^

Terveys

Testaa allergia

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Jotta voisit päästä eroon allergioista, tarvitset diagnostiikkatarkkuuden, eli tietyn allergeenin tai allergisten provokaattoreiden ryhmän tunnistamisen. Allergiatesti on erityinen diagnoosimenetelmä, jota sovelletaan sen jälkeen, kun tietoa mahdollisista allergeeneista on kerätty ja yleinen anamnesiikka on kerätty.

Allergiatesti voidaan suorittaa monin eri tavoin riippuen epäillystä antigeeniryhmästä, potilaan iästä ja terveydentilasta. Allergiatestit voivat olla ihon kautta, jotka puolestaan jakautuvat kvantitatiivisiksi ja kvalitatiivisiksi, suoriksi ja epäsuoriksi, ja testit suoritetaan provosoivalla tavalla. Testien suorittamisen periaate on yksinkertainen: oletettu ärsyke tuodaan potilaan kehoon eri tavoin, minkä jälkeen arvioidaan kaikki allergisen reaktion nuhteet. Kaikki testit suoritetaan remission aikana 2,5-3 viikon kuluttua viimeisestä pahenemisesta.

Kuinka vaarallinen on allergiatesti?

Kuten kaikki diagnoosimenetelmät, testit suoritetaan vain erityislaboratorioissa asiantuntijoiden valvonnassa. Tietenkin, allerginen reaktio ei ole vain, mutta useimmiten ei, se on väistämätöntä, itse asiassa testit ovat suunnattu sen provokaatioon. Kuitenkin peläten komplikaatioita tai muita ongelmia ei ole välttämätöntä, koska kaikki menettelyt edellyttävät vähintään allergeenin käyttöönottoa. Lisäksi lähellä on aina lääkäreitä ja lääkkeitä.

Allergiatesti on yksi kattavan allergiatestin tärkeistä osista. On syytä muistaa, että käytännössä kaikentyyppiset näytteet vaativat terapeuttisen "ikkunan" 7-10 päivän kuluessa, koska antihistamiinien, kortikosteroidien tai sedatiivien käyttö voi vääristää diagnostisen kuvan allergisista testeistä.

Mitkä antigeenit auttavat määrittämään allergiatestin?

Allergiset aineet, jotka voivat aiheuttaa aggressiivisen vasteen immuunijärjestelmästä, jaetaan seuraaviin ryhmiin: 

 1. Ravinto - tämä on valtava luettelo tuotteista, joka sisältää lähes kaikki elintarvikekomponentit. Yleisimpiä ruoka-allergia kehittyy lehmänmaidon proteiinia alle kaksi vuotta, aikuinen vastaus ruoka on omiaan aiheuttamaan vääriä allergioita, että on suvaitsematon tiettyjen aineiden, jotka eivät sisälly prosessissa immuunijärjestelmää. 
 2. Yhteys - tämä on useimmiten kemikaaleja, jotka aiheuttavat allergioita suoraan kosketukseen ihon kanssa. 
 3. Tarttuvat bakteerit, loiset, virukset ja muut mikro-organismit, jotka aiheuttavat pääasiallisen tulehdussairauden ja sitten allergioiden. 
 4. Hengitys - eläinten karvat, siitepöly kukkia, kasveja, puita.

Allergiatutkimusten luokitus ja tyyppi

Ihokokeita, jotka auttavat määrittämään tarkemmin allergisen herkkyyden ja allergisen reaktion voimakkuuden. Ihon allergiatesti suoritetaan tuomalla pieni allergeenin annos potilaan ihoon. 

 • Laadullinen ihokokeita allergialle: Laadullinen menetelmä mahdollistaa herkkyyden läsnäolon lääkkeen käyttämiseen.

Suora testi, kun antigeeniä annetaan ulkoisesti tippumisen tai levitysmenetelmän avulla, sekä käyttämällä naarmuuntumista (naarmuuntumista) tai neulaa (prick). Reaktiota pidetään positiivisena, jos iholle muodostuu rakkuloita, punoitusta tai lievää turvotusta. Reaktio tulee näkyä 15-20 minuutin kuluttua, mutta se voi kehittyä ja vähän myöhemmin - muutamassa tunnissa ja jopa päivässä.

