^
A
A
A

Ilmasto "ravistelee": mistä se johtaa?

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

07 February 2018, 09:00

Tutkijat ovat huolestuneita: äärimmäiset ilmastolliset tapahtumat ovat yhä lisääntymässä ja tällaisten katastrofien aiheuttamat vahingot, kuten tulvat, hirmumyrskyt tuulet ja kuivuus yhä enemmän. Niinpä klimatologit varoittavat: tulevaisuudessa kaikki pahenee vain.

Äärimmäisten ilmasto-ilmiöiden määrän ja esiintymistiheyden lisääntyminen on eräänlainen ilmiö, jonka asiantuntijat kutsuvat ilmaston "lieventämiseen". Kuten tutkijat laskivat, viimeisten kuuden vuoden aikana säätietojen esiintymistiheys on kasvanut yli 45%. Viime vuoden aikana klimatologit ovat kirjoittaneet lähes 8 sadan näistä ilmiöistä. Samaan aikaan sääolojen aiheuttamat taloudelliset vahingot olivat vähintään 129 miljardia dollaria, mikä ei ole kovinkaan vähäinen - Suomen kaltaisen maan valtion budjetti.

Toinen tärkeä näkökohta on kielteinen vaikutus ihmisten terveyteen. Näin ilmastolliset muutokset johtavat epidemioiden kehittymiseen, ilmansaasteiden lisääntymiseen, väestön työvoimakkuuden vähenemiseen.

"Äärimmäisen ilmaston vaikutukset ihmisiin ovat selkeästi jäljitettävissä, ja valitettavasti on peruuttamaton prosessi", tutkijat sanovat, edustajia 24 eri ryhmien tieteellisistä ryhmistä sekä Maailmanpankista ja WHO: sta.

Ikääntyneet kärsivät enemmän kuin toiset, heikot immuniteetit ja suuri määrä kroonisia sairauksia. Viimeisten kuudentenakymmenen vuoden aikana maataloustoiminta Intiassa ja Brasiliassa on laskenut yli 5%. Tämä johtuu ilmaston voimakkaasta lämpenemisestä näillä alueilla.

Kuvailtaessa vaikutuksia ihmisten terveyteen tutkijat huomauttavat, että ilmastolliset mullistukset ovat johtaneet massiivisiin Dengue-kuumeisiin epidemioihin . Joka vuosi lääkärit vahvistavat tämäntyyppisen kuumeen 100 miljoonalle potilaalle.

Eräästä näkökulmasta katsotaan nälänäkö. Nälkäisten määrä Afrikan ja Aasian maissa 26 vuoden aikana kasvoi 24 miljoonalla ihmisellä. "Tarvittavan ruoan puute on seurausta myös ilmastonmuutoksesta 2000-luvulla", tutkijat kertovat mietinnössään.

Myönteinen hetki tässä tilanteessa asiantuntijat totesivat, että säätiöiden kuolleisuuden taso viime vuosina ei ole muuttunut. Tämä voi tarkoittaa, että ihmiset ovat enemmän tai vähemmän kykeneviä selviytymään spontaaneista ilmiöistä.

Tutkimuksen tekijä Nick Watss totesi: "Toivoa on, että keskimääräisen vuotuisen lämpötilan nousu johtaa tiettyihin myönteisiin seurauksiin. Esimerkiksi pohjoisen läheisemmissä maissa on vähentynyt riski kuolleisuuden aiheuttamasta hypotermiasta.

Välittömästi ennen tutkijoiden raporttia julkistettiin Meteorologien Maailmanjärjestön raportti. Raportin mukaan viime vuonna CO 2: n ilmakehän osuus ylitti 403 miljoonaa osaketta, mikä oli puolet enemmän kuin viimeisten kymmenen vuoden keskiarvo. Tutkijat totesivat, että viimeisen 800 tuhannen vuoden aikana tämä arvo oli alle 280 miljoonaa osaketta.

Täydellinen raportti tutkimuksesta on saatavilla Lancetissa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.