^
A
A
A

Mies on saastuttanut ilmapiiriä jo kaksituhatta vuotta

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

15 June 2017, 09:00

Ilmakehä alkoi saastua ihmistoiminnan takia kaksi tuhatta vuotta sitten Antiikin Rooman valtakunnan vaurauden aikana: silloin alkoi suuri määrä lyijyjä ja muita haitallisia yhdisteitä päästämään ilmaan. Harvardin yliopiston paleoklimatologian asiantuntijat kertovat tästä.

"Olemme saaneet kattavat tiedot siitä, että ihmisen toiminta johtaa ilmakehän jatkuvaan pilaantumiseen vähintään kaksi tuhatta vuotta. Ainoastaan määrälliset vähennykset planeetalla asuvien ihmisten määrästä ja talouden laskusuhdanne heikensivät saasteiden määrää tällaisiin indikaattoreihin, joita nykyään kutsutaan "luonnollisiksi", sanoo tohtori Alexander More amerikkalaisen Harvardin yliopistosta.

Viime vuosina tieteelliset asiantuntijat ovat tutkineet yksityiskohtaisesti ihmisen toiminnan ominaispiirteitä ja maapallon väestön määrän kasvua keskittyen siihen, miten nämä tekijät vaikuttivat ilmastoon ja ekologisiin muutoksiin ennen uutta epäsosiaaliajaksoa. Viimeisten kahden vuosisadan aikana tapahtuneet muutokset ovat johtaneet ns. Ilmaston lämpenemiseen ja myrkyllisten ja haitallisten yhdisteiden lisääntymiseen ilmassa, vedessä ja maaperässä.

Esimerkiksi viime vuonna tiedemiehet havaitsivat, että ilmaston lämpenemistä ei pystytty käynnistämään 50-luvulla. 1900-luvulla ja 1800-luvun lopulla - tällä hetkellä Euroopan maat ja Yhdysvallat olivat teollisen kehityksen kärjessä.

Historioitsijat kiinnittivät huomiota muihin ympäristön pilaantumisen tekijöihin ja suuntauksiin. Väestön antiikin Rooman ja muiden kansojen massiivisesti käytetty lyijyä: hänestä tiskata, putket, taloustavarat jne Tutkijat ovat pohtineet, millä tavalla aktiivinen lyijyn voivat vaikuttaa ekologisen tilan planeetan tuolloin ..

Asiantuntijat suorittivat tutkimusta Alpeilla - paikoissa, joissa jäätä kerättiin tuhansia vuosia. Tutkijat otti näytteitä ja määritteli lyijyn sisällön arvioidessaan sivilisaation vaikutusta maapallon saastumisasteeseen.

Kuten ilmeni, ilma Euroopassa oli saastutettu kahteen tuhanteen vuoteen, lukuun ottamatta vähäisiä ajanjaksoja, jolloin ihmisen toiminta keskeytettiin syystä tai toisesta. Pitkäaikainen "ihmisen toiminnan lopettaminen" oli siis kuumeeseen liittyvä vahvin eurooppalainen epidemia. Epidemia kesti 1349 - 1353 vuotta. Tutkimuksen mukaan tällä hetkellä lyijyn sulatus on lähes kokonaan pysähtynyt, sillä rutto aiheuttaa ainakin yhden kolmanneksen koko Euroopan väestöstä, mikä johti useimpien kauppatapahtumien ja taloudellisten ja teollisten siteiden rikkomiseen. Samankaltainen tilanne kehittyi vuonna 1460 sekä vuosina 1880 ja 1970.

On mahdollista, että lyijy ei ole ainoa myrkyllinen tekijä, joka johti ilmansaasteeseen. Samankaltainen myrkyllinen vaikutus ilmeni elohopean ja rikkikaasujen käsittelyn aikana.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.