^
A
A
A

K -vitamiini: uusia etuja löydetty

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

31 August 2021, 14:00

Jos lisäät ruokavalioosi säännöllisesti K -vitamiinia sisältäviä elintarvikkeita, voit kolminkertaistaa riskin tai jopa estää sydän- ja verisuonijärjestelmän ateroskleroosin kehittymisen. Tällaisia johtopäätöksiä esittivät Australiassa sijaitsevan Edith Cowenin yliopiston asiantuntijat.

K-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiiniaine, joka on saatavana kahdessa maussa:

  • vihreissä läsnä oleva filokinoni;
  • menakinoni, jota bakteerit tuottavat ja jota esiintyy joissakin eläinfermentoiduissa elintarvikkeissa (kuten juustossa).

Australian tutkijat ovat tutkineet huolellisesti tietoja yli 50 tuhannesta potilaasta, jotka osallistuivat tanskalaiseen kokeeseen, joka koski 23 vuotta kestäneitä ruokavalion ominaisuuksia, onkologiaa ja terveyttä. Kaikki hankkeeseen osallistuneet täyttivät alussa erityiskyselyn, joka sisälsi kysymyksiä aterian ominaisuuksista. Lisäksi tutkijat vertasivat ravitsemusominaisuuksia potilaiden sairaalahoitotiheyteen, joilla on diagnosoitu iskeeminen aivohalvaus, sepelvaltimotauti, perifeeristen valtimoiden ateroskleroosi.

Tämän seurauksena havaittiin, että potilaat, jotka käyttivät säännöllisesti suuria määriä K -vitamiinia sisältäviä tuotteita, joutuivat lähes 20% vähemmän sairaalahoitoon sydän- ja verisuonitautien, ateroskleroottisten sairauksien (erityisesti sellaisten, joissa vaikuttaa pääasiassa perifeeristen valtimoiden) vuoksi.

Kuten yksi tutkimuksen johtavista kirjoittajista, professori Nicola Bondonno vakuuttaa, "K -vitamiini estää kalsiumin kertymisen valtimoverisuoniin ja estää verisuonten kalkkeutumisen".

Miksi kyse on vain lisääntyneen vitamiinimäärän käytöstä? Tosiasia on, että nykyiset lääketieteelliset suositukset koskevat vain keskimääräistä päivittäistä K -vitamiinimäärää, joka on tarpeen riittävän veren hyytymisprosessin varmistamiseksi ottamatta huomioon tämän aineen ennaltaehkäisevää roolia sydän- ja verisuonijärjestelmän ateroskleroottisen patologian estämisessä . Asiantuntijat vaativat: on tarkistettava nykyaikaiset kriteerit ja vahvistettava uudet normit K -vitamiinin käytölle ottaen huomioon jälkimmäinen suunta.

K -vitamiinia löytyy monista kasvisruoista - erityisesti kaalista, pinaatista, salaatista, parsakaalista, vihreistä herneistä ja mansikoista. Lisäksi se voidaan saada syömällä kanaa, naudanmaksaa.

Muuten, aineen ylimäärä kehossa, kuten sen puute, ei myöskään ole tervetullut, koska lisääntynyt K -vitamiinin saanti voi aiheuttaa veren viskositeetin nousun, tromboosin ja laskimotulehduksen kehittymisen. Tätä ilmiötä pidetään melko harvinaisena, mutta tällä hetkellä ei ole ylärajaa K -vitamiinin saannille.

Tiedot esitetään JANA -lehden sivulla

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.