^

Terveys

Addis-Kakovsky-testi

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Näyte Addis Kakovskogo - tämä on erittäin vanha, mutta tehokas tapa lukumäärän laskemisen punasolujen - punasoluja, ja leukosyyttien sylinteri ( "liimataan" proteiini muodostettu elementit) virtsassa.

Mikä on tällaisen tutkimuksen tarkoitus kuin Addis-Kakovski-testi?

Monilla sairauksilla on piilevä muoto, eikä henkilö usein huomaa uhkaavia oireita, joilla on vain vähäinen huonovointisuus. Kaikkiin munuaisiin ja virtsatiein liittyviin latentti-sairauksiin tarvitaan tarkkaa diagnoosia, joka sisältää rutiininomaisesti proteiiniyhdisteiden laskentamenetelmät, muotoutuneet elementit virtsasta. Addis-Kakovski-testi on hyvin samanlainen kuin toinen analyysi - Nechiporenkon testi, mutta luvut lasketaan kerätystä aineistosta päivässä. Tänä aikana voit nähdä dynamiikan ja määrittää tarkemmin virtsaneryttisten tai leukosyyttien sedimentissä.

Menetelmän kehittämisen historia on mielenkiintoinen, koska 1900-luvulla kuuluisa lääkäri Kakovsky Anton Fomich ehdotti tehokkaan menetelmän nefriitin diagnosoimiseksi.

Kakovsky koko ammatillisen uransa aikana pyrki löytämään todella tehokkaita menetelmiä nefropatologian hoitoon. Kuten kokenut kliinikko, hän ehdotti, että kerätyn virtsan muotoisten elementtien lukumäärän laskeminen on välttämätöntä koko päivän, alku aikaisin aamulla.

Tällainen murto-laskenta antoi tosiaankin yksityiskohtaisemmat ja tarkemmat tiedot solujen laskeutumisesta. Kuten usein, noin samaan aikaan planeetan toisella puolella, amerikkalainen Addis kokeili myös virtsan analysointia. Ja vuonna 1925 Kakowski-menetelmän pohjalta hän paransi hieman. Sittemmin laboratorio alkoi tutkia kerättyä materiaalia päivällä eikä päivällä. Kollegat eivät aloittaneet taistelua palmupuusta, koska se oli tehokas diagnostiikkatapahtuma. Ja siitä lähtien menetelmää on kutsuttu kaksinaiseksi nimeksi eli Addis-Kakovski-testiksi. Ilmeisesti Addis sijoitettiin ensimmäisen kerran aakkosten mukaan eikä metodologian kehityksen kronologian mukaisesti.

Miten Addis-Kakovski-testi on tehty?

Virtsa on kerättävä päivässä, harvemmin se tehdään kymmenen tunnin kuluessa. Runsas juoma ei ole suositeltavaa, nesteen käyttö pysyy normaalina. Ainoa tila, joka asetetaan ennen potilasta, on mahdollisuuksien mukaan virtsata yöllä. Addis-Kakovsky-testi edellyttää aineen murto-osaa, eli virtsan eristämistä 10-15 minuutin kuluessa. Tavallisesti päivässä virtsan seistä noin 4.000.000 valkosolujen suojaava - leukosyytit, vähemmän kuin 2000000 punainen - punasoluja ja noin 20000 yhdisteet - sylinterit. Jos normin rajat ylittyvät jossakin niiden yhtenäisistä soluista, tämä viittaa virtsajärjestelmän munuaisvaurioihin tai tarttuviin sairauksiin.

Addis-Kakovsky-testi auttaa myös määrittämään erytrosyyttien tai leukosyyttien esiintyvyyden sedimentissä. Jos valkosolut ylittävät normaalit rajat, todennäköisesti tämä on todiste pyelonefriitistä. Leukosyytit joskus saavuttavat kuusi miljoonaa, ja tämä on jo vakava bakteeri-infektion muoto. Erythrosyytit, jotka ylittävät normaalin rajat, puhuvat glomerulonefriitistä, jolloin veren punasolut voivat saavuttaa 5 miljoonaa.

Addis-Kakowski-testi on menetelmä, joka on testattu vuosisadalla, eikä lääkäreitä ole koskaan hylännyt, tämä menetelmä on auttanut ennen ja auttaa edelleen tarkan diagnoosin laatimisessa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.