^
A
A
A

Mikä on saastuneen ilman hengittämisen vaara?

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

06 November 2020, 09:00

Osoittautuu, että kahden tunnin oleskelun jälkeen saastuneessa ilmassa astiat muuttuvat vähemmän joustaviksi, syke häiriintyy ja veren koostumus muuttuu kohti tulehdusta. Lisäksi tällaiset rikkomukset jatkuvat seuraavien 24 tunnin ajan.

Ilman pilaantuminen on haitallista, ja tilastot vahvistavat tämän: ihmiset, joiden on hengitettävä teollisuuden ja autojen pakokaasujen täyttämää ilmaa, sairastuvat useammin ja vakavammin, toisin kuin vähemmän vilkkaan alueen asukkaat. Tämän tiedon vahvistamiseksi tai kieltämiseksi Ateenan kansallisen yliopiston tutkijat tekivät kokeen.

Laboratorio-olosuhteissa ne oli varustettu erityisellä huoneella, jolla oli kyky hallita ilman koostumusta. Ilma pumpattiin huoneeseen, joka sisälsi dieselmoottorin pakokaasuja - suunnilleen saman verran kuin suurten kaupunkien keskiosissa. Samojen tilastojen mukaan "dieselpolttoaineiden" palamistuotteet muodostavat puolet kaupunkien ilmansaasteista. Toinen huone oli täynnä normaalia, epäpuhtautta. Kokeeseen valittiin 40 terveellistä vapaaehtoista, joilla ei ollut ongelmia sydämen ja verisuonten työssä. Ihmiset jaettiin kahteen ryhmään: jotkut heistä olivat "kaasutetussa" huoneessa kaksi tuntia, kun taas toiset olivat huoneessa, jossa oli puhdasta ilmaa. Neljän viikon kuluttua koe toistettiin samojen ihmisten kanssa, mutta ensimmäinen ja toinen vapaaehtoisten ryhmä vaihdettiin.

Osallistujien sydän- ja verisuoniterveyttä testattiin monin tavoin. Mitattiin proteiini C: n aktiivisuus, jolla on antikoagulantti ja joka vähentää trombin muodostumisen riskiä. C-reaktiivinen proteiini mitattiin, koska se on yksi tulehduksen perusmerkeistä. Määritettiin verisuonten laajenemisaste lisääntyneen verenkierron sekä verisuonten elastisuuden vaikutuksesta. Todettiin, että kahden tunnin kaasumaisessa ilmakehässä olon jälkeen sydämen ja verisuonten suorituskyky ei muuttunut parhaalla mahdollisella tavalla.

Ne, jotka hengittivät saastunutta ilmaa, lisäsivät tulehdusmerkkejä ja fibrinogeeniaktiivisuutta , estivät antikoagulanttiproteiinin toimintaa - toisin sanoen osallistujilla oli lisääntynyt verihyytymien riski. Sydämen rytmihäiriöitä havaittiin, verisuoniseinät menettivät joustavuutensa, mikä yleensä heikensi verenkiertoa. On huomionarvoista, että nämä epäsuotuisat muutokset jatkuivat 24 tuntia, toisin sanoen jopa sen jälkeen, kun henkilö meni raittiiseen ilmaan. Mitä voimme sanoa ihmisistä, jotka asuvat tai työskentelevät kaupunkien keskiosissa, joissa ilma on lähes jatkuvasti saastunutta.

Tutkijat ovat puhuneet ilmakehän koostumuksen ja sydän- ja verisuonitautien kehittymisen välisestä suhteesta jo pitkään. Nyt he ovat esittäneet kiistattomia tosiseikkoja ekologian kielteisistä vaikutuksista ihmisten terveyteen.

Lisätietoja löytyy European Journal of Preventive Cardiology -sivustolta

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.