^

Terveys

A
A
A

Kutina kivespussin miehillä

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 19.11.2022
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

ICD-10:n ihon ja ihonalaisen kudoksen sairauksista kutina erotetaan erikseen, vaikka se onkin dermatologisten sairauksien toissijainen oire. Hyvin yleinen ongelma - miehillä kivespussin kutina - on diagnoosina sisällytetty otsikkoon "Ihottuma ja ekseema" erillisellä koodilla - L29.1.

Syyt kutiseva kivespussi miehillä

Itse asiassa selvennystä "miehillä" voidaan pitää tarpeettomana, koska  kivespussi  tai kivespussi (kivesten lihas-kutaaninen säiliö) on osa miesten ulkoisia sukupuolielimiä, mukaan lukien lapset ja nuoret.

Tällaisella ärsyttävällä oireella, kuten kivespussin ihon kutina, on erilainen etiologia, ja ihotautilääkärit pitävät tärkeimpiä syitä sen esiintymiseen, kuten:

  • syyhypunkin (Sarcoptes scabiei) puremat, jotka leviävät suoran kosketuksen tai saastuneen kuivikkeen välityksellä, aiheuttaen  syyhyn ; [1]
  • häpypedikuloosi tai  ftiriaasi ; [2]
  • mykoosit - dermatofyyttisienten (Epidermophyton, Microsporum, Trichophyton) aiheuttamat ihovauriot nivuspoimujen alueella, jotka on diagnosoitu  nivusen epidermofytoosiksi ; [3]
  • ulkoisten sukuelinten kandidomykoosi  (kandidiaasi tai sammas) - hiivan kaltaisen Candida albicansin sienen aiheuttama sairaus; [4]
  • erityyppiset ihotulehdukset, mukaan lukien kosketus - yksinkertainen ärsyttävä ja allerginen, sekä ekseema (atooppinen ihottuma). [5]Muuten, ihotulehdus voi lokalisoitua vain kivespussiin ja nivusiin ja olla monitekijäinen patologia;
  • käänteinen sukupuolielinten psoriaasi tai  psoriaasi sukupuolielimissä ; [6]
  • sukupuolielinten syyliä (kutsutaan myös sukupuolielinten syyliksi); niiden ulkonäkö johtuu ihovaurioista ihmisen papilloomaviruksen (HPV-tyypit 2 tai 6) kanssa, joka on tarttunut seksuaalisen kontaktin kautta; [7]
  • herpes simplex -viruksen (HSV) aiheuttama genitaaliherpes, joka tarttuu mitä tahansa kosketusreittiä pitkin .[8]

Invasion Enterobius vermicularis - pinworms lapsilla - provosoi kivespussin kutinaa lapsella tai nuorella; aikuisilla tämä helmintiaasi ei ole myöskään harvinaista, ja yöllä se aiheuttaa kivespussin ja peräaukon voimakasta kutinaa sekä perineumissa.

Riskitekijät

Tämän oireen ilmaantumiseen on tiettyjä riskitekijöitä, erityisesti riittämätön hygienia, lisääntynyt hikoilu, ylipaino, tiukat vaatteet, intertrigo-  vaippaihottuman esiintyminen nivusissa .

Kivespussin erittäin ohuen kapillaariihon kosketus ympäröivään ihoon, korkea kosteus ja lämpötila - ilman pääsyn puuttuessa - ovat ihanteellisia olosuhteita kosketusihottuman kehittymiselle (alusvaatteiden materiaalin, kondomilateksin jne. Vuoksi). ) ja allergiset ihoreaktiot (samoissa vartalonhoitotuotteissa), jotka aiheuttavat hyperemiaa, kutinaa ja kivespussin turvotusta.

Lisäksi ihon kutinariski diabeteksessa ja kilpirauhassairauksissa lisääntyy; riboflaviinin (B2-vitamiini), raudan ja sinkin puute; astma ja heinänuha; joilla on heikentynyt immuniteetti ja onkologia.

Synnyssä

Yleensä  ihokutinan patogeneesi sen sijainnista riippumatta johtuu orvaskeden ja dermiksen reseptoreihin liittyvien vapaiden hermopäätteiden ärsytyksestä ja tulehdusta edistävien välittäjien (sytokiinien) ja/tai kemiallisten välittäjien vapautumisesta, joista yksi on histamiini, jota vapautuu ihon utaretulehdussolujen aiheuttaman allergeenialtistuksen seurauksena.

