^

Retinoli - ensimmäinen rivi vitamiineja iholle

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 19.10.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Eskimojen ja onnistuneiden egyptiläisten murheellinen kokemus selitettiin vasta 1900-luvun puolivälissä. Vuonna 1930 Moore (Moore) syntetisoi retinolin karotenoideista ja alkoi tutkia sen vaikutusta kehoon. Ja vasta vuonna 1943 todettiin lopulta se, että se oli retinoli, joka oli syyttömien arktisten tutkimusmatkailijoiden onnettomuus ja sokeiden egyptiläisten viimeinen toivo. Mooren ja Rohdalin artikkeli julkaistiin Biochemical Journalissa, joka oli todella sensational. Kävi ilmi, että jääkarhun maksa sisältää niin paljon retinolia (18 000-27 000 IU / g), että jopa pienen kappaleen (esim. 250 g) kulutus ylittää retinolin päivittäisen normin yli 1000 kertaa.

Retinolin puutos ei ole yhtä vaarallista kuin sen liiallinen. Riittämätön retinolin saanti kehossa johtaa lopulta peruuttamattomaan näkökykyyn, infektionkestävyyden vähenemiseen, kaikenlaisten iho-ongelmien syntymiseen ja jopa kuolemaan. Aineet, jotka ovat välttämättömiä normaalille elämälle ja jopa ihmiskehon olemassaololle, vitamiineiksi kutsutut tutkijat (latinalaisesta vita-elämästä) korostaakseen niiden merkitystä. Retinolista tuli ensimmäinen sarjassaan ja sai A-vitamiinin arvonimen.

Solut ovat hyvin herkkiä retinolin pitoisuudelle, ja mikä tahansa, jopa hieman poikkeama normaalista vaikuttaa niiden elintärkeään aktiivisuuteen. Nisäkäsorganismilla on luotettava säätelyjärjestelmä, jonka avulla voidaan hallita ja ylläpitää retinolin pitoisuutta oikealla tasolla. A-vitamiinia syntetisoidaan suolen limakalvojen soluissa beetakaroteenista, joka tulee kasvien ruokaan. Tässä, entsyymi-dioksigenaasin mukana, beetakaroteeni jaetaan kahteen retinamolekyyliin, jotka sitten vähennetään retinoliksi. Syntetisoidun retinolin määrä on tiukasti säädetty estämään ruumiin päihdytys. Lisäksi retinoli tulee maksaan, jossa se talletetaan tähtisoluihin pääasiassa eettereiden muodossa. Siksi tarvittaessa retinolia toimitetaan muille elimille, myös iholle.

Retinoidimetabolian solukkojärjestelmän mekanismi on monimutkainen, mutta tarkka ja vakiintunut järjestelmä. Se sisältää erilaisia entsyymejä ja sitovia proteiineja, jotka tuottavat retinoidien keräämisen, metabolian, kerrostumisen ja kuljettamisen solussa.

Ajan myötä tutkijat ovat löytäneet aineita, joilla on samanlaisia vaikutuksia kuin A-vitamiini. Synteettisiä ja luonnollisia yhdisteitä, joiden toiminta-mekanismi on samanlainen kuin retinoli, alkoi kutsua retinoideiksi ja niitä käytetään erilaisten sairauksien, kuten ihosairauksien, hoitoon.

trusted-source[1]

Retinoli nuorentaa ihoa

A-vitamiinin johdannaisena retinoli stimuloi kollageenin tuotantoa, joka on luonnollinen dermis-komponentti, joka tekee ihosta nuorekkaampaa. Yhden lukuisista tutkimuksista saadut tulokset osoittivat, että 36 naista, jotka olivat 80-vuotiaita ja vanhempia, jotka käyttivät 0,4% retinolia voidetta käsien iholla 24 viikon kuluttua, aiheuttivat merkittäviä muutoksia ihon kunnossa. Ihon laastari, jolle voitiin levittää verkkokalvoa, muuttui tasaisemmaksi, joustavammaksi ja joustavammaksi.

