^
A
A
A

Minulla on diabetes, voinko tulla raskaaksi juuri nyt?

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Voit päättää itsestäsi tai kuunnella lääkärin neuvoja. Joka tapauksessa nämä tiedot auttavat sinua todella arvioimaan tilannetta ja keskustelemaan lääkärisi kanssa mahdollisista vaihtoehdoista.

Jos sinulla on diabetes ja haluat vauvan, lue seuraavat asiat huolellisesti:

 • Onko sinulla normaalia tai korkeampaa verensokeritasoa (alempi)? Tulevat äidit, joilla on diabeteksen diagnosointi ennen raskautta, saavat verensokeritason mahdollisimman lähellä normaalia. Tämä vähentää todennäköisyyttä lapsi, jolla on synnynnäisiä vikoja, ennenaikaista syntymää ja muita komplikaatioita. Tarkista verensokeritaso koko päivän ajan varmistaaksesi, että se on normaalia. Jos näin ei ole, käytä ehkäisyvälineitä, kunnes se normalisoituu.
 • Käytätkö lääkkeitä diabeteksen hallintaan? Lääkärisi voi vaihtaa niitä insuliinille tai määrätä muita ennen raskautta. Jos noudatat lääkärin ohjeita, varmista, että uudet lääkkeet hallitsevat verensokeritasoa ja harkitsevat vain raskautta.
 • Pistäisit insuliinia? Ota yhteys lääkäriin ennen raskautta, jotta se voi tarvittaessa muuttaa annostusta tai antoreittiä. Jos valitset oikean annoksen ennen raskautta, verensokerin vaihtelun riski laskee merkittävästi raskauden aikana.
 • Otatko lääkkeitä muiden sairauksien hoitoon? Keskustele tästä lääkärin kanssa ennen raskautta, jotta hän voi muuttaa hoidon tai estää sen käytön.
 • Diabetes aiheutti munuaissairauden tai vaikutti näkökykyyn? Jos näin on, raskaus voi vain pahentaa terveyttäsi. Korkea verenpaine puolestaan voi vaikuttaa haitallisesti lapsen kehitykseen raskauden aikana.
 • Onko sinulla jo lapsia? Jos on, onko diabeetikko vaikuttanut niiden kehitykseen?
 • Otatko B6-vitamiinia (foolihappoa)? Fossiinihappoa sisältävien monivitamiinien ja raskaana olevien vitamiinien päivittäinen saanti vähentää lapsen synnynnäisten vikoja.

Mitä jos diabetes on otettava ennen raskautta?

Raskaus voi mennä ilman komplikaatioita, jos normalisoit verensokerin ennen kuin se alkaa normaalilla paineella eikä munuaisissa ole ongelmia. Verensokerin säätäminen vähentää vauvan synnynnäisiä vaurioita, ennenaikaista syntymää ja muita mahdollisia komplikaatioita. Asiantuntijat suosittelevat tasoa takaisin normaaliksi 3-6 kuukautta ennen raskautta. Tehdäksesi tämän sinun tulee aktiivisesti harjoittaa urheilua, syödä terveellisiä ruokia, laihtua tarvittaessa ja ottaa lääkärisi määräämät lääkkeet.

Mitä sinun pitäisi keskustella lääkärisi kanssa?

Valmisteet

On erittäin tärkeää kertoa lääkärille, että aiot tulla raskaaksi. Jos käytät lääkkeitä diabeteksen hallintaan, lääkäri voi korvata ne insuliinilla tai muilla lääkkeillä. Jos käytät insuliinia, ota yhteys lääkäriin, jotta voit tarvittaessa muuttaa annostusta tai antotapaa (insuliiniannos tai injektio). Kerro myös lääkärille lääkkeistä, joita käytät muiden sairauksien hoitoon. Keskustele kaiken tämän kanssa lääkärin kanssa ennen raskautta, jotta hän voi korjata hoidon tai estää sen käytön, jotta vältetään tulevan lapsen vahingoittuminen.