Immuunijärjestelmä voi välittää sytokiinien vapautumista, kuten atooppisessa ihottumassa. Lisääntynyttä kutinaa aiheuttavat muut biologisesti aktiiviset yhdisteet, välittäjäaineet ja neuropeptidit: asetyylikoliini, serotoniini, jotkut prostaglandiinit ja proteinaasit, lymfokiinit ja interleukiinit.

Kutina tunne siirtyy sympaattisten afferenttisäikeiden C kautta selkäytimen dorsaaliseen sarveen ja sitten - spinotalamista reittiä pitkin - aivokuoreen.

Oireet kutiseva kivespussi miehillä

Mukana olevat kutinaoireet vaihtelevat etiologian mukaan.

Joissakin tapauksissa ensimmäiset merkit, jotka ovat näkyviä muutoksia kivespussin ja anogenitaalialueen ihossa, puuttuvat, eli kutina voi olla ensimmäinen oire, kuten varsin voimakasta kutinaa aiheuttavien pinworm-infektioiden tapauksessa. Kivespussista yöllä.

Yöllä on voimakasta kivespussin kutinaa, samoin kuin kivespussin ja peräaukon välissä syyhyä - pieniä punaisia papulaarisia vesikulaarisia ihottumia iholla (ihon huolellisella tutkimuksella voit huomata kivespussin liikkeet puutiainen).

Sieni-infektioissa, jotka vaikuttavat sukuelinten ihoon, sisäreiteen ja pakaraan, esiintyy punoitusta, papulaarista ihottumaa renkaiden muodossa, joissa on hilseileviä reunoja, sekä kivespussin ja perineumin kutinaa. Ihottumat ovat tarttuvia ja voivat levitä koko kehoon.

Kuinka kandidomykoosi ilmenee, yksityiskohtaisesti artikkelissa - Samman  oireet ja merkit miehillä .

Kosketusihottumalle on ominaista kivespussin punoitus ja kutina, johon liittyy epiteelin hilseily (kuoriutuminen). Ekseema (atooppinen ihottuma) esiintyy yleensä ärtyneenä, punaisena tai punertavan harmaana ihona, johon voi kehittyä pieniä, nesteellä täytettyjä rakkuloita; niistä tihkuu eritteitä ja muodostuu itkualueita ja ihon eroosioalueita, jotka lopulta peittyvät kuorella.

Miesten sukupuolielinten syylien (anogenitaalisyylien) oireita kuvataan yksityiskohtaisesti julkaisussa -  Miesten sukupuolielinten syyliä .

Kivespussin ja peniksen polttaminen ja kutina, ihonalaisen kudoksen turvotus, sairastuneen alueen hyperemia ja arkuus, rakkuloitunut ihottuma ja rupin peittämä haavauma - nämä oireet ovat tuttuja sukupuolielinten herpestä kokeneille.

Lisää hyödyllistä tietoa materiaalista -  Kutina, kirvely ja punoitus intiimialueella miehillä .

Komplikaatiot ja seuraukset

Kivespussissa ja muissa miesten sukupuolielimissä esiintyvän kutinan tärkeimmät seuraukset ja komplikaatiot ilmenevät naarmuuntumisesta - ihon naarmuuntumisesta naarmujen ja naarmujen muodossa. Naarmut voivat vuotaa ja tulehtua helposti bakteereista ja viruksista, jotka voivat aiheuttaa ihotulehdusta.

Naarmuuntuminen voi myös johtaa ihon kiimainen ja alla olevien kerrosten paikalliseen paksuuntumiseen - jäkäläytymiseen.

Syyhyissä kivespussin ja perigenitaalisen alueen iholla voi muodostua kasvainmaisia infiltraatteja - ihon hyvänlaatuista lymfoplasiaa. Ja sukuelinten kandidoosin tapauksissa candidaalisen balanopostiitin kehittyminen  on mahdollista .

Diagnostiikka kutiseva kivespussi miehillä

Dermatologiassa diagnoosi alkaa potilaan ihon fyysisellä tutkimuksella ja havaittujen muutosten vertailulla valituksiin ja anamneesiin; ihotutkimus  suoritetaan - määritetään ihottumien  morfologinen tyyppi ja otetaan huomioon niiden sijainti.