Retinoli tekee ihon terveellisemmäksi

Retinolin avulla voit päästä eroon depigmentaatiosta, viivoista ja ryppyistä korjata ihon koostumusta ja sävyttää sen värisävyä. Retinolin käytön seurauksena iho näyttää terveemmältä ja tasaisemmalta.

Retinoli stimuloi solujen korvaamista

Säännöllinen kuorinta on nuoren näköisen ihon takuu: kuolleet solut poistetaan ja uudet, terveet solut muodostavat ihon pintakerroksen. Säännöllisen kuorinnan ansiosta iho muuttuu tasaisemmaksi ja erilaiset kosmetiikkatuotteet toimivat tehokkaammin, tunkeutuvat vapaasti ihon syviin kerroksiin. Kuolleiden solujen kerros ei salli edullisten ainesosien tunkeutua syvälle ihoon.

Retinoli hoitaa aknea

Retinoli ei pelkästään vähennä ihon ikääntymisen merkkejä vaan myös auttaa ratkaisemaan akne-ongelman, kuten dermatologit. Akne vaikuttaa lähes 50 prosenttiin aikuisista naisista ja hoidettaessa ikääntyvää ihoa akne voi olla todella vaikea ongelma. Onneksi kiitos kuorinta ominaisuuksia retinolia, sen toiminta mahdollistaa parantaa akne: säännöllisesti poistaa kuolleet ihosolut tukkia huokosiin ei että eniten suotuisa vaikutus ihon kuntoa kärsivät akne.

Retinoli on turvallisempi kuin retinoidit

Kuten retinolin, A-vitamiinin johdannaiset, retinoidit ovat saatavissa vain dermatologin suosituksesta. Vaikka retinoidit ovat paljon tehokkaampia kuin lääkkeet, joita myydään apteekissa ilman reseptiä, niillä on merkittävä haitta - retinoidien käyttö voi aiheuttaa ihon ärsytystä ja punoitusta. Retinoli toimii samanaikaisesti ihon kanssa paljon pehmeämmäksi ja muuttuu hitaasti ja asteittain retinoiinihapoksi, joka on dermatologin määräämien lääkkeiden keskeinen aineosa. Retinoli on ihanteellinen naisille, joilla on herkkä iho, joka voi aiheuttaa ärsytystä.

Retinoi kosmetiikka

Ensimmäinen yritys, joka pääsi vapauttamaan reminoiinihapon korjaamiseksi kosmeettisille markkinoille, oli täysin omistama tytäryhtiö Ortho Parmaceutical Corp.

Johnson & Johnson. Vuonna 1971 yleisölle esitettiin valmistetta aknen "Retin-A" (0,1% tretinoiini) hoitoon, joka nopeasti saavutti suosiota. 25 vuotta, vuonna 1996, Ortho Parmaceutical julkaisi toisen korjaustoimen, Renova, jonka tarkoituksena on estää seniili ihon muutokset ja toipuminen valokuvasta. "Renova" sisältää 0,05% tretinoinia, joka on kääritty pehmeään kermaan, ja sitä käytetään hienojen ryppyjen ja hyperpigmentaation torjumiseen. Kuluttajat arvostavat retinoidisia lääkkeitä, ja useat muut yritykset noudattivat menestyksekästä Ortho Parmaceutical -sarjaa. Retinovaya-kosmetiikka on hyvin yhdistetty nykyaikaiseen kosmetiikkaan, vähitellen kasvanut kotitalouskehykset ja lääketieteellisen osaamisen piirteet.

