^
A
A
A

Musiikki vaikuttaa harjoittelun laatuun

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

24 September 2020, 09:46

Todennäköisesti jokainen kuntosalilla käyvä henkilö haluaa tehdä liikunnastaan mahdollisimman tehokkaan. Jotkut ihmiset kuitenkin "tuotetaan" 90-100%: lla, kun taas toiset vain 20%. Kuinka parantaa suorituskykyä?

Ryhmä kansainvälisiä asiantuntijoita Italiasta ja Kroatiasta jakoi tietoja siitä, että rytminen musiikki parantaa urheilun tehokkuutta, lisää kestävyyttä ja parantaa suorituskykyä.

On turvallista sanoa, että useimmat ihmiset haluavat kuunnella musiikkia liikunnan aikana. Jotkut tutkijat ovat aiemmin ehdottaneet, että tämä tapa voi toimia häiriötekijänä, estää kehon väsymyssignaalit ja lisätä siten liikunnan vaikutusta. Mutta ei voida sivuuttaa sitä tosiasiaa, että eri ihmiset kuuntelevat eri musiikkia ja havaitsevat sen eri tavalla. Sekä kulttuuriset piirteet että yksilölliset mieltymykset ovat tässä merkityksellisiä. Musiikkia on monia erilaisia rytmeillä, melodioilla, sovituksilla ja sanoituksilla. Siksi ei voida sanoa, että mikään musiikkikappale toimii kaikilla samalla tavalla.

Tähän asti tutkijoiden keskuudessa ei ollut riittävästi ymmärrystä siitä, miten yksi tai toinen musiikki voi vaikuttaa koulutuksen laatuun. Esimerkiksi jäi mysteeriksi, mikä rytmi on optimaalinen tiettyjen harjoitusten tehokkaaseen suorittamiseen.

Splitin, Milanon ja Veronan yliopistoja edustavien asiantuntijoiden oli uudessa projektissaan selvitettävä nämä kysymykset. Tutkimukseen osallistui naisia, jotka harjoittivat juoksumaton kävelyä ja voimaharjoituksia, kuten jalkapuristimia. Osallistujat harjoittelivat ensin hiljaisuudessa ja sitten - eri soittoäänillä.

Tutkimuksen aikana kirjattiin kaikenlaisia indikaattoreita, naisten itsensä antama palaute harjoituksista otettiin huomioon. Tämän seurauksena todettiin, että musiikin kuuleminen suurella tempolla lisäsi sykettä ja heikensi subjektiivista käsitystä harjoituksen vaikeudesta - verrattuna hetkiin, jolloin joudut harjoittelemaan hiljaisuudessa. "Musiikilliset" vaikutukset näkyivät paremmin urheilijoilla, jotka harjoittivat juoksumatolla - toisin sanoen harjoittivat kestävyyttä.

Asiantuntijat ilmaisivat toivovansa, että työnsä tulokset ovat hyödyllisiä ihmisille, jotka haluavat nostaa omaa fyysistä kykyään - ja todennäköisesti se on melko suuri määrä ihmisiä. Huolimatta siitä, että hankkeeseen osallistui suhteellisen pieni joukko vapaaehtoisia, tulokset olivat melko selkeät. Tutkijat eivät kuitenkaan sulje pois muita laajempia kokeita jatkaakseen musiikin vaikutusten tutkimista muihin elämämme osa-alueisiin.

Tutkimuksen tulokset löytyvät Frontiers in Psychology -julkaisun sivuilta. www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.00074/full

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.