^

Terveys

Yskähengitys kuivaan ja märkään yskään

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 07.11.2022
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Yskä on yksi niistä epämiellyttävistä oireista, jotka eivät anna sinun unohtaa itseäsi minuutiksi. Se on erityisen vaikeaa, kun lievä yskä ja yksittäinen halu yskiä hengitysteiden sisältöä muuttuu kipeäksi kohtaukseksi tai jatkuvaksi kuivaksi/tuottamattomaksi yskiksi. Tämä ei voi olla sattumaa, koska tällainen yskä on merkki tai seuraus epäterveestä kehosta ja hengitysteiden ärsytyksestä, refleksireaktiosta, jonka tarkoituksena on auttaa poistamaan taudinaiheuttajia, allergeeneja ja muita vieraita aineita keuhkoista ja keuhkoputkista. Yskähengitys on yksi tavoista auttaa kehoasi tässä vaikeassa tehtävässä.

Tarvitsetko inhalaatiota yskimiseen?

Inhalaatio on yksinkertainen ja suhteellisen turvallinen tapa antaa lääkkeitä tai vaihtoehtoja hengittämällä höyryjä tai kaasuseoksia. Muista, että happi on myös kaasu, ja hengittämämme ilmailma sisältää useita kaasuja kerralla eri suhteissa, mutta inhalaatiokaasuseoksella tarkoitamme lääkemassahiukkasten suspensiota ilmassa.

Lääkärit tunnustavat luonnolliset inhalaatiot, jotka perustuvat parantavan ilman hengittämiseen lomakeskuksissa tai havumetsässä, yleisterveyteen ja ehkäisyyn. Mutta sairauksien hoitoon ne eivät yleensä riitä, joten sinun on turvauduttava lääkeyhdisteiden keinotekoiseen viemiseen hengitysteihin.

Inhalaatiohoitoa käytetään joko kehoa estävän vaikutuksen aikaansaamiseen (inhalaatioanestesia) tai tulehduksellisiin hengitysteiden sairauksiin (vilustuminen, allergiat). Mutta kysymys siitä, tarvitaanko inhalaatioita yskimisen aikana, on edelleen tärkeä myös tästä asennosta. Loppujen lopuksi tällä oireella voi olla erilainen luonne. Näin erotetaan märkä ja kuiva yskä, joista jälkimmäinen voi olla tuottamatonta tai ilman ysköksen eritystä (kiurasta, haukkumista).

Märkäyskällä, kun yskös irtoaa vaikeuksitta, inhalaatiohoito on merkityksetöntä ja joskus vaarallista. Loppujen lopuksi lisästimulaatio voi aiheuttaa keuhkoputkien tukkeutumista eritteillä, keuhkoputken kouristuksilla, tukehduksella. Mutta kuivan ja tuottamattoman yskän yhteydessä tällainen hoito on juuri oikea.

Yskähengityksellä voi valituista lääkkeistä ja formulaatioista riippuen olla erilainen vaikutus:

 • laajentaa keuhkoputkia, mikä helpottaa ysköksen erittymistä ja
 • vähentää tulehduksellisen liman viskositeettia ja vähentää sen adheesion voimakkuutta keuhkoputkien epiteeliin,
 • lievittää tulehdusta ja siten keuhkoputkien limakalvon ärsytystä. Kaiken tämän pitäisi edistää ylimääräisen liman ja patogeenien poistamista hengitysteistä,
 • vähentää sairauksia aiheuttavien mikrobien elinkykyä.

Auttaako inhalaattorit yskimiseen?

Tähän kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta, koska kaikki riippuu inhalaatiokoostumuksen oikeasta valinnasta ja kehon reaktiosta siihen. Lääkärit itse suosittelevat yksiselitteisesti hengittämistä kuivaan ja tuottamattomaan yskään, koska tämä on yksi nopeimmista tavoista lievittää potilaan tilaa. Tämä on suhteellisen turvallinen hoitomenetelmä, koska lääke ei käytännössä pääse verenkiertoon eikä sillä ole voimakasta systeemistä vaikutusta. Mutta inhalaatiomenetelmä auttaa toimittamaan terapeuttisen koostumuksen suoraan vaurioon, mikä antaa nopean ja usein melko kunnollisen tuloksen.

Menettelyn tiedot

Kuten olemme jo todenneet, yskä voi olla kuivaa (tuottamatonta) ja ysköstä. Hoitotaktiikka on molemmissa tapauksissa erilainen, mutta inhalaatiohoitoa määrätessään lääkärit kiinnittävät huomiota yskän luonteen lisäksi myös sen aiheuttajaan.

Hengitys ysköksen kanssa ei aina ole tarpeen. Jos lima lähtee helposti ei-intensiivisen yskän yhteydessä, keho ei tarvitse apua. Tässä on tärkeää huomata, että oireen luonne ei muutu. Runsas lämmin juoma ja hieronta helpottavat yskäneritystä.

Jos ysköstä kertyy keuhkoputkiin, mutta sen yskiminen on erittäin vaikeaa, yskä aiheuttaa kipua kurkussa ja hengitysteiden varrella, yskänhengitys mukolyytteillä ja yskänlääkeillä on juuri sitä, mitä tarvitaan potilaan tilan lievittämiseen. Tällaiset toimenpiteet ovat merkityksellisiä sekä vilustumisen että allergisen yskän yhteydessä, koska allergiat ovat eräänlainen tulehdusreaktio, jonka aiheuttaa tietty ärsytys.

Inhalaatiot kuivasta haukuvasta yskästä määrätään vasta sen jälkeen, kun on tutkittu oireen syy ja sen esiintymisajankohta. Tämä on reaktio keuhkoputkien ärsytykseen, joka tapahtuu yleensä vastauksena virushyökkäykseen. Taudin alussa oire voi ilmaantua rinnakkain kurkkukivun kanssa tai ilman sitä. Tulehduksen leviäminen äänihuuliin saa aikaan karkean haukkumisen äänen yskimisen aikana.

Melko nopeasti yskä muuttuu tuottavaksi, ja tässä vaiheessa sinun on oltava varovainen. Jos ysköstä erottuu vaikeasti tai pieninä määrinä (tuottamaton yskä), sen erittymistä on helpotettava ja yskän tuottavuutta lisättävä. Jos oire on tuottamaton, etusija annetaan lääkkeille, jotka stimuloivat liman tuotantoa ja optimoivat sen reologisia ominaisuuksia.

Melko usein käy niin, että henkilö on sairastunut, mutta yskä ei ole hävinnyt. Mutta yskiessä mitään ei jo erity keuhkoputkista. Jäljelle jäänyt epämiellyttävä oire ja kurkun ärsytys, joka ei ole täysin ohi, uuvuttavat taudin jo heikentämän ihmisen. Tässä tapauksessa ei ole suositeltavaa käyttää mukolyyttejä tai erittäviä aineita inhalaatioissa. Mutta tulehduskipulääkkeet ja yskärefleksiä estävät lääkkeet (esimerkiksi lidokaiini) ovat juuri sopivia.

Inhalaatioita yskänlääkkeillä määrätään usein lapsille, jos kivulias oire estää lasta nukkumasta ja syömästä, uuvuttaa vauvaa ja estää nopean toipumisen.

Vilustumiseen lääkärit määräävät usein inhalaatioita nuhaan ja yskään. Nuhalla tulehduskipulääkkeet ja mukolyytit ovat tärkeitä, mutta niitä käytetään nenän tukkoisuuteen hengityksen helpottamiseksi. Nestemäistä vuotoa ei tule käsitellä hengittämällä.

Yskähengitys voidaan suorittaa eri tavoin, joten kuiva- ja märkätoimenpiteet erotetaan toisistaan, jälkimmäiset jaetaan märkään, lämpimään märkään ja höyryyn. Jos potilaalla ei ole lämpöä, voit valita minkä tahansa vaihtoehdon. Kun lämpömittari nousee 37,5 asteeseen, on parempi unohtaa lämpökäsittelyt.

Yskähengitys yli 37,5 asteen lämpötiloissa voidaan suorittaa vain lääkärin luvalla sumuttimella. Tässä tapauksessa kuivat ja märät (30 astetta) inhalaatiot ovat merkityksellisiä, jos potilaalla ei ole vasta-aiheita.

Lämpötilan nousu liittyy yleensä virusinfektioihin, mutta joskus tällainen kehon reaktio voi tapahtua myös vastauksena bakteerien joutumiseen hengitysteihin. Jos testit osoittavat bakteeri-infektion, muiden lisäksi määrätään inhalaatioita antibiooteilla. Vakavan tulehduksen ja turvotuksen yhteydessä määrätään hormonaalisia aineita (hengitetyt kortikosteroidit).

Valmistautuminen

Yskähengitykseen valmistautuessa jokainen ajattelee välittömästi terapeuttista koostumusta, josta puuttuu yksi tärkeä yksityiskohta. Ensinnäkin sinun ei tarvitse ajatella sitä, miten ja miten yskää hoidetaan, vaan luotettavan diagnoosin ja taudin syyn tuntemista. Ensimmäinen vaihe hengittämiseen valmistautuessa tulee olla asiantuntijan konsultointi ja tarvittavien diagnostisten tutkimusten suorittaminen (tarvittaessa).

On tärkeää tietää paitsi taudin nimi, myös sen aiheuttaja. Esimerkiksi antibioottien inhalaatiot suoritetaan vain bakteerisairauksien tai monimutkaisten virussairauksien yhteydessä. Useimmissa tapauksissa hengityselinten sairaudet ovat luonteeltaan virusperäisiä, ja asianmukaisella oikea-aikaisella hoidolla ne kulkevat ilman komplikaatioita.

Jos lääkäri on määrännyt inhalaatiohoitoa, hän suosittelee myös lääkkeitä ja joskus vaihtoehtoisia lääkkeitä, jotka auttavat tähän sairauteen ja soveltuvat inhalaatioon. On tarpeen päättää vain toimenpiteen suorittamistavasta (inhalaattorin kanssa tai ilman) ja valmistella inhalaatiokoostumus kunnolla.

