^
A
A
A

Lasten lelut ovat vaarallisia

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

19 March 2021, 09:00

Valtaosa lapsille tarkoitetuista muovileluista on potentiaalista vaaraa lapsille. Tämä ongelma on vaivannut tutkijoita muovin keksimisestä lähtien. Asiantuntijat tekivät äskettäin tutkimusta, joka vain todistaa lasten terveysriskien lisääntyneen todennäköisyyden.

Kansainvälisessä muodossa tutkijat ovat tutkineet eri valmistajien lelujen kemiallista koostumusta ja arvioineet niiden mahdollisia vaikutuksia lapsiin. Tämän seurauksena he löysivät yli sata mahdollisesti vaarallista yhdistettä, jotka aiheuttavat merkittävän riskin.

”Yli neljästä sadasta kemikaalista, joita esiintyy eri tiheyden ja rakenteen materiaaleissa, olemme tunnistaneet 126 yhdistettä, joilla voi olla karsinogeenisia ja ei-karsinogeenisia vaikutuksia. Niiden joukossa on yli 30 pehmitintä, 18 palamista hidastavaa ainetta ja 8 aromiainetta ”, totesi tohtori Peter Franke, Tanskan teknillisen yliopiston työntekijä.

Asiantuntijoiden mukaan muovilelujen sallittua koostumusta tarkistetaan ja valvotaan monissa maissa. Kansainvälisellä tasolla ei kuitenkaan ole yhtä hyväksyttyjen kemiallisten yhdisteiden rekisteriä. "Nykyiset kansainväliset määräykset eivät kata kaikkia leluissa esiintyviä kemikaaleja", tutkijat sanovat. "Lisäksi muovista löytyy joitakin tunnettuja myrkyllisiä ja laittomia yhdisteitä, jotka päätyvät tuotteisiin muovijätteen kierrätyksen jälkeen, mikä osoittaa joko valmistajien huolimattomuutta ja tietämättömyyttä tai joidenkin maiden määräysten noudattamatta jättämistä", tutkijat selittävät.

Vaaran laajuuden selventämiseksi asiantuntijat ovat laatineet luettelon leluissa olevista kemiallisista yhdisteistä. Sen jälkeen he yhdistivät tuotteiden kemiallisesta koostumuksesta saadut tiedot sellaisiin tekijöihin kuin lasten leikin kesto yhdellä lelulla, todennäköisyys, että lapsi ottaa sen suuhunsa, ja tällaisten lelujen likimääräinen määrä samassa lastentarhassa. Tämän seurauksena 126 muovissa olevaa yhdistettä todettiin vaarallisiksi. Lisäksi tunnistettiin 27 kemikaalia, jotka olivat jo kiellettyjä lapsilla (tästä huolimatta ne olivat edelleen läsnä). Jotkut komponentit on lueteltu "mahdollisesti vaarallisiksi" - 17 niistä löytyi.

Toistaiseksi tutkijat eivät voi vaikuttaa valmistajiin ja kieltää muovilelujen vapauttamista. He kehottavat vanhempia minimoimaan tällaisten tuotteiden läsnäolo kotona, jotta ne eivät vaaranna lapsen terveyttä. Tavalliset käyttäjät eivät voi tietää, mitä näennäisesti vaarattomassa lelussa on. Mutta seuraukset voivat olla erittäin kielteisiä: allergisista prosesseista ja atooppisesta ihottumasta vakavaan myrkytykseen ja pahanlaatuisten sairauksien kehittymiseen.

ScienceDirect raportoi olemassa olevasta vaarasta

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.