^

Terveys

A
A
A

Halkeamia lapsen jaloissa

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 15.06.2022
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Ihmisen jalkapohjien ja kämmenten iho eroaa huomattavasti muiden kehon osien ihosta. Ja vaikka lapsuudessa epidermiksen sarveiskerros on ohuempi kuin aikuisilla, lapsen jaloissa esiintyy halkeamia melko usein.

Syyt Halkeamia lapsen jaloissa

Ottaen huomioon jalkojen ihon halkeilun etiologian, jätämme pois niiden lokalisoinnin kantapäässä: tälle ongelmalle on omistettu erillinen julkaisu -  Halkeilevat kantapäät lapsilla .

Todennäköisimmät syyt halkeamien muodostumiseen pohjien iholla, sormissa, sormien alla ja varpaiden välissä lapsella, lääkärit jaetaan ehdollisesti eksogeenisiin (ulkopuolisiin) ja endogeenisiin (sisäisiin) ja osoittavat myös fysiologisia riskitekijöitä, jotka liittyvät lasten ihon ominaisuuksiin.

Eksogeenisiä syitä ovat mm.

 • kenkien sisällä olevan ihon fyysinen rasitus ylikuumenemisen ja suljettujen kenkien okklusiivisen vaikutuksen vuoksi (estää hien haihtumisen);
 • lisääntynyt  jalkojen hikoilu ;
 • jalkojen ihon lisääntynyt  kuivuminen  (huolimatta siitä, että rauhaset, jotka tuottavat talia jalkapohjissa, puuttuvat);
 • altistuminen ihonpuhdistusaineille ja liian kuumalle vedelle.

Kaikki edellä mainitut johtavat 3–14-vuotiaiden lasten jalkojen ihon yleiseen krooniseen sairauteen - juveniiliin plantaariseen dermatoosiin. Koska esiintyy vuodenaikojen vaihtelua ja synteettisten sukkien ja kenkien käyttäminen voi pahentaa tilaa, tätä ihottumaa kutsutaan atooppiseksi talvijalka- tai hikisuhan ihottumaksi, ja itse asiassa kivuliaita halkeamia pidetään sen komplikaatioina.

Ihotautilääkärit ovat tulleet siihen tulokseen, että monissa tapauksissa lapsen jalkapohjien ihon kuivumisen ja halkeilevien iholinjojen syynä on  atooppinen ihottuma , joka on monisysteeminen sairaus ja osa elimistön ylireaktiivisuutta erilaisiin ympäristötekijöihin. [1], [2]

Joten halkeamia lapsen jalkoihin voi ilmaantua myös kesällä: avoimissa kengissä jalat voivat altistua voimakkaalle kitkalle, varsinkin jos ne hikoilevat.

Muita oireita, kuten halkeilevaa jalkojen ihoa aiheuttavia oireita ovat:

Ylipainoisten lasten lisääntyneen mekaanisen paineen vuoksi jalkojen rasvatyynyjen alueella (siirtymällä jalan sivupinnoille) iho voi halkeilla. Kuiva halkeileva jalkojen iho, samoin kuin halkeilevat varpaat lapsella, voivat johtua kilpirauhasen vajaatoiminnasta tai diabetekseen liittyvistä aineenvaihduntahäiriöistä.

Pitkittäiset halkeamat lapsen varpaankynsissä voivat olla seurausta traumasta (vakava mustelma), liian kapeista kengistä, kynsien lisääntyneestä hauraudesta, sieni-infektiosta -  onykomykoosista . Dermatofyyttien aiheuttamat kynsien vauriot ilmenevät niiden kiimainen levyjen paksuuntumisesta ja kiinteän rakenteen rikkomisesta, jotka alkavat murentua, halkeilla tai irrota. [7]

Synnyssä

Iho suorittaa suojatoimintoja missä iässä tahansa, mutta lasten iho on ohuempi ja löysempi ja ihosuoja on läpäisevämpi: jopa hydrolipidivaipan pH siirtyy hieman emäksiselle puolelle. Lapsen ensimmäisten viiden tai kuuden vuoden aikana ihon kaikkien kerrosten muodostuminen ja sen rakenteen muuttuminen solumaisesta kuituiseksi jatkuu.