Joten höyrytoimenpiteisiin, yrttien ja perunoiden keitteisiin, parantaviin eteerisiin öljyihin, soodaan. Keitteet kuumennetaan 45 asteen lämpötilaan ja öljyt tiputetaan kuumaan veteen.

Jos et käytä inhalaattoria, on erittäin tärkeää huolehtia astioista, jotka sisältävät parantavaa koostumusta ja tarvittavat tarvikkeet (pyyhe päässäsi höyryn hengittämistä varten, vaikka lääkärit pitävät tätä hoitovaihtoehtoa varsin vaarallisena hypoksian ja kasvojen palovammojen riski).

Jos inhalaatioon käytetään erityistä laitetta, on varmistettava, että se on puhdas, tarvittaessa koottava komponentit yhteen ja tarkistettava laitteen suorituskyky. Jos käytät inhalaattoria ensimmäistä kertaa, on tärkeää ensin tutustua huolellisesti sen ohjeisiin ja käsitellä säiliön sisäpuoli ja suukappale antiseptisillä aineilla.

Tekniikka Yskähengitys kuivaan ja märkään yskään

Jos henkilö on sairaalassa, hänen ei tarvitse varustautua tiedolla yskänhengitystekniikasta. Lääkärihenkilökunta huolehtii tästä, ja potilas voi vain selkeästi täyttää vaatimuksensa. Mutta useimmissa tapauksissa hengittäminen suoritetaan kotona, koska tämä menettely on tehokas moniin hengityselinten sairauksiin, jotka eivät vaadi sairaalahoitoa. Ja jos kotona ei ole lääketieteellistä sukulaista, sinun on etsittävä tietoa siitä, kuinka toimenpide suoritetaan oikein.

Harkitse erityyppisten inhalaatioiden tekniikkaa ja ominaisuuksia.

Höyryinhalaatio yskän hoitoon

Höyryinhalaatiota pidetään yhtenä vaihtoehtoisen lääketieteen menetelmistä, tehokkaimpana ylempien hengitysteiden sairauksissa. Kostea lämmin ilma, joka pääsee hengitysteihin suun kautta, kosteuttaa ja pehmentää limakalvoja, tekee ysköstä vähemmän viskoosia, lievittää sairauden oireita ja parantavia yhdisteitä lisäämällä veteen voidaan myös saada terapeuttinen vaikutus.

Höyryinhalaatiokoostumukset voivat olla: perunakeite, yrttien ja lääkevalmisteiden infuusiot ja keitteet, kivennäisvesi, heikko soodaliuos, eteeriset öljyt, kittivaha ja jopa Neuvostoliiton ajoista tunnettu tuoksuva Zvezdochka-balsami. On tärkeää ymmärtää, että sooda on erinomainen antiseptinen ja pehmittävä aine, useimmilla yrteillä on tulehdusta ehkäiseviä ja desinfioivia ominaisuuksia, propolis on vahva antimikrobinen ainesosa, kivennäisvesi pehmentää ja kosteuttaa limakalvoja ja perunahöyry on yleisesti tunnustettu lääke, jolla on myönteinen vaikutus hengityselimiin, eliminoi kongestiiviset ilmiöt keuhkoputkissa.

Yskäperunoiden inhalaatiot ovat turvallisia lapsille ja raskaana oleville naisille, jotka eivät sovellu allergisia reaktioita aiheuttaville lääkkeille ja yrteille. Niiden suorittaminen ei ole vaikeaa ja jopa miellyttävää, jos et liioittele koostumuksen lämpötilan kanssa. Erittäin hyödyllinen kuivaan yskään.

Koostumuksen valmistamiseksi otamme 3 keskikokoista perunaa, pesemme ne ja keitämme ne vedessä kypsiksi, minkä jälkeen vaivaamme hieman tai käytämme vain keittoa. Höyryä voi hengittää kattilan tai minkä tahansa muun astian päällä, johon liemi kaadettiin, jäähdyttämällä sitä hieman, jotta höyry ei polta ihoa, kun täytyy kumartua kattilan päälle. Jotta höyry ei pääse haihtumaan, voit peittää pään pyyhkeellä jättäen alareunan vapaaksi, jotta ilma pääsee tunkeutumaan sen alle.

Uskotaan, että aikuiselle riittää hengittää perunahöyryä 10-15 minuuttia. Lapselle riittää 3-5 minuutin toimenpide.

Analogisesti höyryinhalaatiot suoritetaan yrttien keittämällä ja infuusioilla. Valmis liemi jäähdytetään ensin hieman. Infuusion valmistamiseksi ruoho kaadetaan kiehuvalla vedellä ja annetaan hautua lämmössä, minkä jälkeen sen annetaan jäähtyä hieman. Yleensä yskimisen hengittämiseen tarkoitettuja yrttejä otetaan seuraavassa suhteessa: 1 lasillinen vettä, 1 rkl. Hienonnettuja yrttejä tai yrttejä.

Inhalaatiotoimenpiteitä varten voidaan suositella seuraavia yrttejä:

 • Kamomilla. Yskäinhalaatiot tällä kasvella, jolla on lievä antiseptinen ja voimakas anti-inflammatorinen vaikutus, ovat tehokkaita kuivaan ja märkään yskään, nuhaan ja kurkkukipuun. Liemi valmistetaan yllä olevan kaavion mukaisesti vesihauteessa 20-30 minuutin ajan, jonka jälkeen se säädetään kuumalla keitetyllä vedellä 1 litran tilavuuteen.
 • Eukalyptus yskään. Inhalaatiot voidaan tehdä käyttämällä itse valmistettua yrttiuutosta, apteekin alkoholitinktuuraa, kasvin eteeristä öljyä. Infuusion valmistuksessa komponenttien suhde on vakio. 15 minuutin infuusion jälkeen lisää astioihin 3 kupillista keitettyä kuumaa vettä ja suorita inhalaatiot. Alkoholitinktuuria voidaan käyttää inhalaattorissa, mutta tässä tapauksessa sitä ei lisätä kuumaan veteen, vaan huoneenlämpötilassa olevaan suolaliuokseen (15 tippaa per lasi natriumkloridia).
 • Hengitys salvialla yskää varten. Kasvi on erittäin suosittu yskän hoidossa, koska se sisältää runsaasti eteerisiä öljyjä, minkä ansiosta sillä on tulehdusta ehkäiseviä, tonisoivia, antiseptisiä ja yskänlääkkeitä. Inhalaatiovalmisteissa olevaa ruohoa käytetään sekä itsenäisesti että yhdessä muiden kanssa, esimerkiksi kamomillan ja mintun kanssa. Inhalaatiokeittäminen valmistetaan seuraavasti: 2 rkl. Yrtit (tai 1 rkl salviaa ja kamomillaa) kaadetaan lasillisella kiehuvaa vettä ja pidetään alhaisella lämmöllä 2-3 minuuttia, minkä jälkeen ne poistetaan. Siivilöitynä ja riittävän jäähdytettynä liemi voidaan käyttää inhalaattoreissa tai hengittää parantavia höyryjä kulhossa.

Yllä olevat yrtit ovat yleismaailmallisia, niitä voidaan käyttää inhalaatiokoostumuksen valmistukseen minkä tahansa yskän hoitoon. Kuivan yskän yhteydessä kannattaa kiinnittää huomiota kasveihin, jotka lisäävät erittyneen ysköksen määrää, helpottavat sen poistumista, lievittävät limakalvon ärsytystä ja tekevät yskästä vähemmän kivuliasta: varsajalka, lehmus, apila, poro sammal, mullein. Märkäyskä, jossa on vaikea ysköseritys, tarjoaa: timjamia, keuhkojuurta, minttua, fenkolia, katajaa, raunioyrttiä, neuloja, männyn silmuja, laventelia.

Vaihtoehtoisessa lääketieteessä yrttivalmisteita käytetään myös yskän inhalaatioon. Oikealla valinnalla kasvit vahvistavat toistensa toimintaa ja vaikutus on vahvempi. Lisäksi kokoelmiin voidaan yhdistää kasveja, joilla on erilaisia terapeuttisia vaikutuksia, jolloin saadaan parannuskeino lähes kaikkiin oireisiin samanaikaisesti.

Tuottamattoman yskän inhalaatiohoitoon voidaan suositella seuraavaa kokoelmaa: eukalyptuksen lehdet, varsajalka, minttu ja salvia, koivun silmut, oregano-ruoho, kamomillakukkia yhtä paljon. 1 rkl kerääminen lasilliseen kiehuvaa vettä. Infusoitu koostumus suodatetaan ja jäähdytetään enintään 70 asteen lämpötilaan.

Ihannetapauksessa yskähöyryn hengittämistä varten on suositeltavaa käyttää koostumuksia, joiden lämpötila on 40-50 astetta. Korkeammassa lämpötilassa älä kumarru höyrystyvien astioiden päälle ja peitä tiukasti pyyhkeellä, koska se voi aiheuttaa palovammoja kasvoille ja silmien limakalvoille.

Tämän kokoelman avulla voit saavuttaa samanaikaisesti seuraavat vaikutukset: limakalvojen kosteuttaminen ja ärsytyksen lievitys, kurkkukivun ja hengitysteiden turvotuksen poistaminen, ysköksen oheneminen ja taudinaiheuttajien aktiivisuuden huomattava väheneminen.

Myös kuivan yskän yhteydessä voidaan neuvoa seuraavia maksuja:

 • Coltsfoot yrtti, mintunlehdet, lehmus ja kehäkukka kukkia.
 • Vadelma-, salvia- ja mintunlehtiä.
 • Kamomilla ja kehäkukka kukkia, mäkikuisma ja varsajalka.
 • Lehmus-, vadelma- ja varsakukat (keuhkoputkentulehdukseen).

Limakalvon pehmentämiseksi ja ysköksen poistamisen helpottamiseksi valmiiseen yrttikoostumukseen voidaan lisätä ruokasoodaa inhalaatiota varten välittömästi ennen toimenpidettä, mikä on erityisen tehokasta keuhkoputkentulehduksessa.

