^

Terveys

Ruokavalio pahenemalla kihtiä

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 19.10.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Tärkein hoitotoimenpide poistaa kihti on oikea ravitsemus. On täysin mahdotonta päästä eroon sairaudesta, mutta voit lievittää yleistä tilannetta. Joten kipeyden pahenemisen yhteydessä käytetään erityistä ruokavaliota. Se tekee remission jaksot kauemmin. Tietyn ruokavalion noudattaminen on erittäin tärkeää, se auttaa ylläpitämään hyvää terveyttä.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Ruokavalion ydin

Kihti on metabolinen sairaus. Tätä tilaa karakterisoi virtsan hapon suolan lisääntyminen. Ruokavalion tärkein olemus pahenemisen aikana on vähentää tätä tasoa. Tämä saavutetaan käyttämällä erikoistuotteita. Kovia kihti ei ole mahdollista, mutta on täysin mahdollista lievittää potilaan tilaa. Tällöin pahenemisjakson aikana kannattaa syödä erityisellä tavalla.

Nivelet kärsivät suuresti kihti, koska ne sisältävät paljon suoloja. Sormien ja varpaiden nivelet ovat alttiimpia tästä. Yleensä tauti vaikuttaa kaikkiin niveliin. Useimmissa tapauksissa tauti on krooninen. Sairaanhoito ei ole mahdollista. Siksi on syytä kiinnittää huomiota oikeaan ravitsemukseen. Suolakasvatuksen aiheuttamien tuotteiden ja virtsahapon lisääntymisen estäminen helpottaa uhrin tilan poistamista. Tämä on tämän ruokavalion tarkoitus.

Ruokavalio kihtiin pahenemisen aikana

Erityisruokavalio on määrätty taudin ensimmäiselle ilmenemismuodolle. Useimmiten pahenemisaika havaitaan yöllä. Hyökkäys on samanlainen kuin akuutti niveltulehdus. Kliiniset oireet alkavat kehittyä nopeasti, saavuttaen apogee-hoidonsa 6 tunnissa. Vaikea kipu tuntuu kärsivässä liitoksessa. Usein on turvotusta ja punoitusta. 14 päivän kuluttua hyökkäys pysähtyy ja henkilö palaa normaaliin elämään. Tärkein asia pahenemisvaiheessa on aloittaa erityinen ruokavalio suositeltavaa kihti.

Hoidon tärkein periaate on taudin etenemisen estäminen. Tällöin on tarpeen muodostaa oikea elämäntapa potilaille. On suositeltavaa rajoittaa lihavalmisteiden käyttöä, mukaan lukien liemet. Kiellon piiriin kuuluvat sisäelimet, äyriäiset ja pavut. Ruokavaliota tulisi rikastuttaa mahdollisimman paljon hiilihydraatteja ja maitoproteiineja. Neste tulee kuluttaa 2-3 litran tilavuudessa.

Ruokavalio on määrätty 10-14 päivän ajan. Erityistä huomiota kiinnitetään nestemäisten elintarvikkeiden käyttöön. On suositeltavaa antaa etusijalle hapan maitotuotteet. Kiinnitä huomiota heikkoihin teeseihin, kasviskeittoihin, mehuihin ja kompoteihin. Erityisen hyödyllistä on alkalisen kivennäisveden käyttö.

Ruoansulatuksen pahenemisen aikana havaitaan usein. Siksi sinun on noudatettava säästävää ruokavaliota. Kun tauti alkaa hidastua, voit lisätä pieneen määrään lihaa ja kalaa ruokavaliolle. Sen saa syödä maitotuotteita, vihanneksia, munia ja hedelmiä.

trusted-source[7]

Menu ruokavalio kihtiä pahenemisen aikana

Ruokavaliota kihtiin pahenemisen aikana tulisi sulkea pois puriinin runsaat elintarvikkeet. Virtsaputken tuotannon rajoittaminen vähentää kivun oireyhtymää. Siksi kipeyden pahenemisvaiheessa on tarpeen noudattaa tietyn ruokavalion valikkoa. Tämä kysymys on melko vakava. Ruoan tulee olla jakeittain vähintään 4 kertaa päivässä. Jotta nälkä olisi joka tapauksessa mahdotonta, se aiheuttaa virtsahapon tuotantoa. Ravinnon ravitsemus on erittäin tärkeä, täsmälleen sama kuin lääkehoito.

