^

Terveys

Ceruloplasmiini (kuparia sisältävä oksidaasi) seerumissa

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 19.10.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Seerumin ceruloplasmin on oksidaasi, joka sisältää jopa 90% kuparia plasmassa. Tseroloplasmiini on myös globuliini, tarkemmin eräs sen lajista - alfa-globuliini. Keruloplasmiini - proteiinia, jonka molekyylipaino on 150000 daltonia, ioni sisältää 8 Cu 1+ ja 8-ionien Cu 2+. Suurin kuparipitoinen plasman proteiini viittaa alfa- 2- globuliiniin; se vastaa 3% kuparin kokonaismäärästä. Seerumin ceruloplasminin toteama merkittävä katalysointitoiminto säätelee solujen hapetus-pelkistysprosesseja. Tämän lisäksi tärkeä proteiini ohjaamiseksi määrä rautaa ja tarjoaa "aloita" hapetus noradrenaliinin (välittäjäaine, hormoni "herääminen"), C-vitamiinia, serotoniinin (välittäjäaine säätelevät kipukynnys, verisuonitonuksen ja osittain emotionaalinen tila), ja estää myös epänormaalit hapettumisen monimutkainen molekyylejä, jotka syöttävät soluja energia-lipideillä.

Ceruloplasminin pitoisuuden vertailuarvot (standardi) seerumissa aikuisilla ovat 180-450 mg / l.

Seerumin ceruloplasmiini on myös tärkeä: 

  • Solukalvojen stabiili tila; 
  • Antigeenien aktiivinen poistaminen ja immuniteetin hyvissä ajoin tapahtuva erilaisten infektioiden hyökkäys; 
  • Yleinen antioksidanttiprosessi; 
  • Veren punasolujen ja valkosolujen nukleaation (hemopoieesin) stimulointi - leukosyytit hematopoieettisessa elimessä - luuytimessä; 
  • Hemoglobiinin ja raudan yhdistelmät.

Seerumin seruloplasmiini on muodostettu vähäisemmässä määrin lymfosyyteissä, enemmän - syntetisoidaan maksassa. Normaali taso ceruloplasmin tuetun osan hormonaalisen järjestelmän - kortikosteroidit, ja prostaglandiini ja hormoni haima - glukagoni, lisäksi jotkut välittäjäaineiden immuunijärjestelmän - interleukiini ja muut. Myös seerumin keruloplasmiini vaikuttaa suoraan taso estrogeenin, minkä vuoksi raskauden tai pitkäaikainen käyttö ehkäisymenetelmän lääkkeet voivat aiheuttaa yli proteiinistandardien naisilla.

Ceruloplasmiini veriseerumissa, mikäli se olisi hallitseva veren osa, saattaisi tehdä meidät kaikille "kuninkaille" ja "kuninkaille", koska sillä on kaunis taivaansininen sävy. "Sininen" veri, tarkemmin sanoen sen osa, selittyy sillä, että yksi proteiinimolekyyli voi sisältää suuren määrän kuparia, korkeintaan 8 atomia. "Royal" värityksestä huolimatta ceruloplasmiini on melko aktiivinen ja vaikea suhteessa mihin tahansa tulehduksellisiin prosesseihin, infektioihin ja vammoihin. Kun jokin viruksen hyökkäys, joka uhkaa kehoa, tämä alfa-globuliini reagoi välittömästi signaaliin. Ja jos imeyttää keruloplasmiini organismin erilaisia patologisia verenvuoto, kuten kohdun, verenhukasta pysähtyy kirjaimellisesti puolen tunnin sisällä, niin nopeasti tämä hämmästyttävä proteiinin kyllästää veren plasmassa, välttämätön hivenaine.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Seerumin ceruloplasmiini kohoaa ja laskee

Mikä tahansa anemian tyyppi aiheuttaa yksiselitteisesti kaikkien olemassa olevien hivenaineiden, erityisesti kuparin, vaihdon. Siksi farmakologia tarjoaa veren sairauksien tehokkaan hoidon, samoin kuin anemian, paitsi raudan, mutta myös kuparin ja ceruloplasminin valmistukseen. Yleensä kupari, hivenaineena, on erittäin tärkeä kaikille organismeille, myös kasvavalle. Pediatria on pitkään kuvattu anemiaa ensimmäisen ikävuoden lapsilla, jota kutsutaan fysiologisiksi. Tämä johtuu äidinmaidon ruokinnasta, jota pidetään hyödyllisenä, mutta yksipuolisena. Vastasyntyneillä ensimmäisellä kuukaudella äidinmaidon täysimittaisesta tilasta huolimatta veren hemoglobiinin tärkeä osa on merkittävästi vähentynyt, punasolujen värimuutokset ja kvantitatiiviset indikaattorit ovat vähentyneet. Vuoden kuluttua, kun lapsi alkaa vähitellen vastaanottaa ja "aikuisten" ruokaa, kaikki nämä indikaattorit normalisoidaan.

On vielä yksi syy kuparin tason, tarkemmin sanottuna ceruloplasmin, alentamiseen. Puhumme ruoansulatuskanavan anemiasta eli riittämättömästä tai riittämättömästä ravitsemuksesta.

Ceruloplasmin on lisääntynyt tartunnan saaneissa potilailla, varsinkin latentissä tai kroonisessa muodossa, myös ceruloplasmin ylimäärin havaitaan tällaisissa diagnooseissa - maksakirroosi, erilaiset hepatiitit. Jokainen systeeminen sairaus ja jotkut mielenterveyden häiriöt, kuten skitsofrenia, muiden kliinisten poikkeavuuksien ohella, liittävät plasman korkeaan ceruloplasmin pitoisuuteen. Seerumi voi sisältää ceruloplasminia enemmän kuin normaali ja eri etiologian onkologisilla prosesseilla. Samaan aikaan indeksit ylittävät rajat puolitoista tai kahdesti, erityisesti keuhkoissa, kohdunkaulassa, maitorauhasissa, mahassa ja suolistossa. Jos kemoterapia onnistui, ceruloplasmiini palautui nopeasti normaalitasolle. Jos se on edelleen vaaditun tason alapuolella, se osoittaa terapeuttisten toimenpiteiden tehottomuutta tai taudin vakavaa, lopullista muotoa.

Keruloplasmiini seerumissa - tärkeä elämän plasman proteiineihin, jonka taso riippuu paitsi sairauksien esiintyvän, mutta tautien ehkäisyä sekä normaalista, riittävän ravinnon ja tervettä kunnioitusta sääntöjä, kohtuullinen elämäntapa.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.