^

Miten progesteroni vaikuttaa rasvakertymiin?

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 19.10.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Mahdollisuus elpymään ilman mitään syytä voi vaikuttaa hyödyllisiksi kehon hormoniin - progesteroniin. Hän on vastuussa kyvystä tulla raskaaksi. Mutta osoittautuu, että progesteroni voi aiheuttaa lihavuutta. Miten tämä tapahtuu ja mitä tehdä, jotta se ei paranisi?

trusted-source[1], [2], [3]

Progesteroni ja liikalihavuus

50 vuoden ikäinen nainen kääntyi naisen kuulemiseen ja valitti liiallisesta täydellisyydestä. Ja hän sai paljon ylimääräistä painoa - yli kaksi kymmentä kiloa vain kaksi vuotta. Samaan aikaan potilas johti terveelliseen elämäntapaan, harjoitteli urheilua ja edes syönyt lihaa.

Potilas epätoivoisesti ei ymmärtänyt, mitä hänelle tapahtui. Hän hoiti terveyttään enemmän kuin kukaan muu. Hänen ruokavalionsa olivat vain hyödyllisiä elintarvikkeita ja vitamiineja, joita lääkäri määrää. Kuitenkin climacterium kiinni yllätyksenä. Siellä alkoi käsittämättömät kuumat aallot, heikkous, mielialan vaihtelut, vaikka kuukausittaiset olisivatkin siellä. Totta, ei niin runsas ja säännöllinen kuin ennen. Kaikkien näiden merkkien mukaan nainen totesi, että hänen tilansa liittyi vaihdevuosioon.

Potilas käänsi lääkärille selvityksiä: ennen kaikkea hän pelästyi ylipainosta.

Mikä on syy?

Lääkäri pyysi potilasta huolellisesti selvittämään, mitä etukäteen ilmenevää tilannetta ja liiallisuutta olisi voinut aiheuttaa. Osoitti, että nainen oli hyvin kurinalaista: hän ei juonut mitään lääkkeitä kuulematta lääkäriä, ei käyttänyt hormoneja eikä käyttänyt suun kautta otettavia ehkäisyvalmisteita.

Mutta osoittautui yksi tosiasia, joka valaisi kaikki muutokset potilaan kehossa. Se oli 2 vuotta sitten, kun hän alkoi elpymään, naiselle säädettiin kerma lievittää premenstruaalisen oireyhtymän ilmettä. Suuressa annoksessa kermassa oli progesteronia sisältävä hormoni.

Ei ole kiinnostunut tutkintotodistuksesta eikä lääkärin pätevyydestä, nainen alkoi soveltaa tätä kermaa 2 kertaa päivässä useita kuukausia ajanjaksoina joka toinen päivä.

Miten progesteroni vaikuttaa naisen painoon ja hyvinvointiin?

Suurin peruuttamaton tapa. Nainen oli iloinen siitä, että PMS: n oireet heikkenivät. Hänellä oli tasaisempi tunnelma, ei ollut enää tunne aggressiota toisia kohtaan. Kivuliaita tuntemuksia kuukautisten aikana ei tullut. Ja nainen ajatteli, että kerma on vain taikuutta. Siksi sovellin sitä pitkään, kuten "asiantuntija" neuvoi.

Naisen muistiin, kun se oli jo uskomattoman vaikea laihduttaa ja PMS: n oireet tuntuivat. Eli hänen tilansa parantamisen sijaan vain ajan myötä paheni.

Voit hallita painoa, hän söi vähemmän, jatkuvasti harjoiteltu urheilu, otti vitamiinikompleksi, mutta tuntui pahempi ja huonompi. Levottomuus, heikkous, lisääntynyt väsymys eivät salli mitään täysipainoista työtä eikä johtaa normaalia henkilökohtaista elämää.

Verikokeiden jälkeen potilas havaitsi, että näiden kaikkien oireiden lisäksi hänen verensokeritaso nousi. Erityisen korkea hänestä tuli kaksi viikkoa ennen kuukautisia. Nainen alkoi huolestua epäilemättä haluavansa diabetekselle. Oliko se kaikki progesteronista?

