^

Sikiön endokriininen järjestelmä

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Sikiön endokriininen järjestelmä (hypotalamus-aivolisäke-kohde-elimet) alkaa kehittyä melko aikaisin.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Sikiön hypotalamus

Useimpien hypotalamuksen hormonien muodostuminen alkaa äitiysvaiheessa, joten kaikki hypotalamut ytimet erottuvat 14 viikkoon raskaudesta. 100-vuotiaana raskauden aikana aivolisäkkeen portaali on valmis, ja hypotalamus-aivolisäkejärjestelmä täydentää morfologista kehitystä raskauden 19-21 viikolla. Tunnistettiin kolme tyyppistä hypotalamuksen neurohumoraalista ainetta: aminerginen neurotransmitteri-dopamiini, norepinefriini, serotoniini; peptidejä, vapauttavat ja inhiboivat tekijöitä, jotka on syntetisoitu hypotalamuksessa ja jotka tulevat aivolisäkkeelle portaalijärjestelmän kautta.

Gonadotrofista vapauttava hormonia tuotetaan uteroon, mutta sen vasteen aste kasvaa syntymän jälkeen. Istukan tuottaa GnRH: ta. GnRH: n ohella huomattava määrä tyrotropiinia vapauttavaa hormonia (TRH) sikiön hypotalamuksessa havaittiin kehityksen alkuvaiheissa. TRH: n läsnäolo hypotalamuksessa raskauden I ja II raskauskolmanneksissa osoittaa sen mahdollisen roolin TSH: n ja prolaktiinin erittymisen säätelyssä tänä aikana. Samat tutkijat havaitsivat immunoreaktiivisen somatostatiinin (tekijä, joka inhiboi kasvuhormonin vapautumista) 10-22 viikon ikäisessä ihmisen sikiössä ja sen pitoisuus lisääntyi sikiön kasvaessa.

Kortikotropiinia vapauttavan hormonin, stressihormonin, uskotaan vaikuttavan työvoiman kehittämiseen, mutta tätä sikiön tai istukan hormonia ei ole vielä määritelty.

Sikiön aivolisäkkeet

Aivolisäkkeen ACTH määräytyy kymmenennen kehitysviikon aikana. Napanuoran veressä oleva ACTH on sikiön alkuperää. Sikiön ACTH: n tuotanto on hypotalamuksen hallinnassa ja ACTH ei tunkeudu istukkaan.

Synnytykseen liittyneistä ACTH-peptideistä istukassa todettiin: kori-kortikotropiini, beeta-endorfiini, melanosyytti-stimuloiva hormoni. Liittyvien ACTH-peptidien sisältö kasvaa sikiön kehittyessä. Oletetaan, että heillä on tiettyihin elämänjaksoihin trofinen rooli suhteessa sikiön lisämunuaisiin.

Tutkimus LH: n ja FSH: n sisällön dynamiikasta osoitti, että molempien hormonien korkein taso sikiössä tapahtuu raskauden keskellä (20-29 viikkoa), ja niiden taso laskee raskauden loppuun mennessä. FSH: n ja LH: n huippu on korkeampi naisilla. Näiden kirjoittajien mukaan, kun raskaus kasvaa miespuolisessa sikiössä, testisien hormonaalisen tuotannon säätely muuttuu HG: stä LH: ksi.

trusted-source[11], [12], [13], [14]

