^

Terveys

Inhalaatiot yskimiseen sumuttimella lapsille ja aikuisille

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 14.06.2022
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Kun otat erilaisia yskänlääkkeitä, siirappeja ja tippoja yskimiseen, älä missaa mahdollisuutta lisätä hoidon tehokkuutta ja toipua nopeammin käyttämällä niin yksinkertaista ja tehokasta menetelmää kuin yskänhengitys sumuttimella.

Inhalaattori tai sumutin: mikä se on?

Lääketieteessä lääkkeiden ja terapeuttisesti aktiivisten (mukoaktiivisten) aineiden - höyryjen tai nestemäisten suspensioiden muodossa kaasumaisessa väliaineessa - inhalaatioprosessia kutsutaan inhalaatioksi (latinasta inhalare - hengittämään). Tällä tavalla ne ruiskutetaan suoraan hengityselimiin: nenänieluun, kurkunpäähän, henkitorveen, keuhkoputkiin ja keuhkoihin, joiden tulehdus aiheuttaa yskää. Kohdennettujen lääkkeiden toimittamisen edut ovat selvät: ne alkavat toimia nopeammin. Kysymys suuremmasta tehosta on edelleen kiistanalainen, koska joidenkin suun kautta otettujen lääkkeiden farmakokinetiikka sisältää niiden imeytymisvaiheen ruoansulatuskanavassa. Inhaloitavasta lääkkeestä riippuen systeemiset sivuvaikutukset voivat vähentyä, koska pienempi annos voi saavuttaa halutun paikallisen pitoisuuden.

Mikä on inhalaattori? Tämä on erityinen lääketieteellinen laite (laite tai laite), jolla lääke ruiskutetaan. Se joutuu suoraan hengityselimiin, missä se laskeutuu limakalvoille ja voi imeytyä.

Muuten, nenänielun alueella - limakalvosolujen suuren koon ja ilman nopean liikkeen vuoksi nenänielun alueen läpi - imeytyminen on minimaalista. Hengityselimen trakeobronkiaalisessa osassa vain liukenevat aineet imeytyvät, kun taas liukenemattomat aineet kuljetetaan värepiteelin kautta takaisin nenänieluun ja suuonteloon. Mutta keuhkojen alveoleissa jopa suhteellisen liukoiset aineet imeytyvät nopeasti systeemiseen verenkiertoon (ja liukenemattomat aineet imeytyvät alveolaaristen makrofagien toimesta).

Ja nyt - mikä on sumutin. Englanniksi nebulizer tarkoittaa sumutinta ja nebulosity tarkoittaa pilvisyyttä, sumua, vaikka latina on selvästi jäljitetty etymologiassa: nebula - sumu. Tämä on siis eräänlainen inhalaattori, joka ensin muuttaa inhaloitavan lääkkeen aerosoliksi - ilman ja nestepisaroiden seokseksi, joka on dispersioasteen suhteen lähellä sumua (hiukkasten enimmäishalkaisija 0,005 mm). Tämän pisarakoon saavuttamiseksi paineilmaa käytetään pneumaattisissa (kompressori) ruiskuissa ja ultraäänisumuttimissa käytetään korkeataajuisia äänivärähtelyjä, jotka saadaan aikaan pietsosähköisellä emitterillä.

Lääkeaerosoli hengitetään suukappaleen kautta, mutta vanhuksilla se korvataan kasvonaamiolla. Myös - naamion kanssa - lapsille käytetään sumutinta yskimisen, nenän vuotamisen ja hengitysteiden tulehduksen hoitoon.

Suukappaleen käytöllä on kuitenkin se etu, että enemmän aerosolia kertyy keuhkoputkiin ja keuhkoihin, kun taas naamion kautta hengitettynä tapahtuu liuoksen diffuusinen suihke pääasiassa ylähengitysteihin.

Menettelyn tiedot

Inhalaatiomenetelmää käytetään akuuteissa hengitystiesairauksissa, joihin liittyy nuha, yskä, nenänielun ja kurkun tulehdus. Mihin yskään sumutinta käytetään? Sitä voidaan käyttää sekä kuivan (tuottamattoman) yskän että märän - tuottavan yskän hoidossa: vähentämään keuhkoputkien limakalvoerityksen (ysköksen) viskositeettia ja helpottamaan sen erittymistä.