Raskauden aikana on erittäin tärkeää valita huolellisesti yrtit, koska jotkut niistä voivat aiheuttaa kohdun supistuksia ja keskenmenoa. Lääkärit pitävät seuraavia kasveja optimaalisina odottavien äitien inhalaatiohoidossa:

 • Kuivan yskän hoitoon: kamomilla, mäkikuisma, timjami, vaahtokarkki, jauhobanaani.
 • Vaikean märkäyskän hoitoon: eukalyptus, siankärsämö, naru, villirosmariini.

Höyryn sisäänhengityksen ominaisuudet

Höyryhengityksessä on erittäin tärkeää noudattaa erityisruokavaliota. Et voi suorittaa toimenpidettä aikaisemmin kuin 1,5 tuntia syömisen jälkeen. Ja toimenpiteen jälkeen sinun tulee pidättäytyä syömästä ruokaa ja vettä 40-60 minuuttia, jolloin inhalaatioliuoksen hiukkaset voivat vaikuttaa limakalvon pinnalle vielä jonkin aikaa.

Toimenpiteen aikana sinun on hengitettävä riittävän syvään, mutta tasaisesti, välttäen liian syvää hengitystä. Hengittäessäsi pidätä hengitystäsi muutaman minuutin ajan. Matala hengitys ei ole hyväksyttävää yskän hoidossa. Et voi puhua ja häiritä muita asioita. On tärkeää keskittyä menettelyyn ja oikeaan hengitykseen.

Yskän hoidossa on sisäänhengityksen aikana erityinen hengitysmalli. Hengitys tapahtuu suun kautta, ja uloshengitys tapahtuu parhaiten nenän kautta.

Kun käytät yrttivalmisteita inhalaatioon, sinun ei pitäisi ajatella, että mitä korkeampi liuoksen pitoisuus, sitä parempi. Kaikki keitteet ja infuusiot laimennetaan vedellä, useimmiten suhteessa 1: 3.

Aikuisten inhalaatiokoostumuksen lämpötila on suositeltavaa pitää 40-50 asteen sisällä, joissakin tapauksissa, jos yrttikokoelman luonne sitä vaatii, se voidaan nostaa 70 asteeseen, mutta suurinta varovaisuutta vaaditaan. Lapsille optimaalinen lämpötila on 30-40 astetta. Lisäksi mitä pienempi lapsi, sitä alhaisempi lämpötilan tulisi olla. Pienille lapsille inhalaatiot ovat yleensä vaikeita, joten on parempi hankkia erityinen laite - inhalaattori.

Palovammojen välttämiseksi astioiden päälle taivuttaminen kuumalla liuoksella ei saa olla paljon. Optimaalinen etäisyys on noin puoli metriä.

Kevyet, löysät luonnonkankaista valmistetut vaatteet sopivat hengitettäväksi. On erittäin tärkeää, että se ei purista kurkkua eikä häiritse syvää hengitystä.

Mitä tulee höyryn hengittämisen kestoon, lääkärit suosittelevat aikuisille - 5 minuuttia, lapsille - 2-3 minuuttia.

Höyrynhengityksen tehokkuuden vuoksi on tärkeää, että toimenpidettä ei keskeytetä hengittämistä varten. Pyyhkeen alla luodaan erityisesti saunavaikutelma, jota ei suositella "poistumaan" ennen toimenpiteen loppua. Jos hengitysvaikeuksia esiintyy, sisäänhengitys suoritetaan etukäteen.

Kaikki ihmiset eivät siedä pyyhkeen alle luotua vaikutusta hyvin. Vaihtoehtoisesti voit harkita muita tapoja suorittaa höyryn hengittäminen:

 • suppilon käyttö, joka tarjoaa kapean parantavien höyryjen liikesuunnan,
 • vedenkeittimen käyttö tiiviisti suljetulla kannella ja kumiletkulla, joka on asetettu nokkaan,
 • hengittäminen termospullon yli.

Samanaikaisesti on mahdollista valmistaa inhalaatiokoostumus samassa astiassa käyttämällä puhdistettua, tislattua tai keitettyä vettä sen valmistukseen.

Eteeriset öljyt yskän hengittämiseen

Yskän hoitoon yrteillä käytetään sekä kasveja että kukkia ja eteerisiä öljyjä inhalaatiovalmisteissa. Ei turhaan valita inhalaatioon öljyrikkaita kasveja: eukalyptusta, minttua, salviaa, timjamia, havupuuta jne.

Eteerisiä öljyjä yskän hengittämiseen voi ostaa apteekeista ja kaupoista. Ne ovat hyödyllisiä, koska ne edistävät ysköksen hajoamista ja stimuloivat sen erittymistä, lievittävät tulehdusta, torjuvat tehokkaasti patogeenisiä mikro-organismeja, jotka aiheuttavat sairauksia ja ärsytystä kurkussa, ja parantavat haavoja. Eteeriset öljyt myös rauhoittavat tulehtunutta limakalvoa vähentäen kivuliaita yskäkohtauksia, rauhoittavat hermostoa ja normalisoivat unta, joka on niin välttämätöntä sairaan kehon toipumiselle.

Yskän hoidossa käytetään kardemumma-, minttu-, sypressi-, anis-, rosmariini-, kamomilla- ja salviaöljyjä. Edullinen vaikutus tartuntataudeissa, joihin liittyy yskää, on myös kuusen, setrin, männyn, eukalyptuksen ja teepuun estereitä. Hyvällä sietokyvyllä ne kaikki on hyväksytty käytettäväksi varhaislapsuudessa ja raskauden aikana.

Eteerisillä öljyillä voidaan suorittaa 2 tyyppistä inhalaatiota: kylmä ja kuuma tai pikemminkin lämmin-kostea, koska korkeissa lämpötiloissa (yli 40 astetta) eetterit voivat menettää parantavat ominaisuutensa. Kylmäkuivainhalaatiot suoritetaan käyttämällä laitteita, kuten aromilamppu, aromituuletin, aromimedaljonki jne. Vaihtoehtoisesti voit levittää muutaman tippa öljyä nenäliinaan tai tyynyyn. Mutta samaan aikaan ei ole kovin kätevää hengittää suun kautta, mikä on edellytys yskänhoidon tehokkuudelle. On tärkeää muistaa, että yskän aiheuttama sisäänhengitysaika tulee hengittää suun kautta.

Lämmin-kosteat inhalaatiot perustuvat veden käyttöön (1 litra riittää), johon lisätään 3 tippaa mitä tahansa suositelluista öljyistä. Peitä pyyhkeellä, hengitä sisään parantavia höyryjä 10 minuuttia.

Lasten hoitoon aromilamppu tai muu kansanmenetelmä sopii paremmin. Lisää 4 tippaa eukalyptus-, teepuu- tai muuta antibakteerista öljyä lasilliseen kuumaa vettä ja jätä se huoneeseen, jossa potilas on. Siten on mahdollista hoitaa yskää ja desinfioida huone.

Yskähengitykseen eteerisillä öljyillä sovelletaan samoja vaatimuksia kuin höyryihin: ruokavalio-ohjeiden noudattaminen ja inhalaatiokoostumuksen annostelu, oikea hengitys toimenpiteen aikana hengittämällä suun kautta. Menettelyn keston tulee olla 10 minuuttia. Yleensä inhalaatiot öljyillä suoritetaan 1 kerran päivässä. On parempi olla käyttämättä useita öljyjä samanaikaisesti, ellei valittu resepti sitä vaadi.

Inhalaatioita ei suoriteta täyteen vatsaan, jotta se ei aiheuttaisi gag-refleksiä eikä häiritsisi ruoansulatuskanavaa sen työstä elintarvikkeiden käsittelyssä. Mutta jopa tyhjään vatsaan, tällaisia toimenpiteitä ei voida suorittaa, varsinkin kun otat huomioon, että seuraavan tunnin aikana joudut luopumaan ruoasta.

Kivennäisvesihengitys

On olemassa lääkäreiden hyväksymä hoitomenetelmä. Yskähengityksessä käytettävä kivennäisvesi ei ole vain puhtaan veden lähde, jota tarvitaan hengityselinten limakalvojen ja ohuen ysköksen kostuttamiseen. Se sisältää hyödyllisiä mineraaleja, jotka ovat välttämättömiä kehon normaalille toiminnalle. Tämä on varasto ainutlaatuisia aineita, jotka lisäävät kehon sisäisiä voimia taistella tautia vastaan ja joilla on myönteinen vaikutus hengitysteiden limakalvoihin, vähentäen tulehdusta ja turvotusta, mikä edistää vaurioituneiden kudosten nopeaa uusiutumista.

Parantoloissa toimenpiteisiin otetaan rikkivetyä, hiilihappoa tai radonvettä. Yskähengitys kotona suoritetaan useimmiten Essentuki-, Borjomi-, Narzan-kivennäisvedellä, mutta niiden puuttuessa voit käyttää toista kivennäisvettä. Totta, vaikutus on tässä tapauksessa heikompi. Vaikka limakalvon kosteuttaminen sinänsä voi lievittää tuskallista yskäoireyhtymää ja tehdä yskästä tuottavampaa.

Voit ottaa kivennäisvettä ilman kaasua tai jättää pullon auki pariksi tunniksi tai pidemmäksi aikaa, jotta kaasu tulee ulos, muuten yskä voi vain pahentua. Menettely voidaan suorittaa kahdella tavalla:

 • inhalaattorilla (ota 4-5 ml liuosta, kaada se laitteen säiliöön ja hengitä parantavaa ilmaa 10 minuuttia),
 • improvisoiduilla keinoilla (höyryhengitys: lämmitä kivennäisvesi kulhossa tai teekannussa 40 asteeseen ja hengitä höyryjä 5-10 minuutin ajan).

Inhalaatiot kivennäisvedellä voidaan suorittaa jopa 5-7 kertaa päivässä. Ne ovat turvallisia lapsille, vanhuksille, raskaana oleville naisille ja imettäville äideille.

