^

Laihtuminen: kuinka vaarallista on rasvan, proteiinien tai hiilihydraattien hylkääminen?

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 19.10.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Kun me vähennämme, voimme ehdottomasti kieltää jotain. Tämä kieltäytyminen uhkaa paitsi hyödynnettävien hivenaineiden menetystä, myös käänteistä vaikutusta - voimme toipua. Mutta tämä ei ollut lainkaan suunnitelmamme. Mitä uhkaa hylätä rasva, proteiini, hiilihydraatit - vähintään yksi näistä elementeistä?

Miksi tarvitsemme proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja?

Miksi tarvitsemme proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja?

Nämä ovat mikro-ainesosia, jotka kyllävät kehomme hyödyllisinä aineina ja tarjoavat energiaa kasvulle, elämälle ja työlle. Mineraalit ja vitamiinit ovat elimistön ravinnon elementtejä, joita tarvitsemme suhteellisen vähän.

Henkilö saa glukoosia hiilihydraateilta. Se on energianlähde ihmiselle. Glukoosia voidaan myös saada rasvoista, proteiineista, jotta sitä voidaan käyttää solujen polttoaineena. Keho polttaa glukoosia ja tuottaa puolestaan energiaa.

Hiilihydraatit

Hiilihydraatit voivat nopeasti muuttua glukoosiksi jo silloin, kun henkilö pureskelee. Hiilihydraatit voivat tarjota nopean siirtymän glukoosin energiaksi (yksinkertaiset hiilihydraatit) ja hidas (monimutkaiset hiilihydraatit).

Yksinkertaiset hiilihydraatit ovat tärkkelystä sisältävässä elintarvikkeessa. Nämä ovat peruna, leipä, vilja, keksejä ja kaikki jauhot, hedelmämehut, alkoholi.

Monimutkaisia hiilihydraatteja ovat vihannekset, viljat, hedelmät, vaikkakaan niitä ei jalosteta. Monimutkaiset hiilihydraatit ovat hyviä, koska ne ruokkivat kehoamme kuituliedellä (pektiini ja hedelmä) ja liukenematon (selleri).

trusted-source[1], [2], [3]

Rasvat ja proteiinit

Nämä aineet osallistuvat aineenvaihduntaprosesseihin, edistävät glukoosin tuotantoa, osallistuvat energian aineenvaihduntaan ja auttavat palauttamaan energiaa. Tämä energiapommi on edelleen aktiivinen 5-6 tuntia sen jälkeen, kun henkilö söi.

Glukoosi on välttämätöntä ihmisille jatkuvasti, ilman että aivot eivät pysty täysin toimiin. Siksi glukoosista tulee ruokaa pienissä ja pienissä annoksissa, mutta tasaisesti koko päivän.

Tätä varten sinun on tasapainotettava ruokavalio ja syödä suunnilleen samalla taajuudella, jotta keho voi käsitellä glukoosia ja toimittaa sen keholle koko päivän ajan. Toisin sanoen on toivottavaa syödä edullisesti 5-6 kertaa päivässä jaetuissa annoksissa yhtä suurina väliajoin.

Jos henkilö syö paljon, sitten vähän, glukoosi tulee elimistöön epätasaisesti, ja aivot toimivat huonosti näissä väliajoissa. Voit tuntea yleistä heikkoutta, uneliaisuutta, väsymystä.

trusted-source[4], [5]

Hiilihydraatit ja niiden ominaisuudet laihtuminen

Useiden vuosien ajan viime vuosisadan 60-luvulta lähtien lehdistö on viljellyt ajatusta siitä, että hiilihydraatit edistävät ylipainoa. Tätä varten heidät suositeltiin sulkea pois ruokavaliosta yleensä. Sitten lääkäreiden mielipide muuttui, ja hiilihydraatteja suositeltiin käytettäväksi ruokavaliossa, mutta varoa liiallisesta painosta. Tämä tarkoittaa sitä, että hiilihydraatit ovat hyödyllisiä, mutta ylimääräinen paino, johon ne ovat johtaneet, on haitallista, se oli epäkäytännöllistä.

Hiilihydraatteja ei sovellettu selkeisiin ohjeisiin eikä niiden soveltamiseen lainkaan.

Lehdet täsmentävät, että rasvakertymät ihmiskehossa muodostuivat siitä, että ihmiset söivät rasvaa. Jopa myöhemmin lääkärit sanoivat, että ylimääräiset kiloa henkilöstä muodostuu ei rasvaisten elintarvikkeiden syömisen vuoksi, vaan liian kalorien vuoksi.

Millainen mielipide olisi hyödyllinen ja käytännöllinen painon hallinnassa? Kuinka ja kuinka paljon voit käyttää rasvoja, proteiineja ja hiilihydraatteja?