Tärkeimmät käyttöaiheet sumuttimella tapahtuvaan inhalaatioon ovat kurkunpäätulehdus, kurkunpään tulehdus (mukaan lukien akuutti ahtauma), keuhkoputkentulehdus (akuutti, krooninen, astmaattinen, obstruktiivinen), bronkioliitti, trakeobronkiitti, keuhkoastma, keuhkoputkentulehdus, keuhkokuume ja bronkopneumonia, obstruktiivinen keuhkosairaus, hengitysteiden fibroos (kystinen fibroosi), emfyseema ja keuhkotuberkuloosi.

Kuinka suorittaa inhalaatioita keuhkoputkentulehdukselle, mitä lääkkeitä niiden toteuttamiseksi lääkärit useimmiten määräävät, yksityiskohtaisesti julkaisuissa:

Nämä artikkelit ja materiaali -  Inhalaatiot kurkunpääntulehdukseen sumuttimella  - kuvaavat tämän toimenpiteen valmistusta ja tekniikkaa, tarjoavat tärkeimmät lääkkeet ja lääketieteelliset suositukset niiden käyttöön sekä antavat myös reseptejä sumuttimelle eri etiologioiden yskimiseen.

Voit käyttää yskänsumutinta raskauden aikana; mitä lääkkeitä saa käyttää, yksityiskohtaisesti artikkelissa -  Kuinka hoitaa yskää raskauden aikana  ja materiaalissa - Inhalaatiot raskauden aikana

Lisäksi inhalaatioita tehdään flunssain, erityisesti allergiseen ja vasomotoriseen, tästä lisää -  Nuhakuumeen hoito inhalaatioilla

Tekniikka hengitettynä yskiessä sumuttimella

On pidettävä mielessä, että sumuttimen teknisten ominaisuuksien vuoksi (ja tämä on ilmoitettu laitteiden ohjeissa) sitä ei voida käyttää inhalaatioon lääkekasvien keitteiden ja eteerisiä ja muita öljyjä sisältävien liuosten kanssa. Ja lääkkeiden laimentamiseen käytetään vain 0,9 % isotonista suolaliuosta tai tislattua vettä.

Inhalaatio kuivaan yskään kotona

Inhalaation suorittamiseksi kuivan yskän kanssa kotona on välttämätöntä, että hoitava lääkäri määrää diagnoosia vastaavat liuokset, valmisteet, inhalaatiotipat - ottaen huomioon erityinen diagnoosi ja olemassa olevat vasta-aiheet. Tämä koskee erityisesti lapsia ja raskaana olevia naisia, joille ei suositella tai kielletä useiden lääkkeiden käyttöä.

Mitä tehdä inhalaatiot kuivan haukuvan yskän kanssa sumuttimella, katso -  Inhalaatiot kuivasta yskästä lapselle ja aikuiselle: onko mahdollista tehdä, mitä, reseptejä  (mukaan lukien sumuttimen avulla).

Suosittele mukolyyttisiä aineita - inhaloitavia liuoksia sumuttimella, jossa on ambroksolihydrokloridia (trans-4-sykloheksanolihydrokloridi - bromiheksiinin aktiivinen metaboliitti): Mucosolvan, Amobronk, Ambroxolo EG, Muciclar, Gammaxol tai Lintos (15 mg / 2 ml tai Fluibron). Broksoli (0, 75 %). Lue lisää -  Ambroxol inhalaatioon [1]

Lazolvan-liuosta (synonyymi Ambroxolille) käytetään, lue yksityiskohtaisesti -  Lazolvan inhalaatioon yskimisen aikana: kuinka laimentaa, mittasuhteet, kuinka monta päivää tehdä . [2]

Hyödyllistä kuivalle yskälle on kivennäisveden hengittäminen sumuttimella, kuinka mitä tahansa terapeuttisella hiilikarbonaattikivennäisvedellä varustettua inhalaattoria ja Borjomi-sumutinta käytetään yskimiseen, yksityiskohtaisesti artikkelissa -  Inhalaatiot kivennäisvedellä

Parantaa hengitysteiden limakalvojen tilaa suihkuttamalla niihin suolaliuosta -  Inhalaatiot suolaliuoksella lapsille ja aikuisille

Hengitys yskiessä ysköksen kanssa

Mukolyytit ja yskänlääkkeet ovat pääasiallisia lääkeryhmiä, joita käytetään inhalaatioon yskiessä.

