^

Kolmas seulonta raskaudelle

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 19.10.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Kolmas raskauden seulonta (sikiön ultraäänitutkimus) - sekä kaksi ensimmäistä - tehdään sikiön kehityksen ja fysiologisten standardien vaatimustenmukaisuuden määrittämiseksi.

Valitettavasti kukaan ei ole turvassa näiden sääntöjen rikkomiset, mutta toistaiseksi lääke kykenee tunnistamaan läsnäolo synnynnäinen sikiön epämuodostumia, sekä tunnistaa eri poikkeavuuksia sikiötä, jotka tapahtuvat raskauden aikana. Tämä tehtävä ratkaistaan äidinmaidonkorvikkeilla (naistentautien) diagnostisilla biokemiallisilla ja ultraäänitutkimuksilla, joita toteutetaan eri raskauskausilla.

Biokemiallinen seulonta suoritetaan ensimmäisessä ja toisessa trimmitasossa - 11-13 ja 16-18-vuotiailla raskauden raskausviikoilla. Sen tarkoituksena on tunnistaa tiettyjen geneettisesti määritettyjen virheiden mahdollinen kehitys sikiössä. Raskaana olevien naisten ultraäänitutkimuksen on tarkoitus tapahtua kolme kertaa. Ensimmäinen kerta - 10. - 14. Viikolla, toinen - 20. Ja 24. Viikon välillä.

Kolmas seulonta raskauden aikana (sikiön ultraäänitutkimus) suoritetaan 30-32 viikon ajan.

Kuka ottaa yhteyttä?

Kolmannen raskauden seulonnan ehdot

Biokemiallisten ja ultraäänitutkimusten määriteltyjä termejä ei valittu vahingossa, vaan sanelevat se, että lapsilla on näissä ehdoissa, että tärkeimmät muutokset hänen kohdunsisäisessä kehityksessään tapahtuvat. Niinpä sikiöelinten perusmuodostus 10-11th viikolla on päättynyt ja raskaus alkion jaksosta tulee sikiöön, joka kestää lapsen syntymää.

Biokemialliset seulonta (veren analyysi), raskaana oleva nainen pidetään, jos se on vaarassa saada lapsi, jolla on Downin oireyhtymä, Edwards syndrooma tai hermostoputken vaurio (selkärankahalkion, anenkefaliaa, hydrokefalus). Tämä ryhmä lääkäreitä on naisia, tuli raskaaksi ensimmäisen kerran 35-vuotiaana tai vanhempi, läsnäolo geneettinen sairaus keskuudessa lähisukulaisiin, edellinen syntymät sairaiden lasten sekä toistuvat spontaanit keskenmenot (vakinainen abortteja) naisilla. Biokemiallinen seulonta suoritetaan verikokeita tasolla koriongonadotropiinia, alfafetoproteiinia ja vapaa estrioli. Näiden analyysien tulokset riittävän suurella luotettavuudella antavat mahdollisuuden määrittää edellä mainittujen patologioiden esiintymisen riski lapsessa.

Sikiön rakenteellisten epämuodostumien ultraäänitutkimus perustuu pääasiassa ultraäänen käyttöön raskauden toisella kolmanneksella. Esimerkiksi Downin oireyhtymän uhka ilmenee sikiön kauluspaikan paksuuden perusteella.

Naiset, jotka eivät ole vaarassa, ovat ultraäänitutkimuksia, jotka suoritetaan kolme kertaa raskauden aikana. Tarkemmin sanottuna kolmannen seulonta raskauden johtuu siitä, että tänä aikana - on 30-32 th viikko - lisää merkittävästi koko ja paino sikiö, aktiivisesti kasvava sen pään ja kasvanut aivojen paino, keuhkot puristetaan ihoa kehitetty voimakkaasti ja muodostivat ihonalainen rasvakudokseen. Lonkeroituneen nesteen määrä lisääntyy kohtuun ja 31-32 viikon ajan lapsen pitäisi ottaa asema ylösalaisin - fysiologisesti normaali esitys.

