^

Terveys

Kylkiluiden röntgenkuva

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 19.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Lukuisista diagnostisista tutkimuksista kylkiluiden röntgenkuva on yksi johtavista paikoista esiintyvyyden suhteen. Useimmiten menettely on määrätty, kun epäillään kylkiluun murtumaa. Jos havaitaan useita traumoja, lääkäri voi vaatia tavallisen röntgenkuvan tekemistä, mikä on välttämätöntä objektiivisten ja täydellisten tietojen saamiseksi vauriosta. Tavallinen röntgenkuva näyttää sisäelinten ja koko rintakehän olemassa olevat vauriot.

Kun kylkiluiden röntgenkuvat, luumekanismin tila visualisoidaan ja selkäranka voidaan nähdä osittain. Ionisoivan säteilyn määrää ei pidetä vaarallisena ihmisten terveydelle, joten röntgensäteitä voidaan pitää hyvänä vaihtoehtona ultraäänelle,  [1] laskennalle ja magneettikuvaukselle. [2]

Menettelyn tiedot

Rintakehys on luotettava suoja sisäelimille. Kylkiluiden röntgenkuva on itse asiassa sama rintakehän röntgenkuva, jonka aikana näet paitsi luurakenteet, myös sydämen, keuhkot, hengitystiet ja selkärangan. Tutkimuksen aikana lääkäri voi nähdä vaurioita tai luun muodon rikkomista tai minkä tahansa patologisen prosessin kehittymistä.

Kylkiluiden röntgenkuvaus on tarpeen, jos asiantuntija epäilee tällaisten sairauksien ja tilojen esiintymistä:

 • traumaattiset rintavammat;
 • kylkiluiden eheyden rikkominen;
 • kasvainprosessit rintakehän elimissä;
 • vieraat kappaleet rintakehän alueella;
 • keuhkojen patologia;
 • luun tuberkuloosi;
 • heikentynyt luunmuodostus, rahhiitti;
 • selkärangan sairaudet;
 • pallean tyrä.

Kylkiluiden röntgensäteitä määrätään usein paitsi osana taudin diagnoosia myös tutkimaan patologian dynamiikkaa ja määrittämään hoitotaktiikka. [3]

Valmistautuminen

Käytännössä potilaalle ei tarvita alustavaa valmistautumista. Päivää ennen suunniteltua tutkimusta on suositeltavaa sulkea pois ruoat, jotka lisäävät kaasun muodostumista suolistossa (herneet, kaali, hiilihapotetut juomat), koska ylimääräiset kaasut nostavat palleaa ja painavat keuhkoja ja kylkiluita.

Välittömästi ennen röntgenkuvausta potilasta pyydetään riisumaan päällysvaatteensa ja riisumaan vyötärö. Jos niska- tai rinta -alueella on koruja, ne on poistettava. Jos henkilöllä on pitkät hiukset, ne on koottava: heidän ei pitäisi pudota kuva -alueelle.

Ennen tutkimuksen aloittamista potilaan on ilmoitettava radiologille kärsimyistä patologioista, rintaelinten kirurgisista toimenpiteistä, vieraiden esineiden esiintymisestä ja implantteista tutkittavalla alueella. Naisten on ehdottomasti ilmoitettava raskaudesta.

On suositeltavaa ottaa kaikki lääkärin tarvitsemat lääketieteelliset asiakirjat: aikaisempien tutkimusten tulokset, diagnoosit, määrätyt hoidot, jne. Kaikki tämä voi auttaa asiantuntijaa, joka dekoodaa röntgenkuvan, antamaan informatiivisemman johtopäätöksen. [4]

Kuka ottaa yhteyttä?

Tekniikka kylkiluun röntgen

Useimmissa tapauksissa kylkiluun röntgenkuvat suoritetaan etu- ja sivuprojektioissa. Tämän lähestymistavan avulla voit arvioida rintojen yleistä tilaa. Jos puhumme ilmeisesti mistä tahansa rintakehän osasta, suoritetaan kohdennettu röntgenkuva kyseisistä kylkiluista.

Potilas riisuutuu vyötärölle, painaa rintaansa näyttöä vasten ja hengittää syvään (niin että rintakehä laajenee), pidättää hengitystä. Ristien välisiä tiloja laajennettaessa rannikon ääriviivat tulevat selkeämmiksi: tällöin asiantuntija ottaa kuvan.

