^

Terveys

Coronavirus COVID 19

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 27.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Vuoden 2019 lopulla maailmaa järkytti vähän tutkittu virusinfektio - niin kutsuttu "kiinalainen virus" tai koronavirus COVID-19. Tämä on akuutti viruspatologia, jolle on tunnusomaista hengityselinten ja vähemmässä määrin ruoansulatuskanavan vallitseva vaurio. Koronavirus viittaa zoonoottisiin infektioihin - toisin sanoen niihin, jotka voivat tarttua ihmisiin sairaista eläimistä.

Coronavirus COVID-19 on vaarallinen ensinnäkin siksi, että siitä tiedetään vain vähän, eikä ole olemassa erityistä terapiaa ja rokotteita, jotka voivat pelastaa tartunnasta. Siksi on erittäin tärkeää, että ihmiset tietävät mahdollisimman paljon taudista: tämä on välttämätöntä patologisten sairauksien ehkäisemiseksi ja varhaiseksi havaitsemiseksi. Ei turhaa sanoa, että he sanovat: varoitettu tarkoittaa aseellista.

Rakenne koronavirus COVID 19

Asiantuntijat pystyivät määrittämään koronaviruksen COVID-19 proteiinirakenteen, jonka avulla se pääsee soluihin. Tämä löytö on erittäin tärkeä tiedelle, koska sen avulla on helpompaa työskennellä tietyn viruslääkkeen luomisessa.[1]

Aiemmin tutkijat havaitsivat, että koronavirus COVID-19 on tarttuvan patogeenin SARS (SARS) suora "sukulainen" . Kokeen jälkeen kävi kuitenkin ilmi, että SARS-patogeenin vastaiset vasta-aineet eivät kykene sitomaan "kiinalaista" koronavirusta. Mikä asia on?

Tutkijat ovat kuvanneet S-proteiinirakenteen, joka peittää viruskalvon ja on tärkein työkalu soluvaurioissa. Proteiinit "peittävät" ja saavat soluille välttämättömien molekyylien muodon: tämä antaa heille mahdollisuuden sitoutua tiettyihin vaipattuihin reseptoreihin ja päästä sisälle. Erityisesti koronavirus S-proteiini COVID-19 on vuorovaikutuksessa ACE2: n (angiotensiiniä konvertoivan entsyymin) kanssa.

Mikroskooppista CEM-menetelmää käyttämällä oli mahdollista määrittää ”kiinalaisen” koronaviruksen proteiinipinnan kolmiulotteinen organisaatio, jonka resoluutio oli alle 3,5 angströmiä. Asiantuntijat alkoivat tutkia alkuperäistä, jota ei ole viety solu-S-proteiineihin.

Seurauksena on, että molekyyli käytännöllisesti katsoen ei eronnut SARS-infektion aiheuttajan aineesta. Mutta joitain eroavaisuuksia oli edelleen olemassa: esimerkiksi ACE2-reseptorin kanssa kosketuksiin joutuvalla segmentillä oli lisääntynyt affiniteetti kohteeseen, joka on vastuussa nopeasta ja helposta solujen infektiosta ja taudinaiheuttajan edelleen levittämisestä. SARS-infektion vasta-aineet eivät kykene vahvasti vahvistamaan koronaviruksen COVID-19 S-proteiineja, joten odotettua sitoutumisvaikutusta ei tapahdu. Virusrakenteen tutkimusta kuitenkin jatketaan.[2]

Elinkaari koronavirus COVID 19

Koronavirukset ovat kauan tunnetut tiedettä. Tämä on melko laaja-alainen virusperhe, joka voi provosoida erilaisten patologioiden kehittymistä - lieviä variaatioita, kuten tavallinen kylmä, ja vaikeimpia (etenkin sellaiset monimutkaiset koronavirusinfektiot kuin Lähi-idän hengitysoireyhtymä MERS-CoV, akuutti hengitysoireyhtymä SARS-CoV). Viimeisin tunnettu aiheuttaja, koronavirus COVID-19, on uusi mikro-organismiviljelmä, jota ei ole vielä tunnistettu ihmisillä.