Vaatimukset yskän hengittämistä varten kivennäisvedellä: ruokavalion noudattaminen, oikea hengitys, vasta-aiheet (erityisesti höyryn hengittämisessä), riittävä hoito toimenpiteen jälkeen.

Hengitys tähdellä yskälle

Monet meistä muistavat tämännimisen balsamin Neuvostoliiton ajoilta. Sen avulla äitimme ja isoäidimme hoitivat vilustumista, pään- ja hammassärkyä, tuki- ja liikuntaelimistön sairauksia ja verisuonisairauksia, hoitivat ihoa ja poistivat myrkkyjä. Mutta vietnamilainen lääketiede on saavuttanut erityisen suosion vilustumisen ja virustautien hoidossa, joihin liittyy päänsärkyä ja huimausta, pahoinvointia, nivelkipuja, kuumetta, yskää, nuhaa.

Yskän hoidossa etusijalle tulevat sellaiset luonnonlääketieteen hyödylliset komponentit, kuten eteeriset öljyt (minttu, eukalyptus, neilikka, kaneli), sekä mentoli ja kamferi. Hengitystiesairauksien apuaineena balsami on saavuttanut hyväksynnän sekä vaihtoehtoisten parantajien että pätevien lääkäreiden keskuudessa.

Totta, yskänhengitys Asteriskilla ei saavuttanut suurta suosiota. Lisäksi ne ovat kiellettyjä alle 3-vuotiaiden lasten, potilaiden, joilla on keuhkoastma ja taipumusta bronkospasmiin, hoidossa. Balsamia ei käytetä inhalaattoreissa.

Mutta höyrymenettelyille, jos vasta-aiheita ei ole, tämä on erittäin hyödyllinen ja tehokas lääke. Kuumaan veteen (40-60 astetta) sinun on lisättävä 3-4 mg balsamia ja hengitettävä pareittain 5-10 minuuttia (lapset enintään 3 minuuttia). Inhalaatiot voidaan suorittaa jopa 4 kertaa päivässä ottaen huomioon höyrytoimenpiteiden vaatimukset.

Yskähengitys soodalla 

Mitä tulee flunssan inhalaatiohoitoon, vaihtoehtoiset lääkkeet eivät ole tehokkuudeltaan ja suosioltaan paljoakaan apteekkilääkkeitä huonompia, mutta ne osoittautuvat vielä turvallisemmiksi, mistä lääkärit ovat samaa mieltä. Ei ole syytä, että ensimmäisissä vaiheissa he suosittelevat yskänhengityksiä sooda- ja yrttivalmisteilla, ja jos ne eivät auta tai niitä ei voida käyttää, he turvautuvat lääkkeiden apuun.

Ruokasooda on epäilemättä yksi suosituimmista tavoista käsitellä ei-tuottavaa yskää. Menettelyn suosio selittyy sillä, että ruokasoodaa on kotona melkein jokaisessa keittiössä ja yskän hoitomenetelmä toimii useimmissa tapauksissa virheettömästi. Kuten sanotaan, halpaa ja iloista.

Inhalaatiot soodalla kuivan yskän yhteydessä luokitellaan höyryksi. Potilas hengittää vesihöyryä, jossa on pieniä kiteisiä hiukkasia, jotka ympäröivät limakalvoa, pehmentävät ja desinfioivat sitä. Höyryn muodossa oleva kosteus ohentaa limaa ja helpottaa sen poistamista. 

Menettely suoritetaan noudattaen höyryn hengittämistä koskevia sääntöjä. Inhalaatioliuos valmistetaan lisäämällä jauhetta kuumaan veteen. Noin 1 ruokalusikallinen soodaa per litra vettä tulisi ottaa soodayskimisen inhalaatiotoimenpiteen jälkeen, oireet voimistuvat, mutta vähenevät kipeämmäksi. Ysköstä yskitään helpommin ja ilman akuuttia kurkkukipua. Antiseptisena sooda taistelee limakalvolle asettuneita mikrobeja, mikä tarkoittaa, että paranemisprosessi on nopeampi.

Farmaseuttiset tuotteet inhalaatiotoimenpiteisiin

Huolimatta siitä, että lääkärit eivät kiistä vaihtoehtoisen yskänhoidon tehokkuutta höyryllä ja lämpökostealla inhalaatiolla ja joskus jopa suosittelevat sitä, sooda ja yrtit eivät aina pysty antamaan odotettua tulosta. Lisäksi, jos tunnet olosi huonoksi ja heikkokuntoiseksi, on parempi olla tekemättä hengittämistä tällä tavalla, jotta tilasi ei pahenisi entisestään.

Pienille lapsille, jotka eivät osaa hengittää kunnolla ja noudattaa sääntöjä, toimenpide on uskomattoman vaikea suorittaa. Ja kun otetaan huomioon höyryn hengittämisen vasta-aiheet, käy selväksi, että tämä ei suinkaan ole yleinen lääke. Joten sinun on kiinnitettävä huomiota farmaseuttisiin valmisteisiin ja laitteisiin, jotka auttavat suorittamaan hyödyllisen toimenpiteen mahdollisimman hyödyllisesti ja turvallisesti.

Apteekkien valikoimasta löytyy liuoksia, tippoja, lääkkeitä, yskänhoitovalmisteita, joita voidaan käyttää nykyaikaisissa inhalaattoreissa, jotka eivät vaadi nestelämmitystä. Höyryinhalaatio ei tässä tapauksessa ole vaihtoehto, koska monet lääkkeet tuhoutuvat korkeissa lämpötiloissa, mikä ei millään tavalla auta parantamaan yskää.

Yskäinhalaatio sumuttimella on nykyaikaisin yskänhoitomenetelmä, joka sopii kaikenikäisille potilaille, myös vastasyntyneille. Laaja valikoima laitteita (kompressori, ultraääni, verkkoinhalaattorit tai kalvo) ja mahdollisuus valita kiinteä tai kannettava sumuttimet kotikäyttöön tekevät tämän tyyppisestä hoidosta varsin suositun.

Huolimatta erilaisesta vaikutusmekanismista, käytettäessä sumuttimia ulostulossa, meillä on aerosolipilvi, jossa on pienimmät lääkeaineen hiukkaset, jotka hengitettynä tunkeutuvat syvälle hengitysteihin suoraan vaurioon. Hiukkasten tunkeutumissyvyys riippuu niiden koosta. Erilaiset sumuttimet antavat erikokoisia hiukkasia, mutta joissakin malleissa tätä prosessia voidaan säätää. Yskän hoitoon sopivat laitteet, joiden tuloksena olevien lääkkeen hiukkasten koko ei ylitä 5 mikronia, muuten ne asettuvat vain suuonteloon ja nenänieluun.

Nykyaikaisissa sumuttimissa on erilaisia suuttimia. Aikuisten yskän hoitoon on suositeltavaa käyttää suukappaletta tai suukappaletta. Tässä tapauksessa sisäänhengitys tehdään suun kautta avaamatta huulia tiukasti suukappaleen sulkemiseksi ja uloshengitys 1-2 sekunnin kuluttua nenän kautta.

Lasten on helpompi suorittaa inhalaatioita yskimiseen maskin avulla. Tällöin lapsi voi hengittää vapaasti ja hoito jatkuu normaalisti. Jos lapsi on pieni, toimenpide voidaan suorittaa jopa unen aikana. Naamio ei estä vauvaa nukkumasta, on vain tärkeää varmistaa, että inhalaattori on pystyasennossa. Paras vaihtoehto olisi kiinteä sumutin. Jos käytetään kannettavaa, lapsen tulee olla istuma- tai makuuasennossa.

Aikuisten yskimisen inhalaatiot tulee suorittaa istuma-asennossa. Jos henkilö on vakavassa tilassa, hänen hoitonsa suoritetaan sairaalassa inhalaattorien avulla. Naamio kiinnitetään niihin letkun avulla, mikä mahdollistaa hoidon suorittamisen makuuasennossa.

Toimenpiteeseen käytetään puhdasta, esidesinfioitua laitetta. Valmistamme inhalaatioliuoksen laimentamalla lääkettä suolaliuoksella lääkärin määräämällä tai lääkkeen ja laitteen ohjeiden mukaan. Emme käytä sumuttimissa yrttikeitteitä ja eteerisiä öljyjä, vain lääkevalmisteita.

Hoito voidaan aloittaa aikaisintaan 1-1,5 tunnin kuluttua syömisestä tai raskaasta harjoittelusta. Inhalaatiot suoritetaan jopa 3 kertaa päivässä yrittäen tehdä tätä aterioiden välillä.

Toimenpiteen aikana sinun on istuttava suoraan, suoristaen hartiat vapaasti. Sinun ei tarvitse hengittää liian syvään, mutta ei pinnallisesti. Hengityksen jälkeen hän pitää lyhyen tauon (1-2 s), jotta lääke ehtii asettua limakalvolle. Käytämme väljiä vaatteita, mieluiten luonnonkankaista. Sisäänhengityksen aikana mikään ei saa painaa rintakehän ja kaulan aluetta.

Yskähengitys on lääketieteellinen toimenpide, joka vaatii tiettyä keskittymistä prosessiin. Lääkärit eivät suosittele tällä hetkellä puhumista, lukemista tai muiden seikkojen häiritsemistä, jotka vaikuttavat hengityksen ominaisuuksiin: syvyyteen, taajuuteen jne. Tämän säännön noudattaminen ei ole niin vaikeaa, koska aikuisen inhalaatiot on suoritettava. Enintään 15 minuuttia (ihannetapauksessa, kun lääkettä kulutetaan sumuttimen säiliössä), ja alle 5-vuotiaalle lapselle - 3-10 minuuttia. Toimenpide voidaan suorittaa aikaisemmin, jos se alkaa aiheuttaa huomattavaa epämukavuutta ja heikentää potilaan hyvinvointia.

Mutta takaisin lääkkeisiin, joita lääkärit suosittelevat inhalaatioon, ja niitä käyttävien toimenpiteiden ominaisuuksiin.

