^
A
A
A

Hiilihydraattien voimakas rajoitus ruokavaliossa voi olla vaarallista.

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

12 January 2019, 09:00

Hiilihydraattien määrää vähentävät ruokavalion ruokavalio lisäävät ennenaikaisen kuoleman riskiä - tämä on tiedemiesten sanoma.

Ensimmäinen asia, joka tulee mieleen henkilöön, joka haluaa laihtua, on hiilihydraattien rajoittaminen tai jopa sulkeminen. Tämän logiikka on läsnä, koska nopeasti vapautunut energia pakottaa kehon tallentamaan rasvareservejä, joiden ylittävä määrä ajallisesti rikkoo useita metabolisia prosesseja.

Ravitsemusasiantuntijat voivat tarjota valikoiman useita vähähiilisiä ruokavaihtoehtoja. Oletetaan, että tällaisten ruokavalioiden pääasiallinen tarkoitus on pakottaa keho olemaan kertymättä, mutta polttaa kaloreita.

Euroopan kardiologiayhdistyksen edustajien mukaan kuitenkin vähähiilinen ruokavalio voi olla vaarallista pitkällä aikavälillä. Useiden vuosien ajan lääkärit ovat pohtineet erilaisia ruokavaliohankkeita, jotka kyseenalaistavat hiilihydraattiruokien pitkäaikaisen rajoituksen edut. Samaa ongelmaa herätti Lodzin yliopiston asiantuntijat säännöllisesti järjestetyssä yhteiskunnan konferenssissa.

Tutkijat ovat tutkineet useita tilastollisia faktoja, jotka on saatu Yhdysvalloissa 11 vuotta kestäneen laaja-alaisen lääketieteellisen hankkeen aikana. Tutkijat ovat havainneet lähes 25 000 potilasta 40–50-vuotiaiden keski-ikäryhmässä: ensinnäkin he tallensivat tietoja näiden ihmisten taudeista, ravitsemusmenetelmistä ja kuolinsyistä.

Tämän seurauksena havaittiin, että niillä potilailla, jotka olivat kiinni matala-carb-ruokavaliossa, oli suurempi mahdollisuus kuolla kuuden vuoden ajan (noin 32%), toisin kuin ne, jotka suosivat korkean hiilidioksidin ruokavaliota. Sydän- ja verisuonijärjestelmän tai onkologian sairauksien kuoleman todennäköisyys oli vastaavasti 50% ja 35%. Tutkijat selventivät tätä seikkaa: kun vertaillaan yli- ja normaalipainoa sairastavien potilaiden kuolleisuutta, ne ihmiset, joiden paino oli normaalialueella, kuolivat todennäköisemmin alhaisen hiilidioksidin ruokavaliossa.

Samankaltaisia tuloksia saatiin suoritta- malla samasta aiheesta tehtyjen ulkopuolisten hankkeiden epäsuora analyysi: tällaisten teosten tilastot kattivat yli puoli miljoonaa ihmistä, ja niitä seurattiin 15–16 vuotta.

Tämän seurauksena tällainen analyysi osoitti, että alhainen hiilihydraattiruoka lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä 15%: lla (erityisesti sydän- ja verisuoniongelmista johtuva kuolema - 13% ja onkologisista sairauksista - 8%).

Tiedemiehet selittävät, että pienen määrän hiilihydraattien syöminen voi vaikuttaa positiivisesti aineenvaihduntaan, haiman laatuun, verenpaineen indikaattoreihin - mutta vain jos luetellut ongelmat ovat olemassa ja tämäntyyppisen ruokavalion rajallinen aika. Tällaisten rajoitusten noudattaminen ruokavaliossa jatkuvasti painon hallitsemiseksi on epäkäytännöllistä. Tietenkin yksi asia - makeisten ja valkean leivonnaisen hylkääminen. Ja aivan toinen asia - hylätä monimutkaisia hiilihydraatteja: viljaa, pastaa ja kovaa vehnää. Ensisijaisesti ihmisillä pitäisi olla terve ja tasapainoinen ruokavalio eikä hiilihydraattien banaalinen poissulkeminen.

Lisätietoja yllä olevista tiedoista on sivulla. Https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Low-carbohydrate-diets-are-unsafe-and-should-be-avoided

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.