^

Miten kilpirauhashormoni vaikuttaa painoon?

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 19.10.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Kilpirauhanen naisilla on huomattavan erilainen kuin mies - ainakin se, että ensimmäisen työn tekeminen loukkaantuu 10-20 kertaa useammin kuin miehillä. Tilastojen mukaan kilpirauhastulehdus (kilpirauhasen sairaus) on 25 kertaa todennäköisempää vaikuttaa naisiin kuin vahva sukupuoli.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Kilpirauhanen hormonien näkyessä

40 vuoden ja 65 vuoden jälkeen sekä miehillä että naisilla on lisääntynyt kilpirauhasten riski. Todellakin, tämän ikäisten naistenkin kilpirauhastulehdus esiintyy yhä useammin kuin ihmiskunnan voimakkaassa puoliskossa.

On tiedettävä, että kaikentyyppiset thyroiditis (bakteeri, virustauti, synnytyksen jälkeinen aika, myrkyllisyys ja muut) edistävät sellaisten vasta-aineiden muodostumista, joilla on kilpirauhasen kudoksen tuhoutuminen.

Tai muu kilpirauhasen epämiellyttävä ominaisuus: ne voivat aiheuttaa tuhoutumisen hormoneja, joita kilpirauhanen aiheuttaa.

Miten kilpirauhasen tuhoutuminen ilmenee?

Tireoidiitin aikana keho tuottaa vasta-aineita - aineita, jotka häiritsevät hormonitoimintaa. Siksi kaikki kilpirauhasen toiminnot ovat uhattuna.

Vasta-aineet voivat alkaa toimia kauan ennen kuin kilpirauhanen voi tuottaa hormonisuojuksia. Ja sitten naisella on kokemuksia kilpirauhasen sairauksista, jotka ovat hyvin epämiellyttäviä, hyvin kauan. Tämä voi olla useita vuosia.

Lisää riski täynnä naisia

Useimmat vasta-aineet, jotka häiritsevät kilpirauhan työtä, havaitaan niissä naisilla, jotka kärsivät liiallisesta täyteydestä. Tämä johtaa suuriin eikä parhaisiin seurauksiin: aineenvaihdunnan hidastumiseen, rasvakudoksen kertymiseen, lihaskudoksen tuhoamiseen ja tietenkin suurempaan kilogramman sarjaan.

Kaikkiin näihin epämiellyttäviin seurauksiin voi liittyä voimakas kipu lihaksissa. Lääkärit kutsuvat tätä tilan myalgiaa. Näillä oireilla nainen voi määrittää, että kilpirauhashormonit eivät ole kunnossa, ja vasta-aineiden vaikutus on liian aktiivinen.

Norjassa vuonna 1996 tehtiin tutkimuksia, joiden perusteella todettiin, että vasta-aineiden lukumäärän suurin kasvu lääkäreillä havaittiin niissä naisissa, jotka valittivat lihaskipua ja samalla toipuivat. Miehillä tällaisia oireita ei löytynyt.

Lääkärit totesivat, että tällaisten naisten hoidossa on kiinnitettävä enemmän huomiota vasta-aineisiin - paljon enemmän kuin kilpirauhasen työtä. Tämä on ensinnäkin naisilla, joilla on tällaisia oireita, pitäisi tarkistaa hormonien kilpirauhasen ja vasta-aineiden taso. Sitten heille voidaan antaa optimaalinen hoito.

Mikä voi saada naiset pysähtymään diagnoosiin? Nainen voi testata kehonsa hormonaalisilla testeillä ja havaita, että hänellä on kilpirauhashormonien epätasapaino. Ja ... Kuuntelemaan hoitavalta lääkäriltä, että hänen ylimääräiset punat eivät liity kilpirauhasen toimintaan.

Tämä on äärimmäisen yllättävää naiselle, joka on jo lukenut jonnekin, että kilpirauhasen sairaus - kilpirauhasen vajaatoiminta - liittyy liiallisen painon ongelmaan. Syynä on ruokahalun lisääntyminen korkeiden kilpirauhashormonien vuoksi.