Retinoidit tunkeutuvat ihon läpi suoraan sarveiskerroksen (transepidermaalisen reitin) tai rauhasen eritteiden kautta (transfollikulaarinen reitti). Ihossa muodostuu retinoidipitoisuusgradientti, joka laskee kohti ihonpuita. Orvaskeden sarveistumista retinoidien valvonnan prosesseja ja pigmentti, ja in der tory kerros elvyttää soluväliaineen, asteittain hajottavien ikääntymisen aikana tai UV-altistuksen. Transfoliili- nen reitti mahdollistaa retinoidien lisääntyneen konsentraation suoraan follikkeleissä, mikä on erityisen arvokasta follikkelipatologioiden hoidossa, esimerkiksi akne.

Joka vuosi maailman johtavat dermatologiset aikakauslehdet julkaisevat verkkokalvojen, myös kosmeettisten, tutkimusten tulokset. Pitkäkestoiset kliiniset tutkimukset, joissa esiintyy rinnakkaista histologista analyysia, ovat erittäin arvokkaita, mikä mahdollistaa näkyvien vaikutusten vertaamisen ihon morfologisiin muutoksiin.

Syvempää puhdistusta varten voidaan käyttää erityisiä pintakuorintoja, pehmentää sarveiskerrosta ja kuolleiden solujen poistoa. Useimmiten näillä kuorimilla on hedelmähappoja (glykolipylulaatteja), ja myös kuorinta-aineita, jotka sisältävät entsyymejä (entsymaattiset kuorinnat). Toinen luokka huumeita, jotka muodostavat kosmeettinen sarja ovat ne, jotka rauhoittavat, pehmentävät, ravitsevat, suojaavat ja uudistavat ihon. Niiden tehtävänä on estää ulkonäkö sivuvaikutuksia toiminnan retinolia (punoitus, tulehdus, punoitus, jne)., Tai lievittää potilaan tila on syntynyt, kun on kyse epämiellyttäviä tuntemuksia.

Tällaisen kosmeettisen sarjan käyttämiseksi välttämätön edellytys on valmisteiden käytön järjestyksen selvä noudattaminen. Vain tässä tapauksessa on mahdollista saavuttaa positiivisia tuloksia ja välttää komplikaatioita. Kliiniset tutkimukset osoittavat, että tällainen kokonaisvaltainen lähestymistapa on täysin perusteltu, kun kyseessä on lievä tai keskivaikea akne, valaistu ja haalistunut iho. Lääkärin lehdistö raportoi myös valkoisen striae -yhdistelmän onnistuneesta hoidosta yhdistelmillä, jotka sisältävät glykolihappoa (20%) ja tretinoinia (0,05%) pehmeän kermaperustan kanssa.

Kompleksit ja vasta-aiheet retinoidisen kosmetiikan käyttöön

Käyttämällä retinoidista kosmetiikkaa joissakin tapauksissa ihon punoitusta, tilapäistä kuorinta, harvoin - rakkuloita, lisääntynyt herkkyys auringonvalolle. Tämä tulisi ottaa huomioon kehitettäessä formulaatiota mahdollisuuksien mukaan valitsemalla komponentit siten, että sivuvaikutusten riski pienenee. Retinoidisen kosmetiikan käytön vasta-aiheita - valoherkistävien lääkkeiden samanaikainen vastaanottaminen tiatsidien, tetrasykliinien, fluorokinolonien, fenotiaattien, sulfonamidien ryhmistä.

Haluaisin erityisesti huomata ongelman, joka koskee retinoidisen kosmetiikan käyttöä raskaana oleville naisille. Huolimatta siitä, että retinoidien pitoisuus kosmeettisissa valmisteissa on pieni ja uskotaan, etteivät ne ole käytännössä imeytyneet vertaeseen, on parempi saada jälleenvakuutus ja pidättyä käyttämästä sitä. On muistettava, että A-vitamiinilla on voimakas teratogeeninen vaikutus ja että raskaana oleville naisille tarkoitetut retinoidiset lääkkeet ovat ehdottomasti vasta-aiheisia.

trusted-source[2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.