Koronaviruksen COVID-19 elinkaari ei tarvitse DNA: ta, ja tämä on sen merkittävä ero muihin RNA: ta sisältäviin infektioihin, joita on jo tutkittu (esimerkiksi HIV). Tämä selittää erityisesti HIV: n kehityksen tukahduttamiseen käytetyn antiretroviraalisen hoidon tehottomuuden. Geneettisen tiedon kantaja koronaviruksessa ei ole DNA, vaan yksi RNA-juoste, joka kestää 20-30 000 nukleotidia. Tämä tarkoittaa, että sairastunut solu tuottaa virusproteiinin välittömästi RNA: lla, joka naamioituu kantajan matriisi-RNA: ksi. Soluun tunkeutumisen jälkeen virus tuottaa spesifisen entsyymiaineen, RNA-polymeraasin, joka luo kopioita viruksen genomista. Seuraavaksi sairastunut solu tuottaa jäljellä olevat proteiinit, ja sille alkavat kehittyä uusia virioneita.

Viruspartikkelin mikroskooppitutkimus on soikean muodon, ja siinä on pieniä piikkejä, joita S-proteiini muodostaa. Tällä erityisellä proteiinilla on eräänlainen magneetti, joka sitoutuu kohteeseen, joka on solun pinnalla sairastuneessa kehossa.

Maailman terveysjärjestön mukaan COVID-19-koronavirustaudin inkubaatioaika on keskimäärin 2–14 päivää. Kiinalaiset lääkärit ovat kuitenkin jo todenneet, että joissakin tapauksissa tämä ajanjakso pidennettiin 27 päivään. Lisäksi tartunnan saanut henkilö pystyy levittämään tartunnan ensimmäisestä inkubaatiopäivästä.[3]

Muita mielenkiintoisia faktoja koronaviruksesta COVID-19:

 • Koronavirus sai tämän nimen koronaa muistuttavan proteiiniyhdisteen spesifisen konfiguraation yhteydessä.
 • Koronaviruksen COVID-19: n todettiin olevan vähemmän patogeeninen verrattuna aikaisempaan samanlaiseen SARS-virukseen, joka "raivosi" vuonna 2003 ja johti 10%: n sairaiden kuolemaan (vertailua varten: noin 3% sairaista ihmisistä kuolee COVID-19: stä).
 • Asiantuntijoiden mukaan ilmaantuvuuden tulisi vähentyä lämmön saapuessa, koska koronavirus kehittyy paremmin ja jatkuu kylmissä olosuhteissa.
 • COVID-19-koronaviruksen suurin vaara on keuhkovaurioiden suuri todennäköisyys. Useimmiten kuolema tapahtuu vaikeasta keuhkokuumeesta.
 • Tietoja immuniteetistä koronavirustartunnan jälkeen ei ole vielä ilmoitettu. Aluksi lääkärit puhuivat hankitun immuniteetin muodostumisesta, mutta sitten rekisteröitiin useita uudelleen sairaustapauksia ihmisillä, joilla oli COVID-19 koronavirus. Siksi immuniteettikysymys on toistaiseksi avoin.

Terveysministeriön ilmoittamien tietojen mukaan tämäntyyppinen koronavirus välittyy ilmassa olevien pisaroiden avulla tartunnan saaneesta organismista toiseen. [4

Ihmisiä pidetään tarttuvinta, kun heillä on oireita. Jakelu on mahdollista ennen kuin ihmisillä kehittyy oireita.

Kuinka helppoa virus leviää? Levitä kosketuksesta tartunnan saaneisiin pintoihin tai esineisiin. On mahdollista, että henkilö voi saada COVID-19-tartunnan koskettamalla pintaa tai esinettä, jolla virus sijaitsee, ja koskettamalla sitten omaa suuään tai nenäänsä. 

Fekaal-suun kautta tapahtuva leviäminen on myös sallittua: esimerkiksi Hongkongissa ihmiset tarttuivat viemärijärjestelmän ja pesemättömien käsien kautta.

Ei ole syytä uskoa, että eläimet, kotieläimet mukaan lukien, voivat olla tartunnan lähteitä tällä uudella koronaviruksella. CDC ei ole tähän mennessä saanut ilmoituksia kotieläinten tai muiden eläinten taudista, COVID-19. Tällä hetkellä ei ole näyttöä siitä, että lemmikkieläimet voisivat levittää COVID-19: tä. Koska eläimet voivat kuitenkin levittää muita sairauksia ihmisille, on aina hyödyllistä pestä kädet. [5]

Koronavirus leviää nopeammin. Normaalin influenssan lisääntymisluku on noin 1,3, mikä tarkoittaa, että jokainen tartunnan saanut voi tartuttaa keskimäärin 1,3 ihmistä. Tätä lukua käytetään epidemian potentiaalin mittaamiseen. Kun se on suurempi kuin yksi, taudilla on taipumus leviää. Vuonna 2009 H1N1-influenssapandemian aikana viruksen lisääntymisluku oli 1,5. Käytettävissä olevat tutkimukset osoittavat, että koronaviruksen lisääntymisluku on 2 - 3. 

