^

Terveys

Kalium veressä

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Kaliumpitoisuuden viitearvot (standardi) seerumissa ovat 3,5-5 mmol / l (meq / l).

Kehossa, jolla on terveydelle tyypillinen paino 70 kg, sisältää 3150 mmol kaliumia (45 mmol / kg miehillä ja 35 mmol / kg naisilla). Vain 50-60 mmol kaliumia on ekstrasellulaarisessa tilassa, loput sen määrä jaetaan solutilassa. Kaliumin päivittäinen saanti on 60-100 mmol. Lähes sama määrä erittyy virtsaan, ja hyvin vähän (2%) erittyy kaloreihin. Normaalisti munuaiset erittävät kaliumia jopa 6 mmol / kg: n verran. Pitoisuus kalium veren seerumin - indikaattori sen koko sisällön rungon, kuitenkin, eri tekijät voivat vaikuttaa (häiriö CBS lisäsi solunulkoista osmolaarisuus, insuliinin puutos) sen jakautuminen solujen ja solunulkoisen nesteen. Näin ollen, kun pH muutetaan 0,1: lla, odotetaan muutoksen kaliumpitoisuudessa 0,1-0,7 mmol / l vastakkaiseen suuntaan.

Kaliumilla on tärkeä rooli lihasten supistumisen, sydämen aktiivisuuden, hermopulssien, entsymaattisten prosessien ja aineenvaihdunnan prosesseissa.

Elektrolyyttitasapainon arvioinnissa vain hyvin alhaiset ja erittäin suuret kaliumpitoisuudet ovat tärkeitä, mikä ylittää normin. Kliinisissä oloissa hypokalemiaa pidetään alle 3,5 mmol / l: n kaliumpitoisuus, hyperkalemia - yli 5 mmol / l.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Kaliumin säätely elimistössä

Kalium on tärkein intrasellulaarinen kationi, mutta vain 2% kehon koko kaliumista on ekstrasellulaarisessa tilassa. Koska suurin osa intrasellulaarisesta kaliumista löytyy lihasoluista, kaliumin kokonaispitoisuus elimistössä on verrannollinen rasvaton kehon paino-osaan. Keskimääräinen aikuinen paino 70 kg sisältää 3500 meq kaliumia.

Kalium on tärkein solunsisäisen osmolaalisuuden määrittäjä. Kalium-suhde ITSZH ETSZH ja vaikuttaa suuresti polarisaatio solukalvojen, mikä puolestaan vaikuttaa moniin solun prosesseja, kuten johtuminen hermoimpulssien ja supistuminen lihassolujen (mukaan lukien myokardiaalinen). Niinpä suhteellisen pienet muutokset kaliumpitoisuudessa plasmassa voivat olla merkittäviä kliinisiä ilmentymiä.

Koska kaliumin liikkumista solujen sisällä ja ulkopuolelta ei ole vastuussa tekijöistä, plasman kaliumpitoisuudet ovat läheisessä yhteydessä kaliumin kokonaispitoisuuteen kehossa. Plasman pH-arvon pysyvän tason huomioon ottaen plasman kaliumpitoisuuden aleneminen 4 - 3 meq / l osoittaa yleisen alijäämän K 100-200 meq. Kaliumpitoisuuden pieneneminen plasmassa on alle 3 meq / l, mikä osoittaa, että kaliumin kokonaispitoisuus on 200-400 meq.

