergioita, neutraloi suolahappoa, rikastaa kehoa vitamiineilla, mikro- ja makroelementeillä. [1]

Sen rasva imeytyy elimistöön helpommin pienten rasvapallojen ansiosta, jotka eivät ole yhteydessä toisiinsa, siinä on enemmän välttämättömiä rasvahappoja kuin lehmässä. Ja silti haimatulehduksen yhteydessä on suositeltavaa laimentaa se ja käyttää sitä osana ruokia, eikä juoda sitä kokonaisena.

Hapanmaito haimatulehduksella

Edullisesti sairastuneen haiman vähärasvaiset fermentoidut maitotuotteet ovat osa tätä sairautta varten suunniteltua ruokavaliota nro 5p. Ne ovat täynnä kauppojen hyllyjä, ja niiden valikoimassa on usein jopa vaikea navigoida. Mutta tärkein asia, johon sinun on kiinnitettävä huomiota, on rasvapitoisuus ja valmistuspäivä. Ja on parasta tehdä se itse varmistaaksesi heidän turvallisuutensa.

Jogurtti haimatulehdukseen

Jogurttia saadaan maidon vuorovaikutuksessa erityisten mikro-organismien kanssa. Sillä on positiivinen vaikutus ruoansulatuskanavan mikroflooraan, parantaa immuniteettia, mikä mahdollistaa nopean selviytymisen tulehdusprosessista, parantaa suoliston motiliteettia ja poistaa ummetusta. Sen bakteerit auttavat hajottamaan laktoosia ja proteiineja aminohapoiksi, mikä vähentää rauhasen taakkaa. [2]

Jogurtti lisätään valikkoon pahenemisen jälkeen. Sen rasvapitoisuus ei saa ylittää 3 % ja täyteaineita ei saa olla. On parasta valmistaa juoma kotona hapantaikinalla, jota voi ostaa kaupoista jogurttikoneella. Hyvällä terveydellä siihen lisätään erilaisia hedelmiä ja marjoja, mikä tekee siitä paljon ruokahaluisemman.

Ryazhenka haimatulehduksella

Slaavien perinteinen hapanmaitojuoma, valmistettu leivotusta maidosta. Se saa kerman värinsä melanoidien ansiosta, joita muodostuu proteiinien ja maitosokerin vuorovaikutuksen seurauksena korkeiden lämpötilojen vaikutuksesta.

Ryazhenka sisältää runsaasti kalsiumia, fosforia, magnesiumia, kaliumia, natriumia, A-, C-, E-, PP-, B1-, B2-vitamiineja, beetakaroteenia, mono- ja disakkarideja. Kaksisataaviisikymmentä grammaa juomaa tarjoaa neljänneksen elimistön päivittäisestä kalsiumin tarpeesta ja viidenneksen fosforintarpeesta. Se imeytyy hyvin, normalisoi ruoansulatuselinten toimintaa, auttaa palauttamaan happo-emästasapainon.

Haimatulehduksessa vähärasvainen fermentoitu leivottu maito on sallittu jatkuvan remission aikana. On suositeltavaa juoda se rajaamalla se muiden proteiiniruokien kulutuksesta.

Smetana haimatulehdukseen

Monet kansalliskeittiömme ruoat ovat käsittämättömiä ilman smetanaa. Pahenemisen oireet eivät salli sen käyttöä, mutta entä rauhallisena aikana? Haimatulehduksen tuskallisten ilmentymien vakaa puuttuminen mahdollistaa vähärasvaisen maitotuotteen käytön pieninä annoksina. Sinun on aloitettava teelusikalla, samalla kun tarkkailet tilaasi, lisäämällä vähitellen. On parasta olla syömättä sitä puhtaassa muodossa, vaan maustaa salaatteja, lisätä kastikkeisiin, keittoihin.

Seerumi haimatulehdukseen

Hera erotetaan piimämaidosta kuumentamalla ja juoksettamalla. Se on elimistölle terveellinen tuote alhaisen rasvapitoisuutensa ja helposti sulavan proteiininsa ansiosta. Siinä on muitakin arvokkaita ravintoaineita, kuten kivennäisaineita: kalsiumia, kaliumia, fosforia, rautaa, magnesiumia; monet vitamiinit, mukaan lukien ryhmät B, A, C, PP, E.

Seerumi sammuttaa kesällä hyvin janon ja nälän aiheuttamatta painonnousua, parantaa verenkiertoa, parantaa ruoansulatuskanavan tulehduspesäkkeitä, lisää kehon vastustuskykyä ja ehkäisee ateroskleroosin kehittymistä.

Sen haittana haimatulehduksessa on laktoosin läsnäolo ja kyky lisätä mahalaukun happamuutta. Potilaan tilan vakaus mahdollistaa juoman sisällyttämisen ruokavalioon. On parasta juoda se aamulla, alkaen puoli lasista, lisäämällä vähitellen täyteen. Etusijalle tulee antaa kotona valmistettu tuote.

Jogurtti haimatulehduksella

Jogurtti on maidon käymisen tulos. Se imeytyy paljon paremmin, koska maitohappobakteerit hajottavat laktoosia helpommin. Mutta juuri korkean maitohappopitoisuuden vuoksi sitä ei suositella juoda aikaisemmin kuin kuukausi pahenemisen jälkeen. Lisäksi se on kulutettava vasta valmistettuna, mitä pidempään sitä säilytetään, sitä happamemmaksi se tulee.

Sinun on käytettävä juoksetettua maitoa itsenäisenä tuotteena, ja voit makeuttaa sen hunajalla tai makealla marjalla.

Koumiss haimatulehdukseen

Koumissia ei usein löydy myymälöiden hyllyiltä, koska. Valmistetaan tamman maidosta, jonka jalostus ei ole tyypillistä kotieläintaloudellemme. Itse asiassa tämä on erittäin ravitseva tuote, jolla on myönteinen vaikutus moniin elimiin, mukaan lukien haima. Se normalisoi sen eritysaktiivisuutta, lievittää tulehdusta. [3]

Pirtelö haimatulehdukseen

Tämän juoman valmistusresepti tekee siitä mahdotonta hyväksyä haimatulehdusta sairastaville potilaille, koska. Jäähdytettyä maitoa, jäätelöä, marjoja ja hedelmiä käytetään. Vaikka käytettäisiin vähärasvaisia ainesosia, astioiden kylmää lämpötilaa ei voida hyväksyä haiman patologian vuoksi.

Voide haimatulehdukseen

Toinen haimatulehduksen ei-toivottu tuote on kerma. Syynä tähän on niiden korkea rasvapitoisuus. Vaikka se vaihtelee 9 %:sta 58 %:iin, pieninkin voi vahingoittaa elintä. Vain vakaalla ja pitkäaikaisella remissiolla sinulla on varaa lusikalliseen vähiten rasvaa päivässä.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.