^

Toinen raskauden seulonta

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 19.10.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Toinen raskauden seulonta sisältää verikokeen, jossa identifioidaan kolme hormonien vapaata estriolia, hCG: tä, AFP: tä (joissakin tapauksissa inhibiini A määritetään). Poikkeama normista viittaa sikiön normaalin kehityksen rikkomiseen.

Termiä seulonta alkoi käyttää lääkäreiden keskuudessa niin kauan sitten.

Seulonta tarkoittaa erityisiä testejä, joiden avulla voit määrittää hormonaalisen taustan muutokset raskaana olevalle naiselle. Tällaiset testit voivat tunnistaa sikiön mahdolliset synnynnäiset epämuodostumat (esim. Down-oireyhtymä).

Seulonta sisältää laskimoverin ja ultraäänen analyysin. Kaikki pienimmät raskauden vivahteet otetaan huomioon, samoin kuin raskaana olevan naisen fysiologiset ominaisuudet - ikä, paino, korkeus, olemassa olevat huonoja tapoja, hormonaaliset keinot jne.

Koko raskauden aikana tehdään kaksi seulontatutkimusta, jotka suoritetaan usean viikon välein (ensimmäisen ja toisen seulonnan välillä on myös eroja).

Ensimmäinen seulonta suoritetaan 11-13 viikkoa raskauden jälkeen, toinen - 16-18 viikkoa.

Toisen raskauden seulonnan ehdot

Toinen raskauden seulonta on yleensä gynekologin määräämä raskauden 16-20 viikkoa.

Jotkut lääkärit uskovat, että toinen tutkimus toteutetaan paremmin 22-24 viikossa, mutta useimmat asiantuntijat uskovat, että klo 16-17 seulonta on informatiivisempaa.

Kuka ottaa yhteyttä?

Toinen biokemiallinen seulonta raskauteen

Biokemiallinen seulonta antaa gynekologille mahdollisuuden arvioida äidin ja hänen tulevan lapsensa terveyttä. Toinen raskauden seulonta mahdollistaa lapsen kehittymisen mahdolliset loukkaukset, abortin, istukan ja napanuoran tilan arvioinnin, viittaavat mahdollisiin vikoihin (esim. Sydänsairauksiin).

Toinen seulontatutkimus sisältää ultraäänen, veritestin ja tulosten tulkinnan. Erityinen rooli annetaan nimenomaan analyysien tulkinnalle, sillä lapsen lääkärin tilan tarkka arviointi kohdussa ei riipu pelkästään vauvan elämästä vaan myös naisen psyykkisestä tilasta.

Veren biokemiallinen analyysi määrittää kolme indikaattoria (estrogeeni, hCG, AFP), joiden taso arvioidaan lapsen geneettisten häiriöiden kehittymisestä.

Toinen raskauden seulonta ultraäänellä

Toinen raskauden ultraäänitutkimus mahdollistaa suuren määrän kehityshäiriöitä ja anatomisia puutteita tulevassa lapsessa.

20-24 viikkoa ultraääni ilmenevät tärkeimmät anatomiset kehityshäiriöitä, kuten sydämen epämuodostumia, aivot, munuainen, epänormaali kehitys maha-suolikanavan, kasvojen poikkeavuudet, raajojen vikoja.

Tällä hetkellä paljastuneilla patologeilla ei ole kirurgista hoitoa, tässä tapauksessa suositellaan aborttia.

Myös ultraääntä voidaan käyttää arvioimaan mahdollisia kromosomipoikkeavuuksia (kasvu hidastuu, polyhydramnios, hypochondria, kystat, lyhyet tubulatiiviset luut ja jotkut muut).

Seulontaa ultraäänellä 16-19 viikossa vaaditaan tarvittaessa, kun on arvioitava sikiön sikiön kromosomipoikkeavuuksien todennäköisyyttä.

Toisen seulonnan normaali raskaus

Jotkut asiantuntijat eivät selitä, miten saataisiin selville tulevan äidin raskauden toinen seulonta.