Valikon muunnelmat perustuvat melko paljon sallittujen ja kiellettyjen tuotteiden luetteloihin, joten voit luoda sen itse. Tehokkain tapa päästä eroon pahentumisesta on työntää pois ruokavalio-valikosta # 6. Miten syödä paremmin, kannattaa selventää valvovan lääkärin kanssa. Alla on arvioitu päivittäinen ruokavalio.

Aamiaiseksi on tarpeen antaa etusijalle kasvisalaatti. Laimenna kaikki hedelmäpiirakka hirssiin. Voit syödä keitettyä munaa (muista, että viikossa he voivat syödä enintään 3 kpl). Toisen aamiaisen juoda liekki dogrose. Illallista on kypsennettävä nuudeleita maidolla ja juoda kaikkea kisselin kanssa. Tuulen hedelmät tulevat puolenpäivän aikaan. Illallinen: vähärasvainen juustokakku, vihannesta valmistetut kaali rullat sekä kevyt tee.

Tämä valikko on likimääräinen. Se osoittaa selvästi, mitä päivä ruokavalio voi olla. Luonnollisesti voit luoda valikon itse, noudata kaikkia suosituksia.

Ruokavalion reseptit

Valmista herkullisia ruokia ei ole vaikeaa, sillä ei ole tarvetta erityisistä kyvyistä. Joten ruokavalioon voi sisältyä paljon maukkaita ja yksinkertaisia reseptejä. Sinun pitäisi aloittaa vihannesten salaatilla.

  • Reseptin numero 1. Kurpitsan salaatti. On tärkeää ottaa tärkein aineosa mistä tahansa määrästä, pestä se ja hienonnettu se. Lisää sitten suolaa, lisää salaatin lehdet ja kaada vähärasvaisella smetalla tai kermalla.
  • Reseptin numero 2. Salaatinkastike. Sinun on keitettävä perunoita, juurikkaita ja porkkanoita. Kun vihannekset ovat jäähtyneet, leikkaa ne kuutioiksi. Lisää salaatti hienonnettu omenat, kurkut ja salaatin lehdet. Kaikki nämä osat sekoitetaan yhteen ja tankataan auringonkukkaöljyllä.
  • Reseptin numero 3. Porkkana-salaatti vihreillä herneillä. Porkkanaa on syytä hioa, jossa on makkara. Tämän jälkeen tähän lisätään vihreät ja säilötyt herneet. Voit istuttaa salaattia vähärasvaisella hapan kermalla.

Salaatit ovat hyviä, mutta on myös tarpeen valmistaa jotain ensimmäiselle maljalle. Tässä vaiheessa tulee olemaan herkullisia ja yksinkertaisia keittoja.

  • Reseptin numero 1. Perunan keitto. Riittää, että perunat kiehuvat, kunnes ne ovat valmiita, ja pyyhi se sitten seulojen läpi. Haluttuun tilaan hän on eronnut decoctionilla. Sitten lisätään valkoinen kastike, muna ja voi. Kaikki tämä keitetään useita minuutteja. Tarjoile keittoa vihannesten ja smetan kanssa.
  • Reseptin numero 2. Maitokastike vermisellillä. On tarpeen keittää vermicelliä, enintään 5 minuuttia, ja lisää sitten siihen keitetty maito. Keitto keitetään kunnes valmis vermicelli. Kun kaikki on valmis, lisää voin ja sokerin.

On olemassa useita yksinkertaisia ja herkullisia reseptejä ruokalajeja, kastikkeita ja jälkiruokia. Jokainen voi valmistaa ne, joissa on vähimmäisetäiset tuotteet.

  • Reseptin numero 1. Kaurapuuro maitoa. Sinun täytyy kiehua maitoa ja lisätä kaurahiutaleet. Sitten lisätään suolaa ja sokeria maun mukaan. Kaikki on kypsennetty kokonaan. Prosessin lopussa voit lisätä hieman voita.
  • Reseptin numero 2. Munakas. Jauhot on hienonnettava pienellä määrällä maitoa ja siihen lisätään munia. Sen jälkeen kaikki tämä kaadetaan leivontalaatikkoon ja keitetään uunissa.

  • Reseptin numero 3. Sinun pitäisi sekoittaa tuorejuustoa jauhoja, lisää muna siellä. Kaikki tämä sekoittuu paksuun sakeuteen ja juustokakkuja muodostuu. Sitten ne kaadetaan jauhot ja paistetaan paistinpannulla molemmin puolin, kunnes muodostuu kultainen kuori.
  • Reseptin numero 4. Valkoinen kastike. On tarpeen kuivata jauhot hieman paistinpannulla kerman varjossa. Sitten liitä se voilla, samalla sekoittaen jatkuvasti kaiken. Lisää kuuma liemi seokseen ja keitä 10 minuuttia.