Potilaan sijainti kylkiluiden röntgenkuvan aikana voi olla erilainen tutkittavan alueen ja patologian luonteen mukaan. Esimerkiksi kun otetaan suora jälkikuva, henkilön alemmat kylkiluut asetetaan vaakasuoraan selälleen. Tässä tapauksessa diagnosoidun puolen keskiliuskan viivan tulisi sijaita sohvan pituussuuntaista keskiviivaa pitkin. Yläraaja on laajennettu vartaloa pitkin, jalat taivutetaan polvissa. Etupuolella kehon tulee olla samansuuntainen sohvan tason kanssa. Tämän asennon avulla näet selvästi alemmat kylkiluut, etenkin maksan voimakkaan tummumisen taustalla. [5]

Jos kylkiluista on suoritettava suora etukuva, potilas asetetaan vatsalleen, pään alle asetetaan pieni kohouma ja kasvot käännetään diagnoosin vastakkaiselle puolelle. Käsivarret tulee ulottaa vartalon, kyynärvarren ja käsien kohdalle siten, että selkä on lähellä pöytää.

Kun suoritetaan sivukuva potilaan kylkiluista, ne asetetaan diagnosoidulle puolelle yläraajojen ollessa kohotettuina ja haavoitettu pään taakse. Rungon etutaso on yhdensuuntainen ja sagittaalitaso kohtisuorassa sohvan tasoon nähden.

Että vino kuva, joka on tarpeen tutkia anterolateraalisten rannikkoalueiden tilaa, henkilö asetetaan vatsaan. Diagnosoidun rinnan puolen tulisi sopia tiiviisti sohvan pintaa vasten ja vastakkaisen puolen tulee olla hieman kohotettuna. Rungon etuosan tulisi leikata sohvan tason kanssa 40-45 asteen kulmassa. Yläraaja tutkimuksen puolelta ulottuu vartaloa pitkin, takapinnan vieressä sohvalle. Toinen käsi on taivutettu kyynärpäästä, kämmen lepää pöydällä. Riittävän sijoittelun kriteeri on saada selkeä kuva kylkiluiden anterolateraalisista osista. [6]

Saadaksesi posteriorisen vinon kuvan, joka on tarpeen kylkiluiden posterolateraalisten osien tilan tutkimiseksi, potilas asetetaan vaakasuoraan selälleen kääntämällä kehon pituusakselia oikealle tai vasemmalle (riippuen siitä, kumpaa puolta tutkitaan) ), kunnes kulma rungon etutason ja sohvan tason leikkausalueella saavuttaa 40-45 astetta. Korotuksia voidaan sijoittaa selän, lantion, lonkan ja polven alle. Yläraaja tutkitulta puolelta ulottuu vartaloa pitkin ja toinen vedetään taaksepäin korostamalla sohvan reunaa. 

Yleiskuvan lisäksi eri projektioissa tarvitaan joskus havainnointiröntgen. Tätä varten he yrittävät tuoda osan kylkiluusta, jolla epäillään patologiaa, keskiasentoon tai reunanmuodostusasentoon.

Vastaukset menettelyyn

Emme saa unohtaa, että kylkiluiden röntgenkuvauksessa on vasta-aiheita:

 • raskauden ensimmäinen kolmannes (tai koko raskausjakso tilanteen mukaan);
 • potilaan vakava tila, erilaiset dekompensoidut tilat;
 • avoin pneumotooraksi, verenvuoto;
 • mielenterveyshäiriöt, riittämätön käyttäytyminen;
 • joskus potilaan lihavuus.

Useimmat asiantuntijat huomauttavat, että kylkiluiden röntgenkuvaukseen ei periaatteessa ole absoluuttisia vasta-aiheita, ja sellaisille potilasryhmille kuin raskaana olevat naiset ja lapset tutkimus tulee suorittaa vain, jos on tiukat indikaatiot ja jos muiden vaihtoehtoisten diagnostisten menetelmien käyttö on mahdotonta. [7], [8]

Normaali suorituskyky

Rintaontelon rajaavat rakenneosat koostuvat rintakehästä, pehmytkudoksesta ja palleasta. Rintaontelon rajat:

 • vatsan raja - rintalastan segmentit;
 • selkäreuna - nikamarungot ja kylkiluut;
 • sivureunat - kylkiluut, rintakehän pehmytkudos, ihonalainen rakenne;
 • caudaalinen raja on pallea.

Kallon rintakehän aluetta rajoittavat kohdunkaulan vatsan pehmytkudos ja rintakehän sisäänkäynti.

Näiden rakenteiden ja elinten diagnoosin aikana on tärkeää arvioida selvästi patologisen prosessin sijainti. Tarvittaessa on otettava muita röntgenkuvia muista näkymistä.

Murtuneen kylkiluun röntgenkuva osoittaa objektiivisten merkkien läsnäolon - erityisesti murtumaviivan, joka on kevyempi kuin kuvan luu. On myös mahdollista muuttaa luun rakennetta, fragmenttien siirtymistä. Epäsuora oire voi olla vierekkäisten pehmytkudosten muutos, joka näkyy myös hyvin kuvassa - tämä on röntgenkuvan reunan tummuminen, nivelten fysiologisten valaistusten häviäminen, varjon sakeutuminen ja sakeutuminen pehmytkudosten, mikä johtuu hematoomien ja turvotuksen muodostumisesta. [9]

Kylkiluun murtuman röntgen ei aina osoita erityisiä merkkejä, joten lääkärin on usein määrättävä potilaalle tietokonetomografia.

