^

Terveys

A
A
A

Hajanaiset muutokset lapsen aivoissa

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 09.06.2022
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Aivoissa hajaantuneet muutokset, jotka vaikuttavat niiden biosähkönjohtavuuteen, voidaan havaita missä iässä tahansa. Kuitenkin syyt, jotka aiheuttavat niitä, voivat vaihdella hieman.

Esimerkiksi vastasyntyneiden aivojen diffuusit muutokset liittyvät yleensä prosesseihin, jotka tapahtuvat jo ennen lapsen syntymää tai synnytyksen aikana. Nämä voivat olla myrkytyksiä (mukaan lukien alkoholin väärinkäyttö, tupakointi, huumeiden väärinkäyttö), infektioita, stressitekijöitä, radioaktiivista säteilyä, jotka vaikuttavat äidin kehoon sikiön hermoston muodostumisen aikana. Riski synnyttää lapsi, jolla on aivosairaus kasvaa myös niillä äideillä, jotka kokivat raskauden aikana vakavia verenpaineen ja lämpötilan muutoksia, joilla on ollut istukan irtoaminen, johon liittyy heikentynyt ravitsemus ja sikiön hengitys, synnytys pitkittynyt tai lapsen sotkeutuminen napanuoran kanssa.

Sikiön traumaa raskauden tai synnytyksen aikana pidetään myös riskitekijänä hajanaisten muutosten ilmaantumiselle lapsen aivoissa. Traumaattinen tekijä voi vaikuttaa aivoihin vauvan myöhempinä elämänjaksoina. Sikiön hermorakenteet muodostuvat jo ennen syntymää (jo 5-6 kuukauden iässä aivokuori saa sille tyypilliset kierteet), mutta keskushermoston muodostuminen jatkuu 16-17 ikään asti, joten aivotärähdyksiä lapsuudessa ja teini-iällä on vakavammat seuraukset kuin aikuisiällä.

Samaa voidaan sanoa tarttuvasta tekijästä, joka on vaarallisin keskushermoston muodostumisen kriittisinä aikoina, jotka tapahtuvat lapsuudessa. Lasten nenänielun infektiot kulkeutuvat melko usein aivoihin aiheuttaen aivokalvon ja ydinosan tulehduksen, johon liittyy kudosten turvotusta, minkä seurauksena niiden biosähköinen johtavuus häiriintyy. Pitkäaikainen altistuminen infektiolle aiheuttaa myrkyllisiä vaurioita hermosoluille (neuronit, jotka muodostavat aivojen parenkyymin ja ovat vastuussa impulssien välittämisestä) ja kuolemaan, mikä vaikuttaa välttämättä lapsen neuropsyykkiseen jatkokehitykseen aiheuttaen erilaisia poikkeamia prosessissa. Korkeampien henkisten toimintojen muodostumiseen.

Lapsuudessa lapsen aivot ovat herkimmät sekä ulkoisten että sisäisten negatiivisten tekijöiden vaikutuksille. Siksi aikuiselle melko turvalliset sairaudet voivat aiheuttaa aivovaurioita lapselle, varsinkin jos on olemassa perinnöllinen tekijä (esimerkiksi jotkut lapsen sukulaiset kärsivät aivoverenkierron häiriöistä).

Ottaen huomioon sellaisen neurologisen sairauden kuin epilepsia, tutkijat tulivat siihen tulokseen, että orgaanisten aivovaurioiden puuttuessa sairaus johtuu todennäköisesti perinnöllisistä geneettisistä tekijöistä. Samaan aikaan hajaantuneita tai paikallisia muutoksia aivoissa, jotka ovat ominaisia hankitulle epilepsialle, ei havaita, mutta aivohermosolujen kiihtyvyys lisääntyy (BEA-häiriö).

Hankitulle epilepsialle, joka johtuu synnynnäisistä aineenvaihduntahäiriöistä, aivojen epämuodostumista, kallovauriosta, hypoksiasta ja sen seurauksista ydinytimen iskemian muodossa, on tunnusomaista ytimen rakenteen muutokset, jotka määritetään ultraäänellä (varhaislapsuudessa)., neurosonografia) ja tomografia sekä BEA-rikkomukset enkefalogrammissa.

Lasten diffuusi aivomuutokset voivat olla sekä tilapäisiä että pysyviä. Tulehdusprosessit aivoissa ja sen kalvoissa voivat aiheuttaa tilapäisen muutoksen hermokudoksen rakenteessa ja johtavuudessa. Mutta samalla on tärkeää ymmärtää, että mitä pidempään kudosturvotus jatkuu, sitä suurempi on fibroottisten muutosten riski, jotka aiheuttavat jatkuvaa johtumishäiriötä ja älykkyyden heikkenemistä.

