^
A
A
A

Hallitsemmeko gadgetien kanssa vietettyä aikaa?

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

16 August 2021, 09:00

Kuten lukuisat tutkimukset osoittavat, useimmat ihmiset eivät voi hallita sitä, kuinka paljon päivittäistä aikaa he viettävät gadgetien kanssa ja kuinka kauan he katsovat näytön tai älypuhelimen näyttöjä.

Lääketieteessä on olemassa käsite "näytön aika" - tämä on aika, jonka aikana henkilö on tabletin, älypuhelimen, tietokoneen tai television näytön edessä. Ei ole mikään salaisuus, että tällainen ajanjakso voi olla melko pitkä, mikä vaikuttaa erittäin kielteisesti moniin kehon toimintoihin. Pitkä näyttöaika liittyy usein näön heikkenemisen lisäksi myös masennustilan ja neuroosien kehittymiseen, epäsosiaalisten tekojen ja itsemurha -ajatusten ilmaantumiseen sekä huomion puutteen muodostumiseen lapsuudessa ja nuoruudessa. Lisäksi pitkäaikainen altistuminen gadget -näytöille vaikuttaa negatiivisesti unen laatuun ja häiritsee aivotoimintaa. Viime aikoina sekä terapeutit ja psykologit että muiden alojen lääkärit ovat puhuneet tästä. On tehty monia tutkimuksia, jotka osoittavat vahvan suhteen näyttöajan pituuden ja voimakkaiden psykologisten ongelmien esiintymisen välillä.

Kaikki eivät kuitenkaan aina pysty arvioimaan käyttöaikaa oikein. Voit tietysti jäljittää sen gadgetin toiminta -ajan mukaan. Kuitenkin kuinka todellinen tällainen subjektiivinen arviointi on? Stellenboschin yliopiston ja Oslon yliopiston tutkijat ovat tutkineet yli kaksitoista tuhatta tieteellistä materiaalia tästä aiheesta. Tämän seurauksena he esittivät niistä lähes viisikymmentä, minkä ansiosta on mahdollista antaa pätevä arvio todellisesta näyttöajasta.

Tutkitut materiaalit sisälsivät tietoja noin viisikymmentätuhatta ihmistä: kuten kävi ilmi, melkein kaikki näytöillä vietetyn ajan arviot eivät vastanneet todellisuutta. Tutkijat selittävät, että keskimääräinen käyttäjä arvioi ajanjaksot väärin yliarvioimalla tai aliarvioimalla niiden keston. Vain noin 5% osallistujista laski näyttöajan suhteellisen tarkasti.

Asiantuntijat korostavat tarvetta tallentaa selvästi hetki, jolloin gadget käynnistetään ja sammutetaan, mikä on erityisen tärkeää lapsille ja nuorille. Useimmissa tapauksissa näyttöajan kesto aliarvioidaan, koska vain pisin näytön edessäoloaika otetaan huomioon ottamatta huomioon jaksollisia lyhyitä "lähestymistapoja". Ilman tällaista tietoa ei ole mahdollista arvioida masennustilan, hyödyttömyyden ja yksinäisyyden tunteen sekä epäsosiaalisen käyttäytymisen todennäköisyyttä.

Tutkijat huomauttavat, että tällaisia tutkimuksia on tehtävä enemmän, jotta yleisölle tiedotettaisiin enemmän tästä ongelmasta, vaikka tämä vaatii paljon työtä.

Yksityiskohdat on kuvattu aikakausjulkaisun Nature Human Behavior materiaalissa .

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.