^
A
A
A

Liian paksut metsät - ei vähemmän ongelma ympäristölle

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

01 September 2018, 09:00

Ekologit ovat huolestuneita paitsi puiden voimakkaasta kaatamisesta. Kuten osoittautui, liian tiheät vihreät vyöhykkeet ovat myös vaarallisia, koska ne voivat johtaa kuivuuteen.

 "Metsä on planeetan keuhkot" - he opettivat meidät koulussa, joten heitä on suojeltava ja suojeltava. Mutta mitä tapahtuu, jos on liian paljon metsiä? Suuri määrä viljelykasveja rajallisella tontilla voi aiheuttaa maaperän kuivumisen. Miksi? Onko tarpeen selittää, mitä kasveille kosteudelle, jonka he saavat syvyydestä. Vedellä puut saavat ravintoaineosia. Lisäksi ilman sitä, useimpien biokemiallisten prosessien virtaus on mahdotonta.

Mutta tällaiset prosessit kuluttavat noin 1% kosteudesta tulevan juuristojärjestelmän läpi. Muu vesi haihtuu lehtien läpi - ilman tätä ilmiötä, jota kutsutaan hengitysteoksi, puu ei myöskään voi olla olemassa. Kosteuden jatkuva kiertäminen varmistaa sen läsnäolon kasvien kudoksissa, jolloin se voi kiertää alemmasta yläosaan.

Ympäristölähetykset ehdottavat nyt, että vihreät alueet kasvavat hiukan kostealla alueella, jossa ei ole kosteutta. Istutusten massa lähettää valtavia määriä vettä ilmakehään. Ei tiedetä, milloin tämä vesi voi palata maaperään sademäärällä. Jos alueelle on tunnusomaista pitkät kuivat kaudet, jolloin saostuminen lopetetaan kokonaan, suuret metsät voivat muuttua suuriksi ongelmiksi.

Esimerkkinä voidaan mainita metsät, jotka kasvavat Kalifornian Sierra Nevadan alueella. Mercedin yliopistosta edustavat tiedemiehet analysoivat Kings-joen ja American River -alueiden vihreillä alueilla tapahtuneen muutoksen kokonaishaiutumista 18 vuoden aikana. Lisäksi ekologit vertailivat kosteuden haihtumisen määrää ja metsäpalojen dynamiikkaa.

Kävi ilmi, että niissä aikoina, jolloin metsissä oli voimakkaita tulipaloja, ekosysteemin säästö makean veden osalta oli voimakkaampaa. Jos metsät poltettiin harvemmin, sitten talous pieneni (vastaavasti 17 miljardia tonnia vettä ja 3,7 miljardia tonnia vuosittain). Yleensä kahdeksantoista vuoden ajan Sierra Nevadan jokien vesivarat kuluneina vuosina kasvoivat 10 prosenttia - metsäalueiden harvennus metsäpaloilla.

Ihmiskunta on tottunut arvioimaan metsäpaloja vain kielteisestä näkökulmasta. Itse asiassa tutkijoiden mukaan tämä on eräänlainen luonnollinen valinta, joka on välttämätön ekosysteemin vakauttamiseksi. Tietenkin liian usein syttyminen ei missään tapauksessa ole hyvä. Mutta tällaisen puute tekee metsistä liian tiukan, ja kuivajakso voi tulla jopa kuivemmaksi, koska valtava massa istutuksia lähettää tonnia kosteutta ilmakehään.

Niinpä metsien ajoissa tapahtuva harvennus johtaa paikallisten jokien ja muiden vesistöjen täyttämiseen, ja kuivuuskausi on miellyttävämpää ennen kaikkea metsänomistajille.

Ongelma on kuvattu Ecohydrology-sivuilla (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/eco.1978).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.