Asiantuntijat panevat merkille geneettisen alttiuden tietyn roolin selittäessään atooppisen ihon reaktiivisuuden patogeneesiä, joka on tyypillistä riittävälle määrälle lapsia. Tämä koskee sekä synnynnäisiä keratinosyyttien sarveistumisen häiriöitä, jotka johtuvat transkriptiotekijägeenien (solujen erilaistumiseen osallistuvat proteiinit) mutaatioista, että muutoksia filaggrin-proteiinin (FLG) geenissä. Se muodostuu orvaskeden (Stratum granulosum) rakeisen kerroksen keratohyaliinirakeissa, ja se ei ainoastaan sitoo sarveiskerroksen keratiineja, vaan myös varmistaa ihon luonnollisten kosteuttavien ja happo-emästekijöiden vapautumisen sen hajoamisen aikana.

Lisäksi ulkomaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että lapsilla, joilla on hypertrofoituneita atooppisia ihoreaktioita, on häiriöitä linolihapon aineenvaihdunnassa, mikä on välttämätöntä orvaskeden hydraatiotason ylläpitämiseksi, ja ihon antimikrobisten proteiinien toimintojen tukahduttaminen: katelisidiini (sen aktiivisuus). Sitä säätelevät D3-vitamiini, jota syntetisoituu elimistössä D-vitamiinista auringonvalon vaikutuksesta, ja dermcidiini, jota tuottavat ekkriiniset hikirauhaset (jotka ovat useimmiten jalkojen ja kämmenten plantaarisilla pinnoilla).

Oireet Halkeamia lapsen jaloissa

Voit huomata ensimmäiset merkit ihon halkeilusta syventämällä ihon poimuja sormien falangien välisissä nivelten poimuissa - pohjan puolelta. Kantapäätä lukuun ottamatta halkeama tapahtuu useimmiten lapsen isovarpaassa. Se voi olla melko syvä, erittäin kivulias ja verenvuoto.

Lapsilla varpaiden alla olevia halkeamia, jotka vaikuttavat jalkapöydän ja sormien ensimmäisten sormien välisiin koukistusuriin (jalkatarsofalangeaalisten nivelten koukistuspuolella), ilmaantuu juveniili plantaarisessa dermatoosissa (jossa myös pohjan tukipinnat muuttuvat punainen ja kiiltävä), alkeellinen liikahikoilu, atooppinen ihottuma tai keratoderma.

Ja sieni-infektion yhteydessä havaitaan itkua ja kutiavia halkeamia lapsen varpaiden välillä.

Komplikaatiot ja seuraukset

Syvien halkeamien muodostumisen seuraukset ilmenevät kivun tunteina kävellessä ja kapillaarien vaurioitumisesta verenvuodosta.

Ja komplikaatiot liittyvät sekundaariseen infektioon ja bakteeritulehduksen kehittymiseen, jossa iho muuttuu punaiseksi, ihonalainen kudos turpoaa, voi esiintyä itkua tai märkimistä.

Diagnostiikka Halkeamia lapsen jaloissa

Diagnoosi perustuu kliinisiin oireisiin, vamman tutkimukseen ja sairaushistoriaan.

Testejä ja laboratoriotutkimuksia, kuten ihon raapimista (sieni-infektion poissulkemiseksi), sokerin, kilpirauhashormonien ja vasta-aineiden verikokeita voidaan kuitenkin tarvita. Lue lisää –  Ihontutkimus

Differentiaalinen diagnoosi

Erotusdiagnoosi on tärkeä kaikissa tapauksissa, mutta erityisesti sieni-ihovaurioissa, koska sen hoito edellyttää antimykoottisten lääkkeiden määräämistä, samoin kuin jalkapohjapsoriaasissa tai keratodermassa, joita hoidetaan paikallisilla kortikosteroideilla.