Inhalaatio yskimiseen suolaliuoksella (natriumkloridi)

Suolaliuos on nestettä, joka on samanlainen osmoottisella paineella kuin veriplasma, joten kehomme ei koe sitä vieraana. Hengitys yskiessä suolaliuoksella sumuttimella on yksi turvallisimmista toimenpiteistä, samanlainen kuin hengittäminen kivennäisvedellä. Tällainen hoito voidaan tehdä turvallisesti lapsille ja raskaana oleville naisille, koska suolaliuos ei sisällä terveydelle haitallisia aineita, sillä ei ole hajua ja makua.

Totta, suolaliuoksen tehokkuus yskän inhalaatiohoidossa on suhteellisen pieni. Tällainen hoito soveltuu paremmin hengitysteiden limakalvojen kosteuttamiseen, mikä lievittää perusteettomia haluja kuivan yskän yhteydessä ja helpottaa ysköksen poistamista tuottamattomana.

4 ml suolaliuosta kaadetaan sumuttimeen (2-3 ml voidaan käyttää lapselle) ja hengitetään 5-10 minuuttia. Toimenpide suoritetaan enintään 3 kertaa päivässä.

Sellaisenaan 9-prosenttisella natriumkloridiliuoksella ei ole terapeuttista vaikutusta, mutta on muita lääkkeitä, joilla on sekretolyyttinen, yskänlääke, keuhkoputkia laajentava vaikutus. Inhalaatioliuoksissa niitä käytetään yhdessä natriumkloridin kanssa.

Yskähengitys "Lazolvanom"

"Lazolvan" - Ambroxol-valmiste, aine. Jolla on voimakas sekretomotorinen, sekretolyyttinen ja yskäystä erittävä vaikutus. Lisäksi se helpottaa antimikrobisten aineiden tunkeutumista keuhkoputkien eritteeseen. Lääke on saatavana tabletteina ja siirapin muodossa ja liuoksena. Jälkimmäistä käytetään kätevimmin hengittämiseen yskimisen aikana.

Inhalaatiotoimenpiteissä lääkettä voidaan käyttää hyvin varhaisesta iästä lähtien, jolloin vauvat eivät vielä osaa yskiä ysköstä, joten tarvitaan stimuloitua erittymistä.

Toimenpide voidaan suorittaa millä tahansa nykyaikaisella inhalaattorilla, paitsi höyryllä. Liuosta voidaan käyttää puhtaassa muodossa 2-3 ml:n määrä tai sekoittaa 1:1 suolaliuokseen limakalvojen kosteutuksen parantamiseksi. Alle 6-vuotiaille lapsille riittää 2 ml Lazolvania.

On suositeltavaa suorittaa 1-2 toimenpidettä päivässä. Valmis liuos esilämmitetään kehon lämpötilaan ja hengitä sitä normaalisti.

Keuhkoastman ja bronkospasmiin taipumuksen yhteydessä on ennen yskänlääkkeiden hengittämistä syytä ottaa keuhkoputkia laajentavia lääkkeitä tai turvautua inhalaatiomenettelyyn näiden lääkkeiden kanssa.

Inhalaatiot "Lazolvanilla" voidaan suorittaa sekä lapsille että raskaana oleville naisille. On totta, että sinun tulee olla varovainen raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana, kun olet keskustellut lääkärisi kanssa tällaisen hoidon turvallisuudesta. Imettävien äitien on myös parempi pidättäytyä imettämisestä Ambroxol-valmisteiden käytön aikana, vaikkakaan ei ole todistettu tapauksia lääkkeen negatiivisesta vaikutuksesta lasten kehoon.

Yskähengitys "Berodual"

Puhuessamme ambroksolivalmisteiden inhalaation ominaisuuksista mainitsimme joissakin tapauksissa keuhkoputkia laajentavien lääkkeiden käytön. Berodual kuuluu tällaisten lääkkeiden luokkaan. Tämä on ei-hormonaalinen kaksikomponenttinen lääke, jolla on monimutkainen vaikutus: keuhkoputkia laajentava aine (yksi aktiivisista aineista on suunnattu antispasmodinen), anti-inflammatorinen, normalisoiva (ysköksen liikatuotanto vähenee, mikä johtaa keuhkoputkien tukkeutumiseen), viemäröinti.

Lääkkeen käyttö auttaa vähentämään tuskallisten kohtausten määrää, helpottaa hengitystä, päästä eroon hengityksen vinkumisesta. Lisäksi nämä vaikutukset havaitaan ensimmäisten 20 minuutin aikana.

Berodualin inhalaatiot on määrätty keskus- ja alempien hengitysteiden allergisiin ja tartuntatauteihin, joihin liittyy bronkospasmi, ja keuhkoputkien tukkeuma, joka usein diagnosoidaan lasten hengityselinten tulehdukseksi.

Inhalaatiota varten voit käyttää liuosta injektiopulloissa tai aerosolia "Beroduan N" (suunniteltu 200 annokselle, joten se on kätevä ensiapuna keuhkoastmassa). Liuosta voidaan käyttää kaikissa inhalaattoreissa, paitsi höyryssä. Vältä katsekontaktia.

Aerosolia käytetään järjestelmän mukaisesti: akuutteja kohtauksia varten 2 injektiota (hengitys), jonka jälkeen toimenpide toistetaan, jos vaikutusta ei ole. Enintään 8 annosta voidaan käyttää päivässä.

Beodual-liuosta käytetään minkä tahansa tyyppisissä sumuttimissa, kun se on aiemmin sekoitettu yhtä suuressa suhteessa suolaliuoksen kanssa. Kokonaistilavuus on 3-4 ml. Inhalaatioliuoksen tulee olla huoneenlämpöistä.

Yskähengitys suoritetaan, kunnes koko liuos on käytetty, mutta lääkärit suosittelevat tätä kestoa: aikuisille - enintään 7 minuuttia, lapsille - 3-5 minuuttia. Samaan aikaan lasten doha on paljon vähemmän: 6-vuotiaille - 0,5 ml Berodualia, 6-12-vuotiaille - jopa 1 ml lääkettä 3-4 kertaa päivässä.

"Berodualilla" antispasmodisena ja voimakkaana lääkkeenä on useita vasta-aiheita, jotka on otettava huomioon. Antispasmodisena lääkkeenä se voi olla vaarallista raskaana oleville äideille raskauden 1. Ja 3. Kolmanneksella. Sitä ei myöskään suositella imetykseen.

Lääkkeen vaikuttavat aineet vaikuttavat suoniin ja saavat ne supistamaan, joten sitä ei voida käyttää kardiomyopatiaan ja takyarytmiaan. Varovaisuutta tulee noudattaa potilailla, joilla on sydänsairaus ja endokriiniset sairaudet, kystinen fibroosi, eturauhasen adenooma, sulkukulmaglaukooma tai virtsarakon kaulan tukkeuma.

Inhalaatiohoidossa lääke on sallittu pikkulapsesta myöhäiseen vanhuuteen. Voidaan käyttää jopa korkeissa lämpötiloissa.

Toimenpiteen jälkeen on useimmiten suun kuivumisen tunne. Yksilöllisen herkkyyden vuoksi yskä ja ihottuma ovat mahdollisia.

Inhalaatiot yskään "Miramistin" 

"Miramistin" on hyvin tunnettu antiseptinen aine, jolla on laaja vaikutus ja korkea tehokkuus hengityselinten sairauksissa. Tämä on yksi turvallisimmista lääkkeistä, joita voidaan käyttää pienten lasten, raskaana olevien naisten ja imettävien äitien, vanhusten ja vanhusten hoidossa.

"Miramistin" voit huuhdella nenäsi, kurlata, käyttää inhalaatioliuosta. Tämä auttaa selviytymään nopeasti bakteeri-infektion aiheuttamasta taudista tai virusinfektion bakteerikomplikaatiosta.

Antiseptisella aineella ei ole yskänlääkettä tai mukolyyttistä vaikutusta, joten se ei yksinään voi tehdä yskästä tuottavampaa ja helpompaa. Mutta mikrobit ja niiden myrkyt aiheuttavat limakalvon ärsytystä, sen tulehdusta ja herkistymistä, joita pidetään yhtenä yskimisen aiheuttajista. "Miramistin" auttaa vähentämään tuskallisten kohtausten määrää ja edistää nopeampaa toipumista. Ja jotta yskimisen aikana tehdyillä inhalaatioilla olisi myös yskäävä vaikutus, on suositeltavaa sekoittaa antiseptinen aine suolaliuokseen, joka kosteuttaa limakalvoa ja ohentaa ysköstä.

Yleensä inhalaatioon otetaan 0,01-prosenttista Miramistin-liuosta. Nebulisaattoreissa käytetään yhdessä menettelyssä 4 ml antiseptistä ainetta tai 2 ml Miramistinia ja 2 ml suolaliuosta. Lasten annos on yleensä puolet siitä. Inhalaatiot suoritetaan 3 kertaa päivässä käyttämällä koko inhalaatioliuosta, jonka tulee olla huoneenlämpötilassa (voimakkaalla yskällä voit lämmittää sen kehon lämpötilaan, mutta ei korkeampaan).

Hengitys yskälle "Ambrobene"

Tämä on suosittu lääke, jota mainostetaan laajalti tiedotusvälineissä ja joka todellisuudessa osoittautuu ambroksolihydrokloridin johdannaiseksi, kuten edellä kuvattu Lazolvan. "Ambrobenen" suosio selittyy aktiivisen aineen korkealla tehokkuudella ja suurella valikoimalla lääkkeen vapautumismuotoja, joista yksi on inhalaatioliuos. Samassa muodossa olevasta "Lazolvanista" lääke eroaa vain apuaineista, jotka voivat kuitenkin olla tärkeitä, jos jokin "Lazolvanin" lisäkomponenteista on intoleranssi.

