^
A
A
A

Lasten risojen poistaminen vaikuttaa virtsankarkailuon

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

31 December 2021, 09:00

Risojen ja adenoidikasvuston kudoksen kirurginen resektio on yleinen kirurginen toimenpide, joka on määrätty lapsille, joilla on krooninen ja toistuva tonsilliitti ja nielutulehdus. Joskus leikkaukseen liittyy adenoidikudosten poistaminen. Tiedemiehet ovat havainneet, että ahtauttavasta uniapneasta kärsiville lapsille suoritettu adenotonsillectomia auttoi vähentämään episodista yöllistä enureesia.

Asiantuntijat julkaisivat tutkimustyön tulokset JAMA Otolaryngology Head&Neck Surgery -julkaisun sivuilla .

Tiedemiehet ovat jo pitkään osoittaneet, että yöllisen enureesin ja uniapnea-sairauden välillä on yhteys - tila, jossa hengitystoiminta katkeaa yhtäkkiä unen aikana ja palautuu äkillisesti lyhyen tauon jälkeen. Vuoteenkastelu diagnosoidaan lähes puolella lapsista, joilla on tämä oireyhtymä. On todettu, että patologian syy liittyy usein hypertrofiseen lisääntymiseen lymfoidi-epiteelin nielurenkaassa - suureen lymfoidikudoksen kertymiseen ylempien hengityselinten limakalvoihin. Laitetta edustavat nielu-, kieli-, kurkunpää-, munanjohtimen ja palatiinin risat sekä yksittäiset follikkelit, jotka sijaitsevat nielun ja suunielun limakudoksissa. Tutkijat päättivät testata, voisiko obstruktiivisen häiriön syyn neutraloiminen vaikuttaa satunnaiseen yökasteluun.

Tutkimukseen osallistui noin neljäsataa lasta, jotka kärsivät lievästä uniapneasta . Osallistujien keski-ikä oli 6-7 vuotta (yleensä 5-9 vuotta). Lapset jaettiin kahteen ryhmään. Ensimmäiseen kuuluivat pienet potilaat, joille tehtiin adenotonsillektomia. Toiseen ryhmään kuuluivat lapset, jotka olivat tarkkailun ja huolellisen lääketieteellisen seurannan kohteena. Tutkimus jatkui yli kuusi kuukautta. Noin seitsemän kuukauden kuluttua tutkijat tekivät yhteenvedon ja totesivat, että toisessa havaittu ryhmässä yökastelutaajuus oli noin kaksinkertainen verrattuna adenotonsillektomiaan tehtyjen lasten ryhmään. Samaan aikaan tutkijat osoittivat 11 prosentin vähentyneen episodisen enureesin ilmaantuvuuden potilailla nielurisojen resektion jälkeen.

Tutkimustyön perusteluissa on todettu, että yökastelu diagnosoitiin useammin tytöillä. Huomiota kiinnitettiin myös ikäominaisuuksiin, koehenkilöiden rotuun ja etniseen alkuperään, taipumukseen liikalihavuuteen, hypopnea/apnea-suhteeseen. Yhteyttä näiden tekijöiden ja lasten hyvinvoinnin paranemisen välillä ei ole todistettu.

Kuten tutkijaryhmä selitti, heidän työnsä tulokset ovat todella tärkeitä. Yövirtsankarkailusta kärsivien lasten tulee käydä lasten otorinolaryngologin tarkastuksessa. On tärkeää arvioida ajoissa kliinisten indikaatioiden olemassaolo adenotonsillektomiaan.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.