Normaalin sikiönkehityksen mukaiset indikaatiot ovat seuraavat:

  • AFP, 15-19 viikko - 15-95 yksikköä / ml, 20-24 viikkoa - 27-125 yksikköä / ml
  • HCG, 15 - 25 viikon - 10000-35000 mU / ml
  • Estirol, 17-18 viikkoa - 6,6-25,0 nmol / l, 19-20 viikkoa - 7,5-28,0 nmol / l, 21-22 viikolla - 12,0-41,0 nmol / l

Toisen seulonnan indikaattorit raskaudelle

Toinen raskauden seulonta suoritetaan mahdollisten kromosomipoikkeavuuksien havaitsemiseksi sikiössä. Toinen seulonta antaa yleensä "kolminkertaisen testin" - veritesti hormonien tasolle:

  • Estirol (jonka istukka tuottaa, matala taso osoittaa tulevan lapsen patologian)
  • AFP tai alfa-fetoproteiini (proteiini, joka esiintyy äidin veressä vain raskauden aikana, vähentynyt tai lisääntynyt taso, syntymättömän lapsen tila häiriintyy, voimakas proteiinin lisäys osoittaa sikiön kuolemaa)
  • HCG, tai ihmisen koriongonadotropiini (alkaa tuottaa ensimmäisen päivän raskaus, alentuneen tason osoittaa patologian kehittymistä istukan, lisääntynyt - kromosomaaliset poikkeavuudet, mellituksen ja joidenkin muiden tautien).

Tarvittaessa määritetään inhibiini A: n taso, jonka alhaisempi taso osoittaa kromosomaalisia patologioita (Downin oireyhtymä jne.).

Downin oireyhtymän AFP-taso pienenee ja hCG kasvaa.

Edwardsin oireyhtymällä on alentunut hCG-taso, loput ovat normaaleissa rajoissa.

Kohonneet AFP-indeksit voivat osoittaa sikiön epämuodostumia sikiössä, vatsan seinämähäiriöissä.

On syytä huomata, että Edwardsin ja Downin oireyhtymä seulonnan kautta voidaan havaita vain 70%: lla. Virheiden välttämiseksi lääkärin on arvioitava verikokeen tulokset yhdessä ultraäänen tulosten kanssa.

Jos veritesti on normaali, lääkäri arvioi lapsen kehitystä normaalisti. Sillä pieniä poikkeamia kumpaankin suuntaan, kun oletetaan patologia ei voi olla, koska se on usein testattu on väärä, lisäksi on olemassa joitakin tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa tuloksiin (esimerkiksi useita raskaus, sokeritauti, tupakointi, epätarkka käsitteen liiallinen paino raskaana ).

Keskeytä raskaus tai tee diagnoosi vain luottamalla seulontaa, eikä lääkäri voi. Tämä testaus antaa mahdollisuuden arvioida lapsen synnynnäisten epämuodostumien todennäköisyyttä. Jos naisen todennäköisyys saada patologisia lapsia on korkea, hänelle annetaan useita lisätutkimuksia.

Toisen raskauden seulonnan tulokset

Toinen raskauden seulonta saattaa joskus näyttää huonoilta tuloksilta, mutta tämä ei ole tekosyy epätoivoon ja paniikkiin ajoissa. Seulonnan tulokset voivat osoittaa suurta todennäköisyyttä, että jotkut poikkeamat ovat mahdollisia, mutta eivät vahvista tätä 100 prosentilla.

Jos toinen seulonta osoitti merkittävää poikkeamaa ainakin yhdestä indikaattorista, raskaana olevalle naiselle annetaan lisätarkastus.

Myös jotkin tekijät voivat vaikuttaa seulontatestien tuloksiin:

  • in vitro lannoitus;
  • ylipaino raskauden aikana;
  • kroonisten sairauksien (diabetes mellitus) esiintyminen;
  • tulevan äidin haitalliset tavat (tupakointi, juominen jne.).

On syytä huomata, että jos nainen on raskaana kaksoset (kolmoset jne), suorittamalla sitten biokemialliset verestä ei pidetä tarkoituksenmukaisena, koska tässä tapauksessa naiset ovat indeksit ovat yli normi ja laskea riski kehityshäiriöitä kehittämisessä on lähes mahdotonta.

Toinen seulonta raskauden aikana antaa naiselle ja hänen lääkärilleen tietoa sikiöiden tilasta, sen kehityksestä ja siitä, miten raskaus menee. Lääkärit määrittelevät seulontatutkimuksen ensimmäisten kahden kolmanneksen aikana, kolmannella kolmanneksella, seulonta tapahtuu vain tarvittaessa.

Tällaisen tutkimuksen tekeminen ei saisi aiheuttaa pelkoa raskaana olevalle naiselle, valtaosa naisista on positiivisia seulonnan suhteen.

On suositeltavaa tehdä kaikki seulontatutkimukset raskauden aikana yhdessä laboratoriossa, mikä helpottaa lääkärin tulosten tulkitsemista.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.