^
A
A
A

Multippeliskleroosin oireet vaihtelevat säästä riippuen

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

29 September 2021, 10:55

Multippeliskleroosin kliininen kuva ilmenee selvemmin kosteuden ja ympäristön lämpötilan voimakkailla muutoksilla.

Multippeliskleroosista kärsivien ihmisten kehossa tapahtuu myeliinin hermovaipan immuunikohtaus. Myeliini erottaa neuronien suunnat ja stimuloi hermoimpulssien johtumista. Kun myeliini on vaurioitunut, impulssijohtavuus heikkenee, neuronit alkavat kuolla. Taudin oireet ovat erilaisia: joillakin potilailla lisääntynyt väsymys ja näkökyvyn heikkeneminen hallitsevat, kun taas toisilla kehittyy koordinaatio -ongelmia tai virtsankarkailua .

Koska taudin syitä ei ole vielä tarkasti selvitetty, asiantuntijat määrittävät sen kehityksen geneettisten tekijöiden ja ympäristön vaikutuksen perusteella. Lisäksi jotkut ulkoiset tekijät voivat paitsi vaikuttaa patologian ilmaantumiseen myös parantaa sen kliinisiä ilmenemismuotoja.

Miamin yliopiston edustajat totesivat, että multippeliskleroosin merkit ovat voimakkaampia tai heikentyneet ilmastonmuutoksen vuoksi. Tutkijat tutkivat useiden amerikkalaisten sairaaloiden potilastietoja ja vertasivat multippeliskleroosipotilaiden läsnäoloa ja sääolosuhteiden erityispiirteitä. Lämpötilan muutokset, ilmanpaineen hyppy ja ilmankosteus otettiin huomioon.

Tämän seurauksena havaittiin, että taudin kliininen kuva on selvempi alkukeväällä tai loppukesällä ja vähemmän voimakkaita oireita havaitaan talvella. Maantieteellisesti patologia diagnosoidaan useammin Tyynenmeren luoteis- ja koillis -Yhdysvaltojen asukkailla sekä alueilla, joilla on subtrooppinen ilmasto. Lämpenemisen myötä oireet muuttuvat voimakkaammiksi, mikä voidaan selittää Uthoff -ilmiön ilmaantumisella: uskotaan, että tämä ilmiö liittyy korkean lämpötilan haitalliseen vaikutukseen hermokuitujen johtumiseen.

Kuitenkin lämpötilan lisäksi tutkijat ovat havainneet vaikutuksen lisääntyneisiin oireisiin ja korkeaan kosteuteen. Ja eniten käyntejä lääkäreille tehtiin jyrkkien lämpötilanmuutosten aikana - esimerkiksi silloin, kun voimakas yöllinen kylmätila korvattiin päivällä.

Multippeliskleroosipotilaiden hoito johtuu nykyään oireiden poistamisesta ja patologian hallinnasta. Lääkärit suosittelevat: päähoidon lisäksi on otettava huomioon ilmasto -olosuhteet, joissa potilas oleskelee. Lisäksi, koska taudin alkuvaiheet ovat usein oireettomia, äkilliset ilmastonmuutokset voivat antaa sysäyksen ensimmäisten tuskallisten merkkien ilmaantumiselle. Tämän estämiseksi ja oireiden kehittymisen hidastamiseksi on tarpeen tarjota lempeä ympäristö ihmisille, joilla on perinnöllinen taipumus multippeliskleroosin muodostumiseen.

Tiedot ovat International Journal of Environmental Research and Public Health -sivulla

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.