^
A
A
A

Mikä on älykäs endoproteesi?

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 04.09.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

28 May 2021, 09:00

Amerikkalaiset ortopediset asiantuntijat ennustivat "älykkäiden" polvinivelen endoproteesien tulevan pian lääketieteelliseen käytäntöön.

Stony Brookin yliopiston, Länsi -Ontarion yliopiston ja Binghamtonin yliopiston edustajat ovat hallinneet teknisen kyvyn hallita keinotekoista kulumista ja hallita kuntoutusta.

Leikkaus polvinivelen nivelen korvaamiseksi - tämä on yksi yleisimmistä ortopedisista leikkauksista. Monet näistä toimenpiteistä on toistettava rikkoutuneen tai kuluneen proteesin korvaamiseksi.

Useimmiten nuoret fyysisesti aktiiviset ihmiset hakevat lääkärin apua, jotka polven keinotekoisen korvaamisen jälkeenkin jatkavat liikuntaa ja johtavat aktiiviseen elämäntapaan. Tällä toiminnolla on kuitenkin "miinuksensa": endoproteesi kuluu nopeasti ja on tarpeen suorittaa toinen vaihto.

Lähes koskaan lääkärit eivät tiedä eivätkä voi tietää nivelleikkaukseen osallistuneiden potilaiden fyysisen aktiivisuuden asteesta: he vain kirjaavat nivelen kulumisen ja määräävät seuraavan tarkistuksen. Toimenpiteen toistaminen 5-10 vuoden välein on nuorille melko vakava ongelma, ei pelkästään taloudellinen. Siksi monet potilaat yrittävät löytää "kultaisen keskiarvon" riittävän fyysisen aktiivisuuden ja välttää tarpeetonta nivelten rasitusta.

Amerikkalaiset tutkijat ratkaisivat tämän ongelman ja lopulta loivat "älykkään" polvinivelen endoproteesin, joka pystyy seuraamaan ja hallitsemaan moottorin kuormitusta.

Endoproteesi sisältää sisäänrakennetut anturit, jotka mittaavat niveleen kohdistuvan paineen ja antavat käsityksen implantin kulumisasteesta. Tämä innovaatio antaa potilaalle mahdollisuuden seurata proteesin kuntoa, tarvittaessa rajoittaa kuormitusta ja pidentää siten implantin käyttöaikaa.

Koska irrotettavan akun käyttö endoproteesissa ei näyttänyt kovin kätevältä tutkijoille, he kehittivät itsenäisen energiantuotantomekanismin, joka kykenee antamaan laitteelle virtaa nivelen liikkeen vuoksi.

Tällä hetkellä "älykäs" laite on jo testattu erityisellä testipenkillä. Kehityksen ydin on seuraava: liikkeen aikana keinotekoinen nivel tuottaa kitkaa pinnoillaan ja syöttää kuormitusantureita. Alustavien tutkimusten mukaan tämä ravitsemus ei vaadi lainkaan merkittävää liikuntaa. Jopa yksinkertainen kävely tuottaa tarpeeksi mikrowatteja antureiden virran saamiseksi.

Kestävämpien endoproteesien kehittäminen antaa potilaille mahdollisuuden parantaa elämänlaatuaan harvemmin hakeutua ortopediseen hoitoon.

Tiedot sivulla: Binghamtonin yliopisto

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.