Tällaisella rikkomuksella, kuten Lyushkon kylkiluulla, ne tarkoittavat kylkiluiden ruston epänormaalia kehitystä, jossa niiden etuosa on jaettu. Rikkomus on pääasiassa yksipuolinen, mutta sitä ei voida kutsua patologiaksi, koska se ei ole monimutkaista eikä vaikuta millään tavalla ihmisen elämänlaatuun. [10]

Lushkon kylkiluun röntgenkuvaus näyttää tiheältä muodostumalta, joka on haarautunut edestä, yleensä paikallisesti rintalastan lähellä. Vika löytyy melko harvoin (noin 1% tapauksista).

Kondrooma on hyvänlaatuinen kasvain, joka muodostuu kypsän ruston kudoksen (pääasiassa hyaliiniruston) perusteella. Kasvain kasvaa ja kehittyy hitaasti ja on oireeton pitkään. Ensimmäiset merkit alkavat vaivata, kun ympäröivät kudokset puristuvat, kun ne leviävät keuhkopussiin ja hermokuidut vaurioituvat. Tällaisissa tilanteissa on rinnan muodonmuutos, kylkiluukipu. Luuston luissa sijaitseva kondrooma voidaan tunnistaa tavanomaisella röntgenkuvalla. Esimerkiksi jos tällainen kasvain on lokalisoitu rintakehän kaarelle, röntgenprosessissa on mahdollista harkita dysplasian ja itse kystisen kasvaimen painopistettä. Kylkiluiden kondrooma röntgenkuvassa pehmytkudosten taustaa vasten on näkymätön, koska se ei ole säteilyläpäisevä. Siksi muita kasvaimen lokalisointeja varten käytetään diagnostisia menetelmiä, kuten tietokonetomografiaa, magneettikuvausta sekä biopsiaa ja mikroskooppitutkimusta. [11]

Toiselle synnynnäiselle patologialle - kohdunkaulan kylkiluille - on ominaista ylimääräisten kylkiluiden esiintyminen selkärangan kohdunkaulan segmentissä. Röntgensäteilyn kohdunkaulan kylkiluut ovat luisten levyjen muodossa, jotka sijaitsevat symmetrisesti selkärangan sivuilla. Normaalisti niitä ei ole, ja niiden havaitseminen antaa meille mahdollisuuden puhua kehityshäiriöstä. Harvemmin tällaiset kohdunkaulan elementit sijaitsevat vain toisella puolella.

Kylkiluiden röntgennumerointi

Kylkiluut on numeroitu ylhäältä alas: kun ne lähestyvät lantion aluetta, nämä luut muuttuvat pehmeämmiksi ja ohuemmiksi.

Ensimmäinen kylkiluut sijaitsevat lähellä solisluuta, ja kymmenes on hieman xiphoid -prosessin alapuolella. Ensimmäisten seitsemän rannikkoparin rungolla on asteittainen siirtyminen rustokudokseen, sitten ne yhdistetään rintaan.

Ensimmäistä ja vahvinta seitsemää kylkiluuparia kutsutaan todellisiksi, ja kahdeksatta, yhdeksättä ja kymmenettä paria kutsutaan vääriksi kylkiluiksi, koska niiden välillä on rustoinen yhteys. Yhdestoista ja kahdestoista parit ovat liikkuvia, vapaita ja kiinnitetty vain toiselle puolelle - selkärankaan.

Aikuisen luuranko sisältää normaalisti kaksitoista rannikkoparia. Tapahtuu, että kehityksen aikana lapselle muodostuu kolmastoista pari, jonka lokalisointi on seitsemännen tai kahdeksannen kohdunkaulan tasolla. Toinen harvinainen poikkeama on yhden alkeellisen kylkiluun muodostuminen kohdunkaulan alueelle.

Komplikaatiot menettelyn jälkeen

Tietty vaara on kylkiluiden röntgenkuvaus raskauden aikana. Suurin todennäköisyys komplikaatioiden kehittymiselle esiintyy ensimmäisen kolmanneksen aikana - eli raskauden ensimmäisten 12 viikon aikana. Tänä aikana muodostuu tulevan vauvan tulevia elintärkeitä järjestelmiä. [12] Siksi monen röntgensäteen vaikutuksella äidin kehoon voi olla erilaisia haitallisia seurauksia riippuen ajanjaksosta, jonka aikana tutkimus suoritetaan:

 • ensimmäiset 2 raskausviikkoa: alkion kuolema, spontaani abortti, kohdunulkoinen istutus;
 • 3-4 viikkoa: sikiön kehityksen alkuvaiheen rikkomukset, spontaanit keskeytykset;
 • 5-6 viikkoa: vauvan rauhasjärjestelmän väärä kehitys, häiriöt immuunijärjestelmän, hermoston, hematopoieettisen järjestelmän muodostumisessa;
 • 7 viikko: häiriöiden kehittyminen ruoansulatusjärjestelmästä ja aineenvaihduntaprosesseista;
 • 8 viikko: niveltulehduslaitteen patologia, suuontelon muodostuminen;
 • 9 viikko: hengitys- ja lisääntymisjärjestelmän häiriöiden muodostuminen;
 • 10-11 viikkoa: sydämen vajaatoiminta, hammashäiriöt;
 • 12 viikkoa: ongelmia immuniteetin muodostumisessa, vauvan kilpirauhasen työssä.

12 viikon kuluttua säteilyn negatiivinen vaikutus sikiöön vähenee. Lääkärit kuitenkin estävät voimakkaasti naisten röntgenkuvat ilman pätevää indikaatiota. Jos mahdollista, on parempi odottaa raskauden päättymiseen ja suorittaa sitten diagnoosi. [13]

Jos on kylkiluun vamma tai muu ongelma, jossa muita diagnostisia menetelmiä ei voida käyttää, etkä voi tehdä ilman röntgenkuvausta, tutkimus suoritetaan seuraavien suositusten mukaisesti:

 • naiset peittävät lantion ja vatsan alueen suojaavilla esiliinoilla ja tyynyillä;
 • kerro odottavalle äidille mahdollisista seurauksista ja komplikaatioista.

Seuraukset toimenpiteen jälkeen

Negatiivisten seurausten tai komplikaatioiden esiintyminen kylkiluun röntgenkuvauksen jälkeen on erittäin harvinaista. Jos potilaalla ei ole vasta-aiheita tutkimukselle ja itse röntgenkuva tehdään oikein käyttäen erityisiä suojavarusteita, haitallisia seurauksia voi esiintyä erittäin pienellä todennäköisyydellä.

Yleensä sivuvaikutusten todennäköisyys riippuu potilaan yksilöllisestä säteilyherkkyydestä, vastaanotetun säteilyn määrästä ja kestosta. Teoreettisesti reaktiot ovat mahdollisia:

 • hermostosta (lisääntynyt ärtyneisyys, päänsärky, huimaus, unihäiriöt);
 • ruoansulatuskanavasta (pahoinvointi, oksentelu, ripuli, ruokahalun muutokset, suun kuivuminen, epämiellyttävän maun esiintyminen suussa);
 • hematopoieettisesta järjestelmästä (neutrofiilien ja lymfosyyttien, monosyyttien määrän lasku, harvoin - lievä eosinofilia, trombosytopenia).

Naisilla on suurempi riski komplikaatioista raskauden aikana.

Hoito menettelyn jälkeen

Kylkiluiden röntgenkuvan jälkeistä hoitoa ja hoitoa koskevia tiukkoja rajoituksia ja erityisiä suosituksia ei ole. Jotkut rajoitukset voivat liittyä suoraan traumaan tai patologiaan, jonka yhteydessä röntgenkuvaus tilattiin.

Jotkut potilaat ovat huolissaan säteilyaltistuksesta, jonka potilaan keho saa diagnostisen toimenpiteen aikana. Tärkeintä nopeuttaa radioaktiivisten aineiden poistumista kehosta on juomisen noudattaminen käyttämällä vähintään 2 litraa vettä päivässä. Veden lisäksi on sallittua juoda juuri puristettuja mehuja, hedelmäjuomia, vihreää teetä. On sallittua juoda hieman kuivaa punaviiniä. Rypäleillä, granaattiomenilla, pähkinöillä ja maitotuotteilla on myös säteilyä estäviä ominaisuuksia. Luumut, pellavansiemenet, nokkosen lehdet ovat hyödyllisiä. On suositeltavaa sisällyttää ruokavalioon smetana, raejuusto, porkkanat, punajuuret, tattari, äyriäiset. Sinun tulisi kuitenkin välttää tuotteita, joissa on säilöntäaineita, väriaineita, makuja ja aromeja, sekä savustettua lihaa ja puolivalmisteita.

Kylkiluun röntgenkuvat ovat turvallisia, vaikka ne tehdäänkin vain, jos ne on osoitettu, koska ne liittyvät tiettyyn säteilyaltistukseen. Tutkimus on määrätty vain, jos muut diagnostiset menetelmät eivät voi antaa riittävästi tietoa potilaan tilasta. Älä pelkää röntgensäteitä: jos noudatat kaikkia lääketieteellisiä suosituksia, diagnoosi ei aiheuta kehon negatiivisten ilmentymien ja seurausten kehittymistä.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.