Keittäminen nopeasti, helposti ja herkullisesti. Kihti ei ole tuomio. Jopa tämä tauti sallii sinun syödä todella maukasta ilman voimakkaita rajoituksia.

trusted-source[8], [9]

Mitä voi syödä pahenemalla kihtiä?

Ruokavalion ei pitäisi pelkästään säästää vaan myös hyödyllistä. Joten, mitä voit syödä aikana pahenemista. Sinun tulisi kiinnittää huomiota kasvissyöjäkeittoihin. Sopiva borssit, kaalikeitto, kasvis- ja perunakeitto. Niissä on mahdollista lisätä viljaa. Sen saa syödä vähärasvaista lihaa, voi olla kana, kani ja kalkkuna. Laimennetaan ruokavaliota voi olla mereneläviä, kuten kalmari ja katkarapuja.

Sen saa syödä vähärasvaisia lajikkeita, mutta enintään 170 grammaa päivässä enintään 3 kertaa. On välttämätöntä kiinnittää huomiota maitotuotteisiin, sillä voi olla hapan maitotuotteet, kuten raejuustot ja ruoat, se saa syödä smetanaa. Maidon osalta sen pitäisi olla läsnä, mutta vain pieni määrä.

Munat jopa 3 kpl viikossa. Pasta ja vilja voidaan kuluttaa rajoittamattomasti. Anna etusijalle valkoista kaalia, perunaa, porkkanaa, kurkkua ja kesäkurpitsaa. Niitä pitäisi syödä suuria määriä. Herkkujen muodossa kuivatut hedelmät ja pähkinät sallitaan. Ei-suklaata, marmeladia, vaahtokarkkeja ja pastillit, jotka tulevat sallittujen tuotteiden luetteloon.

Puriiniyhdistelmä poistaa ruumiselta kurkkumehua. Vain yksi lasia päivässä riittää. Alkalisten kivennäisvesien vaikutukset ovat samanlaisia. On suositeltavaa käyttää vihreiden lajikkeiden omenoita, karviaisia ja muita marjoja lukuun ottamatta vadelmia. Mustavalkoinen leipä, tilli ja kasviöljy eivät ole kiellettyjä.

Mitä ei voi syödä pahenemalla kihtiä?

Kielletyt tuotteet eivät ole niin vähäisiä. Monien ihmisten luopuminen voi olla sietämättömästä taakasta, mutta valtion on helpotettava tietyn suunnitelman noudattamista. Joten siitä, mitä on välttämätöntä ja että on mahdotonta syödä pahenemisen aikana.

Nuorten eläinten liha ei ole suositeltavaa. "Seuraamusten" alla sai tahmea liemi, joka on keitetty päästä, jaloista jne. Yleensä kielto on lähes kaikki liemet, eikä välttämättä lihaa. Jopa sieniravintokäyttöä ei tarvita. Kieltää lihaliemestä ja savustetuista tuotteista.

Kalan rasvaiset lajikkeet voivat tulla haitallisiksi, kun ne pahenevat. On kiellettyä syödä suolattua ja paistettua kalaa sekä säilykkeitä. Kiinnitysryhmään kuuluvat terävät ja suolatut juustot. Tämä sisältää myös erilaisia mausteita, kuten pippuria, sinapiaa ja piparjuuria. Et voi maustaa ruokaa etikalla ja suolalla.

Exclude ovat tuotteita, jotka pystyvät jännittämään hermostoa. Näihin kuuluvat voimakas tee, kahvi ja kaakao. Jätteiden tulee olla kermakakkuja, suklaata ja kakkuja. Yksinkertaisesti sanottuna kaikki raskasta ruokaa. Tähän sisältyy sianliha ja sen tuotteet. Ei ole hyväksyttävää juoda mehuja säilöntäaineilla, palkokasveilla ja rypäleillä. Luonnollisesti alkoholi on tiukassa kiellossa.

On tarpeen rajoittaa suolan, makkaroiden, keitetyn lihan ja kalan kulutusta. Etusija annetaan siipikarjalle, lohelle, taimenelle ja makrillille. Rajoittaa suolakurkkua, marinadeja, porsasta ja luumuja.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.