Kuten influenssavirus, myös koronavirukset ovat vaippaviruksia, mikä tekee niistä alttiita ympäristöolosuhteille, kuten korkeille lämpötiloille, kuivumiselle ja auringonvalolle. Virus säilyy 28 päivän pudotuksena, jos lämpötila on alle 10 astetta, ja vain yhden päivän, kun lämpötila on yli 30 astetta.[6]

Oireet

Euroopan patologioiden ehkäisy- ja valvontakeskuksen toimittamien tietojen mukaan seuraavat perussairaudet ovat ominaisia koronavirukselle COVID-19:

 • kuume;
 • eripituinen yskä;
 • hengitysvaikeudet, hengenahdistus;
 • lihaskiput;
 • voimakas väsymys tunne.

Muut mahdolliset koronaviruksen merkit voivat olla pahoinvointi ja ripuli: niitä esiintyy 10%: ssa tapauksista, ja ne voivat jopa edeltää muita oireita. Wuhanin varhaisissa raporteissa 2–10%: lla COVID-19-potilaista oli maha-suolikanavan oireita, kuten ripulia, vatsakipuja ja oksentelua. [7], [8]Vatsakipua todettiin useammin potilailla, jotka saivat hoitoa ostohoitoon kuin ihmisillä, jotka eivät tarvitse hoitoa tehohoitoyksikössä, ja 10 prosentilla potilaista oli ripulia ja pahoinvointia 1–2 päivää ennen kuumetta ja hengityselinten oireita.

Joillakin potilailla on sidekalvotulehdus. Voidaan huomata, että oireilla on yleensä paljon yhteistä influenssa-tartunnalla. [9]Joitakin eroja influenssasta ovat kuitenkin seuraavat:

 • koronavirusinfektio alkaa kirjaimellisesti äkillisesti - potilas sairastuu, vaikka edes minuutti sitten mikään ei aiheuttanut ongelmia;
 • lämpötila nousee voimakkaasti ja voimakkaasti - usein yli 39 ° C;
 • kuiva yskä, lievittämättä, heikentävä;
 • hengenahdistus voi liittyä intrathoracic kipu, mikä osoittaa viruskeuhkokuumeen kehitystä;
 • Potilaan heikkous on niin voimakas, että ihmiset eivät usein pysty nostamaan käsiään tai jalkaansa triviaalisesti.

Kehoon kulkeva koronavirus COVID-19 vaikuttaa ensisijaisesti alahengitysteihin. Kun flunssa ensinnäkin vaikuttaa ylempien hengitysteiden.

Jos epäilyttäviä oireita ilmenee, ota heti yhteyttä tartuntatautilääkäriin tai perheesi lääkäriin.

Diagnostiikka

Jos epäilet infektiota koronavirusta COVID-19, ota yhteys lääkäriin. Jos epäilykset ovat perusteltuja, lääkärit ottavat potilaasta biologisen materiaalin ja lähettävät hänet laboratorioon, joka on varustettu erityisillä koejärjestelmillä viruksen määrittämiseksi. Näitä järjestelmiä on saatavana riittävästi tärkeimmissä lääketieteellisissä laitoksissa ja laboratorioissa: niistä ei ole pulaa.

Tällaisten testien vaikutus perustuu tunnettuun PCR-menetelmään - polymeraasiketjureaktioon. Tällä tekniikalla on monia etuja: se on yleinen, erittäin herkkä ja tulos voidaan saavuttaa riittävän nopeasti. Tartuntataudin määrittämiseksi biomateriaali otetaan useimmiten potilaan nenänielusta, mutta lima, yskö, virtsa, veri jne [10]. Voivat myös tulla tutkimusaineistoksi, [11]

Tähän mennessä useita testijärjestelmävaihtoehtoja on jo kehitetty. Jotkut niistä on tarkoitettu yksilöimään vain COVID-19-koronavirus, kun taas toiset voivat havaita myös vakavan akuutin hengitysoireyhtymän SARS-aiheuttajan. On tärkeää, että kaikki testit mahdollistavat patologian määrittämisen jo hyvin varhaisessa kehitysvaiheessa.[12]

Kuten muissakin koronaviruksen diagnosointimenetelmissä, ne ovat apuvälineitä ja niitä voidaan käyttää arvioimaan sisäelinten ja hengityselinten vaurioiden astetta. Esimerkiksi keuhkokuumeen estämiseksi tai vahvistamiseksi tehdään radiografia.