Mitä hormonaaliset testit ovat osoittaneet

Kun nainen läpäisi testin hormoneista, niin se osoittautui. Hänen ruumiinsa oli liian alhainen estradioli. Kuukautiskierron 20. Päivänä se oli vain 70 pg / ml - normaalilla tasolla vähintään 200 pg / ml.

Mutta hormonin progesteronin taso naisen veressä oli ennätyksellinen - 24 pg / ml. Jopa ovulaatiokaudella, kun progesteronin taso on erittäin korkea, se oli hyvin paljon. Lääkärit totesivat, että syynä tähän on kerman käyttö progesteronin kanssa.

Koska nainen käytti tätä kermaa usein ja säännöllisesti, hormonien suhde elimistöön häiriintyi. Estradiolin ja progesteronin suhde oli sellainen, että toinen estänyt ensimmäisen tuotannon. Tämän seurauksena liikalihavuus ja huono terveys.

Progesteronin negatiivinen vaikutus

Tämä veren vallitseva hormoni hiljalleen käänsi potilaan kehon raskauden aikana. Toisin sanoen rasvakudoksen vararuoat muuttuivat yhä enemmän, kehon resistenssi sokeripitoisuuden vähenemiseen päivittäin heikensi diabeteksen kehittymistä.

Hormonaalisen tasapainon hoitoon ja ennallistamiseen nainen ei tarvinnut kovinkaan paljon - jopa 2 vuotta. Mutta painon normalisointi vei vielä enemmän aikaa - se osoittautui erittäin vaikeaksi työksi.

Mikä uhkaa progesteronin yliannostusta

Mikä uhkaa progesteronin yliannostusta

Monet apteekit ja lääkärit mainostavat voiteita, jotka sisältävät progesteronia keinona, joka magia auttaa vähentämään PMS: n oireita. Progesteronille luetaan myös luukudoksen kunnon parantamisominaisuudet, jotka estävät tällaiset vaaralliset ja epämiellyttävät sairaudet kuin osteoporoosi, liikalihavuus ja kardiomyopatia.

Käytännössä tämä ei ole täysin totta. Progesteroni voi todella auttaa naista eroon monista hänen ongelmistaan. Mutta vain, jos käytät sitä oikeissa annoksissa, eikä liiallista.

Muut hormonit, joiden kanssa progesteroni vuorovaikuttaa, voivat suurentaa tai pienentää annoksia. Ja tämä voi vaikuttaa naisen kehoon ei parhaalla mahdollisella tavalla. Ja sitten sinun on ratkaistava edellä kuvatut ongelmat potilailla, joilla on liiallinen paino.

Miten progesteroni toimii?

Tämä hormoni aiheuttaa aineenvaihdunnan hidastumista ja luo kehon ikään kuin se työskentelisi raskauden aikana. Toisin sanoen kertyy ravintoaineiden tarjontaa sekä äidille että tulevalle lapselle. Ja tämä on riski liikalihavuudesta raskaana olevalle naiselle.

Mielenkiintoinen seikka: lapsen raskauden aikana progesteroni kehossa tulee 15 kertaa enemmän kuin nainen, joka ei odota lasta.

Miten progesteronin taso vaihtelee kehossa?

  • Kuukautisvaiheen alkupuoli (kun follikkelit muodostuvat) - progesteroni 0,3 - 0,9 ng / ml.
  • Toinen vaihe: - ovulaation aikana (tällä hetkellä se, että munasolun eristämisprosessi alkaa progesteronista) - 15 - 30 ng / ml.

Tee yksinkertainen matematiikka: toisen vaiheen aikana progesteronin taso kehossa on 30 kertaa suurempi kuin kuukautiskierron ensimmäisessä vaiheessa.

Miten progesteroni vaikuttaa painoon?