Sikiön lisämunuaiset

Ihmisen sikiön lisämunuaisten päästä raskausajan keskivaiheen sikiön munuaisen koon ansiosta kehitystä sikiön sisävyöhykkeellä joka on jopa 85% kaikista syövän, ja liittyy aineenvaihduntaan sukupuolihormonien (syntymän jälkeen tämä osa on aikeissa umpeuma elinvuoden). Loput lisämunuaisen on lopullinen ( "aikuinen") alue ja liittyy kortisolin tuotantoon. Kortisolin pitoisuudet sikiön veren ja nesteen amnioticheskoi kasvaa viimeisen viikon raskauden. ACTH stimuloi kortisolin tuotantoa. Kortisoli on erittäin merkittävä rooli - se indusoi muodostumista ja kehittää erilaisia entsyymijärjestelmiä sikiön maksasta, mukaan lukien glikogenogeneza entsyymit, tyrosiini ja aspartaattiaminotransferaasin entsyymejä, jne. Indusoimaan kypsymisen ohutsuolen epiteelin, ja alkalisen fosfataasin aktiivisuus ;. Osallistuu kehon siirtämiseen sikiöstä aikuisen tyyppiseen hemoglobiiniin; indusoi erilaistumista tyypin II keuhkorakkuloiden soluja ja stimuloi synteesiä pinta-aktiivisen aineen ja sen levittämisestä keuhkorakkuloihin. Lisämunuaisen aivokuoren aktivaatio osallistuu ilmeisesti työvoiman vapauttamiseen. Näin ollen tutkimukseen, vaikutuksen alaisena muuttuu erityksen kortisolisteroidirungon kortisolin aktivoi istukan entsyymin järjestelmät tarjoavat ei-konjugoitujen estrogeenien eritystä, joka on tärkein stimulaattori vapautumisen nr-F2a, ja näin ollen toimituksen. Kortisolin vaikuttaa synteesiä adrenaliini ja noradrenalinamozgovym kerros lisämunuaisen. Kateekoliamiineja tuottavat solut määritetään jo 7 viikkoa raskauden jälkeen.

Sikiön siemenet

Vaikka sikiön gonadit ovat peräisin samasta rudimentista, että lisämunuaiset, niiden rooli on melko erilainen. Sikiön kivekset havaitaan jo kuudennella raskausviikolla. Interstitiaaliset kivekset tuottavat testosteronia, jolla on keskeinen rooli poikan seksuaalisten ominaisuuksien kehityksessä. Testosteronin maksimaalisen tuotannon aika samanaikaisesti korronsisäisen gonadotropiinin suurimman erittymisen kanssa, mikä osoittaa korionien gonadotropiinin keskeisen roolin sikiön steroidogeneesin säätelyssä raskauden ensimmäisellä puoliskolla.

Noin vähemmän on tiedossa sikiön munasarjoista ja niiden toiminnoista, morfologisesti ne havaitaan 7-8th kehitysviikolla, ja solut, joilla on merkkejä niiden kyvystä steroidogeneesiin, paljastetaan näissä. Aktiiviset sikiön munasarjat alkavat vasta raskauden lopussa. Ilmeisesti, johtuen suuresta steroidituotannosta istukasta ja kehosta, naispuolinen äiti sukupuolen erilaistumisessa ei tarvitse omaa steroidogeneesiä munasarjoissa.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Kilpirauhasen ja lisäkilpirauhasen sikiöt

Kilpirauhasen toimintaa esiintyy jo kahdeksan viikon raskauden aikana. Luonteenomaiset morfologiset piirteet ja kyky kerääntyä joogaa ja syntetisoida iodotyroniinin kilpirauhanen, saadaan 10-12 viikon raskaudesta. Tänä aikana tirotrofit havaitaan aivolisäkkeessä, TG aivolisäkkeessä ja seerumissa ja seerumissa T4. Sikiön kilpirauhasen pääasiallinen tehtävä on osallistua kudosten, etupäässä hermo-, kardiovaskulaaristen ja lokomotorien erilaistumiseen. Raskauden keskelle sikiön kilpirauhasen toiminta pysyy alhaisella tasolla ja sen jälkeen 20 viikon kuluttua merkittävästi aktivoidaan. Uskotaan, että tämä on seurausta hypotalamuksen portaalisysteemin fuusion prosessista aivolisäkkeen porttijärjestelmän kanssa ja TSH: n pitoisuuden lisääntymisellä. Sen suurin TSH-pitoisuus saavuttaa raskauden kolmannen raskauskolmanneksen alun eikä kasvaa raskauden loppuun asti. T4: n ja vapaan T4: n määrä sikiön seerumissa kasvaa asteittain raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. TK: ta ei havaita sikiön veressä 30 viikkoon saakka, sen sisältö lisääntyy raskauden loppuun mennessä. TK: n lisääntyminen raskauden lopussa liittyy kortisolin lisääntymiseen. Välittömästi synnytyksen jälkeen TK-taso kasvaa merkittävästi, ylittäen kohdunsisäisen 5-6 kertaa. TSH: n taso kasvaa syntymän jälkeen, saavuttaa korkeintaan 30 minuutin kuluttua, sitten laskee asteittain 2. Päivän elämässä. T4: n ja vapaan T4: n taso kasvaa myös ensimmäisenä elämänpäivänä ja vähenee asteittain ensimmäisen elämän viikon loppuun mennessä.

