^

Terveys

Klebsiella aikuisen ja lapsen ulosteessa

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 09.11.2022
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Klebsiella on enterobakteerityyppi, joka on opportunistinen patogeeni. Nämä ovat kapselin muotoisia gram-negatiivisia sauvoja, jotka on järjestetty yksittäin, pareittain tai ketjuiksi. Niitä pidetään erittäin vaarallisina, koska. Vastustuskykyisiä olemassa oleville antibiooteille. Niitä löytyy iholta, hengitysteistä, vedestä, maaperästä, vihanneksista ja hedelmistä, ulosteista. Kuori auttaa niitä selviytymään missä tahansa ravintoaineväliaineessa, ne voivat olla olemassa ilman ilmaa, ja vain keittäminen tuhoaa ne.

Klebsiella normi ulosteanalyysissä

Klebsiella havaitaan dysbakterioosin ulosteiden tutkimuksessa. Sen esiintyminen ei ole merkki patologiasta, jos se ei ylitä normia - 10 5  solua grammaa kohti.

Bakteerin aktivoitumiseen tarvitaan tätä edistäviä tekijöitä: heikentynyt immuniteetti, pitkäaikainen antibioottien käyttö, hygieniasääntöjen (pesemättömät kädet, ruoka) huomioimatta jättäminen, diabetes, alkoholismi ja huumeiden väärinkäyttö. [1]

Klebsiella-keuhkokuume ulosteessa

Klebsiellaa on 7 lajiketta , joista yksi on Klebsiella pneumoniae. Se löydettiin alun perin keuhkokuumeen aiheuttajaksi, mistä johtuu nimi. Myöhemmin todettiin, että sen lisääntyminen johtaa toksiinien vapautumiseen, joiden tappio aiheuttaa muita sairauksia, mukaan lukien urogenitaalisen kystiitti, pernan, maksan, keuhkopussin tulehduksen ja joukon muita sairauksia. Bacillus löytyy ulosteesta. [2]

Klebsiella oxytoca ulosteessa

Toinen ulosteessa löydetty bakteerityyppi on Klebsiella oxytoca. Se aiheuttaa ruoansulatuskanavan häiriöitä, keuhkokuumetta, klebsielloosia. [3]

Klebsiella aikuisen ulosteessa

Klebsiella tarttuu uloste-oraalista ja kontakti-kotitaloutta pitkin. Aikuisen heikentynyt vartalo, joka ei huomioi puhtaiden käsien sääntöä, tuotteiden riittävää lämpökäsittelyä, joutuu opportunistisen bakteerin kimppuun aiheuttaen akuutteja oireita. Ulosteanalyysi paljastaa basillien eksponentiaalisen lisääntymisen.

Jos yksi perheenjäsen sairastuu, on suuri todennäköisyys, että muut saavat tartunnan.

Klebsiella lapsen ulosteessa

Lapset ovat erityisen alttiita taudille, koska he joutuvat usein kosketuksiin eläinten kanssa eivätkä ymmärrä hygienian tärkeyttä. Klebsiellat voivat toistaiseksi elää rauhassa niiden sisällä, mutta vasta oikea hetki niiden aktivoitumiseen tulee ja tauti ilmenee.

Klebsiella-infektiot imeväisillä ovat yleisiä. Vastasyntyneiden immuniteetti on heikko, ei täysin muodostunut, sisäelinten limakalvot ovat steriilejä, joten ne ovat erittäin herkkiä bacillustoksiinien haitallisille vaikutuksille. Heillä on yleensä oksitokseja ulosteessa.

Aikuisista voi saada tartunnan ilmassa olevista pisaroista, kun taas kantajat eivät itse kärsi, heidän puolustuskykynsä selviää bakteerin kanssa. Muita tapoja saada patologia kiinni ovat likaiset tutit, nännit, lelut ja myös ruokittaessa - fermentoidut maitotuotteet, liha voi sisältää sitä.

Oireet

Klebsiella-infektion oireet riippuvat vaurion sijainnista. Jos maha-suolikanava vaikuttaa, ilmenee akuutin myrkytyksen oireita:

  • vatsakipu;
  • pahoinvointi ja oksentelu,
  • korkea kehon lämpötila;
  • ripuli;
  • kehon kivut;
  • ruokahalun puute.

Klebsiellan aiheuttama keuhkokuume aiheuttaa jyrkän lämpötilan nousun yli 39 ºС, voimakkaan yskän, joskus ysköksessä veripalasia. On myös mahdollista kehittää nuha, poskiontelotulehdus, sidekalvotulehdus ja näille sairauksille tyypillisiä ilmenemismuotoja: vuotava nenä, kyyneleet, kipu ja kipu silmissä, nenän tukkoisuus.

Virtsaelimet kärsivät usein: diagnosoidaan kystiitti, pyelonefriitti, johon liittyy tiheä virtsaaminen, kivulias virtsaaminen, samea virtsa, alavatsan kipu, usein selkään säteilevä, kuume.

Naisilla ja tytöillä Klebsiella voi aiheuttaa vaginiittia, jolle on ominaista runsas valkoinen tai harmaa emätinvuoto, jossa on epämiellyttävä haju, kutina.

Poikkeuksena ei ole luuston osallistuminen patologiseen prosessiin, mukaan lukien niveltulehduksen provosointi.

Hoito

Klebsiellan tappiolla määrätään antibiootteja, jotka ovat herkkiä taudinaiheuttajalle. Se voi olla gentamysiini, amikasiini, kefalosporiinit: kefotaksiimi, kefuroksiimi. Basilli tuhoutuu myös virusaineiden - bakteriofagien - avulla: klebsiel-keuhkokuume, oksisyytti, moniarvoinen.

Samanaikaisesti käytetään entsyymejä: pankreatiini, linex, festal; nesteytysliuokset. Vakavissa tapauksissa immunostimulantit ovat sopivia. Hoitojakso voi kestää viikosta kolmeen. Kuntoutukseen käytetään probiootteja, vitamiinivalmisteita, yrttivalmisteita.

Oikea ja oikea-aikainen hoito antaa suotuisan toipumisennusteen, mutta basillien lisääntymisen eteneminen aiheuttaa vaarallisia seurauksia, jopa kuoleman.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.