Joten raskauden toisen vaiheen aikana progesteroni muuttuu paljon enemmän. Fysiologisella tasolla tämä muuttaa dramaattisesti organismin toimintaa. Kohtien seinät paksuavat, jotta ne voisivat suojata munasolun, joka on jo hedelmöitynyt.

Naisen istukka tällä hetkellä alkaa tuottaa progesteronia voimakkaasti. Sen kohotetut hinnat tekevät koko vallankumouksen elimistössä lisääntyneen rasvakertymän ja tietenkin painonnousun muodossa. Miksi nainen tarvitsee rasvaa? Parantaa kykyä moninkertaistaa, koska se on rasvakudos, joka tuottaa sukupuolihormoneja paremman havainnoinnin ja sikiön kantojen hoidossa.

Lisäksi rasvainen kudos on hyödyllisten aineiden koko klondike, joka on välttämätön sekä äidin tukemiseksi että lapsen kehityksen kannalta. Progesteronin ansiosta käyttökelpoisten aineiden enimmäismäärä uutetaan rasvakudoksesta, vaikka niitä ei olisi paljonkaan. Progesteronilla on myös jännittävää ruokahaluisuutta. Erityisesti jauhoja ja makeita. Luonnollisesti se ei lisää harmoniaa.

Progesteroni, joka lankeaa keinotekoisesti naisen kehoon, eli kerma tai pilleri, on sama vaikutus kuin luonnollisella hormonilla raskauden aikana. Piirrä päätelmät.

Miten progesteroni vaikuttaa vatsaan?

Hänellä on kyky työskennellä suoliston lihaksissa, rentoutuen heitä. Sitten vatsa voi pitää enemmän ruokaa. Lisäksi suolen lihakset vähenevät elastisesta ja ruokaa kulkee paljon hitaammin kuin tavallisesti.

Se imeytyy paremmin, luovuttaen kaikki hyödylliset aineet. Raskaana olevalle naiselle tämä on hyvä, koska se tarjoaa ravitsemusta sekä vauvalle että äidille.

Mutta naiselle, joka ei ole raskaana, se uhkaa lisätä painoa, koska käyttökelpoiset aineet kerääntyvät ruumiinsa kahteen. Toinen maha-suolikanavan sileiden lihasten rentoutuminen naiselle, joka ei odota lasta, on turvotuksen, kaasujen kerääntymisen ja ummetuksen vaara. Toisin sanoen terveydentila heikkenee.

Lisäksi jos kehossa on runsaasti progesteronia, munuaiskivien ja sappikivien riski kasvaa, kun sisäisten elinten toiminta hidastuu. Tämä riski kasvaa kaksinkertaisesti, jos nainen sulkee pois ruokavalionsa kuidut, jolla on kyky poistaa toksiinit kehosta. Tai käyttää sitä liian vähän.

Mikä on ero progestiinin ja progesteronin välillä?

Hormonit ovat biokemiallisia aineita, jotka koostuvat molekyyliketjusta. Jopa pieni muutos molekyylissä voi muuttaa hormonin ominaisuuksia ja muuntaa sen toiseen hormoniin. Mikä toimii ihmisruumiilla joko positiivisesti tai negatiivisesti. Mikä on ero progestiinin ja progesteronin välillä?

Mikä on progestogeeni?

Tämä termi merkitsee biokemiallista ainetta, joka auttaa naista kantamaan lapsen. Lääkärit kutsuvat tämän ominaisuuden progestiivisen hormonin

Mikä on progesteroni?

Se on hormoni, jolla on progestiivinen ominaisuus (eli ominaisuus, joka auttaa lapsen kestämään). Hän on naisten, ja miesten, ja jopa eläinten, joilla on selkäranka.

Progesteroni naisen kehossa tuottaa keltaisen kehon, kun ovulaatio on tapahtunut. Se tuottaa istukan (lapsen laakeroinnin aikana). Toinen progesteronin lähde - munasarjat ja lisämunuaiset ruumiinvalmisteen aikana raskauden aikana.

Mitkä ovat progestiineja?

