^

Ihmisalkion kehittyminen

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Ihmiskehon rakenteen yksittäisten piirteiden ymmärtämiseksi on välttämätöntä tutustua ihmisen kehon kehittymiseen synnytyksen aikana. Jokaisella on ulkoisen ulkoasun ja sisäisen rakenteen yksilölliset ominaisuudet, joiden läsnäoloa määräytyy kahden tekijän perusteella. Ensinnäkin tämä on perinnöllisyys - vanhempien periytyvät piirteet sekä ulkoisen ympäristön vaikutuksen tulos, jossa henkilö kasvaa, kehittää, oppii ja toimii.

Yksilöllinen kehitys tai kehittyminen ontogeneesissä esiintyy kaikkien elämänkausien aikana - käsityksestä kuolemaan asti. Ihmisen ontogeenissä erotetaan kaksi jaksoa: ennen syntymää (kohdunsisäinen, synnytyksen jälkeinen, kreikkalaisesta natos-syntymästä) ja syntymän jälkeen (extrauterine, postnatal). Synnytyksen aikana syntymästä lähtien alkio (alkio) sijaitsee äidin kehossa. Ensimmäisten 8 viikon aikana elinten, kehon osien muodostumisen tärkeimmät prosessit. Tätä ajanjaksoa kutsutaan alkioniksi, ja ihmiskeho on alkio (alkio). Yhdeksännestä viikosta lähtien, kun tärkeimmät ulkoiset ihmisominaisuudet on jo alkanut nimetä, eliöä kutsutaan hedelmiksi, ja aika on hedelmällinen.

Hedelmöityksen jälkeen (yhdistämällä siittiön ja munasolun), joka tavallisesti esiintyy munanjohdin, fuusioituneet sukusolujen muodostavat yksisoluinen alkio - tsygootti, joilla on kaikki ominaisuudet sekä sukusolujen. Tästä hetkestä alkaa uusi (toissijainen) organismin kehittäminen.

Alkion kehittämisen ensimmäinen viikko

Tämä on zygotin pirstoutuneisuuden jakautuminen tytärsoluihin. Ensimmäisten 3-4 päivän aikana zygote jakautuu ja samanaikaisesti liikkuu pitkin munasarjan putkea kohti kohdun onteloa. Zygotin jakautumisen seurauksena muodostuu monisoluinen vesikkeli - blastula, jonka sisällä on ontelo (kreikkalaisista blastoista - versiosta). Tämän kupin seinät koostuvat kahdesta tyypistä: suurista ja pienistä. Pienten valosolujen ulommasta kerroksesta muodostuu vesikkelin seinät - trofoblastit. Tämän jälkeen trofoblastisolut muodostavat alkioiden kuorien ulkokerroksen. Suuremmat tummat solut (blastomeerit) muodostavat klusterin - embryoblastin (alkion kudos, alkioalkio), joka sijaitsee trofoblastin sisällä. Tästä solujen kertymisestä (embryoblast) alkio kehittyy ja ne ovat ekstragenteja, jotka liittyvät siihen (paitsi trofoblasti). Pintakerroksen (trofoblastien) ja alkion kudoksen väliin kerääntyy pieni määrä nestettä.

Ensimmäisen kehityskerroksen (6-7. Raskausviikon) lopulla alkio istutetaan (implantoidaan) kohtuun limakalvoon. Pinta sukusolujen muodostamiseksi ampullin - trofoblasti (Kreikan trophe -. Nutrition, trophicus - trofia ruokinta) vschelyayut entsyymi hajottavia pintakerros limakalvon kohtuun. Jälkimmäinen on jo valmisteltu alkion sisällyttämisestä siihen. Kun ovulaatio (munasolun eristäminen munasarjasta), kohdun limakalvo muuttuu paksummaksi (enintään 8 mm). Siinä kohdun rauhaset ja verisuonten kasvavat. Trofoblastissa on lukuisia ulkonemia - villi, joka lisää pinnan kosketusta kohtuun limakalvon kudosten kanssa. Trofoblasti muuttuu alkion ravitsevaksi kuoreksi, jota kutsuttiin villouskuoreksi tai chorioniksi. Aluksi, chorionilla on villit joka puolelta, nämä villit säilytetään vain kohdun seinää vasten. Tässä paikassa kehittyy uusi elin, istukka (lapsen paikka), joka ulottuu koirasta ja vierekkäisestä kohdun limakalvosta. Istukka on elin, joka yhdistää äidin kehon alkioon ja tarjoaa sen ravintoa.