Differentiaalinen diagnoosi

Koronavirusinfektion differentiaalinen diagnoosi suoritetaan rinovirusinfektiolla , virus gastroenteriitilla, hengityselinten synkytiaalisella infektiolla .

Hoito

Tähän päivään mennessä koronaviruksen COVID-19 aiheuttamaan sairauteen ei ole erityistä hoitoa. Pääterapian tarkoituksena on ylläpitää potilaan kehoa kliinisen tilansa mukaisesti.

Kiinalaiset lääkärit testaavat useiden viruslääkkeiden yhdistelmää kerralla. Käytetään suuria annoksia tunnettua influenssalääkettä Oseltamiviria, samoin kuin lääkkeitä HIV-infektion hoitamiseksi, kuten Lopinavir ja Ritonavir. [13]Monet potilaat ovat onnistuneesti hoitaneet viruksenvastaista lääkettä Abidolia: [14]tämä lääke sisältyy johonkin koronaviruksen COVID-19 hoitojärjestelmään yhdessä Ribaviriinin ja kloorokiinifosfaatin, [15]interferonin tai ritonaviirin (Lopinavir) kanssa. [16]Remdesivirin, [17]baricitinibin [18], kliininen tutkimus COVID-19: n hoitamiseksi on aloitettu.

FDA: n hyväksymä ivermektiini loisinfektioiden hoitamiseksi estää SARS-CoV-2: n (COVID-19) replikaatiota in vitro. Yksi hoito voi aiheuttaa viruksen vähentymisen 5000 kertaa 48 tunnissa soluviljelmässä. Hoidettaessa ivermektiinillä havaittiin soluihin liittyvän virus-RNA: n väheneminen 99,8% (mikä osoittaa vapautumattomia ja pakkaamattomia virioneita). [19]Ivermektiini on laajalti saatavissa, koska se on sisällytetty WHO: n välttämättömien lääkkeiden malliluetteloon.

Viruslääkkeiden lisäksi oireenmukainen hoito on pakollista. Lääkkeitä määrätään lämpötilan normalisoimiseksi, yskän lievittämiseksi, turvotuksen lievittämiseksi jne. On myös mahdollista käyttää spesifisiä immunoglobuliineja ja kortikosteroideja - potilaan tilan huonontuessa yhä enemmän, pitkittyneessä lymfopeniassa ja vähentyessä veren happipitoisuutta.

Jos on riskejä komplikaatioiden kehittymisestä koronaviruksesta, suoritetaan antibioottihoito ja mekaaninen hengitys.

Ennaltaehkäisy koronavirus COVID 19

Coronavirus COVID-19 -infektiolle ei ole erityistä ennaltaehkäisyä, vaikkakin rokotteiden kehitystyö on melko aktiivista. Virussairauksien estämiseksi on kuitenkin yleisiä tapoja, jotka koskevat myös koronavirusinfektiota. Joten kuinka suojata itsesi koronavirusvaurioilta?

On tärkeää pestä kädet säännöllisesti ja desinfioida systemaattisesti käytettävät esineet (puhelimet, kaukosäätimet, tietokonehiiret, avaimet, ovenkahvat jne.).

Älä koske pesemättömiin käsiin kasvoihin, silmiin jne.

Jokaisella ihmisellä on aina oltava desinfiointiaineita - ennen kaikkea käsien desinfiointia varten. Koronavirus kuolee altistuessaan alkoholille.

Käytettäessä suuria ihmisjoukkoja (kuljetus, supermarketit jne.) On oltava varovainen - on parasta koskettaa yleisesti käytettyjä pintoja ja esineitä mahdollisimman vähän tai käyttää suojakäsineitä.

Et voi ottaa ruokaa yhteisestä astiasta tai pakkauksesta, sanoa hei kädelle ja olla yhteydessä läheisesti tuntemattomien ihmisten kanssa - ainakin siihen asti, kun koronaviruksen epidemiologinen kuva on vakiintunut.

Ennaltaehkäisyyn voit käyttää suojaavaa sidettä (naamaria), vaikka se onkin tarkoitettu jo sairaille. Kertaluonteiset naamiot tulisi vaihtaa 2-3 tunnin välein. Heidän uusien lahjoittamisensa on kielletty.

Kotona ja työssä, kaikki huoneet on tuuletettava järjestelmällisesti.

