^
A
A
A

Muovivaurioita esiintyy jopa ilmassa

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

02 August 2019, 09:00

Ympäristötutkijat ilmoittivat epämiellyttävästä uutisesta: muoviset mikrohiukkaset voivat levitä ilmassa satojen kilometrien päähän.

Se, että muovi massiivisesti tukkii valtameren, on ollut tiedossa jo kauan. Ympäristönsuojelijat ovat yrittäneet käsitellä tätä ongelmaa monien vuosien ajan, mutta toistaiseksi ilman suurta menestystä, koska muovihiukkasia on läsnä jopa syvyydessä. Ennusteiden mukaan vedessä on pian muovia enemmän kuin meren asukkaita. Maan pinta ei ole yhtä tukkeutunut - varmistaaksesi tämän, katso vain ympärillesi. Mutta kuten kävi ilmi, muovihiukkasia on myös ilmassa, jota hengitämme.

Ranskan kansallista tieteellistä tutkimuskeskusta, Orleansin yliopistoa ja useita muita Ranskan ja Ison-Britannian tiedekeskuksia edustavat asiantuntijat käyttivät erityisvälineitä kerätäkseen kaiken, mitä tuulet toivat Pyreneiden vuorten meteorologiselle asemalle. Testit suoritettiin joka kuukausi, marraskuusta 2017 maaliskuuhun 2018 lukien. Keskimääräisten tietojen mukaan yhdestä neliömetristä löydettiin noin 365 muovin mikrohiukkasta päivässä - samanlainen määrä voidaan määrittää Pariisin kaduilla tai muissa suurissa kaupungeissa. Oli kuitenkin ero, ja se koostui mikrohiukkasten koosta ja koostumuksesta.

Aikaisemmat tutkimukset ovat jo osoittaneet, että suurten siirtokuntien ilmassa muovihiukkaset näyttävät pienimmältä polyeteenitereftalaatti- tai polypropeenikuidulta, jonka pituus on yli 100 mikrometriä: Tällaisten kuitujen alkuperä voidaan selittää suurella määrällä tekstiilituotteita ja komponentteja kaduilla. Mitä tulee Pyreneiden vuorilta löydettyihin mikrohiukkasiin, niiden pituus oli enintään 25 mikrometriä ja niiden rakenne oli polystyreeniä tai polyeteeniä: siksi ne “revittiin” mistä tahansa muovisäiliöstä tai pakkauksesta. Toistaiseksi tutkijat eivät ole pystyneet määrittelemään tarkkaa muovihiukkasten lähdettä. Mutta asiantuntijat saivat kaiken tarvittavan tiedon tuulen virtauksen suunnasta ja voimakkuudesta, joka kirjattiin tutkimuksen aikana. Tämän ansiosta ekologit pystyivät tekemään asianmukaiset johtopäätökset: Osoittautuu, että mikrohiukkaset matkustivat vähintään 95 kilometrin etäisyydellä ennen kuin he osuivat sääasemalle. Tutkijat olivat yllättyneitä, koska tällä etäisyydellä sääasemalta ei ollut asutusta ja kaupunkia. Siksi pääteltiin, että muovi kattoi todennäköisesti paljon suuremman etäisyyden kuin alun perin ajateltiin.

Siksi planeettamme pilaantuminen menee seuraavalle vaaralliselle tasolle, koska muovia on jo läsnä myös siellä, missä se ei voi eikä pitäisi näkyä. Nyt tutkijoiden on arvioitava tällaisten mikrohiukkasten haitat eläimille ja ihmisille sekä niiden ilmassa esiintymisen vaikutukset ilmaston lämpenemisprosesseihin.

Tätä materiaalia koskeva artikkeli on julkaistu Nature Geoscience -lehdessä. Linkki uutisiin:www.sciencenews.org/article/tiny-microplastics-travel-far-wind

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.