Jos sitä ei ole tutkittu hormoneihin, on vaikea kuvitella, että kaikki ylimääräiset painoiset syyt - tämä johtuu tästä, eikä siitä, että teillä ei ole kuritustasi ja kimmoisuutta makealle.

Jos lääkäri ei kuuntele sinua, hän suosittelee sulkemaan suunsa lukkoon kaikenlaisista herkullisista asioista ja harrastamaan urheilua, eikä hän edes muista hormonisia testejä, tee se joka tapauksessa - toisen lääkärin ohjeiden mukaan.

Thyroid-tauti uhkaa?

 • Epätasainen kuukautiset - jotain vähäistä, niin runsasta ja aina väärässä ajassa
 • hedelmättömyys
 • masennus
 • Krooninen väsymysoireyhtymä
 • PMS-oireyhtymä
 • Lisääntynyt kolesteroli
 • Herkkyys glukoosille
 • Fibromyalgia (lihaskipu ja painonnousu)

Mutta nämä oireet lääkärit ja potilaat voivat itse yhdistää mielenterveyden häiriöihin eikä liittyä kilpirauhasen sairauksiin.

Potilaita määrätään psykotrooppisista lääkkeistä, jotka pahentavat kaikkia näitä oireita ja lisäävät ruokahalua. Maksimi - lääkkeet vain eivät auta.

Tutkimukset osoittavat, että henkisesti epätasapainoisilla potilailla ennemmin tai myöhemmin kärsivät kilpirauhashäiriöistä. Ja nämä taudit aiheuttivat joukon liiallista painoa ja masentavia olosuhteita.

On tärkeää, että hormoniset testit tehdään vähintään kerran vuodessa, koska kilpirauhasten sairauden riski kasvaa iän myötä. Jos tavalliset testit osoittavat, että kilpirauhasen toiminta on normaalia, sinun on tehtävä muita.

Kilpirauhashormonit: T3 ja T4

Nämä ovat tärkeimmät hormonit, jotka kilpirauhanen tuottaa - pieni elo, joka on koiran muodossa, joka sijaitsee aivan Aadamin omenan yläpuolella. T3 tarkoittaa triiodothyroniinia, ja T4 tarkoittaa tyroksiinia.

Nämä hormonit ovat tärkeitä aineita aineenvaihdunnan säätelyssä. Ne auttavat kudoksia ja soluja kyllästämään energiaa. Eli kilpirauhasen hormonien ansiosta saamme energiaa.

Jos T3: n ja T4: n taso on liian pieni, henkilö tuntuu rikki, hänellä saattaa olla hajoaminen, heikkous. Tätä tautia kutsutaan hypothyroidismiksi.

Jos T3- ja T4-tasot ovat liian korkeat, kaikki kehon prosessit aktivoidaan. Voit tuntea lisääntynyttä herjautta, unihäiriöitä, jopa lihaskipua. Luonnollisesti myös painon hyppyjä voi syntyä: henkilö sitten palaa ja kasvaa sitten ohut. Tätä sairautta kutsutaan hypertyreoidiksi.

Mutta sinun on pidettävä silmällä: sairauksien oireita, jotka johtuvat hormonien puutteesta tai ylivoimaisuudesta, lääkärit eivät yleensä voi liittyä kilpirauhasen toimintaan. Siksi olisi tehtävä perusteellinen diagnoosi, mukaan lukien hormonaalitestit.

T3: n ja T4: n vuorovaikutus

T3: n ja T4: n vuorovaikutus

Näiden hormonien tulisi olla tietty suhde, vain silloin henkilö tuntuu normaalilta. Kun hormoni T3 voidaan muuttaa hormoniksi T4, kilpirauhanen erittyy erityinen entsyymi - TPO. Ja jos näin ei tapahdu, keholla on ilmeisiä häiriöitä.