Insuliini edistää kaliumin liikkumista soluihin; Siksi korkeat insuliinipitoisuudet pienentävät plasman kaliumpitoisuutta. Alhaiset insuliinipitoisuudet, kuten diabeettinen ketoasidoosi, edistävät kaliumin liikkumista soluista, mikä lisää kaliumkonsentraatiota plasmassa, joskus jopa yleisen kaliumvajeen kehossa. Adrenergiset agonistit, erityisesti valikoivat 2-agonistit, edistävät kaliumin liikkumista soluihin, kun taas salpaajat ja agonistit aiheuttavat kaliumin siirtymistä soluista. Akuutti metabolinen asidoosi aiheuttaa kaliumin liikkeen soluista ja akuutti metabolinen alkaloosi edistää kaliumin liikkumista soluihin. HCO: n muutokset plasmassa voivat kuitenkin olla tärkeämpiä kuin pH: n muutos; mineraalihappojen kerääntymisen aiheuttama asidoosi (hyperkloremiasidoosi) johtaa plasman kaliumpitoisuuden nousuun. Metabolinen asidoosi, joka on peräisin orgaanisten happojen kertymisestä, ei aiheuta hyperkalaemiaa. Täten hyperkalemia, jota usein havaitaan diabeettisessa ketoasidoosissa, johtuu todennäköisesti insuliinin puutteesta eikä asidoosista. Akuutti hengitysavun asidoosi ja alkaloosi kiinnittävät enemmän huomiota plasman kaliumpitoisuuteen kuin metabolisen asidoosin ja alkaloosin. Tästä huolimatta plasman kaliumpitoisuus on tulkittava plasman pH-tason (ja HCO: n konsentraation) yhteydessä.

Kaliumin saanti ruokavaliosta on noin 40-150 meq / l päivässä. Stabiilissa tilassa menetykset ulosteet ovat noin 10% kulutuksesta. Virtsan erittyminen edistää kaliumin tasapainoa. Kun K: n saanti kasvaa (> 150 mEq K päivässä), noin 50% ylimääräistä kaliumia esiintyy virtsassa lähiviikkoina. Suurin osa jäännöksestä kulkeutuu solunsisäiseen tilaan kaliumplasman nousun vähentämiseksi. Jos lisääntynyt kaliumin saanti jatkuu, kaliumin munuaisten erittyminen lisääntyy aldosteronin aiheuttaman erityksen vuoksi; aldosteroni edistää kaliumin erittymistä. Todennäköisesti kaliumin imeytyminen ulosteista on sääntelyn vaikutuksen alaisena ja se voidaan alentaa 50%: iin kroonisen ylimäärän kaliumilla.

Kun kaliumin saanti vähenee, intrasellulaarinen kalium on varaus, jotta estetään äkilliset muutokset kaliumpitoisuudessa plasmassa. Kaliumin pitäminen munuaisissa kehittyy suhteellisen hitaasti vastauksena kaliumin saannin vähenemiseen elintarvikkeiden kanssa ja on paljon vähemmän tehokasta kuin munuaisten kyky säilyttää Na. Näin ollen kaliumtason lasku on usein kliininen ongelma. Kaliumin erittyminen virtsaan 10 meq / vrk edustaa melkein maksimaalisen kaliumin pidättymistä munuaisissa ja viittaa siihen, että kalium pienenee merkittävästi.

Akuutti acidosis häiritsee kaliumin erittymistä, kun taas krooninen asidoosi ja akuutti alkaloosi voivat edistää kaliumin erittymistä. Na: n lisääntynyt saanti distaalisissa nefreoneissa, jota havaitaan Na: n suuren saannin tai silmukka-diureettien hoidon avulla, edistää kaliumin erittymistä.

Psevdogipokaliemiya tai virheellisesti alhainen veren kaliumpitoisuus, silloin tällöin havaitaan potilailla, joilla on krooninen myelosyyttileukemia määrän kanssa yli 105 leukosyyttien / ui, jos näyte on säilytettiin huoneenlämpötilassa ennen käsittelyä, koska kaapata kalium plasman epänormaali leukosyytit. Tämä voidaan välttää tekemällä plasman tai seerumin nopea erottaminen verinäytteistä. Psevdogiperkaliemiya tai virheellisesti kohonneet seerumin kalium on havaittu johtuu useimmiten hemolyysiä ja vapauttaa solunsisäisten kaliumia. Estämään tällainen virhe henkilöstön verinäytteen ottoa ei saa käyttää liian nopeasti aidan läpi ohut neula, ja verinäytteet ravisteltiin liikaa. Psevdogiperkaliemiya voidaan myös havaita verihiutaleiden tasot yli 106 / ml, koska lisääntynyt kaliumin vapautuminen verihiutaleista aikana hyytymistä. Jos psevdogiperkaliemii kalium taso plasmassa (incoagulated veri), toisin kuin kaliuminpitoisuus seerumissa on normaalia.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.