Oletetaan, että kilpirauhashormonit lisäävät hermokasvutekijän pitoisuutta aivoissa ja tässä yhteydessä kilpirauhashormonien moduloiva vaikutus saavutetaan aivojen kypsymisen aikana. Jodilla on puutetta ja kilpirauhashormonien puutteellinen tuotanto, kreatiini kehittyy.

Synnytysvaiheessa lisäkilpirauhaset säätelevät aktiivisesti kalsiumin aineenvaihduntaa. Sikiön ja kilpirauhasen lisäkilpirauhasen välillä on kompensoiva vastavuoroinen toiminnallinen yhteys.

Thymus rauhaset

Thymus on yksi tärkeimmistä sikiörauhasista, joka esiintyy alkion elinkaaren 6-7. Viikolla. Raskauden kahdeksannella viikolla lymfoidiset solut - protimotsity - siirtyvät keltuaikasta ja sikiön maksasta ja sitten luuytimestä ja kolonisoivat kateenkorvan. Tätä prosessia ei ole vielä tiedetty tarkasti, mutta on ehdotettu, että nämä esiasteet voivat ilmaista tiettyjä pinnan merkkiaineita, jotka sitoutuvat selektiivisesti kateenkorvan alusten vastaaviin soluihin. Kertaistutkimuksessa protymosyytit toimivat kateenkorvan stromaalilla, mikä johtaa intensiiviseen proliferaatioon, erilaistumiseen ja T-soluspesifisten pintomolekyylien ilmentämiseen (CD4 + CD8). Kateenkorvan eriytyminen kahteen vyöhykkeeseen - aivokuoren ja aivoverenkierto tapahtuu 12 viikon raskauden aikana.

Kateenkorvassa on kompleksinen erilaistuminen ja solujen valinta histokompatibility-pääkompleksin (MHC) mukaisesti, ikään kuin tämän kompleksin mukaiset solut valitaan. Kaikista tulevista ja proliferoituvista soluista 95% tulee apoptoosiin 3-4 päivää viimeisen jakautumisensa jälkeen. Vain 5% soluista selviää, jotka edelleen eriytyvät ja solut, jotka kuljettavat tiettyjä CD4- tai CD8-merkkiaineita, tulevat verenkiertoon 14 viikon raskauden aikana. Thymus-hormonit osallistuvat T-lymfosyyttien erilaistumiseen. Tapahtuvia prosesseja kateenkorvassa, vaeltamisen ja erilaistumisen solujen selkiytynyt havaitsemisen jälkeen rooli sytokiinien, kemokiinien, geenien ekspressiota vastaavien tämän prosessin, mukaan lukien muunnellut, kehitys reseptorit, jotka tunnistavat erilaisia antigeenejä. Reseptorien koko valikoiman eriyttämisprosessi täydentyy raskauden 20. Viikkoa aikuisilla tasolla.

Toisin kuin alfa-beeta-T4 soluissa, jotka ekspressoivat merkkejä CD4 ja CD8, gamma-beeta-T-lymfosyytit ilmentävät CD3: ta. 16 viikon raskauden aikana ne ovat 10% perifeerisessä veressä, mutta niitä esiintyy suurilla määrillä iholla ja limakalvoilla. Toimintansa vuoksi ne ovat samanlaisia kuin sytotoksiset solut aikuisilla ja erittävät IFN-y: n ja TNF: n.

Sytokiinivasteeseen hedelmä immunokompetentteja soluja on pienempi kuin aikuisten, kuten IL-3: n, IL-4, IL-5, IL-10, IFN-y, joka on pienempi kuin tai käytännöllisesti katsoen huomaamaton kun stimuloituja lymfosyyttejä, IL-1, IL-6, TNF- , IFN-a, IFN-R, il-2-vastaus sikiösoluihin mitogeeneille on sama kuin aikuisella.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.