^
A
A
A

Unen puute voi johtaa ennenaikaiseen ikääntymiseen

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Naiset, jotka joutuvat lapsen tullessa nukkumaan alle 7 tuntia päivässä, vaarantavat ennenaikaisen ikääntymisen.

Los Angelesin yliopiston tutkijat tutkivat naisten DNA: n muutoksia raskauden aikana ja vauvan ensimmäisen elinvuoden aikana. Tutkittiin yli kolmekymmentä osallistujaa ikäryhmässä 23-45. Asiantuntijat kiinnittivät huomiota terminaalisiin kromosomaalisiin osiin, joita kutsutaan telomeereiksi. Niiden pituus on osoitus ihmisen biologisen iän määrittämisestä: vanhemmissa soluissa telomeerit ovat suhteellisen lyhyitä.

Telomeerien päätarkoitus on varmistaa solujen jakautumisprosessi vahingoittamatta genomia. Kun nämä osat lyhennetään mahdollisimman pieneksi, solu menettää jakautumiskykynsä ja kuolee. On myös erityinen entsyymiaine telomeraasi, joka voi pidentää telomeerejä. Tämä entsyymi toimii kuitenkin vain varsissa ja joissakin pahanlaatuisissa rakenteissa. Jos telomeerien havaitaan lyhenevän huomattavasti joissakin soluissa, tämä tarkoittaa, että soluresursseja kulutetaan liian aktiivisesti.

On myös tiedettävä, että rakenteet, joissa on lyhennettyjä telomeerejä, eivät ehkä kuole: niiden jatkaminen liittyy kroonisten sairauksien, myös onkopatologioiden, kehittymiseen.

Telomeerien lisäksi tutkijat ovat tutkineet muita biologisen iän "antureita" - erityisesti naisten epigeneettisiä muutoksia. Muutokset epigenetiikassa voivat johtua monista tapahtumista, kuten stressitilanteista, ruokarajoituksista jne. Myöhemmin nämä muutokset vaikuttavat geeniaktiivisuuteen ja solujen yleiseen tilaan. On käynyt ilmi, että vuosien mittaan DNA: han ilmestyy erityisiä merkkejä, jotka eivät salli geenien toimia täydellä teholla. Näitä merkkejä voidaan käyttää myös biologisen iän arvioimiseen.

Tutkijat ovat huomanneet, että monissa nuorissa äideissä bio-iän ensimmäinen ja toinen indikaattori "juoksi" eteenpäin, ja syy tähän oli unen puute. Pienet lapset vaativat paljon huomiota, ja hyvin harvoin nainen sallii nukkua kunnon yöunet. Asiantuntijoiden havaintojen mukaan niiden äitien, joiden uni kesti alle 7 tuntia päivässä 10-12 kuukautta peräkkäin, biologinen ikä oli 3-7 vuotta korkeampi kuin saman ikäluokan nukkuvien äitien.

Unenpuute vaikuttaa negatiivisesti vuorokausirytmeihin ja niiden kanssa aineenvaihduntaprosesseihin, immuniteettiin ja aivotoimintaan. Tulevaisuudessa tutkijat aikovat tutkia muita muutoksia nuorten äitien kehossa. Puhumme mahdollisista fysiologisista häiriöistä, aineenvaihduntahäiriöistä, immuunipuutoksista. Kun otetaan huomioon, että keho kokee voimakasta unen puutteen aiheuttamaa stressiä, sen mahdollisia pitkän aikavälin seurauksia on tutkittava.

Tiedot on kuvattu Sleep Health -julkaisussa

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.