Kuka ottaa yhteyttä?

Hoito Halkeamia lapsen jaloissa

Halkeamia hoidetaan paikallisilla aineilla. Nämä ovat lääkkeitä voiteiden, voiteiden, voide-balsamien, hydrofiilisten voiteiden (geelien) muodossa:

Metyyliurasiili, Reskinol, Pantenoli (Bepanten, Pantoderm), Sudocrem, Rescuer, 911 Zazhivin, Gehwo.

Jos halkeama itkee, levitetään sinkkivoidetta tai -tahnaa.

Jos halkeama on tulehtunut, tulee käyttää antibioottista voidetta: Levomekol, synthomycin emulsio, Baneocin, Nitacid, Isotrexin (yli 12-vuotiaille lapsille) tai antiseptisiä voiteita, kuten REPAIRcream,

Syvien halkeamien kohdalla tehokkaita ovat nestemäiset (hydrokolloidiset) ihosidokset, joiden levittämistä ennen ihon vaurioitunutta aluetta käsitellään furatsiliini-, betadiini-, mramistiini- tai klooriheksidiiniliuoksella.

Kun lapsen varpaiden väliset halkeamat ovat seurausta mykoosista, on tarpeen levittää  voidetta varpaiden välistä sienestä .

Homeopatia tarjoaa halkeamia voiteita, kuten Boro plus, Calendula ja Cycaderm.

Fysioterapiahoitoa (elektroforeesi hydrokortisonilla) voi määrätä ihotautilääkäri, jos yli kaksivuotiaalla lapsella on syviä halkeamia atooppisessa ihottumassa - eli ei liity sieni-infektioon eikä myöskään bakteereihin.

Lääkäri voi suositella lapsille A- ja D-vitamiinien antamista.

Kokeile kansanhoitoa - halkeaman voitelemista tyrni- tai ruusunmarjaöljyllä, kalaöljyllä tai lanoliinilla, aloelehtien tai viburnum-marjojen mehulla, muumio- tai kittivahaliuoksella.

Yrttihoito rajoittuu pääsääntöisesti jalkakylpyihin tai -emulsioihin, joissa on kamomillan, nokkosen, calendula officinalisin keittämistä ja vesiliuoksia.

Ennaltaehkäisy

Kukaan ei väitä, että halkeamien esiintyminen lapsen jaloissa voidaan estää kaikissa tapauksissa. Ulkoisten tekijöiden negatiivisten vaikutusten estäminen on kuitenkin mahdollista. Ja se sisältää:

 • jalkojen päivittäinen pesu miedolla saippualla ja ihon perusteellinen kuivaus varpaiden välissä;
 • luonnonmateriaaleista valmistettujen kenkien ja sukkien käyttäminen;
 • säännöllinen sukkien vaihto;
 • toistuva kävely paljain jaloin kotona;
 • kosteuttava kuiva jalkojen iho (kosteuttavan jalkavoiteen käyttäminen kylvyn tai suihkun jälkeen);
 • tehokkaiden lääkkeiden käyttö jalkojen hikoiluun  ;
 • dermatomykoosin oikea-aikainen hoito ja  kenkien sienihoito .

Kuivalla iholla lapset tarvitsevat välttämättömiä rasvahappoja, erityisesti linoleenia, jota on rasvaisessa merikalassa, munankeltuaisissa, kasviöljyissä, pähkinöissä, auringonkukansiemenissä.

Ennuste

Lääkärit arvioivat ennusteen luottavaisesti hyväksi: useimmat halkeamat paranevat viikon kuluessa hoidosta. Lapsen jalkojen syvät halkeamat voidaan parantaa kahdessa viikossa (nestemäisellä ihosidoksella).

Ja juveniili plantaarinen dermatoosi yleensä paranee murrosiän aikana.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.