^

Terveys

A
A
A

Mitä tehdä, jos puret kieltäsi?

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 13.11.2022
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Joskus ihmiset purevat kieltään. Toisille se tapahtuu satunnaisesti, toisille säännöllisesti. Tähän ilmiöön liittyvien vaihtoehtoisten merkkien lisäksi on järkevä selitys.

Syyt kielen pureminen

Joten miksi kielen pureminen tapahtuu? Pääsyitä on useita:

  • neurologinen - keskus- ja ääreishermoston häiriöiden yhteydessä pureskelulihaksissa on tonisoiva jännitys, mikä johtaa niiden säätelemättömään supistumiseen;
  • psykologinen - stressi, ylijännite provosoivat leukalihasten vapaaehtoista liikettä;
  • hammaslääketiede - virheelliset tukokset, huonolaatuinen hoito, huonosti valitut hammasraudat, huonosti istuvat hammasproteesit;
  • osteopaattinen - syntymävammojen seuraukset, kohdunkaulan selkärangan osteokondroosi.

Riskitekijät

Alkoholismi, liiallinen tupakointi, unilääkkeet, masennuslääkkeet voivat pahentaa kielen puremisen ongelmaa. Riskitekijöitä ovat myös nenähengityshäiriöt, jotka johtuvat usein toistuvasta nuhasta, adenoideista, nenän väliseinän kaareutumisesta, helminttiinfektiosta ja purukumin väärinkäytöstä. Joskus anestesian jälkeen hampaiden hoidon ja poiston aikana herkkyys häviää ja sen mukana pureskelun vaatima vaiva lisääntyy.

Oireet kielen pureminen

Kielen puremisen jälkeen tunnet välittömästi kipua, siihen muodostuu haavauma, punoitus, joskus ilmestyy kyhmy. Väkivaltainen reaktio seuraa erityisesti silloin, kun lapsi teki sen. Useimmiten tämä tapahtuu aterioiden aikana.

Unessa puremista ei yleensä havaita ennen kuin herää, ja vasta sitten henkilö tuntee epämukavuutta suussa, arkuutta ja polttamista harjaessaan hampaita, pureskellessaan ruokaa. Voit purra kieltäsi erittäin lujasti, samalla kun haava vuotaa verta, sen sijaintialueelle muodostuu joskus märkimistä ja kehittyy tulehdusprosessi.

Usein vanhemmat valittavat, että lapsi napsauttaa leukaansa ja puree kieltään yöllä, joskus he onnistuvat puremaan kielen alle.

Komplikaatiot ja seuraukset

Leukalihasten kouristuksen vakava supistumisen muoto voi johtaa paitsi haavojen muodostumiseen kielelle myös hammaskiilteen poistamiseen, tulehduksellisten ja dystrofisten parodontaalikudosten kehittymiseen.

Haava itsessään voi degeneroitua tuberkuloosihaavaksi, tapahtuu limakalvon keratinisoitumista (leukoplakia) ja muodostuu pahanlaatuinen muodostus.

Diagnostiikka kielen pureminen

Diagnoosin määrittämiseksi on ensin otettava yhteyttä hammaslääkäriin, joka anamneesin, tutkimuksen perusteella voi määrittää kielen nykimisen ja puremisen syyn tai lähettää hänet tarkempaan tutkimukseen neuropatologille, lähettää biomateriaalin histologiaan..

Hoito kielen pureminen

Kielen puremisen ongelma ei näytä meistä merkittävältä, ja siitä huolimatta haava voi satuttaa ja parantua jopa viikon ajan, mikä aiheuttaa haittaa ja epämukavuutta. Siksi hän tarvitsee hoitoa.

Kaiken hammasongelmiin liittyvän päättää lääkäri:

  • hioo hampaiden teräviä reunoja;
  • asenna kannatinjärjestelmä virheellisen puristuksen korjaamiseksi, erityiset levyt, jotka vähentävät leuan puristusvoimaa;
  • hoitaa karieshampaat, asentaa proteesit takaisin, vaihtaa vanhat täytteet.

Mitä ihmisen pitäisi tehdä, jos hän puree kieltään? Miten haavaa hoidetaan? Jos haavasta vuotaa verta, paina se lujasti kitalaen tai poskea vasten. Puhtaan liinapalaan tai steriiliin siteeseen kääritty jää auttaa pysäyttämään verenvuodon.

On hyvä idea huuhdella suu suuvedellä, jos sinulla on sellainen kotona. Sopiva on myös suolaliuos (tl suolaa lasillista lämmintä vettä), sekoitus yhtä suuressa osuudessa 3 % vetyperoksidia ja vettä, ruokasoodaliuos.

Pureman kielen voit voidella apteekissa myytävällä aloe vera -geelillä, suuontelon kipu- ja antiseptisella aineella, hammasliimapastalla, magnesiumoksidimaidolla. Jotta nämä varat eivät niele, on parasta kiinnittää ne siteeseen ja pitää niitä haavaa vasten. Hoitotiheyden tulee olla vähintään 3 kertaa päivässä.

Vaihtoehtoisista resepteistä hunajalla on hyvä parantava vaikutus. Kun laitat lusikan suuhusi, sinun on pidettävä sitä siellä jonkin aikaa nielemättä. Se ympäröi limakalvoa, suojaa patogeenien lisääntymiseltä. Kurkuman lisääminen makeuteen vain lisää sen antibakteerista vaikutusta.

Ennaltaehkäisy

Pääasiallinen ennaltaehkäisy on säännölliset hammaslääkärikäynnit, oikea-aikainen hammashoito, muodostuneiden terävien epätasaisuuksien poistaminen, proteesien säätö, kuluneiden vaihto ja pureman korjaus. Traumaattista urheilua harjoittaessa on käytettävä suojavarusteita.

Epilepsiakohtauksista kärsivien tulisi kertoa muille ongelmastaan, antaa suosituksia tästä asiasta.

Kun otat ruokaa, sinun on pureskeltava se hitaasti, ilman kiirettä.

Ennuste

Ennuste on suotuisa, leesiot paranevat nopeasti tai paranevat kauemmin, jos niitä hoidetaan.

Vaihtoehtoinen merkki purra kieltäsi

Ja mihin ihmiset yhdistävät kielen puremisen? Yhden version mukaan merkki varoittaa riidasta ympäristösi kanssa, toisen mukaan, että pahantahtoiset puhuvat sinusta. Mutta luultavasti varmin - on aika lopettaa keskustelu ja olla hämärtämättä tarpeettomia tietoja.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.