Testit voivat sisältää: ihon raapiminen (sienen tai syyhyn varalta), vanupuikko perianaalista, papilloomavirusbiopsia, ihotestit allergeenien varalta; verikoe eosinofiilien varalta, PCR-analyysi HPV:n ja HSV-vasta-aineiden varalta.

Diagnostisten virheiden poissulkemiseksi ja oikean hoidon määräämiseksi erotusdiagnoosi on erittäin tärkeä, koska on tapauksia, joissa dermatooseissa ihottumien etiologiaa, jota vastaan kivespussin kutina esiintyy, on vaikea määrittää kliinisesti. Siksi ihotautilääkärit voivat määrätä lisätutkimuksia.

Lue myös -  Kutinadiagnoosi .

Hoito kutiseva kivespussi miehillä

Oireenhoidon tarkoituksena on lievittää kutinaa. Melko nopeasti, mutta ei täysin, se menee ohi  Fenistil -antihistamiinigeelin käytön jälkeen ; myös muuta  voidetta kutinaan voidaan käyttää . Suun kautta annettavia lääkkeitä määrätään myös -  antihistamiineja .

Diagnoosin mukaisesti käytetään paikallisia aineita:

Etiologinen hoito vaatii lois- ja sienitauteja. Loisen  bentsyylibentsoaattia  (voiteen tai emulsiovoiteen muodossa) käytetään syyhyn hoidossa; on myös  aerosoli syyhyyn . Häpytäit hävitetään permetriinillä ja muilla  täivoiteilla .

Matoja vastaan tulee käyttää suun kautta otettavia lääkkeitä, kuten piperatsiiniadipaattia tai  Helmintox  (Pyrantel) -tabletteja.

Sieni-infektiot reagoivat parhaiten paikallisiin ja systeemisiin antimykooteihin, jotka yksityiskohtaisesti:

Lue myös:

Lisäksi on suositeltavaa ottaa antioksidanttisia vitamiineja (A, C ja E) sekä B2-vitamiinia.

Joihinkin sairauksiin, jotka aiheuttavat kivespussin kutinaa miehillä, fysioterapiahoito on mahdollista -  Fysioterapia dermatiitin ja dermatoosin hoitoon .

Vaihtoehtoinen lääketiede ja homeopatia

Joissakin tapauksissa vaihtoehtoinen hoito voi auttaa:

Sieni-infektioita ja sukupuolielinten syyliä vastaan suositellaan taistelemaan tuoreen valkosipulin tahnalla, johon on lisätty oliiviöljyä (levitä sairastuneelle alueelle muutaman tunnin ajan kahdesti päivässä); luonnollinen omenaviinietikka, karpalomehu, aloe-mehu ja eteerinen teepuuöljy.

Jos kivespussissa ilmenee ihoärsytystä, voidaan käyttää luonnollista hunajaa ja tyrniöljyä.

Sieni-infektion yhteydessä yrttihoito sisältää mehun levittämistä tuoreesta verestä sekä lakritsinjuuren käyttöä: se murskataan jauheeksi, sekoitetaan veteen lietetilaan ja keitetään 10 minuuttia. Ainetta levitetään iholle neljännestunnin ajan kahdesti päivässä.

Homeopatia tarjoaa sienilääkkeitä, kuten Petroleum, Silicea, Graphites, Seepia ja Thuja. Ja Candida-sienen - Borax ja Helonias - tappiolla. Jos kutina liittyy ihottumaan, homeopaatit suosittelevat Sulfuria, Hepar sulphurista, Lycopodium clavatumia ja Natrum Muriaticumia.

Ennaltaehkäisy

Tärkein ehkäisy on hygienia. On tarpeen seurata sukuelinten puhtautta ja kuivuutta ja välttää ärsytystä aiheuttavia tekijöitä. Eli on parempi pestä nivus ja sukuelinten alue miedolla saippualla (voit käyttää vauvan saippuaa narulla ja kamomillalla), estää ylikuumenemista ja kosteuden kertymistä, välttää tiukkoja synteettisiä alusvaatteita, hoitaa vaippaihottumaa ajoissa.

Käsite hygienia sisältää myös suojatun seksin.

Ennuste

Syyhy, sieni-infektiot ja kosketusärsytysdermatiitti voidaan myös parantaa. Mutta muiden sairauksien osalta, joihin liittyy kivespussin kutina - atooppinen ihottuma, sukupuolielinten psoriaasi, sukupuolielinten syyliä ja herpes - ennuste ei ole niin optimistinen niiden uusiutumisen vuoksi.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.