Toinen kilpirauhasen erittämä hormoni on kalsitotiini. Tämä hormoni auttaa kalsiumia prosessoida ja pilkkoa.

Näin ollen on olemassa tilaisuus estää vaarallinen luukudos - osteoporoosi. Kalsitotiinilla ei kuitenkaan ole mitään merkitystä liiallisen painon kasvattamisessa.

Hormonit ja aivot

Miten kilpirauhasen toiminta liittyy suoraan käskyihin, joita aivoissa se antaa. Aivoissa on paikka - hypotalamus, joka syntetisoi hormoni GST: n, joka aktivoi tyrotropiinia.

Kun hormoni testi suoritetaan naiselle, voit määrittää veren konsentroitujen hormonien T3 ja T4 tasoa. Näiden hormonien ylimäärä tai puute viittaa aivoihin siitä, kuinka kilpirauhan toiminta toimii oikein ja tuottavasti.

Tämä riippuu siitä, aivot (tai pikemminkin sen osat hypotalamus ja aivolisäkkeet) kehittää kilpirauhasen hormoneja.

MGH: n hormoni tuotetaan enemmän T3: n ja T4: n puutteella. Hormoni GDS - niiden ylimääräinen. Ja päinvastoin: MDC: n alhaisella tasolla (alle 0,4 yksikköä / ml) lääkäri voi päätellä, että kilpirauhanen on liian aktiivinen.

Kilpirauhasen vajaatoiminta (vähentynyt kilpirauhashormonipitoisuus)

 • Lisäkiloja, joita on erittäin vaikea poistaa
 • Heikkous, letargia, energian vuodot
 • Merkkejä masennuksesta: pitkä - huono mieliala, negatiiviset ajatukset
 • hedelmättömyys
 • Kuukautiskierron rikkominen
 • Kyvyttömyys kestää lapsi
 • Kehon lämpötila on alle 36 (syy voi olla myös puute testosteronin ja estradiolin rungossa)
 • Oireet ennenaikaisesti lähestymässä vaihdevuodet: kuuma vilkkuu ja vilustuminen, mielialan vaihtelut
 • Hiustenlähtö
 • Epätasainen suoliston toiminta, ummetus
 • Äänen hirmuisuus
 • Sydämen sydämentykytys
 • Alhainen verenpaine
 • Kylmä allergia
 • Kipu lihaksissa ja nivelissä
 • Viivästyneet reaktiot
 • Tunne "neuloista" kämmen- ja ranteen alueella
 • Tietoisuuden ja muistin heikkeneminen, kyvyttömyys keskittyä jopa poikkeustapauksissa
 • Kyvyttömyys nukkua, ajoittaista nukkua
 • Allergia ruoalle, pölylle, hajuille

Mikä voi testata hormoneja?

Jos kilpirauhanen ei ole kunnossa, lääkäri voi löytää seuraavat tiedot:

 • HGHR on normaalia suurempi
 • Suuri määrä kilpirauhasen tuottamia vasta-aineita
 • Kolesteroli on normaalia suurempi
 • Maksan entsyymit ovat normaalia suuremmat

Huomio: näitä oireita voi helposti sekoittaa muiden sairauksien kanssa. Siksi, jos sinulla on epäilyksiä testeistä, lääkärisi pitäisi antaa sinulle lisätutkimuksia.

Huomaa, että samankaltaisia oireita voi esiintyä kilpirauhasen vajaatoiminta tai hypertyreoosi. Ja myös autoimmuunisairauksiin, joiden vuoksi hormonien vaikutus voi olla epänormaali.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireyhtymä

Hormonit toimivat solukalvoilla. Tämä vahvistetaan tieteellisellä tutkimuksella. On tilanteita, joissa nainen tuntee väsymyksen, heikkouden ja ylipainon oireet.

Syynä voi olla hormonien vaikutus soluihin. Mutta vaikutus on, mitä lääkärit kutsuvat epäsopiviksi, kun se aiheuttaa tällaisia oireita. Ja hormonien taso kehossa voi tällä hetkellä olla täysin normaalia.

