^

B12-vitamiini

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

B12-vitamiini on tärkeä elimistölle, koska vitamiinien harmoninen saanti näyttää hyvältä. Sana "vitamiini" tulee latinalaisesta "vita" - eli elämästä. Vähintään yhden vitamiinin puuttuminen ihmiskehossa aiheuttaa kaikenlaisia vikoja ja häiriöitä. B12-vitamiini ei ole poikkeus, ja sen rooli on myös erittäin tärkeä.

B12-vitamiini

Yleistä tietoa B12-vitamiinista

Muita tämän vitamiiniäänen nimiä, kuten kobalamiinia, aneeminen vitamiini, syanokobalamiini.

Miksi B12-vitamiini on sanottu olevan "anti-aneeminen"? Tosiasia on, että tämän vitamiinin löytyminen on tullut todellinen läpimurto tieteen ja lääketieteen alalla. Tämän vitamiinin vaikutuksen ansiosta anemian ihmisen kehon hematopoieettinen toiminta palautuu normaaliksi. Jopa miljoona osa grammaa tätä vitamiinia auttaa parantamaan potilaan yleistä tilaa. Ihmiskehossa tuotetaan hieman kobalamiinia suoliston mikroflooran avulla ja loput eläimille.

Tätä vitamiinia pidetään liukoisena veteen, mutta pieni määrä sitä voidaan maksaa maksassa, mikäli se on täysin terve.

B12-vitamiinin päivittäinen tarve

Elimistö ei anna vikoja, sinun tarvitsee vain käyttää enintään 3 μg B12-vitamiinia päivässä. Määrällään ei ole mitään erityistä rajaa, koska tämän vitamiinin suurinta sallittua tasoa ei ole määritetty.

Olosuhteet, joissa B12-vitamiinin kysyntä kasvaa

Kuten muissakin vitamiineissa, B12-vitamiinin tarve kasvaa liiallisella fyysisellä rasituksella, raskaudella ja imetyksellä. Ja myös silloin, kun tupakointi ja alkoholin käyttö suurilla annoksilla.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

B12-vitamiinin absorptio

Proteiini mukoproteidi, joka on mahalaukun mehu (kutsutaan myös linna sisäiseksi tekijäksi) yhdistetään B12-vitamiinilla (on ulkoinen Castle-tekijä), josta muodostuu monimutkainen proteiini. Joten B12-vitamiini imeytyy helposti vatsan seinämiin veriin.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

B12-vitamiinin hyödylliset vaikutukset

B12-vitamiinin tärkein huolenaihe on veren toiminnan hallinta. Kobalamiini stimuloi kehon kasvua, vähentää kolesterolin määrää veressä. Sen ansiosta proteiini imeytyy, maksasolut metaboloituvat rasvasta ja perifeerinen ja keskushermosto säilytetään terveessä tilassa.

Yhteisvaikutukset muiden elimistön aineiden kanssa

B12-vitamiini toimii hyvin B9-vitamiinin kanssa hematopoieesin, kasvun stimulaation ja kehon kehityksen prosessina.

B12-vitamiinin puutoksen merkkejä ihmiskehossa

Ihmiset, joilla on ilmeinen B12-vitamiinin puute, voivat esiintyä suussaan erilaisia haavaumia, he voivat tuntea olevansa polttavia tai kihelmöivä kieltä. Tällaisten ihmisten ruumiilla on epämiellyttävä tuoksu. Jos henkilö on hyvin väsynyt, tuntuu heikolta ja kärsii päänsärkyä, kannattaa sitten miettiä, onko se B12-vitamiinin puute? Vahvalla fyysisellä rasituksella ihminen voi muuttaa dramaattisesti sydämen rytmiä ja näyttää hengästyneeltä. Jos tämä vitamiini on puutteellista, ruokahalu voi menettää, iho voi muuttua keltaiseksi. Joskus on tunne "ryppyjä" ja raskautta kävelyä.

Merkit B12-vitamiinin ylivoimaisuudesta

Ihmisillä ei ollut merkkejä kobalamiinin ylittymisestä.

Mikä vaikuttaa B12-vitamiinin määrään elintarvikkeissa?

Määrä kobalamiinin elintarvikkeiden tarjonta ei voi vaikuttaa korkea lämpötila senkin jälkeen, kun tuote on keitetty, eivät menetä vitamiini ominaisuuksia. Huoneenlämmössä vitamiini ei myöskään menetä sitä. Vain auringonvalo voi vähentää sen toimintaa.

Miksi B12-vitamiinin puute voi olla?

Kehossa ei voi esiintyä kobalamiinin puutetta ruoansulatuskanavan sairauksien yhteydessä (gastriitti, koliitti, haavaumat, leikkaus mahalaukun tai suoliston poistamiseksi). Jos henkilöllä on helminit kehossa, myös vitamiinin sulavuus voi häiriintyä. Maksan ja alkoholismin sairaudet eivät anna kobalamiinia normaalisti imeytyneenä kehoon, joten tällaisilla ongelmilla se otetaan injektioina.

Joskus kasvissyöjällä voi olla huono vaikutus kehoon. Ihmiset, jotka syövät vain kasvisruokaa, joutuvat välttämättä kärsimään B12-vitamiinin puutteesta, ja tämä vaikuttaa huonosti elimistöön. Joten ole järkevää, mitään ennakkoluuloja ei ole terveydellesi!

Mitkä elintarvikkeet sisältävät B12-vitamiinia?

Voit täydentää kobalamiinin määrää kehossa syömällä kaninlihaa, karitsaa, sianlihaa tai naudanlihaa - ne sisältävät 2 - 4,5 mcg tätä vitamiinia. Eri eläinten maksa sisältää B12-vitamiinia eri määriä: jopa 60 mikrogrammaa - naudanlihaa, enintään 30 mcg sianlihaa ja jopa 16,58 mcg - kanaa. Kalaa puhuttaessa suuri määrä kobalamiinia sisältää turskaa, makrilliä, sardiinia, meribassia ja karppiä - ne kaikki sisältävät 1 - 12 mcg kobalamiinia.

Octopus ja rapu myös sisältävät B12-vitamiinia, joten näiden elintarvikkeiden esiintyminen päivittäisessä ruokavaliossa ei loukkaa. Maidosta valmistetuista tuotteista suuri määrä B12-vitamiinia sisältää hollantilaista juustoa ja smetanaa (0,4 - 1,4 mkg). Älkäämme unohtako kananmunia. Ne ovat myös runsaasti B12-vitamiinia (jopa 0,5mkg).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.