Ambrobene-inhalaatioliuosta yskimiseen on käytetty hyvin varhaisesta iästä lähtien. Toimenpide suoritetaan ei-höyryinhalaattoreilla, joissa käytetään 2-3 ml lääkettä, joka voidaan laimentaa suolaliuoksella 1:1 tehokkuuden lisäämiseksi. Alle 2-vuotiaille lapsille 1 ml, 2-5-vuotiaille lapsille riittää 2 ml lääkettä.

Inhalaatiohoito suoritetaan 1-2 kertaa päivässä enintään 15 minuuttia per toimenpide (aikuisille) ja 5-10 minuuttia lapsille.

Lääkkeen vasta-aiheet ovat keuhkoastma (vaikka tässä tapauksessa berodualin inhalaatiot säästetään), kouristusoireyhtymä ja epilepsia. Varovaisuutta on noudatettava mahahaavojen pahenemisen, vaikeiden munuaisten ja maksasairauksien, raskauden ensimmäisen kolmanneksen ja imetyksen yhteydessä.

Hormonaaliset keinot hengitykseen yskästä

Kortikosteroidit ovat voimakkaita tulehduskipulääkkeitä, joiden inhalaatiohoito on erittäin vaikeaa. Toisaalta ne voisivat nopeasti poistaa vakavan hengitysteiden limakalvon tulehduksen, mikä helpottaa hengitystä, vähentää tulehdusnesteen määrää märän yskän yhteydessä ja ehkäisee bronkospasmin syntymistä. Mutta toisaalta suosittujen kortikoidien, kuten hydrokortisonin, prednisolonin, deksatsonin, käyttö sumuttimissa ei ole toivottavaa, koska käytännössä saamme systeemisen, ei paikallisen vaikutuksen.

Pulmicort yskän inhalaatioon on tällä hetkellä ainoa lääke, jota suositellaan sumutinhoitoon. Tämä on paikallinen tulehduskipulääke, jolla on paljon vähemmän vasta-aiheita ja sivuvaikutuksia.

Lääke valmistetaan ruiskutettavan suspension muodossa. Sitä voidaan käyttää kuiviin ja märkiin inhalaatioihin keuhkoastman, keuhkoputkien tukkeuman, kostean yskän ja lisääntyneen ysköksen erittymisen yhteydessä pienillä lapsilla. Lasten hoitoon käytetään paikallista kortikosteroidia keuhkoputkentulehduksen, kurkunpäätulehduksen, keuhkoastman, vasomotorisen ja allergisen nuhan sekä kaikenlaisen yskän yhteydessä.

"Pulmicortia" voidaan käyttää vain kompressorityyppisissä sumuttimissa. Annostus aikuisille - 1-2 mg (1 ml suspensiota sisältää 0,25 tai 0,5 mg vaikuttavaa ainetta), 1-12-vuotiaille lapsille - 0,5-1 mg, 6-12 kuukauden ikäisille lapsille - 0,25 mg kahdesti päivässä.

Ennen käyttöä suspensio on laimennettava suolaliuoksella (terbutaliinin, salbutamolin, fenoterolin, asetyylikysteiinin, natriumkromoglykaatin, ipratropiumbromidin liuokset). Imeväisille tarkoitetun inhalaatioliuoksen kokonaistilavuus on 2 ml. Vanhemmille potilaille käytä 2-4 ml valmista koostumusta toimenpidettä kohden.

"Pulmicortia" ei ole määrätty alle kuuden kuukauden ikäisille lapsille, samoin kuin lisääntyneelle herkkyydelle lääkkeelle. Lääkkeen käyttöä raskauden ja imetyksen aikana ei ole kielletty, koska inhalaatiohoidolla ei ole systeemistä vaikutusta. Ja silti lääkärit vaativat sen erittäin huolellista käyttöä, varsinkin kun on kyse pikkulapsista, joiden hormonaalisten lääkkeiden hoito on parasta tehdä sairaalassa hoitohenkilökunnan valvonnassa.

Lääkkeen pitkäaikaisessa käytössä lapsilla kasvun hidastuminen on mahdollista, mutta tämä pätee enemmän keuhkoastmaa sairastaviin lapsiin, jotka käyttävät säännöllisesti Pulmicort-aerosolia yli 400 mikrogrammaa päivässä.

Inhalaatiot Validolilla yskän hoitoon

Ehkä tämä yskänhoitomenetelmä aiheuttaa hämmennystä ja jopa närkästystä joissakin ihmisissä, mutta todellisuudessa vasodilataattorilääkkeen käytön tulos on melko ennustettavissa. Olemme vain tottuneet näkemään "Validolin" tehokkaana lääkkeenä kardiopatioiden ja neuroosien hoitoon, joten emme voi heti hyväksyä muita, joita ei ole vahvistettu sen soveltamisalan ohjeissa.

Inhalaatioita "Validolin" kanssa käytetään kuivan yskän hoitoon. Uskotaan, että valmisteeseen sisältyvien aineiden ansiosta se rauhoittaa hengitysteiden limakalvoa, poistaa kivuliaita kohtauksia, laajentaa verisuonia, aktivoi regeneratiivisia prosesseja, minkä vuoksi turvotus katoaa ja hengitysteiden herkkyys laskee. Koska inhalaatiossa käytetään validoliliuosta tai paria lääkkeen kanssa, kurkku pehmenee lisäksi ja yskös ohenee, mikä helpottaa sen erittymistä.

"Validol" on saatavana tablettien ja tippojen muodossa, mutta ensimmäistä muotoa käytetään pääasiassa inhalaatiokoostumuksen valmistukseen, vaikka se on vähemmän kätevä. Tässä tapauksessa harkitaan kahta tapaa käyttää lääkettä:

 1. Jauha tabletti jauheeksi, lisää se 400 ml:aan keitettyä vettä ja sekoita huolellisesti. Tätä koostumusta voidaan käyttää missä tahansa inhalaattorissa tai hengittää höyryä kattilan päällä.

Aikuisille tehokkuuden parantamiseksi on suositeltavaa lisätä liuokseen 7 tippaa jodia ja 1 tl. Sooda. Inhalaatio suoritetaan valitusta menetelmästä riippuen 5 - 15 minuuttia.

Lapsia kehotetaan pienentämään lääkkeen annosta: 1 tabletti 1 litraa vettä kohti. Inhalaation kesto on 2-3 minuuttia.

 1. Tabletteja voidaan käyttää eri tavalla yskästä kattilan yli hengitettyyn höyryyn. Lisää pari Validol-tablettia perunaliemeen ja hengitä höyryä 5-10 minuuttia.

Eri lähteet neuvovat lisäämään sipulirautaa tai eukalyptusinfuusiota kuumaan Validol-liuokseen, jos henkilökohtaista intoleranssia ei ole.

On vaikea sanoa, kuka ja milloin keksi tämän yskäntorjuntamenetelmän, ja on epätodennäköistä, että lääkäri neuvoo sinua siitä (vaikka tällaisia tapauksia on ollut), mutta tehokkaiden lääkkeiden puuttuessa voit kokeilla sitä. Inhalaatioon käytetty pieni annos ei todennäköisesti vahingoita terveyttä, mutta saattaa silti lievittää tilaa, jos vaihtoehtoja ei ole tai puhtaasti kotihoitokeinot ovat tehottomia.

Inhalaatioiden tehokkuuden ja turvallisuuden edellytykset

Yskähengitys on yksi tehokkaimmista menetelmistä tuskallisen oireen hoitoon, jota käytetään moniin sairauksiin. Lääke toimitetaan suoraan vaurioituneelle alueelle höyrytoimenpiteiden tai inhalaattorien avulla, jossa se alkaa vaikuttaa ensimmäisistä minuuteista lähtien. Kun lääkettä otetaan suun kautta, sen tulee kestää jonkin aikaa, ennen kuin lääke kulkeutuu ruoansulatuskanavan läpi ja pääsee verenkierron mukana hengityselimiin.

Oikealla lääkkeiden ja vaihtoehtoisten aineiden valinnalla sekä suositellut annokset huomioon ottaen tällaisella hoidolla ei ole systeemistä vaikutusta, mikä välttää epämiellyttävät sivuvaikutukset. Tämä tekee toimenpiteestä turvallisemman kuin tehokkaiden yskänlääkkeiden ottaminen suun kautta.

Mutta menettelyllä on myös joitain haittoja sen täytäntöönpanon tietyissä hetkissä.

Aikuisten yskänhengitys on helppo suorittaa riippumatta siitä, minkä tyyppisen toimenpiteen valitset. Höyryinhalaatioita valittaessa on kuitenkin muistettava, että korkean lämpötilan höyry voi aiheuttaa ihon ja limakalvojen palovammoja, joten sinun ei pidä nojata liian matalalle kattilan päälle, jossa on parantavaa liemet.

Tupakoitsijoiden on pidättäydyttävä suosikkitoiminnastaan sekä hengityksen aattona että sen jälkeen, puhumattakaan siitä, että toimenpidettä ei voi keskeyttää savutauolle. Ihannetapauksessa hengityselinten sairauksien hoito edellyttää terveellistä elämäntapaa, ainakin hoidon ajan.

Lasten yskänhengityksiä saavat suorittaa aikuiset: hoitohenkilökunta tai vanhemmat. Heidän tulee selittää lapselle, että maskin ei tarvitse hengittää syvään. Vanhemmille lapsille voidaan selittää, että yskimisen aikana sinun on hengitettävä suun kautta, et voi puhua ja hemmotella toimenpiteen aikana.

Jotta vauva pysyisi rauhallisena pitkään, voit laittaa päälle rauhallisen musiikin, kevyen sarjakuvan tai vain lukea mielenkiintoisen kirjan. Yleensä tämä riittää 5-10 minuutiksi toimenpiteestä.

Jos lapsi pelkää, mitä usein tapahtuu, kun hän tutustuu inhalaattoriin, voit kääntää hoitoprosessin pelimuotoon tai puhua rauhallisesti vauvan kanssa kertomalla tarinan rohkeasta pojasta / tytöstä, joka ei pelännyt mitään., joten ystävällinen sumutin auttoi heitä selviytymään lasten vihollisista: pahasta yskästä ja haitallisista suuttimista.

