^

Suojaimet laserlaitteiden kanssa

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 19.10.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Suojaustoimenpiteiden merkitystä lasereiden kanssa ei voida liioitella. Tietoturva määräytyy nykyisten standardien mukaan, mutta ei rajoitu niihin.

trusted-source[1], [2],

Turvalasit

Ensimmäinen turvallisuuden elementti, kun käytät jotakin laseria, on estää silmävaurioita. Vahinko voi tapahtua sekä näkyvissä että näkymättöminä aallonpituuksina. Suurin osa nykyaikaisista laserista, joilla on näkymättömiä aallonpituuksia hiomiseen, on erillinen synkroninen matalaenerginen laser, yleensä helium-neon-laser, joka toimii "ohjaavana säteenä". Tämä säde on näkyvissä, kun laser toimii.

Potilaan, käyttöhenkilökunnan ja kirurgin silmät on suojattava vahingossa tapahtuvalta laservaurioilta. Jokaisella leikkaussalilla on oltava silmäsuojaus. Suojalasien on vastattava tietyn laserin aallonpituutta. Optisen tiheyden ja aallonpituuden indikaattorit, joista lasit ovat suojattuja, on painettava kehälleen. Suojalaseilla on oltava vähintään 5 optinen tiheys. Optisen tiheyden asteikko on eksponentiaalinen. Tällöin optisen tiheyden 5 tarkoittaa, että lasien kehyksessä ilmoitetulla aallonpituudella vain yksi kymmenen tuhannesosa laserenergiasta kulkee linssin läpi. Kun työskentelet erbiumin tai hiilidioksidilaserilla, potilaille tulisi joko käyttää suojalaseja tai pitää silmät suljettuna kosteisiin pyyhkeihin silmäluomille. Kun silmäluomien ohuempi iho on käsitelty silmäsuojuksen kudoksen reunoissa, silmät on suojattava heijastamattomilla metallisuojilla.

Syttymätön pinnoite

Märkäpäällyste tai heijastava kalvo vähentää palovammojen vaaraa kipinöistä.

Ihonhoito

Alkoholiin perustuvia huumausaineita ei voida käyttää ihon hoitoon. On turvallisempaa käyttää alkoholittomia liuoksia, kuten Phisohexia. Kaikkien ihonpuhdistusaineiden kanssa tulee käyttää asianmukaisia varotoimia.

Savun evakuointi

Lasertoiminnon aikana syntyneen savupatsaan sisällön kaappaamiseen on tarpeen käyttää erityisrakenteen mukaisia savunpoistolaitteita suodattimilla.

trusted-source[3], [4], [5]

Suojaavat naamarit

Jokaisella leikkaussalilla on käytettävä erityistä suojaavaa naamioa, joka tehokkaasti suodattaa infektiohiukkaset savupäähän. Näillä naamilla on huokoskoko 0,1 μm.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.