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11]

Tärkeitä vinkkejä painonhallintaan

Jos kehosi koko on lähellä ideaalia (eli korkeuden ja painon suhdetta), voit kokeilla useita ruokavalioita ja pysyä optimaalisessa ruokavaliossa, joka sisältää sekä rasvoja, proteiineja että hiilihydraatteja. Toisin sanoen sovelletaan käytännössä jo sertifioitua ravitsemuskurssia.

Jos nainen 30: n jälkeen alkaa toipua, sinun on valittava hiilihydraattien muoto, joka ohjaa painon normalisointia. Eli anna itsellesi valita hiilihydraattivalikko ja älä parane, koska ruoan liiallinen kalorisisältö. Yksinkertaiset hiilihydraatit - ylimääräinen painonlähde, jos syö niitä liikaa. Tämä jauhot, perunat, hedelmämehut lisäämällä sokeria, karkkia, kakkuja, suklaata.

Kaikki nämä tuotteet edistävät insuliinin tuotannon lisäämistä, jolla on rasvan säilytys elimistössä.

Hiilihydraatit ja sairaudet

Jos kilpirauhasen toiminta ei toimi hyvin, sen toiminnot ovat rikki ja ruokavaliossa on vähän hiilihydraatteja, aivot alkavat vastaanottaa SOS-signaaleja, että organismi nältää. Ja sitten aivot lähettävät kilpirauhan impulssi tästä nälästä.

Kilpirauhasen reaktio reagoi välittömästi hormonien T3 ja T4 tuotannon kasvuun. Mutta tässä tilanteessa T3 on ominaisuus sitoutua veren proteiiniväreihin ja ei enää toimi niin aktiivisesti, se ei enää täytä rooliaan aineenvaihduntaprosessien aktivoimisessa.

Kun hormoni T3 sitoutuu, aineenvaihdunta häiriintyy ja hidastuu. Niinpä rasvakudos kertyy enemmän kuin olet suunnitellut. Kilpirauhasen tasapaino on rikki, ja hiilihydraattien puuttuminen tai pieni määrä rasittaa edelleen tätä prosessia. Kilpirauhasen sairaudet eivät ole pelkästään ilmeiset vaan myös piilotetut, joten sinun on oltava hälyttävissä ennen hiilihydraattien leikkaamista valikosta.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16]

Hiilihydraattien normi naisille

Tietenkin nämä normit ovat yksilöllisiä, mutta yleiset suositukset ovat suunnilleen samoja. 30-40-vuotiaiden naisten osalta hiilihydraattien normin tulisi olla jopa 40 prosenttia koko ruokavaliosta päivittäin.

Hiilihydraateissa kalorit (energiayksiköt) ovat vähemmän kuin rasvoissa - 4 kaloria 1 grammassa. Mutta tätä energiaa käytetään enemmän kuin rasvan kulutuksen jälkeen. Jos nainen syö riittävästi vihanneksia, hedelmiä ja itämaisia viljoja, hän saa tarpeeksi energiaa kuluttamaan monimutkaisia hiilihydraatteja.

Tämä lisää glukoosin määrää, mikä tarkoittaa sitä, että energiataso on suurempi kuin yksinkertaisten hiilihydraattien sisällyttämisen valikossa. Mutta tämä tarkoittaa sitä, että naisen täytyy liikkua enemmän samanaikaisesti ja tarkistaa hormonaalinen tasapaino ilman, että jokin ruokavalio on tehoton. Nainen, joka kuluttaa tarpeeksi monimutkaisia hiilihydraatteja, estää insuliinin piikin (kun insuliinitaso nousee voimakkaasti).

Oikein muotoiltu hiilihydraattivalikko mahdollistaa verensokeritason nousun, mutta estää sen pudotuksen. Hiilihydraatit valikossa auttaa muita aineita rinnastaa paremmin ja nopeammin, antaa kehon riittävästi kuitua, hiilihydraatteja antaa kylläisyyden tunnetta pitkään, joten nainen ei täydentää varastojaan vatsassa, koska se ei tunnu aliravitsemuksesta. Joten, eivät kerry rasva-talletukset.

Proteiinit ja rasvat tulisi myös tasapainottaa, mikä auttaisi hiilihydraattien saastuttamiseksi paremmin.

Proteiinit ja niiden ominaisuudet

Proteiinien ominaisuudet ovat niin monipuolisia, että ne pystyvät muodostamaan jopa 30 erilaista aminohappoa. Aminohappo - rakennusaine omien proteiinien tuottamiseen. Ne ovat tarpeen, jotta henkilö voi kasvaa, lihakset ja luukudokset kehittyvät ja palautuvat vahingoittumiselta, lisääntyvät koskemattomuus tautien ehkäisemiseksi.