Sinun ei tule käyttää mitään ennaltaehkäisyyn tarkoitettuja lääkkeitä: sellaiset toimet eivät suojaa koronavirusta vastaan, mutta ne voivat kuitenkin "voidella" kliinisen kuvan sairauden yhteydessä, mikä vaikuttaa kielteisesti ennusteeseen. [20]

Epidemian aikana ei ole toivottavaa mennä pitkille matkoille ja matkoille. Jos et kuitenkaan voi tehdä ilman sitä, on tärkeää noudattaa näitä sääntöjä:

 • jo matkan suunnitteluvaiheessa sinun on tehtävä tutkimuksia koronaviruksen epidemiologisesta tilanteesta;
 • on välttämätöntä ottaa ja käyttää laitteita hengityselinten suojelemiseksi;
 • matkojen aikana voit juoda vain kaupoista ostettua vettä suljetuissa astioissa, syödä vain aiemmin lämpökäsiteltyjä ruokia;
 • pese kädet säännöllisesti, myös ennen ateriaa ja käydessäsi julkisissa tiloissa.

On vältettävä markkinoita, joilla myydään eläimiä ja mereneläviä, samoin kuin erilaisia tapahtumia, joihin osallistuu laajasti eläimiä, jotka voivat olla koronavirusinfektioiden lähteitä. [21]

Muut tärkeät ennaltaehkäisevät suositukset:

 • Yritä olla poissa muista ihmisistä - ainakin ei lähempänä kuin 1 metriä.
 • Syö hyvin, johda terveellisiä elämäntapoja, kävele usein raikkaassa ilmassa.
 • Jos joku on sairas kotona, ota yhteys perheesi lääkäriin. Jos mahdollista, anna potilaalle erillinen huone, rajoita kosketusta hänen kanssaan, laita lääketieteellinen side. Pese kädet useammin pesuaineella, desinfioi esineitä ja tuuleta huoneet.

Jos epäilet, että sinulla on ollut yhteyttä potilaaseen, joka on tartunnan saanut COVID-19 -koronaviruksella, tai olet palannut äskettäin toisesta maasta, soita perheesi lääkärille ja selitä tilanne. Ei ole välttämätöntä mennä itsenäisesti sairaalaan, jotta muut eivät vaarantuisi. Seuraavaksi sinun tulee noudattaa selvästi lääkärisi ohjeita.

Ennuste

Koronaviruksen COVID-19-taudin kesto ja inkubaatioaika ovat keskimäärin hiukan yli kuukausi. Hoidon puuttuessa samoin kuin muissa epäsuotuisissa olosuhteissa voi kehittyä komplikaatioita:

 • kehon vakava myrkytys;
 • lisääntyvä akuutti hengitysvajaus;
 • keuhkopöhö;
 • useiden elinten vajaatoiminta.

Komplikaatioiden kehittyessä koronaviruspatologian ennuste on epäsuotuisa - potilas kuolee monissa tapauksissa.

WHO: n mukaan Wuhanissa 2% tunnistetuista potilaista kuoli ja noin 0,7% Wuhanin ulkopuolella. Kuolleisuus on 15 kertaa korkeampi kuin tavanomainen flunssa (0,13%) ja H1N1 flunssa (0,2%). 

Lancet Infecious Diseases -tapahtumassa 30. Maaliskuuta 2020 julkaistu tutkimus osoitti, että koronaviruksesta johtuva kuolleisuus on aiemmin ilmoitettua alhaisempi, mutta se on silti vaarallisempi kuin vuodenajan influenssa noin 0,66%. Tämä koronaviruskuolleisuus on alhaisempi kuin aiemmissa arvioissa, koska siinä otetaan huomioon mahdollisesti lievemmät tapaukset, joita usein ei diagnosoida, mutta silti se on paljon korkeampi kuin 0,1 prosentilla flunssa kuolleista ihmisistä. [22]

Virustartunnan leviämisen ennusteen osalta asiantuntijat ilmaisivat kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäiseen näistä sisältyy koronaviruksen leviäminen pandemian tasolle. Toisessa vaihtoehdossa he puhuvat taudin puhkeamisista planeetan eri osissa lisäämällä patogeenin hallintaa ja leviämisen asteittaista sukupuuttoa.

Sairauden ennusteen parantamiseksi olisi otettava käyttöön karanteenitoimenpiteet ajallaan, ja joukkojoukkoja olisi rajoitettava. Useimmat asiantuntijat ovat varmoja, että lämpenemisen myötä koronavirus COVID-19 menettää aktiivisuutensa ja tapausprosentti vähenee huomattavasti.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.