^

Terveys

Alfa-fetoproteiini veressä

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Alfa-fetoproteiini on a-glykoproteiini, joka syntetisoidaan normaalisti alkion keltuaispussiin ja sitten sikiön maksaan. Alfa-fetoproteiinitaso on kohonnut vastasyntyneillä ja siten raskaana oleville naisille. Alfa-fetoproteiinin pitoisuus pienenee nopeasti ensimmäisen elinvuoden aikana ja saavuttaa tyypillisen aikuisen tason 1 vuodella (normaali <20 ng / ml).

A-fetoproteiinin vertailuarvot seerumissa: aikuiset - enintään 10 IU / ml; naisilla raskauden II-III kolmanneksella - 28 - 120 IU / ml; Vastasyntyneet ensimmäisenä päivänä - jopa 100 IU / ml. Puoliintumisaika on 3-6 päivää.

Havaittu lisäys (> 500 ng / ml), potilailla, joilla on suuri riski (esim., Kun havaitaan tilavuuden muodostumisen maksassa ultraääni) ovat diagnostisia ensisijaisen hepatosellulaarinen karsinooma (HCC), vaikka kaikki maksasolukarsinoomat tuottaa alfa-fetoproteiini.

trusted-source[1], [2], [3]

Kuka ottaa yhteyttä?

Käytetään alfa-seerumin fetoproteiinipitoisuuden määrittämistä

  • hepatosellulaarisen karsinooman hoidon diagnoosiin ja seurantaan;
  • sukusolujen kasvainten diagnosoimiseksi;
  • Kaikkien kasvainten etäpesäkkeiden diagnosointi maksaan;
  • seulontaan suuririskisillä ryhmillä (maksakirroosi, hepatiitti, a 1 -antitrypsiinipuutos );
  • äitiysdiagnoosiin (idän kanavan epämuodostumat, Downin oireyhtymä sikiössä);
  • arvioida sikiön kypsyyden astetta.

trusted-source[4], [5], [6]

Lisääntyneen alfa-fetoproteiinin syyt

Koska pieniä kasvaimia voi olla pieniä määriä alfa-fetoproteiini, lisäämällä AFP ehdottaa mahdollisuutta maksasolusyövän. Alfa-fetoproteiinin kasvuvauhdilla ei kuitenkaan ole prognostista merkitystä. Populaatioissa, jotka tapahtuvat usein krooninen hepatiitti ja hepatosellulaarinen karsinooma (esim., Osa-alueiden alla Saharan kiinalaisessa), alfa-fetoproteiini, voi saavuttaa hyvin korkeita arvoja (esim., 100 000 ng / ml), kun taas alueilla, kasvaimen pienempi esiintyvyys, alhaisemmat arvot kirjataan (noin 3000 ng / ml).

Jotkut muut sairaudet (esim., Alkion teratokarsinooma, hepatoblastooma, jotkut maksaetäpesäkkeiden tuumorien ruoansulatuskanavassa, jotkut kolangiokarsinooma ) aiheuttaa kasvun AFP 500 ng / ml. Fulminantti hepatiitti voi alfa-fetoproteiinin joskus nousta 500 ng / ml; vähemmän akuuttia ja kroonista hepatiittia esiintyy vähemmän . Nämä kohonneet arvot todennäköisesti heijastavat maksan regenerointia . Siten, herkkyys ja spesifisyys AFP vaihtelee huomattavasti riippuen väestön, mutta arvot 20 ng / ml havaitaan taajuudella 39-64% ja 76-91% vastaavasti. Koska alfa-fetoproteiinin pitoisuuden nousu <500 ng / ml ei ole erityinen merkki, 500 ng / ml: n arvo otetaan kynnysdiagnostiikkakriteerinä.

Alfafetoproteiinipitoisuu- kuten onkomarkor kliininen käyttö on seuraava: ensinnäkin havaita ja valvoa ensisijainen maksasyövän, joka esiintyy yleensä maksan kirroosi; toiseksi kiveksen teratoblastooman tunnistamiseksi ja kolmanneksi näiden sairauksien hoidon tehokkuuden arvioimiseksi. A-fetoproteiinin pitoisuuden lisääntyminen hepatosellulaarisessa maksasyövässä 50 prosentilla potilaista paljastuu 1-3 kuukautta aikaisemmin kuin taudin kliiniset oireet. Primaarisen maksakarsinooma alfafetoproteiinipitoisuu- pitoisuus veressä on suurempi kuin 15 IU / ml havaittiin 95%: n (15-100 IU / ml - 12%, 100-1000 IU / ml - 14%; 1000-10 000 IU / ml - 29%, 10 000-100 000 IU / ml - 39% tapauksista). Kun metastaattisen maksan pitoisuus α-fetoproteiini on suurempi kuin 15 IU / ml löytyy 9%: ssa tapauksista (15-100 IU / ml - 7%, 100-1000 IU / ml - 2%).

Alfa-fetoproteiinin pitoisuus korreloi hyvin karsinooman kemoterapiahoidon tehokkuuden kanssa (merkitsevä lasku osoittaa terapeuttisen tehokkuuden). Koska kemoterapian täydellinen vaikutus ei yleensä ole, alfa-fetoproteiinin määrän normalisointi potilaan veressä ei ole havaittavissa. Kasvaimen poistoon liittyy alfa fetoproteiinin sisällön voimakas lasku veressä, sen jatkuva kasvu osoittaa ei-kirurgista hoitoa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.