 • Epäsuora koe allergialle suoritetaan ihonalaisella veren seerumin allergialla ja sitten todellinen allergeeni. Tämä menetelmä on varsin monimutkainen, koska se edellyttää paitsi kohteen veriryhmän ja allergisen henkilön veren vastaavuutta myös potilaan jatkuvaa seurantaa useiden päivien ajan.
 • Ihon kvantitatiivinen testi allergialle mahdollistaa selkeyttämisen herkkyyden allergeenille. Tällaista allergologian menetelmää kutsutaan allergometriksi tai titraukseksi. Määrällisen testiä suoritettaessa havaitaan alhaisin allergeenin annos, jolle potilaan keho on herkkä.

Tarvitaan provosoivaa allergiatesti diagnoosin selvittämiseksi, kun ihokokeet antavat ristiriitaisia tietoja, jotka eivät sovi yhteen anamnististen tietojen kanssa. Allergeenit ruiskutetaan potilaan elimeen tai kudokseen, tarkemmin sanottuna vyöhykkeeseen, joka reagoi eniten väitettyyn provokatiiviseen aineeseen. Provokatiivisten testien joukossa seuraavat ovat yleisimpiä: 

 • Konjunktivaalinen tai oftalminen allergiatesti, kun allerginen aine on haudattu sidekalvon alaosaan. Reaktio, joka pitäisi näkyä 15-20 minuutin kuluttua, näyttää lisääntyneen repäisyn, punoituksen, tuntuu voimakkaalta kutinaa. •
 • Nenä- tai nenän allergiatesti, joka on tehokas pölytysin aiheuttavan aineen määrittämisessä, allergisessa nuhassa. Ohjausneste pudotusreitillä viedään yhteen sieraimeen, antigeeni viedään toiseen. Positiivisella reaktiolla allergeeniin ilmenee oireita hengenahdistuksesta, hengästyneydestä ja kutinaa sieraimessa. 
 • Kylmä tai lämpö testi allergialle, auttaa selkeyttämään alalajia melko harvinainen allergia - kylmä, lämpö, jota kutsutaan myös termisellä urtikaria. 
 • Allergian inhalaatiotesti on erittäin tehokas allergisen etiologian bronkiaalisen astman diagnosoinnissa. Testin aikana potilaan annetaan hengittää allergeenin aerosolimuoto ja arvioidaan keuhkojen tilavuus. Jos se laskee 15 prosentilla tai enemmän, reaktio allergentiksi katsotaan positiiviseksi. 
 • Eliminaatiotesti, jota pidetään yhtenä helpoimmista diagnostisten testien joukossa. Allergiasairauksien valikosta "epäilyttävät" tuotteet vähitellen poistetaan ja potilaan terveyttä seurataan sekä allergisen reaktion esiintyminen tai puuttuminen. Lisäksi voit poistaa kotitalouspölyn, villan ja eläinten hampaiden, mutta tämä vaihtoehto olettaa pysyviä olosuhteita. 
 • Allergialle altistustesti suoritetaan idiopaattisilla allergiamuodoilla, toisin sanoen ne, joiden syy ei ole todettu. Potilasta annetaan tietoisesti tilaisuus ottaa yhteyttä väitetyistä provokaattoreista, mutta toisin kuin kotiolosuhteissa, lääkärit valvovat allergioita. 
 • Leukosytopeenistä testiä, samoin kuin trombosytopeenistä allergiatestiä tarvitaan todellisen patogeenin määrittämiseksi huumeiden ryhmästä. Myös nämä testimuunnokset soveltuvat eräiden elintarviketuotteiden väärien allergioiden, idiosynkraasien tai tarkemmin sanottujen intoleranssien mahdollisen syyn paljastamiseen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.