Seulonta

Jos sinulla on diabetes, sinun tulee säännöllisesti käydä lääkärissä ehkäiseviä tutkimuksia varten. Tämä on erityisen tärkeää ennen suunniteltua raskautta. Seulontatesti sisältää:

 • Visuaalinen diagnoosi retinopatian merkkien (ei-tulehduksellinen verkkokalvon vaurio).
 • Veren ja virtsan analyysi munuaissairauksien määrittämiseksi.
 • Verenpaineen mittaus. Korkea verenpaine voi aiheuttaa komplikaatioita raskauden aikana ja vahingoittaa tulevaa lasta sekä aiheuttaa ennenaikaista syntymää (koska istukka on rikki).
 • Veritesti sokeripitoisuudelle. Lääkäri antaa tarvittaessa suosituksia veren sokerimäärän hallitsemiseksi ennen raskautta ja raskauden aikana.

Hallitsematon diabetes, ja miten se voi esiintyä raskauden aikana.

Hallitsematon diabetes lisää raskauden komplikaatioiden vaaraa sekä äidille että vauvoille.

Mahdolliset komplikaatiot

 • Synnynnäiset häiriöt
 • Ennenaikainen syntymä
 • Alhainen verensokeri
 • keltatauti
 • Lapsen syntymä tavallista enemmän, mikä johtaa komplikaatioihin vastasyntyneen terveydelle.
 • Lapsen syntyminen, jolla ei ollut riittävästi painoa, mikä johtui korkeasta verenpaineesta, munuaissairaudesta ja istukan heikentyneestä toiminnasta.
 • Kuolleet tulokset, vaikka tämä tapahtuu hyvin harvinaisissa tapauksissa, sillä useimmat raskaana olevat naiset käyttävät insuliinia verensokerin säätelyyn.

Mahdollisen äidin riskitekijät:

 • Ennenaikainen syntymä.
 • Munuaissairaus, jos kreatiniinipitoisuus on 2,0 mg / dl.
 • Korkea verenpaine raskauden aikana.
 • Visio heikkenee, mikä voi normalisoitua pian lapsen syntymän jälkeen.

Raskaus ja diabetes: raskauden suunnittelu

Ota yhteyttä lääkäriin, jos sinulla on tyypin 1 tai 2 diabetes ja haluat tulla äidiksi. Sinun pitäisi normalisoida verensokeritaso ennen raskautta ja tukea sitä kaikkia 9 kuukautta. Vain tässä tapauksessa terveytesi ja tulevan vauvan terveys ovat turvallisia.

Kohokohtia

 • Jos sinulla on diabetes ja suunnittelet raskautta, palauta verensokeritaso normaaliksi. Tämä auttaa välttää riskin ennenaikaisesta syntymästä, synnynnäisistä puutteista lapsesta ja ylläpitää terveyttä.
 • Tarkista usein verensokeritaso.
 • Tee säännöllinen liikunta ja tartu terveelliseen ruokavalioon. Tämä auttaa ylläpitämään terveellistä painoa tai tarvittaessa menettää nämä ylimääräiset kiloa ennen raskauden alkamista.
 • Ennen raskautta, ota lisäravinteita, jotka sisältävät foolihappoa. Tämä vähentää lapsen riskiä hermoston putkessa.
 • Jos käytät reseptilääkkeitä, muista neuvotella lääkärisi kanssa lopettamisesta tai muuttamisesta muille ennen raskautta.
 • Jos tupakoit, kokeile yksin tai lääkärin avulla luopua tästä tuhoavasta tavasta, koska tupakka vaikuttaa haitallisesti vauvaan ja lisää riskiä saada komplikaatioita raskauden aikana.
 • Jos sinulla on munuaissairaus ja heikko näkö, muista kuulla lääkäriltä, koska nämä sairaudet voivat tulla raskaaksi raskaaksi.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Miten suunnitella raskaus diabeteksen kanssa?

Jos sinulla on diabetes ja aiot tulla äidiksi, ryhdy toimenpiteisiin, joilla parannat terveyttäsi välittömästi ennen kehitystä. Tämä auttaa sinua ja lapsesi välttämään komplikaatioita raskauden ja synnytyksen jälkeen. Ensimmäinen asia on tehdä verensokeri takaisin normaaliksi. Tämä voi auttaa säännöllistä liikuntaa, asianmukaista ravitsemusta ja merkityksetöntä laihtumista.

Sinulla on diabetes. Mitä minun pitäisi ajatella raskauden aikana?

