Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Uusi näkökyvyn palauttamismenetelmä on ilmestynyt

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 26.02.2021

Biologit ovat onnistuneet lisäämään valoherkän proteiini-aineen MCO1-geenin näkökyvyn menettäneiden jyrsijöiden verkkokalvon hermosoluihin.

Tutkijat insertoivat geenin virusobjektiin ja toivat sen retinitis pigmentosan kärsivien hiirten näköelimiin . Uusi proteiiniaine ei aiheuttanut tulehdusreaktiota, ja jyrsijät läpäisivät visuaaliset testit.

Silmälle näkyvän kuvan havaitsemisen aikana valonsäteet kohdentuvat verkkokalvon alueelle, joka on varustettu fotoreseptoreilla - tunnetuilla kartioilla ja sauvoilla. Reseptorit sisältävät valoherkän proteiinin opsiinin, joka reagoi fotonivirtaan ja aiheuttaa hermoimpulssin solunsisäisen muodostumisen. Impulssi välittyy verkkokalvon bipolaarisiin hermosoluihin, minkä jälkeen se lähetetään aivoihin.

Mutta tällainen järjestelmä ei aina toimi: retinitis pigmentosa -potilailla (maailmassa on noin 1,5 miljoonaa) fotoreseptorit menettävät kykynsä reagoida valoon, mikä liittyy valoherkkien opsiinien geenien muutoksiin. Tämä perinnöllinen patologia aiheuttaa visuaalisen toiminnan vakavan heikkenemisen näön täydelliseen menetykseen asti.

Retinitis pigmentosan lääkehoito on monimutkaista, eikä siihen liity palautumista, vaan vain elossa olevien reseptorien toiminnallisen kyvyn säilyttämistä. Esimerkiksi retinoliasetaattivalmisteita käytetään aktiivisesti. Visio on mahdollista palauttaa vain monimutkaisella ja kalliilla kirurgisilla toimenpiteillä. Kuitenkin, ei niin kauan sitten, optogeneettiset tekniikat tulivat käytäntöön: asiantuntijat upottavat valoherkät proteiiniaineet suoraan verkkokalvon hermosoluihin ja sen jälkeen ne alkavat reagoida valovirtaan. Mutta ennen nykyistä tutkimusta geneettisesti muunnettujen solujen vastaus saatiin vasta voimakkaan signalointivaikutuksen jälkeen.

Tutkijat ovat pistäneet bipolaarisiin hermosoluihin ainetta, joka reagoi päivänvaloon. DNA-fragmentti luotiin korostamaan opsiini, joka sitten lisättiin viruspartikkeliin, joka oli menettänyt patogeenisen kyvynsä: sen tarkoitus oli luovutus ja pakkaaminen geneettiseen rakenteeseen. Hiukkanen injektoitiin sairaan jyrsijän silmään: DNA-fragmentti integroitui verkkokalvon hermosoluihin . Mikroskooppisen kontrollin alla tutkijat huomasivat, että geenit saavuttivat aktiivisuusrajan 4 viikossa, minkä jälkeen taso vakiintui. Näön laadun tarkistamiseksi toimenpiteen jälkeen jyrsijöille annettiin tehtävä: löytää kuiva valaistu saari vedestä pimeässä ollessaan. Koe osoitti, että hiirien visio parani todella ja merkittävästi jo 4–8 viikkoa käsittelyn jälkeen.

On täysin mahdollista, että jyrsijän verkkokalvon kehitetty geeniterapia, useiden muiden testien jälkeen, alkaa sovittaa ihmisten hoitoon. Jos näin tapahtuu, ei tarvita kalliita kirurgisia toimenpiteitä, erityislaitteiden liittämistä valosignaalin vahvistamiseksi. Vain yksi tai useampi valkuaisainepistos vaaditaan.

Lue lisää tutkimuksesta geeniterapialehdessä sekä Luonto- sivulta. 


iLive-portaali ei tarjoa lääketieteellistä neuvontaa, diagnoosia tai hoitoa.
Portaalissa julkaistut tiedot ovat vain viitteellisiä eikä niitä saa käyttää ilman asiantuntijan kuulemista.
Lue huolellisesti sivuston säännöt ja käytännöt. Voit myös ottaa yhteyttä!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Kaikki oikeudet pidätetään.