Keho jatkuu jatkuvasti aineenvaihduntaprosesseissa, ja proteiinit edistävät tätä. Ne jalostetaan glukoosiksi aineenvaihdunnan seurauksena, ja henkilö saa energiaa elämälle. Aminohapot auttavat henkilöä muodostamaan välittäjiä hormonien rakentamiseksi endorfiineille ja enkefaliinisäkeille, jotka parantavat mielialaa ja yleistä hyvinvointia.

1 grammaa proteiinia on 4 kilokaloria. Toisin sanoen, kuten monet ihmiset saavat energiaa 1 grammasta proteiinia. Proteiinit muunnetaan glukoosiksi paljon heikompi ja pidempi kuin hiilihydraatit. Vertailua varten: hiilihydraateista glukoosia käsitellään 1-2 tunnin kuluessa niiden saannosta ja proteiineista - lähes 4 tuntia proteiiniruokaa ottamisen jälkeen.

Proteiinit glukoosin muuntamisen jälkeen ylläpitävät tasojen tasoa sokereiden veressä ja energian tasoa samanaikaisesti.

Joten, sekä proteiinit että hiilihydraatit ovat välttämättömiä ylläpitämään elämää energiaa, aineenvaihduntatuotantoa. Siksi henkilön on otettava ruokaa yhtä suurilla osuuksilla, jotta nämä pörssiyhtiöt pysyvät koko päivän ajan.

Aminohapot ja niiden ominaisuudet

Aminohapot tulevat kahteen luokkaan: luonnolliset, joita keho tuottaa itselleen ja joita ei kutsuta ei-välttämättöminä, ja päästä ruumiin ulkopuolelta - niitä kutsutaan korvaamattomiksi. Ensimmäistä tuotetaan enemmän - jopa 80%, toinen - elintarvikkeista - korvaamaton - vähemmän - jopa 20%.

Korvattavat aminohapot yhdeksän: lysiini, leusiini, metioniini, isoleusiini, histidiini, tryptofaani, valiini, fenyylialaniini, treoniini. Olennaiset aminohapot ovat hyvin tärkeitä elimelle, koska ne auttavat selviytymään kivun oireista ja kyllästämään kehon solut hapella.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21]

Aminohapot sisältyvät proteiineihin

Eläinperäiset elintarvikkeet, jotka sisältävät kaikki aminohapot, ovat liha, kala, munat, juustot, siipikarja. Nämä ovat korkealaatuisia proteiineja, joiden avulla henkilö kyllästyy hyvin nopeasti. Tässä valikossa ei ole vain proteiineja ja aminohappoja, vaan myös rasvoja. Todellakin, lihaa ja kalaa ei ole lainkaan rasvaa, samoin kuin maitotuotteet, joiden rasvapitoisuus on vähäistä.

Jos henkilö ei syö lihaa, hänen on yhdistettävä ruokavalio, jotta proteiinit ja rasvat saadaan muista elintarvikkeista, ainakin kasveista. Kasvit on kuitenkin yhdistettävä siten, että proteiinit ja rasvat ovat täysin edustettuina niissä. Esimerkiksi riisi ja pavut tarjoavat sekä proteiineja että aminohappoja. Mutta ne, jotka kärsivät liiallisesta painosta, meidän on myös seurattava elintarvikkeiden kaloripitoisuutta ja niiden kylläisyyttä tärkkelyksellä. Tässä tärkkelyksessä paljon, se ei välttämättä sovi rasvaisille ihmisille. Lisäksi tärkkelys voi aiheuttaa insuliinin vapautumisen elimistössä.

trusted-source[22], [23], [24]

Rasvat ja niiden ominaisuudet

Biologisesti rasvat näyttävät renkailta, jotka on kiinnitetty ketjuihin linkkien muodossa. Kun ruoka jalostetaan kehossa, rasvahapot tunkeutuvat vertaeseen. Ne muunnetaan glukoosiksi, mutta hyvin hitaasti. Siksi glukoosin taso elimistössä kasvaa melko hitaasti rasvojen käsittelyn kautta.

Mutta glukoosin taso ja putoaa yhtä hitaasti. Rasvat pitkään - useiden tuntien ajan - antaa henkilön tunne kyllästynyt. Tästä on helpompi hallita painoa, koska henkilö, joka syödään rasvaa pitkään, ei nälkä.

trusted-source[25], [26], [27], [28]

Mitkä ovat rasvat

Eläimet - eli tyydyttyneet, kasvit - eli monityydyttymättömät ja monityydyttymättömät. Nämä ovat erilaisia rasvoja. Jos kehossa oleva rasva riittää, rasvaliukoiset vitamiinit imeytyvät täydellisesti verenkiertoon ja antavat erittäin hyvän vaikutuksen elimistön elintärkeän vaikutuksen aikaansaamiseksi.