Mikä on tämän kehon tilan nimi? Lääkärit kutsuvat sitä kilpirauhasen koskemattomuuden oireyhtymään. Tutkijat eivät ole täysin tutkineet sitä ja jatkaneet tutkimustyötä. He uskovat, että tämä oireyhtymä voi osua ihmisiin, jotka eivät edes epäile hänen läsnäoloaan.

Arvaa mikä ruumiin tila seuraa tätä oireyhtymää? Se on oikein, ylipainoinen.

Ruokavaliot aiheuttavat hormonien epätasapainoa ja aiheuttavat liiallista painoa

Tämän johtopäätöksen tekivät tutkijat, tutkimalla ruokavalion vaikutusta hormonaaliseen tasapainoon ja painon vaihteluihin. Erityisesti kilpirauhanen tuottava hormoni T3 nopeuttaa aineenvaihduntaa ja aktivoi solutyöskentelyä enemmän kuin hormoni T4.

Jos hänen tasapainonsa häiriintyy, se aiheuttaa lihavuutta. Siksi on erittäin tärkeää säilyttää riittävä määrä hormonia T3 kehossa. Kiitos hänelle solut tuottavat energiaa, joka antaa meille elinvoimaa.

Hormoni T3 voi olla kahdessa muodossa: yhdistetty, passiivinen (sitten organismi vie sen veren myymälöistä) ja vapaa (aktiivisessa, aktiivisessa muodossa). Mitä hormoneja T3 käyttää - sidottu tai vapaa - tämä elin säätelee itseään.

Jos vapaa hormoni T3 on liian pieni - keho ottaa sen liitetyn muodon ja jos T3: n sidottu muoto ei riitä - monet elinten ja järjestelmien toiminnot ovat ristiriidassa.

Hormonista T3 vapaana oleva ylitys on myös huono. Sitten on ns. "Kilpirauhasen myrsky" tai kilpirauhasen myrsky, kun T3 stimuloi kilpirauhan liikaa.

Se vuorostaan vaikuttaa myös soluihin, jotka ovat myös erittäin aktiivisia ja koko keho muuttuu kuin rikki kellokoneisto, jossa nuolet pyörivät kiihkeällä nopeudella, koska he haluavat.

Liiallisesta altistumisesta hormonille T3 soluja voi jopa tuhota. Tämä tarkoittaa, että henkilön sydän, keuhkot, hermosto ja muut elimet ja järjestelmät voivat vaurioitua.

Pahin asia hormonin T3 hyperaktiivisuuden kannalta on sydän. Sydänlihaksen kuidut voivat romahtaa, mikä aiheuttaa sydänsairauksia.

Siksi kehossa, jossa on ylimäärin hormonia T3, sisältyy suojelu, joka säätelee hormonien tasoa ja niiden vaikutusta elimiin.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

Suojaus hormonista T3

Älä ole yllättynyt, on olemassa niin luonnollinen suoja. Sen periaate on, että ylimäärin hormoni T3, sen aktiivinen muoto muuttuu sitoutuneeksi, inaktiiviseksi.

Miten tämä tapahtuu? Aivoissamme ja muualla kehossa on antureita, jotka kykenevät tarttumaan signaaleihin kehon ongelmista, mistä tahansa järjestelmässä ilmenevistä häiriöistä. Esimerkiksi elintarvikejärjestelmässä.

Sitten ruumiin aineenvaihdunnan kautta säästetään energiavaroja. Esimerkiksi, koska soluista ei ole riittävästi energiaa, aineenvaihdunta hidastuu niin, että henkilöllä on voimaa. Ja kun solut ovat hyper-työstetyt, aineenvaihdunta nopeutuu, saamme vielä enemmän energiaa.

Kun aineenvaihdunta hidastuu, henkilö voi toipua. Kun se kiihtyy - laihtua. Ja tämä ei ole tarkka ruokavalio tai ylensyönti.

Mitä riskejä naisille, joilla on aliravitsemus?

