^
A
A
A

Immuunikatovirus on herkkä vetysulfidille

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

12 January 2022, 09:00

Rikkivedyn kyky estää antiretroviraalisen hoidon aikana esiintyvää oksidatiivista stressiä ja tulehdusta on havaittu, mikä mahdollistaa HIV:n hallinnan.

Lääkärit käyttävät HIV: n estämiseksi erityistä antiretroviraalista hoitoa, joka koostuu eri virusproteiineja estävien monisuuntaisten lääkkeiden samanaikaisesta antamisesta, mikä estää tartunnanaiheuttajan lisääntymistä. Retrovirukset ovat ei-sellulaarisia mikro-organismeja, jotka voidaan sisällyttää solun genomiin. Usein HIV-hoidon vaikutuksesta se yksinkertaisesti "piiloutuu" genomin sisään, sen geenit deaktivoituvat, uusia proteiineja ja tarttuvia hiukkasia ei muodostu.

Mutta tilanteet, joissa tätä järjestelmää rikotaan, tunnetaan, eikä virus halua "piiloutua". Lisäksi antiretroviraaliseen hoitoon liittyy usein haitallisia sivuvaikutuksia: solu alkaa kerääntyä myrkkyjä itsessään, oksidatiiviset stressiprosessit lisääntyvät, mikä johtaa myöhemmin vakavan tulehduksen kehittymiseen ja sisäelinten vaurioitumiseen.

Tutkijat ovat pitkään työskennelleet HIV:n hoidon parantamiseksi. Oli tärkeää löytää lääke, joka mahdollistaisi tauon pitämisen antiretroviraalisessa hoidossa ilman pelkoa tartunnanaiheuttajan toiminnan palaamisesta. Ja äskettäin intialaiset asiantuntijat esittelivät tällaisen työkalun - se osoittautui vetysulfidiksi, hyvin tunnetuksi myrkylliseksi kaasuksi, jolla on orgaanisten hajoamisprosessien vuoksi tyypillinen mätä muna-aromi. Harvat ihmiset tietävät, että rikkivedyn esiintyminen pieninä määrinä on ilmaistu kehossamme - solujen ja kudosten sisällä useimpien biologisten ja kemiallisten reaktioiden aikana. Esimerkiksi rikkivetyä tarvitaan lieventämään oksidatiivista stressiä ja vähentämään reaktiivisten happilajien määrää.

Asiantuntijat huomauttavat, että immuunikatoviruksen toiminnan alkaessa solujen sisällä rikkivedyn indikaattoreista vastaavan entsyymin aktiivisuus laskee jyrkästi. Tämän entsyymitoiminnan keinotekoisella estämisellä oksidatiivinen tasapaino häiriintyy, geenien toiminta muuttuu ja HIV aktivoituu. Käänteinen prosessi on myös mahdollista: kun rikkivetypitoisuus solussa kasvaa, virusaktiivisuus tukahdutetaan, sen lisääntyminen estyy. Rikkivedyn tarkka vaikutusmekanismi on seuraava: sen ulkonäön taustalla solun sisään avautuu impulssipolku, joka suojaa rakennetta oksidatiiviselta stressiltä. Samalla pro-inflammatorisen proteiinin toiminta suljetaan ja DNA:han kiinnittyy virusgeenien lähelle proteiiniaine, joka tukee niiden ”unia”. Siten rikkivetyllä on monitahoinen vaikutus, joka estää immuunikatovirusta. Tässä vaiheessa asiantuntijat kehittävät lääkkeitä, jotka voivat täydentää tai jopa korvata antiretroviraalista hoitoa, mikä parantaa merkittävästi HIV-potilaiden ennustetta.

Täydelliset tiedot löytyvät lähteestä - eLife- lehdestä

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.