Toinen viikko alkionkehityksestä

Tämä on siinä vaiheessa, kun embryoblast solut on jaettu kahteen kerrokseen (kaksi levy), joka on muodostettu kahdesta pulloihin. Koska ulomman kerroksen viereisten solujen trofoblasti muodostettu ektoblastichesky (lapsivesi) ampulliin täytettiin lapsivesi. Koska sisäkerros solmun sukusolujen muodostettu embryoblast endoblastichesky (keltuainen) ampulliin. Välilehti ( "body") alkion sijaitsee missä kupla on kosketuksissa lapsivesi keltuainen. Tänä aikana, alkio on kaksikerroksinen kilpi, joka käsittää kaksi alkio kerrokset: ulompi - Ektodermi (kreikan ektos - on, derma - ihon.) Ja sisäinen - Endodermi (Kreikan ontos - in.). Ectoderm päin lapsivesi kupla, ja Endodermi kiinnittynyt keltuainen rakkulat. Tässä vaiheessa on mahdollista määrittää alkion pinta. Selän pinta on vieressä lapsivesi vesikkelin ja ventraalinen - keltuainen. Trophoblast amniononteloon ympäri ja löyhästi täytettyjen vesikkelien keltuainen säikeet extraembryonic solu mesenkyymissä. Toisen viikon loppuun mennessä alkion pituus on vain 1,5 mm. Tänä aikana, alkion kilpi sen takana (kaudaalinen) osa paksunee. Täällä, tulevaisuudessa alkaa kehittyä aksiaalisen elinten {selkäjänne, hermostoputken).

Kolmannen viikon alkioiden kehittämiseen 

Kolmen kerroksen läpäisyaika. Solut ulompi, ektodermaalinen, alkion kilpi arkki on siirretty sen takapää, jolloin rulla pitkänomainen suuntaan alkion akselin. Tätä solukkoa kutsutaan ensisijaiseksi kaistaksi. Ensisijaisen kaistan pään (etuosan) kohdalla solut kasvavat ja lisääntyvät nopeammin, mikä johtaa pieneen kohoamiseen - primäärisoluun (Hansenin nippu). Ensisijainen nauha määrittää alkion ruumiin kahdenvälisen symmetrian, ts. Sen oikealla ja vasemmalla puolella. Primäärisen solmun kohta osoittaa alkion ruumiin kallon (pää) päähän.

Nopea kasvu primitiivisen putkesta ja ensisijainen solmu, joka solut kasvavat käsiin välillä Ektodermi ja endodermissä alkio keskipitkän muotoarkki - Mesodermi. Mesuterm-soluja, jotka sijaitsevat sutelan kaverien välissä, kutsutaan intragastriseksi mesodermiksi ja sen ulkopuolelle muuttaneeksi eksytoimatonta mesodermia.

Osa primaarisen solmun mesodermaalisista soluista kasvaa aktiivisesti eteenpäin muodostamalla pää (chordal) -prosessin. Tämä prosessi tunkeutuu ulko- ja sisälehtien välillä alkioista pään päähän ja muodostaa solukkavoiman - selkäosan (chorda). Alkion pää (kallon) osa kasvaa nopeammin kuin kaulaosa, joka yhdessä primaarisen tuberkin alueen kanssa vetäytyy taaksepäin. Kolmannen viikon lopussa, ulomman alkionlehtipaperin primääriputkesta eteenpäin, eristetään aktiivisesti kasvavien solujen pituussuuntainen nauha - hermolevy. Tämä levy pian taipuu, muodostaen pituussuuntaisen raon - hermoriva. Kun ura syvenee, sen reunat särkyvät, lähestyvät ja yhdistyvät toisiinsa, sulkevat hermorujuuden hermoputkeen. Tulevaisuudessa koko hermosto kehittyy hermoputkesta. Ektoderma suljetaan muodostetun hermoputken yli ja menettää sen yhteyden siihen.