Rasvahapot, jotka tulevat kehoon rasva-aineilla, antavat henkilölle mahdollisuuden tuottaa hormoneja, mukaan lukien perusaineet, esimerkiksi testosteroni, estrogeeni, progesteroni. Nämä hormonit ovat jalostusjärjestelmän ansio, joka tuottaa niitä.

Rasvojen hylkäämisen seuraukset

Jos henkilö kieltäytyy rasvasta, hormonit pysähtyvät dramaattisesti, ja naisilla tämä johtaa negatiivisiin terveysvaikutuksiin. Munasarjojen ennenaikaisen lopettamisen hormonien tuottamiseksi johtaa varhaiseen huipentumiseen ja negatiiviseen tilaan, joka liittyy siihen. Eli lämpöä, kuumetta, päänsärkyä ja niin edelleen.

Tutkimukset osoittavat, että tällaiset naiset uhkaavat myös verenvuodon, tukkeutuneiden verisuonien esiintymisen, aivohalvauksen puhkeamisen. Naiset, jotka kieltäytyvät syömästä rasvaa valikosta, voivat yhtäkkiä lisätä verenpainettaan tai tarkkailla niiden hyppyjä, puhumatta hallitsemattomasta ylimärästä.

On näyttöä siitä, että ruokavalio, jossa liian pieni rasva johtaa paitsi verenpaineen lisääntymiseen, myös aivojen astian tuhoutumiseen, sekä niiden murtumisriskiin.

trusted-source[29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37]

Rasvat ja kalorit

Yksi grammasta rasvaa henkilö voi saada paljon enemmän kaloreita kuin proteiineista ja hiilihydraateista - jopa 9 kaloria. Siksi paljon rasvaa ruokavaliossa on ylimääräistä energiaa, jota emme käytä ja joka muuttuu rasvakudokseksi.

Mutta lisäksi, jotta voit hallita rasvan määrää ruokavaliossa, sinun on myös kiinnitettävä huomiota siihen muotoon, johon ne sisältyvät. Esimerkiksi oliiviöljy sisältää tyydyttymättömiä rasvoja ja eläimessä (rasva, esimerkiksi) - kyllästetty. Mutta molemmissa tuotteissa, sama määrä kaloreita.

Niin: oliiviöljyn sisällyttäminen ruokaan on hyödyllisempi kuin rasva. Tyydyttymättömät rasvahapot on toimitettava kehoon enemmän kuin tyydyttyneitä.

trusted-source[38], [39]

Rasvat ja mahalaukku

Rasvasta on runsaasti kaloreita, mutta voimme käyttää niitä enemmän kuin määrätyt, koska ne eivät vie paljon tilaa mahassa. Tämä kuitu vie runsaasti tilaa ruoansulatuskanavaan, ja myös turvota samaan, joten emme voi syödä paljon siitä. On välttämätöntä valvoa rasvan määrää ruokavaliossa, emme halua toipua niiden ylimyytyyden vuoksi.

Jos rasvan ja proteiinien ruokavalio on otettu väärin, se voi häiritä vatsan bolusta, turvotusta, ummetusta ja liiallista painoa. Erityisesti nämä oireet voivat ilmetä kuukautiskierroksen toisella puoliskolla, kun keho on alttiimpi hormonituotannon lisääntymisen vuoksi.

Jotta voit laskea valikon oikein, sinun täytyy laittaa siihen enintään 30% rasvaa, ja useimmat niistä ovat tyydyttymättömiä. Sitten loput hyödyllisten aineiden määrät, joita henkilö saa yhdessä proteiinien kanssa - proteiinivalikosta.

trusted-source[40], [41], [42]

Piilotetut rasvat

Rasvat voivat tukahduttaa elimistöä edellyttäen, että et tiedä sinne tulevista piilotetuista rasvoista. Vaikka noudatat tarkkaan rasvavalikon normaalia, et ehkä tiedä transrasvoista, jotka tukahduttavat elintarvikkeita. Esimerkiksi transrasvoja margariineissa, suklaassa, makeisissa, kakkuissa, evästeissä. Jotta et kuuluisi piilotettujen rasvojen ansaan, sinun täytyy lukea tuotteiden koostumus - kaikki, mitä ostat.

Vaikka merkinnässä sanotaan "0% rasvaa" tai "rasvatonta", tämä ei tarkoita sitä, että niillä ei ole transrasvoja, mikä osoittaa tuotteiden heikkolaatuisuuden. Edulliset tuotteet sisältävät rasvoja, joilla ei ole ravintoarvoa, mutta niillä on paljon kaloreita. Tällaiset tuotteet voivat estää kaiken ponnistelunne laihtua.

Siksi huolehdi itsestäsi ja käytä vain laadukkaita tuotteita ilman transrasvoja.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.