Jos keuhkoputken erite on viskoosia, käytä asetyylikysteiiniä (aminohapon L-kysteiinin johdannainen): 20 % liuosta, keskimäärin 2-5 ml toimenpidettä kohti.

Kun yskitään ysköksellä, hengittäminen samalla yskänlääke Amboxolilla tai Lazolvanilla (niitä käsiteltiin edellä) parantaa keuhkoputkien mukosiliaarista puhdistumaa. Näitä varoja voidaan käyttää sumuttimen kautta lapsille yskästä vasta viiden vuoden kuluttua.

Älä unohda natriumbikarbonaattia tai ruokasoodaa, joka on emäksinen yhdiste ja kuuluu erittyviin yskänlääkkeisiin. Lääkäreiden arviot osoittavat soodainhalaatioiden puolesta  yskimisen aikana, mikä edistää pH-tason nopeaa nousua keuhkoissa ja keuhkoputkissa, mikä neutraloi keuhkoputken eritteen happamuutta ja tekee siitä vähemmän paksua. Siksi soodan inhalaatiot yskiessä sumuttimella - yksi tai kaksi toimenpidettä päivässä, 8-9 g natriumbikarbonaattia 100 ml:aan tislattua vettä - helpottavat suuresti ysköksen erittymistä.

Antiseptinen liuos Miramistin viittaa kvaternäärisiin ammoniumsuoloihin, on bakterisidinen aine, bentseenin ja myristiinianhydridikloridin johdannainen. Sitä käytetään paikallisesti ja ulkoisesti kirurgiassa, gynekologiassa, urologiassa ja dermatovenerologiassa) kurkku- ja kurkkukipujen hoidossa voidaan käyttää nenäonteloiden tulehdukseen (niiden pesuun) ja nielurisatulehdukseen (kurustamiseen). Ja virallisten ohjeiden mukaan Miramistin-inhalaatioita ei suoriteta yskiessä märkivällä ysköksellä. On parempi käyttää Dekasan-antiseptista.

Tällaisissa tapauksissa määrätään oraalisia antibakteerisia lääkkeitä tai niiden injektiota (sairauksien bakteeriperäisen etiologian kanssa). Inhalaatioantibiootteja voidaan myös määrätä sumuttimella yskiessä, erityisesti -  Antibiootti Fluimucil inhalaatioon  [3]

Nebulisaattori allergiseen yskään

Inhalaatioon sumuttimen kautta allergisen yskän, astmaattisen yskän tai obstruktiivisten bronkopulmonaalisten sairauksien sekä keuhkoputkien kouristusten yhteydessä määrätään sympatomimeettisten lääkkeiden (selektiiviset beeta2-adrenergiset agonistit) lääkkeitä, koska kaikki bronkovaskulaariset vaikutukset välittyvät sympaattisten beeta- adrenerginen järjestelmä.

Tämän ryhmän lääkkeet laajentavat keuhkoputkien onteloa, ja näitä ovat: Salbutamolisulfaatti (Salbutamol) ja sen synonyymi  Ventolin inhalaatioon ; Fenoteroli (muut kauppanimet - Bronchoterol, Berotek); salmeteroli (Serobid, Serevent); Formoteroli (Foratec). Valtaosa näistä tuotteista on saatavilla aerosolimuodossa, mikä yksinkertaistaa niiden käyttöä ja minimoi yliannostuksen. [4]

Yhdistelmälääke Berodual, joka sisältää fenoterolia (stimuloiva beeta2-adrenergisiä reseptoreita) ja ipratropiumbromidia (estää keuhkoputkien lihaskuitujen m-kolinergiset reseptorit ja vähentää keuhkoputkien eritteiden tuotantoa). Kuinka tämä lääke laimennetaan, missä annoksessa sitä käytetään, sen käytön vasta-aiheet ja mahdolliset sivuvaikutukset, kaikki materiaalin yksityiskohdat -  Berodual obstruktiivista keuhkoputkentulehdusta varten [5]