Imeväisten hoitoon on parempi käyttää inhalaattoria, jonka avulla voit suorittaa toimenpiteen makuuasennossa. Jos vauva on tuhma, inhalaatiot voidaan tehdä, kun lapsi nukahtaa.

Höyrytoimenpiteet lapsille voidaan suorittaa vasta, kun he oppivat ymmärtämään ja noudattamaan vanhempiensa heille kertomia sääntöjä. Sulje esimerkiksi silmäsi nojautuessasi höyryn päälle, älä nojaa matalalle äläkä leiki ympäriinsä. Hyperaktiivinen lapsi voi yksinkertaisesti kääntää kulhon kiehuvaa vettä. Pyyhkeellä peitetty vauva voi menettää tajuntansa, eikä tiedetä, miten muuten tällainen vanhempien huolimattomuus voi päättyä.

Nebulisaattori on paras inhalaatiolaite imeväisille, taaperoille, esikouluikäisille ja alakoululaisille. Mutta tässä tapauksessa sinun on noudatettava tiukasti lääkärin suosituksia. Bronkospasmi on pienten lasten vitsaus, joten jos lääkäri määrää keuhkoputkia laajentavia inhalaatioita ennen yskänlääkehoitoa, ne on suoritettava.

Samaa voidaan sanoa hormonaalisista aineista, jotka estävät keuhkoputkien tukkeutumista. Muista, että vauvat eivät vieläkään osaa puhaltaa nenään normaalisti ja yskiä keuhkoputkiin kerääntyvää eritystä, mikä tarkoittaa, että heillä on vaarana keuhkoputkien tukos, joka estää normaalia hengitystä.

Yleensä inhalaatiotoimenpiteet suoritetaan enintään 5 päivää, mutta jos lääkäri määrää pidemmän kurssin, tämä on otettava huomioon.

Lääkärit määräävät raskaana oleville naisille yskänhaluuksia vaihtoehtona yskänlääkkeiden, mukolyyttien ja mikrobilääkkeiden oraaliselle nauttimiselle. Inhalaatiohoidolla pieni osa vaikuttavasta aineesta pääsee vereen, joten lapselle vaarallisten systeemisten reaktioiden riski pienenee.

Useimmat käytetyt lääkkeet ovat suhteellisen turvallisia raskauden aikana, lukuun ottamatta keuhkoputkia laajentavia lääkkeitä. Tässä on oltava erittäin varovainen, koska lääkkeillä voi myös olla jokin systeeminen vaikutus, ts. Rentouttaa lihaksia hengityselinten ulkopuolella. Raskauden alkuvaiheessa tämä voi aiheuttaa keskenmenon. Siksi odottavien äitien ei tule missään tapauksessa käydä minkäänlaisessa hoidossa ilman lääkärin kuulemista.

Höyryn hengityksessä on noudatettava varovaisuutta. Yksinään pari perunaa, soodaa tai yrttikeittoa ei välttämättä aiheuta vaaraa, jos emme puhu niiden koostumuksen tiettyjen aineiden intoleranssista, mutta tulevan äidin reaktio haihtumiseen voi olla arvaamaton.

Älä käytä liikaa eteerisiä öljyjä. Jotkut niistä voivat yskän hoidon lisäksi vaikuttaa myös kohdun lihaksiin, mikä on vaarallisinta raskauden ensimmäisinä kuukausina ja viimeisinä viikkoina.

Kun suoritat toimenpiteen ensimmäistä kertaa, sinun on seurattava huolellisesti tilaasi (tai lapsen tilaa). Tosiasia on, että yksilöllinen herkkyys löytyy paitsi kasviuutteista ja estereistä myös lääkevalmisteista. Lisäksi on erittäin vaikea ennakoida tällaista reaktiota etukäteen.

Jos potilaalla on yskästä sisäänhengityksen aikana epäilyttäviä oireita: kasvot punastuvat, hengittäminen vaikeutuu, nenä vuotaa tai yskä voimistuu jne., toimenpide tulee keskeyttää ja ottaa yhteyttä sairaanhoitoon.

Kaikilla inhalaatiovalmisteiden valmistukseen käytetyillä tavoilla voi olla omat vasta-aiheensa, jotka on otettava huomioon. Erityistä huomiota tulee kiinnittää tähän ihmisiin, joilla on sydän-, munuais-, maksa-, endokriinisen järjestelmän häiriöt, sulkeutumiskulmaglaukooma ja eräät synnynnäiset sairaudet.

Tehokkaat yskäinhalaatiot ovat sellaisia, joissa otetaan huomioon kaikki vivahteet: yskän tyyppi, kehon yksilölliset reaktiot lääkkeisiin, turvalliset annokset ja inhalaatiovaatimukset, sekä höyryn että sumuttimen.

Vastaukset menettelyyn

Vasta-aiheet yskästä johtuvalle hengittämiselle on se tekijä, joka ensisijaisesti aiheuttaa kaikenlaisten komplikaatioiden kehittymisen. Jos niitä ei oteta huomioon, tehokas lääketieteellinen toimenpide voi aiheuttaa potilaan huonon tilan. Tässä tapauksessa hengittämisen hyödyt ovat suhteettomia mahdollisen haitan kanssa.

Mutta missä tapauksissa lääkärit eivät suosittele turvautumaan inhalaatiohoitoon:

 • korkea potilaan ruumiinlämpö,
 • taipumus nenäverenvuotoon ja niitä on esiintynyt (tämä koskee enemmän hengittämistä nuhan yhteydessä ja höyrytoimenpiteitä),
 • sydän- ja verisuonitauti, jota vaikeuttaa hengitysvajaus,

Varovaisuutta tulee noudattaa myös potilailla, joilla on rytmihäiriöt, verenpainetauti, valtimoiden ja sydämen vajaatoiminta, synnynnäinen verisuonten heikkous, aivoverenkiertohäiriö, äskettäin aivohalvaus tai sydäninfarkti. Periaatteessa inhalaatioita sumuttimella ei ole kielletty sellaisilta ihmisiltä, koska jopa hengityksellä on tässä tapauksessa tavallinen syvyys ja rytmi. Mutta verisuonten laajentumista edistävät höyrytoimenpiteet voivat aiheuttaa korjaamatonta vahinkoa.

Hengitystoimenpiteitä (etenkin sumuttimen avulla, joka tuottaa pienimmät terapeuttisten liuosten hiukkaset, jotka tunkeutuvat alempaan hengitysteihin) ei voida suorittaa ihmisille:

 • vakavan keuhkokuumeen kanssa
 • keuhkopussintulehdus,
 • joilla on vaikea keuhkojen vajaatoiminta,
 • hengitysteiden polypoosi,
 • keuhkoverenvuoto ja taipumus niihin,
 • toistuva ilmarinta.

Puhumme vakavista tiloista, jolloin sisäänhengityksen hyödyllisillä vaikutuksilla voi olla päinvastainen vaikutus, ts. Pahentaa potilaan tilaa. Tällaisia potilaita on hoidettava sairaalaympäristössä.

Öljyinhalaatioita ei suoriteta sumuttimella kahdesta syystä: jotta kallis laite ei pilaa eikä vahingoita itseäsi. Tosiasia on, että alempiin hengitysteihin joutuvat öljyhiukkaset voivat aiheuttaa öljykeuhkokuumeen. Tämä on yksi toimenpiteen jälkeisistä komplikaatioista, joka ilmenee väärällä lähestymistavalla tehokkaan ratkaisun ja hoitomenetelmien valintaan.

Öljyjä ei käytetä keuhkojen hoitoon. Niitä suositellaan ylempien hengitysteiden sairauksiin, ja keuhkoputkentulehdukseen ja keuhkokuumeeseen, sinun tulee kiinnittää huomiota muihin lääkkeisiin. Höyryhengityksellä hiukkaset ovat suurempia eivätkä tunkeudu niin syvälle, joten niitä käytetään lääketieteellisiin tarkoituksiin.

Mitä tulee lapsille, heidän on suoritettava toimenpide äärimmäisen varovaisesti. Ei ole turhaa, että lääkärit vaativat, että pikkulapsia hoidetaan vain sairaalaympäristössä.

Sairauden aikana pienet lapset voivat muuttua mielialaiseksi, levottomiksi, itkeä ja kääntyä ympäri. Tässä tilassa yskästä johtuvaa hengittämistä ei voida suorittaa. On parempi odottaa, kunnes lapsi rauhoittuu ja nukahtaa.

Korkeaa ruumiinlämpöä pidetään aikuisten ja lasten hengittämisen vasta-aiheena. Mutta tässä lämpötilarajat voivat vaihdella. Höyryinhalaatioita ei suositella jo lämpömittarin lukeman ollessa 37,2-37,5 astetta. Mutta menettelyä sumuttimella tulisi lykätä, jos lämpötila ylittää 37,5-38 asteen rajan. Totta, antibioottien inhalaatiot voidaan suorittaa jopa korkeammalla nopeudella, mikä edistää hypertermian torjuntaa.

Yhteistä kaikille, vaikka suhteellinen vasta-aihe on inhaloitavan koostumuksen komponenttien yksilöllinen intoleranssi. Mutta sille ei voi mitään, lisäksi inhalaatioliuosten valikoima on riittävän suuri (mukaan lukien ehdottoman turvallinen kivennäisvesi), jotta niistä voidaan valita optimaalisin.

Ja yksi hetki. Menettelyä varten on parempi valita yksi koostumus. Älä sekoita eri lääkkeitä samaan liuokseen ilman lääkärin määräämää reseptiä. Lääkkeiden yhteisvaikutukset voivat sekä heikentää lääkkeiden vaikutusta että lisätä sivuvaikutusten todennäköisyyttä.

Lisäksi on tärkeää ymmärtää tarkalleen, mikä vaikutus valitulla lääkkeellä on. Keuhkoputkia laajentavia lääkkeitä tulee käyttää ennen mukolyyttejä ja yskänlääkkeitä. Mutta yskänlääkkeitä ei tule yhdistää jälkimmäiseen ollenkaan reaktioiden antagonismin vuoksi.