Nämä ovat erityisiä molekyylejä, joiden toiminta on identtinen progesteronin kanssa. Vain se on voimakas ja vahva.

Negatiivisen progestiinin istavin edustaja on medroksiprogesteroniasetaatti (määritetty MPA: ksi). Hän - syy painonnousuun naiselle. Edistää rasvakertymien kerääntymistä.

On erittäin tärkeää harkita progestiinien ja muiden hormonien suhdetta. Se riippuu tästä, miten he vaikuttavat naisen kehoon - positiivisesti tai negatiivisesti.

Jos progestiinit toimivat suhteessa estrogeeneihin ja androgeeneihin, kaikki elimet ja järjestelmät toimivat normaalisti. Jos progestiineja käytetään ilman estrogeeneja, seuraukset voivat olla surullisimmat - joukko ylimäärää ja huonoa terveyttä. Erityisesti on seurattava näiden hormonien tasapainoa hormonihoidon avulla.

Miksi hormonien ottaminen pillereihin?

Hyvin usein, jotta voidaan säätää naisen kehon työtä, joka itse ei pysty kertymään ja tuottamaan progestiineja, potilaat määrittävät nämä hormonit kapseleina eli synteettisiksi. Joillekin naisille, joilla on tavanomaisia lääkkeiden annoksia, hoito on normaalia, ilman sivuvaikutuksia. Monien potilaiden hormonihoito keinotekoisilla, eikä luonnostaan tuotetuilla progestiineilla, päättyy säälimättömästi.

Näkyy ylipainoisia, kuumia aaltoja, kuten vaihdevuodet, ja muut epämiellyttävät hormonaalisen epätasapainon oireet. Jotta ei olisi lisääntynyt nälänhätä, raa'an ruokahalun ja ylipainon seurauksena, yhdessä progestiinin kanssa, naiselle voidaan määrätä noretindroni. Tätä ainetta käytetään joskus ehkäisyvälineissä. Se vähentää nälän tunnetta, ja rasvakertymien riski pienenee.

Miten kuva muodostuu progesteronista?

Tämä hormoni voi muuttaa kuvion ja painon ääriviivoja. Katsotaanpa miten. Ensinnäkin progesteroni vaikuttaa aineenvaihduntaan, jota käytetään suurina annoksina, hidastaa sitä. Kuukautiskierron aikana kehon hormonien taso muuttuu - kasvaa tai vähenee. Ja tämä muutos on melko nopea.

Erityisesti testosteronin ja estradiolin suhde vaihtelee. Nämä hormonit vaikuttavat rasvan kertymien nopeuteen ja paksuuteen, elintarvikkeiden imeytymisnopeuteen ja assimilaatioon, veren insuliinipitoisuuteen sekä stressihormonikorisoliin. Oikean testosteronin ja estradiolin suhteen kyky vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti mahalaukku tyhjennetään, kuinka nopeasti kofeiini jakautuu ja onko immuunijärjestelmän resistenssi erilaisiin infektioihin suuri.

Estradiolin ja progesteronin suhde auttaa ylläpitämään, vähentämään tai lisäämään kehon rasvan varauksia naisvartaloon. Siksi - kuvion muoto. Ovatko ne tyylikkäitä vai pulleita, hämärtyviä? Riippuu näiden hormonien oikeasta suhteesta.

Nämä normit, suhteet määrää lääkäri-endokrinologi.

Estradiolin ja progesteronin tasapaino vaikuttaa myös entsyymin aktiivisuuteen, joka auttaa jakamaan rasvasolut (lipaasi). Jos solut jakautuvat hitaasti, henkilö palautuu liian hitaasti. Hormonit pelaavat eri rooleja tässä prosessissa.

Estradioli auttaa rasvaa kerääntymään vähemmän (solut jakautuvat hitaammin), ja progesteroni päinvastoin auttaa rasvan kerääntymistä nopeammin (solut jakautuvat ja lisääntyvät nopeammin). Tämän vuoksi naisella on paljon vaikeampaa laihtua kuin mies.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.