Yhä useammat asiantuntijat uskovat, että deksametasonia inhaloitavaksi yskimissumuttimella ei tule käyttää, koska tämä kortikosteroidi (injektioliuos ampulleissa) on systeemiseen käyttöön (parenteraaliseen) tarkoitettu lääke, ja deksametasoni-tipat on tarkoitettu käytettäväksi oftalmologiassa. Vaikka tämä lääke voidaan hengittää ennen leikkausta potilailla, joille tehdään yleinen anestesia endotrakeaalisella intubaatiolla (leikkauksen jälkeisen kivun ja kurkkukivun esiintymistiheyden ja vakavuuden vähentämiseksi). [6]

Ja inhaloitavia glukokortikoideja - tehokkaimpia tälle käyttötavalle - ovat budesonidi (synonyymi Pulmicortille), beklometasoni (Beclazone, Beclocort, Beclovent, Aldecin), Flutikasoni (Flutikasonipropionaatti), Mometasoni (Asmanex, Tri Azacinolon, Zencort, ). Monet niistä ovat saatavilla suihkeina, joissa on annostelijat, mikä vähentää yliannostuksen riskiä, joka on täynnä systeemisiä sivuvaikutuksia. [7]

Näiden lääkkeiden tarkoitus on perusteltu niiden tulehdusta estävällä vaikutuksella ja kyvyllä vähentää nenän ja keuhkoputkien limakalvojen hyperreaktiivisuutta. Lue -  Pulmicort obstruktiivisen ja akuutin keuhkoputkentulehduksen hoitoon: inhalaatiohoito

Vastaukset menettelyyn

Joissakin tapauksissa hengittämiseen on vasta-aiheita tai niiden rajoituksia mahdollisten haittavaikutusten vuoksi. Tämä koskee ihmisiä, joilla on epävakaa ja korkea verenpaine, sydämen rytmihäiriö ja/tai takykardia.

Älä hengitä kuumetta ja hypertermiaa, aivoverenkiertohäiriöitä, keuhkokudoksen turvotusta ja keuhkoverenvuotoa, taipumusta kurkunpään kurkunpään kouristuksiin.

Seuraukset menettelyn jälkeen

Nebulisaattorilla hengittämisen jälkeen negatiiviset seuraukset ovat mahdollisia, mutta niitä esiintyy erittäin harvoin ja ne voivat useimmissa tapauksissa ilmetä käytettyjen lääkkeiden sivuvaikutuksina, erityisesti allergisena reaktiona niitä kohtaan.

Esimerkiksi vaikea yskä sumuttimen jälkeen voi tilapäisesti ilmaantua Ambroxolia tai Lazolvania käytettäessä.

Ja Berodualin hengittäminen voi lisätä sydämen sykettä, päänsärkyä, liikahikoilua ja sormien vapinaa.

Komplikaatiot menettelyn jälkeen

Toistuvien kortikosteroidien inhalaatioiden jälkeen on teoriassa mahdollista kehittää suussa sieni-infektio (kandidiaasi) tai dysfonia (käheys), vaikka tällaiset komplikaatiot toimenpiteen jälkeen ovat melko harvinaisia.

Keuhkoputkien kouristuksia esiintyy useammin, pahoinvointia voi esiintyä (ja oksentelukeskuksen lisääntyneen kiihtymisen myötä - oksentelua), takykardiaa, kuumetta, väsymystä.

Hoito menettelyn jälkeen

Tunnin sisällä hengittämisestä ei saa juoda nesteitä eikä syödä. Älä myöskään laula, huuda ja vain puhu, tee fyysisiä harjoituksia tai mene kävelylle. Kaikki tämä voidaan tehdä aikaisintaan 2-2,5 tuntia toimenpiteen jälkeen.

Kuinka hoitaa sumutinta, sinun tulee selvittää etukäteen - siihen liitetyistä käyttöohjeista.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.