Ensimmäisten raskausviikkojen aikana syntyy vauvan elimet. Kohonnut verensokeri vaikuttaa niiden kehitykseen ja vauva voi tulla maailmaan syntyvyysvirheillä. Mutta jos hallitset diabetesta, vammaisten vauvan vaara pienenee merkittävästi. Useimmat naiset oppivat, että he ovat raskaana, vasta muutaman viikon kuluttua. Jos tämän ajanjakson aikana verensokeritaso ei vastaa normaalia, riski ennenaikaisesta syntymisestä tällaisissa naisissa kasvaa merkittävästi. Siksi raskauden suunnittelussa on niin tärkeää, että huolehditaan siitä, että diabetes ei vahingoita sinua ja tulevaa lasta.

Korkea verenpaine voi myös aiheuttaa:

 • Ylipainon omaavan lapsen syntymä. Jos äidillä on korkea verensokeri raskauden aikana, se voidaan välittää lapselle. Lapsi on ylipainoinen ja siksi syntymä on monimutkainen.
 • Alhaisen verensokerin omaavan lapsen syntymä. Tämä tapahtuu, kun vauvan keho tuottaa enemmän insuliinia ylimääräisen verensokerin poistamiseksi raskauden aikana. Joissakin tapauksissa lapsen keho jatkaa työskentelyä jopa syntymän jälkeen. Tämä puolestaan johtaa alhaiseen sokerimäärään veressä. Jos jätät sen siihen, lapsen terveys vaarantuu.

Keltaisuus, jonka seurauksena silmien iho ja silmänräpäys ovat ortopediset. Kynttilän kehittymiseen liittyy suuri määrä erityistä ainetta veressä sappipigmenttien ryhmästä, nimeltään bilirubiini. Se on tyypillinen kullankeltainen väri ja se on hemoglobiinin ja eräiden muiden veren komponenttien hajoaminen. Tällaista tautia esiintyy usein lapsilla, joilla on korkea verensokeri.

Miten normalisoin verensokerini ennen raskautta?

Ensinnäkin sinä itsesi pitäisi olla kiinnostunut tästä. Ota yhteyttä lääkäriisi ja yritä saada verensokeritaso normaaliksi ennen raskauden alkamista. Voit tehdä tämän seuraavasti:

 • Tasapainoinen syödä. Jos olet ylipaino ennen raskautta, sinun pitäisi menettää painoa, menettää 5-10 kg ja normalisoida verensokeri. On monia tapoja hallita, milloin ja kuinka paljon syöt. Tässä voit auttaa ruokavalioon ja lääkäriin.
 • Pelaa säännöllisesti urheilua. Valitse vähintään 30 minuuttia päivittäiseen harjoitteluun. Harjoittelun aikana keho hallitsee verensokeria absorboimalla sitä intensiivisten istuntojen aikana ja sen jälkeen. Urheilu auttaa ylläpitämään painoa, pienentää korkeaa kolesterolia ja lisää suuritiheyksistä lipoproteiinia (hyvää kolesterolia) ja alentaa korkeaa verenpainetta. Kävely, juoksu, pyöräily ja uinti ovat hyviä diabeetikoille. Ota yhteys lääkäriin ennen harjoittelun aloittamista.
 • Ota lääkkeitä tai insuliinia tiukasti lääkärin reseptin mukaan. Muista ilmoittaa lääkärille, että aiot tulla äidiksi. Sinun pitäisi myös puhua muista huumeista, joita käytät, mukaanlukien huumeet.
 • Tarkista verensokeritasosi järjestelmällisesti. Tämä auttaa määrittämään, miten lääkitys, liikunta ja ravitsemus vaikuttavat verensokeriin. On myös tärkeää ottaa foolihappoa ennen raskautta ja raskauden aikana, mikä vuorostaan estää hampaiden putkihäiriön kehittymisen lapsella.
 • Jos poltat, yritä luopua tästä huonosta tavasta. Tupakka voi vahingoittaa lasta ja lisätä taudin pahenemisriskiä.
 • Jos sinulla on munuaissairaus ja heikko näkö, muista kuulla lääkäriltä, koska nämä sairaudet voivat tulla raskaaksi raskaaksi.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.