Seuraukset menettelyn jälkeen

Hengitys on yksi yleisimmistä yskimistoimenpiteistä. Niiden suosio johtuu useista syistä. Yksi niistä on se, ettei tarvitse juoda lääkkeitä, jotka hoitavat yhtä asiaa ja lamauttavat muita. Jopa apteekkivalmisteilla on pääosin paikallinen vaikutus, ja vereen pääsee hyvin pieni määrä lääkekemiaa, joka ei pysty vahingoittamaan kehoa. Oikealla lähestymistavalla toimenpiteisiin elintärkeiden elimien komplikaatioiden (systeeminen toiminta) ja muiden epämiellyttävien seurausten riski on minimaalinen.

Toinen syy inhalaatioiden suosioon voidaan pitää nopeaa toimintaa, joka johtuu siitä, että "lääke" syötetään suoraan vaurioon. Jo ensimmäisen toimenpiteen jälkeen on havaittavissa huomattava helpotus. Kohtauksista tulee vähemmän tuskallisia, hengitys helpottuu, kurkku pehmenee. Totta, hengityksen aikana ja heti sen jälkeen yskä voi lisääntyä, mutta se ei ole uuvuttavaa ysköksen helpomman yskän vuoksi.

Sitä, että yskä voimistuu hengittämisestä, ei pidä pitää huonona merkkinä. Tämä on luonnollinen prosessi, koska me itse stimuloimme keuhkoputken eritteiden erittymistä, ysköksen nesteytymistä ja hengitysteiden liikkuvuutta. Oire luonnollisesti paheni, mutta se on parempi kuin kärsiä tuottamattomasta yskästä. Yskää tarvitaan, jotta keuhkoputkista ja keuhkoista saadaan poistettua kaikki, mikä estää niitä toimimasta normaalisti.

Toinen asia on, jos yskimisen lisäksi henkilö alkoi tukehtua, mikä voi viitata bronkospasmiin, keuhkoputkien tukkeutumiseen tai vakavaan allergiseen reaktioon, johon liittyy angioedeemaa. Nämä oireet ilmenevät yleensä jo yskänhengityksen aikana, mikä on merkki toimenpiteen lopettamisesta ja toimenpiteistä vaarallisten oireiden lievittämiseksi.

Useimmiten epämiellyttäviä seurauksia havaitaan höyrytoimenpiteiden jälkeen. Liian kuuman veden käyttö (yli 60 astetta, lapsille yli 40-45 astetta), pieni etäisyys höyryn lähteestä, silmät auki toimenpiteen aikana, liian syvä hengitys hengityksen aikana, liiallinen kääriminen, ilman pääsyn rajoittaminen vakavilla komplikaatioilla. Niitä ovat kasvojen, silmien limakalvojen, nielun ja kurkunpään palovammat, hapenpuutteesta johtuva tajunnan menetys, sydänsairauksien paheneminen, nenäverenvuoto. Kaikki tämä voidaan välttää, jos tiedät toimenpiteen ja käsittelet toimenpidettä tietoisesti.

Hoito menettelyn jälkeen

Lääkärit sanovat, että hoidon tulos ei riipu vain siitä, mitä lääkkeitä käytämme ja mitä toimenpiteitä teemme, vaan myös siitä, mitä teemme sen jälkeen. Hoito toimenpiteen jälkeen on yhtä tärkeää kuin itse menettely, mutta monet eivät yksinkertaisesti kiinnitä tähän huomiota, koska se ei ole niin tärkeä. Tästä syystä toinen ryhmä komplikaatioita, jotka aiheutuvat virheellisistä toimista yskän hengittämisen jälkeen.

Mitä tapahtuu, jos heti höyryn sisäänhengityksen jälkeen lähdet hengittämään pakkasta talviilmaa? Ei mitään hyvää. Kaikki hengittäminen on tietty kuormitus hengitysteiden limakalvoille, joka tulee väliaikaisesti herkemmäksi kaikille vaikutuksille, myös negatiivisille. Joten kävelyä on lykättävä vähintään tunnilla ja talvella jopa enemmän.

Älä yhdistä hoitoa urheiluun. Fyysinen aktiivisuus välittömästi toimenpiteen jälkeen on haitallista, koska ne heikentävät kehoa, joka on jo käyttänyt energiaa itsensä parantamiseen. Aktiivinen hengitys harjoituksen aikana voi aiheuttaa huimausta, pyörtymistä ja tajunnan menetystä. Elimistölle tulee antaa mahdollisuus toipua 1-1,5 tunnin sisällä, minkä jälkeen sen tulee osoittaa jonkinlaista aktiivisuutta.

Tupakointi voi vähentää hyödyllisen toimenpiteen vaikutuksen "ei", lisäksi tällaista toimenpiteiden yhdistelmää joillekin lääkkeille ei voida hyväksyä. Anna keuhkojesi levätä ainakin sairauden ajan.

Koska toimenpiteen päättyminen ei ole vielä hoidon loppua (jonkin aikaa hengitysteihin joutuneet lääkehiukkaset jatkavat toimintaansa), myös ruoan nauttimista tulee lykätä puolitoista tuntia. Nälkäisyyden välttämiseksi lääkärit suosittelevat yskänhengityksiä 1-2 tuntia aterian jälkeen ja siirtävät seuraavan aterian samalle välille istunnon jälkeen. Tämä on melko normaali väli terveelle mahalle.

Jos et noudata suosituksia, inhalaatioiden tehokkuus heikkenee (lääkkeellä ei ole aikaa toimia normaalisti, varsinkin jos se on antibiootti), ja maha-suolikanavasta voi ilmaantua epämiellyttäviä oireita: pahoinvointia, oksentelua, vatsan painon tunnetta..

Ihannetapauksessa on parasta mennä makuulle lepäämään. Anna lääkehiukkasten jatkaa työtään ja auttaa kehoa paranemaan. Voit nukkua vähän tai vain makuulle rasittamatta lihaksia ja päätäsi. Ei lämpötilan vaihteluita tai muuttuvia olosuhteita. Valmistaudu toipumaan taudista mahdollisimman pian, etkä palaa nopeasti normaaliin toimintaasi sairaudesta huolimatta.

Arvostelut

Inhalaatioyskänhoito on yleinen käytäntö, jota jopa lääkärit noudattavat. Tämän tyyppinen tehokas hoito soveltuu aikuisille, lapsille ja vanhuksille. Se on saatavana sekä odottaville äideille että imettäville naisille, ja se korvaa synteettisten huumeiden nauttimisen, jotka voivat vahingoittaa kasvavan lapsen kehoa.

Yskäinhalaatiot voidaan suorittaa eri menetelmillä käyttäen erilaisia inhalaatiokoostumuksia: kivennäisvettä, yrttikeitteitä, soodaliuosta, eteerisiä öljyjä, lääketuotteita. Eri formulaatioiden tehokkuus voi vaihdella, mikä johtuu jossain määrin menettelyn arvioiden suuresta vaihtelusta.

Esimerkiksi kivennäisvesi ja suolaliuos pehmentävät kurkkua ja ohentavat ysköstä vain hieman, joten siitä ei voi odottaa hirveää vaikutusta. Mutta Ambroxolia, jolla on voimakas yskäystä eristävä vaikutus (jopa ilman voimankäyttöä), voidaan jo käyttää vakavampiin sairauksiin, esimerkiksi yhdessä antibioottien kanssa, jolloin se helpottaa työtä.

Jokaisen ihmisen keho on yksilöllinen, joten reaktio tehokkaimpiinkin yskän hengittämiin voi vaihdella. Joku on tyytyväinen tulokseen, kun taas toiset eivät näe selvää vaikutusta. Mutta tämä ei suinkaan tarkoita, että tehokkaasta menettelystä pitäisi luopua. Ehkä sinun pitäisi muuttaa inhalaattorin koostumusta?

Joskus voit löytää arvosteluja, joissa äidit valittavat, että hengityksen jälkeen lapsi paheni, yskä voimistuu, lapsi on tuhma. Ei ole mitään yllättävää. Pieni lapsi ei vielä pysty yskimään normaalisti, joten ysköksen kerääntymisestä johtuva lisääntynyt yskiminen voi uuvuttaa häntä. Ambroxol on hyväksytty käytettäväksi varhaisesta iästä lähtien, ja sen jälkeen yskös lähtee usein jopa ilman yskimistä. Tätä vaihtoehtoa kannattaa varmaan harkita.

Lapsen tilan heikkeneminen toimenpiteen jälkeen voi myös selittyä väärällä hoidolla. Kävelyjä ja aktiivisia leikkejä kannattaa lykätä hetkeksi, ja jos sitä ei tehdä, on todennäköistä, että tauti etenee ja voi jopa aiheuttaa komplikaatioita. Heikentynyt keho on helppo saalis mikrobeille.

Asiantuntijat ovat sitä mieltä, että tehottomia inhalaatioita ei ole, niiden toteuttamiseen on väärä lähestymistapa: lääkkeen ilmoitetun vaikutuksen epäjohdonmukaisuus potilaan todellisten tarpeiden kanssa (esimerkiksi yskänlääkkeiden käyttö keskellä hengitysteiden tulehdusprosessi), liuosten ja menettelyn virheellinen valmistus, vasta-aiheet ja hoitovaatimukset huomioimatta hengityksen jälkeen. Joissakin tilanteissa riittää vain lääkkeen vaihtaminen, jonka kehon herkkyys joko kasvaa tai päinvastoin on erittäin alhainen.

Jotta yskäinhalaatiot tuottaisivat odotetun vaikutuksen, niitä on käsiteltävä vakavana lääketieteellisenä toimenpiteenä, jolla on omat vaatimuksensa ja rajoituksensa. Niiden noudattaminen takaa paitsi tuskallisen oireen poistamisen, myös nopean toipumisen pienellä vaivalla, mikä ei kuitenkaan sulje pois muiden komplikaatioiden riskiä minimoivien hoitomenetelmien monimutkaista käyttöä.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.