^

Terveys

Magnesium veressä

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Magnesium on neljäs osa ihmisen elimistössä kaliumin, natriumin, kalsiumin ja kaliumin jälkeen solun toiseksi eniten runsaan elementin jälkeen. Ihmiskeho sisältää noin 25 g magnesiumia, 60% siitä on osa luukudosta, ja suurin osa loppukannosta on soluissa. Vain 1% koko magnesiumista on ekstrasellulaarisessa nesteessä. Noin 75% seerumin magnesiumista on ionisoituna, 22% liittyy albumiiniin ja 3% globuliineihin. Magnesiumilla on tärkeä rooli hermo-lihaskoneiston toiminnassa. Suurin magnesiumin pitoisuus sydänlihassa. Fysiologisesti magnesium on kalsiumantagonistia, sen seerumin puutteesta seuraa kalsiumpitoisuuden lisääntyminen. Mitä korkeampi solun metabolinen aktiivisuus, sitä enemmän magnesiumia se sisältää. Ionisoituneen magnesiumin pitoisuus solussa pidetään vakiotasolla myös suurilla vaihteluilla solunulkoisessa nesteessä.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Magnesiumin pitoisuus veriseerumissa

Ikä

Magnesiumin pitoisuus veriseerumissa

Meq / litra

Mmol / l

Vastasyntynyt

1,0-1,8

0,5-0,9

5 kuukautta - 6 vuotta

1,32-1,88

0,71-0,95

6-12 vuotta vanha

1,38-1,74

0,69-0,87

12-20 vuotta vanha

1,35-1,77

0,67-0,89

Aikuisia

1,3-2,1

0,65-1,05

Magnesium on lukuisten entsymaattisten reaktioiden kofaktori, se toimii fysiologisena kasvunsäätelyaineena, joka tukee puriini- ja pyrimidiiniemäksiä. Magnesium on välttämätön kaikissa proteiinisynteesin vaiheissa.

Pääsäätöaine magnesiumin pitoisuuden ylläpitämiseen veriseerumissa on munuainen. Terveessä ihmisessä päivittäinen magnesiumin erittyminen on noin 100 mg. Magnesiumin menettäessä sen erittyminen vähenee tai se loppuu kokonaan. Ylimääräinen magnesium poistuu nopeasti munuaisissa. Magnesium kulkee glomerulamembraanin läpi, jonka osuus 80% imeytyy uudelleen Henle-silmukan nousevan segmentin proksimaalisiin tubuleihin. Suuret PTH-annokset vähentävät magnesiumin erittymistä virtsaan (glukagonilla ja kalsitoniinilla on sama vaikutus). D-vitamiini ja sen aineenvaihduntatuotteet lisäävät magnesiumin imeytymistä ohutsuolessa, mutta vähäisemmässä määrin kuin kalsium.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.