^

Terveys

Ysköstesti tuberkuloosin varalta

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 06.11.2022
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Keuhkotuberkuloosi on Kochin basillien aiheuttama tartuntatauti. Alkuvaiheessa infektio voi olla oireeton, ajan myötä väsymystä, letargiaa, hikoilua, ihon kalpeutta ja matala lämpötila jatkuu. Sairauden kehittymisen aikana alkaa yskä, aluksi kuiva, sitten yskösvuoto - patologinen salaisuus, joka osoittaa elimen kudosten vaurioita.

Mikä on yskös tuberkuloosiin?

Ysköksen värin perusteella voidaan tehdä oletus diagnoosista, mutta lopullinen johtopäätös edellyttää vakavaa tutkimusta. Alempien hengitysteiden patologioissa se voi vaihdella värittömästä tai valkoisesta kanarian, kelta-vihreän, vihreän ja myös verenpalasten kanssa.

Alkuvaiheen tuberkuloosille on ominaista läpinäkyvä lasimainen yskös, valkoinen osoittaa proteiinin muodostumista ja syvempiä kudosvaurioita, ruskea, oranssinruskea, jossa on aavistus ruostetta - verisuonten tuhoutuminen.

Märäinen yskös on väriltään kellertävän vihertävää, mikä osoittaa taudin etenemisen, jossa mätä erottuu. Vaikeissa tapauksissa tuberkuloosin viimeisissä vaiheissa siitä löytyy verta, ja joskus vain verta yskitään, mikä on merkki sisäisestä verenvuodosta.

On olemassa toinen tuberkuloosin kulku, kun ysköksen kerääntymiseen ei liity yskää. Ne keskittyvät kurkkuun, aiheuttaen kyhmyn tunteen, aiheuttaen epämiellyttävää kutinaa ja halua päästä eroon, mutta yskää ei ole.

Ysköstesti tuberkuloosin varalta

Epäillyn tuberkuloosin verikoe osoittaa vain joitain poikkeavuuksia, kuten kohonnut ESR, anemia, leukopenia. Tämä vaatii ysköstestin. Mitkä ovat menetelmät? [1]

Tuberkuloosin salaisuuden analyysi sisältää tutkimuksia:

  • makroskooppinen (määritetään myönnetyn salaisuuden tilavuus, sen väri, haju, kerros, epäpuhtaudet);
  • mikroskooppinen (haponkestävien bakteerien havaitsemiseksi);
  • bakterioskooppinen (Mycobacterium tuberculosis -MBT:lle).

Ysköksen kerääminen tuberkuloosiin

Tuberkuloosin havaitsemiseen voi ottaa ysköstä sekä julkisissa hoitolaitoksissa että yksityisissä laboratorioissa lääkärin lähetteellä. On olemassa tietty algoritmi. Joten mykobakteerien havaitsemiseksi sinun on kerättävä kolme näytettä.

Ensin potilaalle annetaan taskusylkykuppi, jossa on nimi, syntymäaika ja keräys. Ennen toimenpidettä suusi huuhdellaan vedellä poistaaksesi ruokajätteet. Säiliö on tuotava suulle, hengitettävä 3 syvään ja yskittävä voimakkaasti, sylkien ysköstä säiliöön. Laboratorio, joka varmistaa, että materiaalia on riittävästi (3-5 ml), sulkee sen tiiviisti kannella ja sijoittaa laatikkoon kuljetusta varten.

Potilaalle annetaan seuraavan päivän aamuna hampaiden pesun jälkeen toinen sylkykuppi analyysin itse keräämistä varten, jonka hän itse toimittaa sairaalaan. On myös viimeinen testi. [2]

Osa ysköstä lähetetään laboratoriosäiliöön viljelyyn, tämä menetelmä on paljon herkempi kuin edellinen, koska voi havaita jopa yhden mykobakteerin.

Kuinka kauan tuberkuloosin ysköstesti kestää?

Täydellinen yskösanalyysi tehdään 3 kuukauden kuluttua. Tällainen pitkä ajanjakso selittyy sillä, että tuberkuloosibasillit voivat kasvaa hyvin hitaasti. On myös nopeita menetelmiä, jotka kestävät edelleen vähintään 42 päivää.

Tuberkuloosin ysköksen bakterioskopia on yksinkertainen ja taloudellinen, mutta kestää kauan.

PCR-yskös tuberkuloosiin

Polymeraasiketjureaktio (PCR) -menetelmä on erittäin tarkka. Se havaitsee viruksen esiintymisen 100 % varmuudella, kun muut testit pienellä määrällä mykobakteereita voivat antaa negatiivisen tuloksen. Se perustuu bakteeri-DNA:n havaitsemiseen otetuista näytteistä.

Entsyymien ja lämpötilan (50º - 95ºС) vaikutuksesta yhdestä DNA-molekyylistä muodostuu kaksi DNA-molekyyliä. Se kestää 3 minuuttia. Tuloksen saamiseksi riittää 30-40 sykliä, mikä tarkoittaa puolitoista - kahta tuntia. PCR-menetelmällä havaitaan tuberkuloosi sen varhaisimmissa kehitysvaiheissa.

Ysköksen mikroskooppinen tutkimus tuberkuloosissa

Ysköksen mikroskooppinen tutkimus paljastaa eosinofiilit - yhden leukosyyttien alatyypeistä, suuren määrän punasoluja keuhkoverenvuodossa, elastisia kuituja, Kurshmanin spiraaleja, Ehrlichin tetradia.

Huolimatta siitä, että luonnossa on monia muita happoresistenttejä bakteereja kuin tuberkuloosi, tämä on kuitenkin yksi tärkeimmistä menetelmistä tuberkuloosin määrittämisessä, koska. Eroaa yksinkertaisuudesta ja nopeudesta (yhdestä tunnista). Ysköksen mikroskooppisen tutkimuksen avulla voidaan tunnistaa vaarallisimmat potilaat ympäröiville potilaille sekä seurata hoidon dynamiikkaa. [3]

Tuberkuloosin ysköstulos

Positiivinen ysköstestitulos tarkoittaa, että Kochin basilli on havaittu ja tämä vahvistaa diagnoosin. Negatiiviset indikaattorit eivät sulje pois sitä ja vaativat muita tutkimuksia: tuberkuliinitesti, entsyymi-immunomääritys, histologinen, fluorografia, röntgenkuvaus, tietokonetomografia.

Miten keuhkokuumeen yskös eroaa tuberkuloosista?

Keuhkokuumeessa havaitaan useimmiten limaista ja mukopurulenttista ysköstä, mutta veren epäpuhtaudet voivat olla tuberkuloosin lisäksi myös fokaalisen keuhkokuumeen yhteydessä. Oranssinruskea väri on luontainen sekä lobarikeuhkokuumeelle että tuberkuloosille.

Molemmille patologioille on ominaista fibriinihyytymät ysköksessä, mutta keuhkokuumeessa ei ole riisin muotoisia kappaleita (Koch-linssit), vähemmän proteiinia ja sappia voidaan havaita.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.