Normaali kolmannelle raskauden seulonnalle

Tulevan lapsen biometristen tietojen arvioimiseksi ultraäänellä kehitettiin erityisiä taulukoita sikiön keskimääräisistä fyysisistä ja fysiologisista parametreista kaikille raskauskausille.

Kolmannen raskauden seulonnan normi on:

  • sikiön pituus (kasvu): 39,9 cm (30 viikkoa raskaus), 41,1 cm (31 viikkoa), 42,3 cm (32 viikkoa);
  • paino: 1636 g (30 viikon raskaus), 1779 (31 viikkoa), 1930 (32 viikkoa);
  • sikiön pään bateriaetal koko (pään leveys parietaalisten tuberkuloiden välisen etäisyyden mukaan): 78 mm (30 viikkoa raskaus), 80 mm (31 viikkoa), 82 mm (32 viikkoa);
  • kallon ympärysmitta: 234 mm (30 viikkoa raskaudesta), 240 mm (31 viikkoa), 246 mm (32 viikkoa);
  • Rinnan halkaisija: 79 mm (30 viikkoa raskaus), 81 mm (31 viikkoa), 83 mm (32 viikkoa);
  • vatsaontelo: 89 mm (30 viikkoa raskaus), 93 mm (31 viikkoa), 97 mm (32 viikkoa);
  • reiden pituus: 59 mm (30 viikkoa), 61 mm (31 viikkoa), 63 mm (32 viikkoa).

Sikiön vatsan koon kasvaessa sen päähän ja rintakehään istukan paksuuntumista vastaan viittaa vastasyntyneiden hemolyyttisen sairauden selkeisiin oireisiin. Tämä patologia esiintyy äidin ja sikiön veren Rh-rhesus-yhteensopimattomuudessa ja ilmaistaan punasolujen tuhoamisessa lapsen veressä sekä ennen syntymää että sen jälkeen.

Lisäksi asiantuntijat viittaavat keskimääräisen indeksin ylittymiseen mahalaukun päällä joko sikiön maksan hypertrofian oireisiin tai ascitesin oireisiin - nesteen kerääntymiseen sen vatsaonteloon.

Reisiluun pituus on myös kolmannen ultraäänitutkimuksen tärkeä parametri raskauden aikana. Koska on mahdollista arvioida pituus raajoissa, ja jolla on pienempi arvo tämän indeksin (verrattuna normi, ja muiden biometristen tietojen) on syytä olettaa, lapsen lyhytkasvuisuus, ts lyhytkasvuisuus. Tämä epänormaalius liittyy sikiön aivolisäkkeen toimintahäiriöön ja kasvuhormonin puutokseen (somatotropiini).

Maailman terveysjärjestön tilastojen mukaan jopa 6% kaikista maailmanlaajuisesti naisista syntyneistä lapsista on tiettyjä synnynnäisiä epämuodostumia. Nykyiset ehkäisevät menetelmät synnynnäisen patologian omaavan lapsen syntymisen riskin määrittämiseksi ovat seulonta raskauden aikana, mukaan lukien kolmannen seulonnan raskauden aikana.

Kolmannen seulonnan indikaattorit raskauden aikana

Indikaattorit kolmannen seulonta raskauden - tutkimuksen aikana ultraäänellä - tarjota perusta tilan arvioimisessa ja aste sikiön kehitys, sen motorisen toiminnan ja sijainti kohtu (previa), sekä tehdä johtopäätöksiä tilasta istukan.

Kolmas ultraääni raskauden aikana seulonta pystyy havaitsemaan rikkomisesta istukan toiminnot - istukan vajaatoiminnan, joka on uhkatekijä normaalia sikiön kehitykselle. Tutkija raskaana myöhään toisen tai aikaisin kolmannen kolmanneksen aikana voi paljastaa suhteeton sikiön kasvu: viive pituuden kehon paino, koko täsmää vatsan ja keskellä rinnan normien (osoittaa viive maksa kehitys) jne.

Myös kolmannen ultraäänitutkimuksen aikana erityinen kaava määrittää amnioottisen nesteen määrän. Niiden patologisesti lisääntyvä määrä voi olla indikaattori sikiön kohdunsisäisestä infektiosta tai diabeteksen esiintymisestä lapsella.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.