Samana ajanjaksona, takaosasta sisemmän (endodermaalisten) arkki alkion kilpi extraembryonic mesenkyymissä (ns lapsivesi varsi) tulee digitaalinen kasvain - allantoisnesteestä, että henkilö ei suorita tiettyjä toimintoja. Sikiön allantois-veressä veren napanuorat (istukan) alukset kasvavat amniootin jalan läpi chorionin villille. Verisuoni, joka sisältää verisuonet, joka yhdistää alkion ekstraembryonisiin kalvoihin (istukka), muodostaa vatsan varren. Näin ollen kolmannen viikon loppuun mennessä ihmisalkio on kolmikerroksisen kilven ulkonäkö. Ulkoisen alkionlehden alueella hermoputki on näkyvissä ja syvempi selkäydin, i. On ihmisen alkion aksiaaliset elimet.

Neljäntenä viikkoa alkion kehittämisessä

Se on ajanjakso, jolloin alkio, jolla on kolmikerroksinen suttuma, alkaa joustaa poikittaisissa ja pitkittäisissä suunnissa. Alkionkakkeli tulee kuperaksi, ja sen reunat rajoittuvat amnion syvään syvennykseen. Litteän kilven alkion runko muuttuu irtotavarana, eksoderma peittää sikiön rungon kaikilla puolilla.

Endoderma, joka on sikiön ruumiin sisällä, koaguloi putkeen ja muodostaa tulevan suolen alkionmuodostuksen. Kapea aukko, jonka kautta alkion suolisto viestii keltuainenpussin kanssa, muuttuu myöhemmin napanuoraksi. Endodermaalista muodostuu ruoansulatuskanavan ja hengitysteiden epiteeli ja rauhaset. Alkaen Ektodermi on muodostettu hermoston, ihon orvaskesi ja niiden johdannaiset, limakalvon suun, peräaukon, peräsuolen, emättimen. Mesodermi aiheuttaa sisäelimiä (muut kuin endodermaaliset johdannaiset), sydän- ja verisuonijärjestelmä, tuki- ja liikuntaelinten elimet (luut, nivelet, lihakset), itse asiassa iho.

Alkion (ensisijainen) suolisto on aluksi suljettu edestä ja takaa. Etu- ja takapäässä ruumiin alkion näyttävät invagination Ektodermi - posken kautta fossa (tulevien suussa) ja peräaukon (peräaukon) fovea. Ontelon ensisijainen suoliston ja suun kuoppa on kaksinkertainen kerros (ektodermistä ja sisäkalvoa) edessä (suunielun) levy (kalvo) välillä suolistossa ja peräaukon fossa - yhteissuolen (peräaukon) levy (kalvo) myös kaksikerroksinen. Anteriorinen (oropharyngeaalinen) membraani hajoaa neljännen keho-viikon läpi. Kolmannella kuukaudella selkä (anaali) kalvo murtuu.

Seurauksena taivutus alkion kehon ympäröi sisällön vesikalvon - lapsivesi, joka toimii suojaavana ympäristö, suojattu vaurioilta alkio, pääasiassa mekaanista (vapina). Keltokouru on myöhässä kasvaessa ja toisen kohdun sisäisen kehityksen toisessa kuussa se näyttää pieneltä pussilta ja pienenee sitten kokonaan. Vatsan runko pidennetään, tulee suhteellisen ohut ja myöhemmin saa napanuoran nimen.

4. Viikon aikana mesodermin eriytyminen alkaa alkion kehityksen kolmannen viikon lopulla. Mesodermin selkäpuolinen osa, joka sijaitsee akron kummallakin puolella, muodostaa paritut kohoumat - somitit. Somitit segmentoituvat, ts. On jaettu metamerisesti sijoitettuihin alueisiin. Siksi mesodermin selkäpuolta kutsutaan segmentoituna. Sidonien segmentointi tapahtuu vähitellen etu- ja taaksepäin. 20. Päivänä muodostivat kolmannesta parista somiitit, 30. Päivä heidän viimeisten 30 ja 35 minuuttia päivässä - 43-44 paria. Ventraalinen Mesodermi ei ole jaettu segmentteihin, vaan on järjestetty kummallekin puolelle kahden levyn (ei segmentoitu Mesodermi). Mediaalinen (sisäelinten) levy on vieressä endodermissä (ensisijainen suoli) ja on nimeltään splanhnoplevroy, lateraalinen (ulko) - seinään rungon alkion, jotta Ektodermi, ja nimettiin somatopleure. Alkaen splanhno- ja somatopleure kehittää epiteelin, joka kattaa vakavien kalvoja (Mesothelium) ja lamina propria, että vakavien kalvojen ja podseroznaya perusteella. Splanhnoplevry mesenkyymin on myös rakentamiseen kaikki kerrokset ruoansulatuskanavan putki, lisäksi epiteelin ja rauhasten, jotka on muodostettu endodermissä. Endodermi aiheuttaa ruokatorven rauhaset, vatsa, maksa sappi tavalla, haima rauhaskudoksesta, rauhaset ja epiteelin hengityselimiä. Väli levyjen segmentoidussa Mesodermi muunnetaan onteloon alkion, joka on jaettu vatsakalvon, keuhkopussin ja peri- kardiaalinen onteloon.