Riski saada tällaisia komplikaatioita aivokalvontulehduksessa ja enkefaliitissa on suurempi varhaisessa iässä. Eikä vain siksi, että tämä ajanjakso on herkin negatiivisille vaikutuksille. Mutta myös siitä syystä, että pieni lapsi ei vielä osaa arvioida riittävästi tilaansa, puhua hyvinvoinnistaan, sanoa mikä häntä huolestuttaa. Lapsi, joka ei osaa puhua tai ei ymmärrä sanan kipu merkitystä, ei voi kertoa muille, että hänellä on päänsärkyä, ja vanhemmat voivat katsoa toistuvan huimauksen ja kaatumiset vauvan hauraiden jalkojen syyksi. Lapsi alkaa käyttäytyä ja itkeä ilmaistakseen tilaansa, mutta hänen "kielinsä" ei ole aikuisille täysin selvä.

Tästä syystä on erittäin tärkeää, että vanhemmat seuraavat tarkasti vauvansa toimintaa. Jos lapsesta on tullut liian aktiivinen tai päinvastoin, hän on menettänyt kiinnostuksensa peleihin ja ympäröivään maailmaan, tämä on jo syy kysyä neuvoa lääkäriltä. Toistuvat "kohtuuttomat" kyyneleet ovat myös hälytys, varsinkin jos lapsella oli aiemmin rauhallinen luonne eikä hän ollut taipuvainen oikkuihin.

On selvää, että uudet lelut tai ihmiset, tuntemattomat tapahtumat, tutustuminen ympäröivän maailman uusiin ilmiöihin voivat aiheuttaa jännitystä vauvassa, mutta tämä on väliaikainen ilmiö. Samaa voidaan sanoa tietystä estymisestä, joka voi johtua suuresta tiedonkulusta, ylityöstä, somaattisista sairauksista. Mutta jos tämä tila jatkuu muutaman päivän vauvassa, sitä tuskin voidaan kutsua normiksi. Varhaisilla (enintään kolmevuotiailla) lapsille on ominaista korkea kognitiivinen aktiivisuus (he tuntevat kaiken, haistelevat, koputtavat, tutkivat), ja sen vähenemistä pidetään patologisena oireena.

Vanhemmalla iällä lapsen pääasiallinen (johtava) toiminta on peli. Jos esikoululainen on menettänyt kiinnostuksensa leluihin ja leikkeihin aikuisten ja ikätovereiden kanssa, tähän on ehdottomasti kiinnitettävä huomiota. Päänsärkyä koskevia valituksia tässä tilanteessa ei pidä pitää yrityksenä kieltäytyä täyttämästä aikuisen pyyntöä tai vaatimusta. On täysin mahdollista, että lapsella on todella päänsärkyä aivoissa esiintyvien hajanaisten muutosten vuoksi, jotka vaikuttavat hänen hyvinvointiinsa, suorituskykyyn, fyysiseen ja henkiseen toimintaan. [1]

Kouluiässä epäilyttävänä oireena voidaan pitää huonoa akateemista suoritusta (tai sen jyrkkää heikkenemistä), lisääntynyttä väsymystä, aiemmin hankittujen taitojen asteittaista menetystä ja uusien muodostumisvaikeuksia, puhehäiriöitä, liikehäiriöitä ja sopimatonta käyttäytymistä.

Nuoruudessa sinun tulee kiinnittää huomiota toistuviin migreeneihin, kehon lämpötilan vaihteluihin (ne voivat viitata aivojen mediaanirakenteiden toimintahäiriöihin), patologisiin haluihin (erityisesti seksuaalisiin), alkeellisen vaatimattomuuden puutteeseen, sopimattomaan käytökseen. Samanlaisia poikkeamia lapsen tämän kehitysjakson aikana voidaan havaita terveillä lapsilla, mutta niiden pysyvyyden pitäisi viitata pohdiskeluun. On parempi pelata varman päälle vielä kerran kuin vahingoittaa lasta huolimattomuudellasi, menettäen mahdollisuuden korjata vika.

Mutta ennen lapsen diagnoosia on ymmärrettävä, että ontogeneesiprosessissa aivojen biosähköisessä aktiivisuudessa tapahtuu ikään liittyviä muutoksia, mikä on myös tärkeää ottaa huomioon tutkimuksen aikana.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.