Puhutaan siitä, mitä tapahtuu, kun henkilö menee kova ruokavalio tai on aliravittunut jostakin muusta syystä. Keho tuottaa paljon vähemmän hormonia T3. Ja se, jota kehitetään, jää suurelta osin sidottuun (passiiviseen) muotoon.

Keho saalii sen avulla antureiden avulla ja säästää energiaa, joka nyt puuttuu soluista, hidastaa aineenvaihduntaa. Joten hän voi jäädä vähäiseen ruokavalioon hetkeksi.

Ja paradoksa on: sinun täytyy laihtua, koska syöt vähäisemmäksi ja rasvakudoksesi tulee pienentyä. Mutta sinä, päinvastoin, parane!

Keho alkaa havaita nälänhädän olevan uhkaava ja kertyy rasvakudokseen "varaukseksi". Tässä tapauksessa kalorit poltetaan hyvin hitaasti, ja et laihtua, mutta voitat.

Soija pelastamiseksi ylipainosta?

Nyt ylituotantoa myydään soijatuotteita. Ne mainostetaan hyödyllisiksi ja vähentävät painoa. Mitkä aineet todella sisältyvät sooliin ja onko se hyödyllinen?

Tutkijat kutsuivat näitä aineita isoflavoneja. Heillä on ominaisuus transformoida kilpirauhashormoni T4 hormoniksi T3.

Isoflavoni koostuu genisteinistä ja daidzeinista - aineista, joilla on ominaisuus estää jodin käsittely kilpirauhasessa. Ja tämä tarkoittaa sitä, että ihmisruumiissa ei ole jodia, jolla on liikaa soijaa ruokavaliossa.

Tieteellisesti todistetusti, että paljon soijaa valikossa voi aiheuttaa kitara-sairauksia tai heikko kilpirauhasen toimintaa. Erityisesti kilpirauhashormonien tuotannon keskeyttäminen tai hidastuminen, kilpirauhasen vajaatoiminnan laukaiseminen.

Esimerkiksi Japanissa soijatuotteet aiheuttavat näitä sairauksia useammin kuin toiset maailmassa, koska japanilaiset syövät paljon soijaa.

Soijapapu ja lasten keho

Amerikkalainen tutkimus, joka toteutettiin vuonna 1950, osoitti, että lastenruoan koostumus ei saisi sisältää soijatuotteita. Soijan entsyymi pystyy häiritsemään kilpirauhanen lapsilla.

Nämä tutkimukset eivät ole tullut julkisiksi, joten soijaa hyödyllisenä tuotteena mainostetaan edelleen.

Soijatuotteet keski-ikäisille naisille

Arviot heistä eivät ole liian imartelevia. Tilastojen mukaan 40-vuotiailla naisilla on kilpirauhasen toimintahäiriöitä 20 kertaa useammin kuin nuoremmilla. Tätä tilaa pahentaa soijatuotteet tai lisäravinteet.

Soijaproteiini 40-a: n ruokavaliossa voi lisätä kilpirauhasten kehittymisriskiä, pahentaa kuukautisten kulkua ja lisätä ylimääräisen painon ongelmia.

Samalla haitallisella vaikutuksella voi olla apila ja hirssi (kellertävät jyvät, jotka syötetään myös kanoille).

Tutkimukset Yhdistyneessä kuningaskunnassa osoittavat, että naiset ennen vaihdevuodet, jotka kuluttivat jopa 60 g soijaa kerran päivässä kuukaudessa, alkoivat pian ryöstää epäsäännöllisesti kuukausittain.

Nämä rikkomukset jatkuivat jopa 3 kuukautta sen jälkeen, kun naiset lopettivat soijatuotteiden syömisen. Erityisesti juoda soijamaitoa.

Siksi kilpirauhashormoneilla on tärkeä rooli terveydellän ja ulkonäöltään. On tärkeää tietää, mikä on niiden tasapaino, pitää hallita paino ja pystyä normalisoimaan se ajoissa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.