Mesitermi somitien ja splanchnoplevrolin rajalla muodostaa nefrotomeja (segmenttiset jalat), joista primäärisen munuaisen tubulukset kehittyvät. Mesoderm - somitian selkäpuolesta muodostuu kolme alusta. Simiittien ventromediaalinen osa - sklerotomi - menee luuston luun rakentamiseen, joka aiheuttaa aksiaalisen luuston luut ja rustot - selkärangan. Sen vieressä on myotome, josta kehittynyt luurankolihaa kehittyy. Somitin dorsolateralisessa osassa on dermatomi, sen kudoksesta muodostuu ihon sidekudospohja, dermis.

4. Viikko head-osan kummallakin puolella alkio ectoderm muodostavan alkaa sisäkorvan (kuulo- ensimmäisten reikien, sitten auditiivinen vesikkelit) ja tulevaisuuden mykiön, joka on sijoitettu sen paikan yläpuolelta, ulkonema aivojen - optinen rakkula. Samalla muutettiin sisäelinten osastopäällikön, ryhmitelty lahden suuhun muodossa edestä ja yläleuan prosesseja. Kaudaalisuun- nämä prosessit ääriviivat alaleuan ja kielen alle (hyoid) sisäelinten kaaria.

Alkiotornin, sydämen ja sen takana olevaan etuosaan ovat maksakasvit. Näiden rinteiden välinen syvyys ilmaisee poikittaisen septumin muodostumispaikan - yksi kalvon alkuosista.

Caudal kuin maksan kouru on vatsan kara, joka sisältää suuria verisuonia ja yhdistää alkion istukkaan (napanuora).

Alkion kehityksen 5.-8. Viikko

Elinten kehittyminen (organogeneesi) ja kudokset (histogeneesi). Tämä sydämen varhaisen kehityksen aika, keuhkot, joka vaikeuttaa suolen putken rakennetta, viskeraalisen ja gillikaaren muodostamista, aistien kapseleiden muodostumista. Hermoputki kokonaan sulkeutuu ja laajenee päähän (tuleva aivot). Iässä 31-32 päivää (5th viikolla, alkion pituus 7,5 cm) tasolla alemman kaulan ja rintakehän kappalesegmenteillä I plavnikopodobnye alkeita näkyviin (munuainen) käsin. Neljäntenäkymmenentenä päivänä jalkojen alkuosat muodostuvat (alempien lannerangan ja ylemmän sakraalisen segmentin tasolla).

Kuudennessa viikossa korvanupat näkyvät 6.-7. Viikon lopusta - sormet ja sitten jalat.

7. Viikon lopussa silmäluomet alkavat muodostua. Tämän ansiosta silmät on selkeämpi. 8. Viikolla alkioelimet asetetaan. 9. Viikosta, i.e. Kolmannen kuukauden alusta alkaen alkio on ihmisen muoto ja sitä kutsutaan hedelmäksi.

Alkiokehityksen kesto 3-9 kuukautta

Kolmen kuukauden ajalta ja koko sikiön aikana kehon ja elinten kehittyminen ja kehittyminen lisääntyvät. Samanaikaisesti ulkoisen sukupuolielimen eriytyminen alkaa. Sormet sormien päälle. Viidennen kuukauden lopusta kulmakarvat ja silmäripset ovat havaittavissa. Seitsemännen kuukauden silmäluomien auki, rasva alkaa kertyä ihonalaiseen rasvaan. Yhdeksän kuukauden kuluttua sikiö syntyy. Yksittäisten elinten ja elinjärjestelmien ikäominaisuudet esitetään oppikirjan asianomaisissa osissa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.